Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2022 06:01 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoOnline

Vojakov z Azovstaľu nemožno zachrániť, prvý ruský vojak sa postaví pred súd

Všetko podstatné pre Vás sledujeme v ONLINE prenose.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

02:00 Tento online sa skončil. Aktuálne informácie v súvislosti s vojnou na Ukrajine vám sprostredkujeme opäť ráno od šiestej hodiny.

23:27 Od začiatku ruskej invázie bolo zabitých 561 príslušníkov ukrajinskej Národnej gardy a ďalších 1697 utrpelo zranenia. Uviedol to v stredu najvyšší predstaviteľ tohto bezpečnostného orgánu, ktorý priamo spadá pod ukrajinské ministerstvo vnútra. Viac čítajte tu.

22:36 Rusko sa ešte nevzdalo plánu ovládnuť Kyjev a môže sa pokúsiť vytvoriť na ukrajinskom území nový štátny útvar a pripojiť ho k Rusku. Podľa serveru Ukrajinska pravda to povedal Oleksij Hromov, zástupca šéfa hlavného operačného oddelenia generálneho štábu ukrajinskej armády. Generálny štáb okrem toho vo svojom pravidelnom večernom hlásení uviedol, že ukrajinské sily pokračujú v protiútoku v Charkovskej oblasti, kde oslobodili ďalšiu obec.

22:23 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril v stredu s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom o obrannej pomoci, spolupráci v energetickom sektore a o rastúcom počte sankcií uvaľovaných na Rusko. TASR o tom informovala na základe agentúry DPA a denníka The Guardian. "Absolvoval som pravidelný rozhovor s kancelárom Olafom Scholzom. Hovorili sme o obrannej pomoci, spolupráci v energetickom sektore a pribúdajúcich sankciách uvaľovaných na ruského agresora. Ceníme si dialóg na vysokej úrovni a podporu v našom boji," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter.

21:55 Ruská platforma na zdieľanie videí RuTube je po troch dňoch výpadku opäť prístupná užívateľom. Internetový portál, ktorý je kópiou populárneho amerického YouTube, v pondelok vyradil masívny kybernetický útok. O obnovení prevádzky v stredu večer informovala agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na informácie od prevádzkovateľa stránky.

21:37 Predstaviteľ poľskej vlády v stredu potvrdil správy, že poľské veľvyslanectvo v Moskve postriekali páchatelia červenou farbou. Informovala o tom tlačová agentúra PAP. Hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina uviedol, že veľvyslanec v Moskve Krzysztof Krajewski zavolal políciu a čakal na ňu na ambasáde. Predtým v stredu bol na sociálnych sieťach zverejnený videomateriál, ktorý zachytáva neznámych ľudí, ako sprejujú červenú farbu na budovu poľského veľvyslanectva.

21:23 Nemecká armáda začala s výcvikom ukrajinských vojakov zameraným na používanie delostreleckého systému, ktorý Nemecko a Holandsko plánujú dodať Ukrajine. Ministerstvo obrany uviedlo, že na použitie samohybných obrnených húfnic Panzerhaubitze 2000 trénujú 18 posádok. „Toto je jasný znak našej solidarity,“ uviedol rezort a prízvukoval, že Nemecko sa pre dodávku húfnic a výcvik nestane stranou konfliktu.

20:59 Britský premiér Boris Johnson a fínsky prezident Sauli Niinistö podpísali v stredu v Helsinkách novú bezpečnostnú dohodu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a denníka The Guardian. Podľa Johnsona zaväzuje nová bezpečnostná dohoda Britániu i Fínsko, aby si navzájom pomohli v prípade, ak bude jedna z krajín napadnutá alebo v nej dôjde k nejakej katastrofe.

20:57 Senát českého parlamentu prijal v stredu rezolúciu, ktorou uznáva zločiny páchané ruskými silami na Ukrajine za genocídu ukrajinského ľudu. Horná komora o uznesení rozhodla na návrh svojho výboru pre zahraničie, obranu a bezpečnosť, píše spravodajský server Novinky.cz.

20:53 Čína doviezla minulý mesiac z Ruska rekordný objem koksovateľného uhlia. To je kľúčové najmä pri výrobe ocele. Za rekordným dovozom sú výrazné zľavy, ktoré Rusko v dôsledku sankcií ponúka na svoje uhlie, a zároveň lepší prístup čínskych kupcov k bankovým úverom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

20:36 Po prvý raz od začiatku vojny sa na Ukrajine postaví pred súd ruský vojak obvinený zo spáchania údajného vojnového zločinu. Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová informovala, že muž, ktorý je momentálne vo väzbe, je obvinený zo zabitia neozbrojeného civilistu v Sumskej oblasti na severe Ukrajiny. Obvineniu predchádzalo policajné vyšetrovanie ruskej armády za „porušenie zákonov a zvykov vojny“ a za „úmyselnú vraždu“, uvádza spravodajský portál BBC.

20:18 Proruskí separatisti v meste Doneck vo východoukrajinskom regióne Donbas v stredu oslavovali ôsme výročie svojvoľne vyhlásenej nezávislosti od Ukrajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Námestie ústavy v centre mesta v stredu premenovali podľa ruského dôstojníka, ktorý bol medzi prvými ruskými príslušníkmi zabitými počas "špeciálnej vojenskej operácie", ako ruský prezident Vladimir Putin nazýva agresiu na Ukrajine.

20:07 Samozvaná Donecká a Luhanská ľudová republika na východe Ukrajiny v stredu oznámili, že zablokovali prístup k sociálnym sieťam Facebook a Instagram, čím sa pripojili k politike Ruska, ktoré tieto americké sociálne siete zakázalo už skôr. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. "Prístup k informačným zdrojom americkej spoločnosti Meta, ktorá na svojich sociálnych sieťach povoľuje vyzývanie na násilie voči rusky hovoriacim užívateľom, bol zablokovaný... V súvislosti s týmto je na území republiky zablokovaný prístup k Facebooku a Instagramu," uviedlo ministerstvo pre komunikáciu Doneckej ľudovej republiky (DĽR).

19:52 Členovia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v európskom regióne odsúdili vojnu Ruska na Ukrajine a navrhli presunutie jednej z jej kancelárií v Moskve, ako aj pozastavenie všetkých stretnutí v Rusku. Uvádzajú to v rezolúcii, ktorú schválili v utorok. Podporu vyhláseniu vyslovilo viac ako 40 krajín, proti boli Rusko, Bielorusko a Tadžikistan.

19:35 Ukrajinské vojenské vedenie v stredu utlmilo nádeje na spustenie ofenzívy s cieľom zachrániť bojovníkov, ktorí sa skrývajú v obliehanom komplexe oceliarní Azovstaľ v meste Mariupol. Uviedla to agentúra DPA, ktorá sa odvolala na vyhlásenie zástupcu náčelníka generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl.

19:22 Hlavná železničná stanica v českej metropole Praha, kam stále prichádzajú Ukrajinci, ktorí utiekli zo svojej krajiny pred ruským bombardovaním, začína dosahovať svoje limity. TASR správu prevzala od agentúry DPA, ktorá o tom informovala v stredu.

Pred vojnou, ktorá sa začala 24. februára, utiekli už milióny ľudí, pričom väčšina z nich mierila do krajín susediacich s Ukrajinou. Česká republika nie je jednou z nich, ale zaznamenala prílev ľudí prechádzajúcich cez Poľsko a Slovensko.

19:10 Ukrajina bude pociťovať dôsledky ruskej vojny 100 rokov, a to najmä pre nevybuchnutú muníciu v ukrajinských mestách, vyhlásil v stredu nemecký kancelár Olaf Scholz. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Tí, ktorí žijú v Nemecku, vedia, že sú stále často nachádzané bomby z čias druhej svetovej vojny... Ukrajina by sa mala pripraviť na boj s dôsledkami tejto vojny v priebehu najbližších 100 rokov," povedal Scholz novinárom.

18:38 Zakladajúca členka ruskej protestnej skupiny Pussy Riot Marija Aľochinová utiekla z Ruska po tom, ako jej moskovský súd v apríli zmenil zvyšok ročného podmienečného trestu na reálne väzenie s tým, že porušila podmienky trestu. Informovala o tom v stredu stanica Slobodná Európa.

18:23 Šéf ruskej špionážnej služby Sergej Naryškin prirovnal americké ministerstvo zahraničných vecí k propagandistickej mašinérii, ktorú v časoch druhej svetovej vojny skonštruoval nacistický minister propagandy Joseph Goebbels. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Šéf Služby zahraničnej rozviedky Ruskej federácie (SVR) Naryškin uviedol, že Spojené štáty šíria na sociálnej sieti Telegram nepravdivé informácie v snahe "diskreditovať" a "dehumanizovať ruských politikov a vedenie ruskej armády v očiach ruských občanov".

17:35 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu ubezpečoval, že vnútropolitická situácia v Rusku je stabilná. Zároveň poprel tvrdenia, že by sa ruský prezident Vladimir Putin chystal vyhlásiť stanné právo. Ako podľa spravodajskej televízie CNN povedal, stanné právo nie je v plánoch.

17:00 Zbrane, ktoré Spojené štáty a ďalší zahraniční partneri poskytli Ukrajine, už sú rozmiestnené na fronte, povedala dnes námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová, ktorú citoval spravodajský server CNN. "Okrem striel Javelin a Stinger už sa na fronte používajú aj 155-milimetrové americké húfnice," dodala Maljarová. "Snažíme sa urýchliť poskytovanie pomoci, pretože ide o život našich vojakov." 

16:59 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo vyše 500 príslušníkov ukrajinskej národnej gardy. Podľa agentúry Unian to na brífingu povedal šéf operačného oddelenia hlavnej správy národnej gardy Oleksij Nadtočyj. Dodal, že zranenie utrpelo 1697 príslušníkov gardy. 

16:30 Mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS) vyzýva premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby bezodkladne kontaktoval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, s cieľom okamžitého spustenia plynu na plynovode Sochranovka tak, aby neboli ohrozené dodávky plynu na územie SR.

16:16 Slovenské magnezitové závody (SMZ) Jelšava evidujú od konca februára, keď sa začala vojna na Ukrajine, pokles výroby a tržieb na úrovni 30 percent. Magnezitový závod sa však zatiaľ svojich zamestnancov prepúšťať nechystá. Pre TASR to uviedol generálny riaditeľ podniku Roman Gažúr.

16:13 Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu vyzval na väčšie zameranie sa na globálny vplyv ruskej vojny na Ukrajine, pričom argumentoval tým, že neexistujú "bezprostredné šance na mierovú dohodu". Zároveň dodal, že Organizácia Spojených národov sa v súčasnosti obáva globálneho nedostatku potravín. TASR informácie prevzala od agentúr DPA a Reuters.

16:03 Rusko má dostatok kupcov jeho ropy a zemného plynu aj bez krajín zo Západu. Počas tlačovej konferencie po rokovaniach s rezortným kolegom v Ománe to povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. „Nech Západ platí viac ako zvykol platiť Ruskej federácii a vysvetlí to jeho obyvateľom, prečo by mali byť chudobnejší,“ cituje ruského politika spravodajský portál BBC.

16:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu uviedol, že vojne s Ruskom by sa predišlo, keby jeho krajina bola predtým členom Severoatlantickej aliancie. Povedal to počas videohovoru so študentmi z parížskej univerzity Sciences Po. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a denníka The Guardian. 

15:58 Ruské ministerstvo zahraničia si dnes predvolalo poľského veľvyslanca, ktorému oznámilo, že Moskva očakáva oficiálne ospravedlnenie poľských úradov kvôli napadnutiu ruského veľvyslanca vo Varšave Sergeja Andrejeva. Oznámila to agentúra TASS. Demonštranti proti vojne na Ukrajine poliali diplomata červenou farbou, keď chcel 9. mája položiť veniec k pomníku na cintoríne sovietskych vojakov vo Varšave. 

15:55 Zastavenie tranzitu plynu do Európy cez meraciu stanicu Sochranovka nemá žiadny reálny dôvod, pretože situácia sa v tomto regióne od podpísania zmluvy o tranzite z roku 2019 nezmenila. Na stredajšej tlačovej konferencii to povedal predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico. "Preukázateľne ide o čisto provokatívne politické rozhodnutie Ukrajiny, ktoré niekto Ukrajine poradil s cieľom vytvoriť tlak na EÚ," tvrdí Fico. Krajiny EÚ zatiaľ o konkrétnom termíne ukončenia odberu plynu z Ruska nerokovali a v hre je iba embargo na ruskú ropu.

15:48 Ukrajina prišla od začiatku ruskej invázie 24. februára 2022 približne o 4,8 milióna pracovných miest. Uviedla to v stredu vo svojej správe Medzinárodná organizácia práce (ILO) so sídlom v Ženeve. Táto strata, ktorá predstavuje približne 30 % ukrajinskej pracovnej sily pred inváziou, sa v prípade pokračovania nepriateľských akcií môže vyšplhať až na 7 miliónov, ukázala štúdia ILO, podľa ktorej v prípade prímeria by sa mohlo rýchlo vrátiť 3,4 milióna pracovných miest.

15:30 Ukrajina sa chystá súdiť prvého ruského vojaka, a to za vraždu neozbrojeného šesťdesiatdvaročného civilistu v Sumskej oblasti. Obvinenia odovzdala generálna prokuratúra súdu, oznámila dnes agentúra Unian. Obvineným je dvadsaťjeden-ročný vojak z elitnej 4. gardovej tankovej Kantemirovskej divízie, ktorá je posádkou v Moskovskej oblasti pri ruskom hlavnom meste. V ukrajinských médiách sa predtým objavilo iba krstné meno obvineného - Vadim. Za porušenie zákonov a pravidiel vojny mu hrozí desať až 15 rokov väzenia či doživotia, napísal bieloruský server Naša Niva. 

15:12 Prezidentka SR Zuzana Čaputová a poľský prezident Andrzej Duda plánujú spoločne navštevovať lídrov krajín, najmä západnej Európy, so zdržanlivejším postojom voči kandidátskemu statusu Ukrajiny v Európskej únii. Čaputová to navrhla na stredajšom prijatí Dudu v Prezidentskom paláci v Bratislave.

15:08 Kvôli malým vyhliadkam na ukončenie vojny na Ukrajine sa OSN teraz sústredí predovšetkým na zmiernenie globálnych dopadov tohto konfliktu. Vo Viedni to dnes po stretnutí s rakúskym prezidentom Alexanderom Van der Bellenom uviedol generálny tajomník organizácie António Guterres, informovala agentúra DPA. Podľa Guterresa okamih pre mierové rozhovory príde, nebude to však v najbližšom čase. 

14:53 Platforma solidarity sa v stredu zaviazala sledovať a implementovať spoločný plán boja proti obchodovaniu s ľuďmi a podporovať potenciálne obete medzi tými, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

14:42 Manželka bieloruského novinára Denysa Stadžiho (Lavnikevyča) žiada ukrajinské úrady, aby dôsledne vyšetrili útok, ktorého obeťou sa jej manžel stal v apríli na Ukrajine, kde od roku 2018 žije a pracuje.

14:21 Prezident Miloš Zeman schválil 103 českým občanom vstup do ukrajinských ozbrojených síl. Na twitteri to dnes uviedol jeho hovorca Jiří Ovčáček. Dodal, že rozhodnutie musí spolupodpísať predseda vlády Petr Fiala (ODS).

14:20 Na Ukrajine od začiatku ruskej invázie podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zomrelo najmenej tritisíc ľudí pre to, že nemali prístup k liečbe chronických ochorení. Ruské útoky a ničenie zdravotníckych zariadení podľa WHO totiž spôsobili, že civilisti nemajú prístup k pravidelnej liečbe, ktorú potrebujú. Organizácia dodala, že doteraz zdokumentovala približne 200 útokov na ukrajinské zdravotnícke zariadenia a podľa jej vyjadrenia v súčasnosti v krajine funguje len niekoľko nemocníc. Informuje o tom portál news.sky.com.

14:20 Rusko je naďalej odhodlané plniť dohody o dodávkach plynu. Povedal to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, keď ho požiadali, aby sa vyjadril k správam o zastavení tranzitu plynu cez jednu z hlavných trás na Ukrajine.

13:39 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu uviedol, že o osude juhoukrajinskej Chersonskej oblasti musia rozhodnúť jej obyvatelia. Reagoval tak na vyhlásenie predstaviteľa proruskej kolaborantskej správy v Chersone, ktorý predtým avizoval, že požiada šéfa Kremľa Vladimira Putina o anexiu tohto regiónu, ktorí sčasti okupujú ruské invázne sily. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

13:30 Pápež František sa v stredu na konci generálnej audiencie na vatikánskom Námestí sv. Petra stretol s manželkami dvoch bojovníkov pluku Azov, ktorí bránia obliehaný komplex oceliarní Azovstaľ v meste Mariupol. Viac TU.

12:10 Predstaviteľ proruskej kolaborantskej správy v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti požiada šéfa Kremľa Vladimira Putina o anexiu tohto regiónu, ktorý sčasti okupujú ruské invázne sily.

13:03 Ukrajinské hlavné mesto sa po ústupe ruských jednotiek z jeho okolia pomaly vracia k normálnemu životu. Do Kyjeva sa vracajú ľudia a mnohí hľadajú prenájom bývania. V inzercii sa ale objavujú aj veľmi podivné ponuky, uviedla dnes agentúra Unian. Napríklad byt s holými múrmi za 10.000 hrivien (asi 312 eur) mesačne.

12:00 Nemecko nie je schopné brániť sa voči Rusku bez svojich spojencov. Povedal to v rozhovore pre stanicu Deutsche Welle Wolfgang Schmidt, šéf úradu nemeckého kancelára Olafa Scholza. Spojenectvo USA, Nemecka a Európy je podľa neho pre Nemecko rozhodujúce.

11:18 Vojna na Ukrajine môže mať súvislosť s nedávnym zvýšeným úhynom delfínov v Čiernom mori. V utorok o tom informovali vedci z Tureckej nadácie pre morský výskum (TUDAV). TASR správu prevzala od denníka The Guardian. Viac sa dočítate TU.

10:58 Nájsť pôrodnú sálu v hlavnej pôrodnici v západoukrajinskom Ľvove nie je veľmi ťažké, ukázať naň môžete dokonca aj zvonku. Múry má totiž obložené vrecia s pieskom. V prípade, že sa dieťaťu bude chcieť na svet za zvukov protileteckých sirén, je pôrodný stôl aj v pivnici, kde sa nastávajúce matky musia skláňať pod vodovodnými rúrkami. Stres k pôrodu patrí, ale takto by to byť nemalo, píše agentúra AP.

10:32 Americká Snemovňa reprezentantov v noci na dnešok schválila doteraz najväčší balík peňazí na vojenskú a humanitárnu pomoc Ukrajine, keď ešte o takmer sedem miliárd dolárov zvýšila pôvodný návrh prezidenta Joea Bidena z konca apríla. Novo vyčlenila bezmála 40 miliárd dolárov, čím by podľa médií celkový objem americkej pomoci za dobu vojny presiahol 50 miliárd. Kongresmanom ráno na twitteri poďakoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

10:27 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v stredu označil ruského prezidenta Vladimira Putina za nebezpečnejšieho, než bol nemecký nacistický vodca Adolf Hitler či sovietsky líder Josif Vissarionovič Stalin.

10:20 Ukrajinská armáda oznámila, že v rámci protiofenzívy v blízkosti mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny znovudobyla viacero dedín, ktoré ovládali príslušníci ruských inváznych vojsk. TASR správu prevzala zo stanice BBC News a denníka The Guardian.

10:13 Ruské ministerstvo obrany vyčíslilo ukrajinské straty od 24. februára na 807 dronov a 2998 tankov a ďalších obrnených vozidiel. Ruské letectvo, raketové vojská a delostrelectvo počas uplynulej noci podnikli 500 náletov a ostreľovania ukrajinských cieľov a zničili okrem iného 17 skladov zbraní, zabili viac ako 280 vojakov a pri Hadieho ostrove zostrelili ďalší ukrajinský dron; celkom počas noci podľa ministerstva obrany zničili deväť bezpilotných strojov.

09:44 Ruské hranice prekročilo viac ako 1,2 milióna utečencov z Donbasu a Ukrajiny, oznámila dnes agentúra TASS s odvolaním sa na zdroj z bezpečnostných zložiek. Ide podľa nej prevažne o občanov separatistickej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DNR a LNR), ktorých nezávislosť Rusko uznalo v predvečer vpádu na Ukrajinu. Kyjev tieto územia považuje za okupované, podobne ako Krym, ktorý Rusko anektovalo na jar 2014. OSN uvádza, že do Ruska zamierilo od začiatku ruskej invázie zhruba 740.000 utečencov z Ukrajiny.

09:17 Požiadavky na tranzit ruského plynu cez ukrajinskú meraciu stanicu Sochranovka dnes klesli na nulu. Uviedla to agentúra Reuters. Kyjev už v utorok varoval, že tranzit plynu do Európy touto cestou kvôli aktivitám ruských okupačných síl v oblasti preruší, ale upozornil, že dodávky je možné presmerovať cez prepojovací bod Sudža. Cez stanicu Sochranovka prúdi asi tretina dodávok plynu, ktorý sa z Ruska do EÚ prepravuje cez Ukrajinu. Tok plynu cez hraničný uzol Veľké Kapušany na Slovensku pokračuje, pre slabý záujem európskych odberateľov sa však znížil.

08:21 On-line petíciu vyzývajúcu Organizáciu Spojených národov, aby z obkľúčených oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom Mariupole vyslobodila všetkých zostávajúcich asi 1000 ukrajinských ozbrojencov podpísalo do utorka už viac ako 1,1 milióna ľudí. V stredu o tom informovala agentúra AFP. Metalurgický kombinát Azovstaľ je poslednou baštou odporu ukrajinských ozbrojených síl v meste Mariupol, ktoré už týždne zažíva neúprosné ostreľovanie a bombardovanie jednotkami ruskej armády.

08:05 Ruské sily sa snažia dobyť východoukrajské mestá Rubižne, Severodoneck a Lyman, uvádza v pravidelnom rannom hlásení ukrajinský generálny štáb. V Mariupole na juhu Ukrajiny podľa neho ruské jednotky ďalej blokujú zvyšných ukrajinských vojakov v oceliarňach Azovstal a areál ostreľujú. Podľa britského ministerstva obrany pokračujú boje tiež pri Hadího ostrove, kde sa Rusko opakovane pokúša posilniť svoju posádku.

07:54 Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa v rozsiahlej vojne proti Ukrajine nepodarilo dosiahnuť žiadny zo svojich hlavných cieľov. Ako referuje Rádio Sloboda, známe aj ako Rádio Slobodná Európa, oznámil to popredný predstaviteľ amerického ministerstva obrany.

07:36 Poľský premiér Mateusz Morawiecki povedal, že ruský veľvyslanec v Poľsku sa mohol vyhnúť poliatiu červenou farbou na vojenskej ceremónii, ak by poslúchol radu ministerstva zahraničných vecí a vyhol sa účasti na tejto udalosti.

Ruského veľvyslanca Sergeja Andrejeva obliali v pondelok červenou farbou vo chvíli, keď prišiel na cintorín vo Varšave, aby vzdal úctu vojakom Červenej armády, ktorí zahynuli počas druhej svetovej vojny. Andrejev nakoniec musel odísť z ceremónie pod policajným sprievodom.

„Ruské zločiny na Ukrajine predstavujú takú hroznú skúsenosť pre toľkých ľudí, že prítomnosť veľvyslanca pri pamätníku sovietskych vojakov bola provokatívna,“ povedal podľa poľskej tlačovej agentúry PAP premiér Morawiecki.

07:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že ukrajinská armáda postupne odtláča ruské jednotky od Charkiva. Generálny štáb uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily vyhnali Rusov zo štyroch dedín severovýchodne od Charkiva a pokúšajú sa ich zatlačiť späť k ruským hraniciam.

Ukrajinskí predstavitelia tiež v utorok oznámili, že ruské rakety zasiahli životne dôležitý prístav Odesa. Je to pravdepodobne súčasť úsilia Ruska o prerušenie zásobovacích liniek a dodávok zbraní, ktoré sú pre obranu Ukrajiny kľúčové.

06:15 Obrancovia Mariupoľu zverejnili fotografie zranených vojakov. Veľa z nich má otvorené rany. Sú v hrozných, nehygienických podmienkach a bez liekov. Obrancovia vyzývajú na pomoc OSN, Červený kríž a celé svetové spoločenstvo.

 

06:08 Američan Kirillo Alexandrov, ktorého na Ukrajine zadržala ruská armáda pre obvinenie zo špionáže, bol prepustený a evakuovaný do Poľska spolu so svojou manželkou a svokrou. O ich prepustení v utorok informovala súkromná dobrovoľnícka skupina Project Dynamo so sídlom na Floride, ktorá evakuáciu sprostredkovala. TASR prevzala správu od agentúry Reuters.

06:06 Americkí zákonodarcovia v utorok odobrili balík pomoci Ukrajine v hodnote 40 miliárd dolárov, informovala agentúra AFP. Snemovňa reprezentantov prijala balík humanitárnej a ekonomickej pomoci v pomere hlasov 368 ku 57. Očakáva sa, že balík schváli aj Senát, a to koncom tohto alebo v priebehu budúceho týždňa.

Prijatie balíka Snemovňou prišlo po upozornení zo strany amerického prezidenta Joea Bidena, že finančná pomoc Kyjevu určená na odrazenie ruskej vojenskej invázie sa pravdepodobne v priebehu niekoľkých dní minie, pripomína AFP. Všetky nesúhlasné hlasy pochádzali z radov republikánov.

"S týmto balíkom pomoci Amerika vysiela svetu zvučný odkaz o našom neochvejnom odhodlaní stáť pri odvážnom ľude Ukrajiny, kým nezvíťazíme," povedala pred hlasovaním predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.

06:04 Najmenej jednu obeť a osem zranených si v utorok večer vyžiadalo ostreľovanie okolia juhoukrajinského mesta Záporožie ruskými jednotkami. TASR správu prevzala od agentúry DPA, ktorá sa odvolala na vyjadrenia tamojších predstaviteľov.

Terčom nových ruských útokov boli podľa miestnych úradov predovšetkým obytné budovy v obci Orichiv, napísal denník Ukrajinska pravda.

06:03 Šéf zahraničnej politiky Európskej únie (EÚ) Josep Borrell posiela ľuďom, ktorí kritizujú dodávky zbraní na Ukrajinu, tvrdý odkaz.​​​​​​

"Vojny končia rokovaním. K rokovaciemu stolu sa však musí prísť z pozície sily, a teraz ide o to, aby sa Ukrajinci do tejto pozície dostali," dodal.

06:01 Spojené štáty sa snažia spoločne so svojimi medzinárodnými partnermi nájsť alternatívne riešenia pre vývoz obilia a kukurice z Ukrajiny. V utorok to uviedla doterajšia americká ambasádorka na Slovensku a nominantka na post veľvyslanca USA na Ukrajine Bridget Brinková. TASR informuje podľa správy spravodajskej stanice CNN.

"Snažíme sa spolupracovať s medzinárodnými partnermi pri hľadaní alternatívnych ciest pre obilie a kukuricu z Ukrajiny, rovnako ako aj spolupracovať s ostatnými humanitárnymi organizáciami pre zásobovanie krajín, ktoré sú na vývoze (z Ukrajiny) závislé," uviedla Brinková.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí