Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.05.2022 06:20 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideoOnline

Do Azovstaľu mieri konvoj OSN: Začala sa evakuácia z oceliarní

Z Mariupoľa a ďalších štyroch miest sa v stredu podarilo evakuovať vyše 300 civilistov. Ruská armáda útočila na Kramatorsk v Doneckej oblasti, zranených je šesť ľudí. Ukrajinské sily v mariupoľskej oceliarni Azovstaľ naďalej zvádzajú krvavé boje s ruskými okupantmi. Všetko podstatné sme s vami opäť sledovali v ONLINE prenose.

Fotogaléria
14
fotiek v galérii

Dnešný ONLINE prenos je na konci. Situáciu budeme podrobne sledovať aj v piatok.

0:51 Jill Biden strávi Deň matiek s utečencami z Ukrajiny na Slovensku. Prvá dáma navštívi v Košiciach centrum pre utečencov a dve školy. Bližšie informácie TU.

22:50 V obkľúčených mariupoľských železiarňach a oceliarňach Azovstal zomrela 51-ročná Natalija Luhovská, ktorá vstúpila do ukrajinského pluku Azov po smrti svojho syna. Uviedla to dnes stanica CNN, podľa ktorej bol syn Luhovskej zabitý na fronte v roku 2018.

22:38 Kvôli ruským náletom na sklady palív a jedinú rafinériu v meste Kremenčuk sa Ukrajina v treťom mesiaci vojny pálčivo potýka s nedostatkom pohonných hmôt, upozornila agentúra Unian. Pri niektorých benzínových staniciach bol preto zavedený aj prídel "najviac päť litrov na nádrž", inde benzín či nafta nie sú vôbec.

22:15 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a najvyšší francúzsky predstaviteľ Emmanuel Macron spolu vo štvrtok telefonovali ohľadom vojny na Ukrajine a hovorili tiež o krokoch na zlepšenie vzťahov Ankary a Paríža. Oznámila to kancelária tureckého prezidenta s tým, že Erdogan Macronovi tiež zagratuloval k nedávnemu volebnému víťazstvu. TASR správu prevzala z agentúr Reuters a AFP.

21:53 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier telefonoval so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským a dostal pozvanie na návštevu Kyjeva. Počas hovoru sa rozptýlilo predchádzajúce napätie, oznámila podľa agentúry DPA hovorkyňa spolkového prezidenta. Nemecký kancelár Olaf Scholz neskôr oznámil, že ukrajinskú metropolu "čoskoro" navštívi šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková.

21:38 Návrh nových sankcií EÚ voči Rusku by spôsobil ďalšie prehĺbenie zaťaženia ekonomicky najslabších vrstiev obyvateľstva bez toho, že by Únia vynaložila úsilie v záujme zmiernenia ich dôsledkov. Uviedol to vo štvrtok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v liste adresovanom predsedníčke Európskej komisie (EK) Ursule von der Leyenovej.

Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na spravodajský server index.hu. "Maďarsko, ale ani celá EÚ nie je pripravená na to, aby prijala a vykonala opatrenia, ktoré navrhla EK. Sankcie je možné prijať, ak sú splnené všetky potrebné predpoklady vo všetkých členských krajinách.

21:18 Začala sa druhá fáza evakuácie civilistov z obliehaných železiarní Azovstaľ v ukrajinskom Mariupole, povedal vo štvrtok americkej televízii CNN gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko, informuje TASR. Kyrylenko však zároveň nabádal na opatrnosť. "Radšej by som o tom verejnosť informoval až po ukončení evakuácie, keď táto špeciálna operácia prinesie výsledky," zdôraznil. Dodal, že Rusi "občas konajú tak, že to vedie k zmenám dohôd".

21:12 Organizácia Spojených národov nemá presné údaje o tom, koľko civilistov sa momentálne nachádza v obliehaných oceliarňach Azovstaľ v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Vo štvrtok to uviedol hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric, podľa ktorého je získavanie informácií z tejto oblasti "mimoriadne náročné". TASR informuje na základe správy americkej televízie CNN. "Prebiehajú tam aktívne boje, ľudia tam žijú v tuneloch," vysvetlil Dujarric. "Je pre nás veľmi náročné získať presné číslo. Pokračujeme v spolupráci s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK) a rokujeme s najvyššími predstaviteľmi Ukrajiny a Ruska, aby sa z oblasti Mariupola, ako aj zo závodu mohlo dostať viac ľudí," pokračoval hovorca.

20:57 Starosta západoukrajinského mesta Ivano-Frankivsk vo štvrtok vyzval miestnych obyvateľov, aby pred ruským štátnym sviatkom Deň víťazstva a počas neho odišli na vidiek. „Žiadam všetkých obyvateľov Ivano-Frankivska, aby, ak je to možné, sa 7. 8. a 9. mája nezhromažďovali v meste, pri jazere, v parku a na iných verejných miestach," uviedol Ruslan Marcinkiv vo videpríhovore, ktorý zverejnil na komunikačnej platforme telegram. Starosta totiž tvrdí, že dostal správy, podľa ktorých Rusko plánuje v pokračovaní raketových útokov.

20:48 Nemecko pomôže Českej republike nahradiť vojenskú techniku, ktorú poskytne Ukrajine. Na spoločnej tlačovej konferencii s českým premiérom Petrom Fialom to vo štvrtok v Berlíne uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz.

20:32 Rusko-ukrajinská vojna sa týka aj Maďarska, svedčí o tom aj tohtotýždňový ruský raketový útok na západoukrajinskú Zakarpatskú oblasť. Uviedol to vo štvrtok na Facebooku hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko, informuje spravodajca TASR. "Vojna sa netýka iba Ukrajiny, ale aj Maďarska, aj keď sa to v Budapešti snažia ignorovať," podotkol hovorca, ktorý zdôraznil, že Rusko je možné zdolať iba spoločnými silami.

20:21 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) ocenili vo štvrtok európskych prevádzkovateľov dopravy a cestovného ruchu za pomoc poskytovanú utečencom z Ukrajiny. Zároveň vyzvali Rusko, aby vrátilo "ukradnuté" lietadlá prenajaté od zahraničných spoločností, informuje spravodajca TASR.

19:55 Americký prezident Joe Biden sa vo štvrtok telefonicky zhováral s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom o ďalšom postupe v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

19:38 Japonsko vo štvrtok oznámilo nové sankcie voči Ruskej federácii. Ako počas návštevy Londýna povedal japonský premiér Fumio Kišida, Tokio zmrazí aktíva ďalším 140 ruským občanom a takisto rozšíri zákaz vývozu aj na ruské vojenské firmy. TASR prevzala správu zo spravodajskej stanice BBC.

19:24 Rusko je pripravené zabezpečiť civilistom ukrývajúcim sa v oceliarňach Azovstaľ v Mariupole bezpečný odchod, pričom Kyjev by mal ukrajinským vojakom v továrni nariadiť, aby zložili zbrane. Vo štvrtok to uviedol ruský prezident Vladimir Putin v telefonáte s izraelským premiérom Naftalim Bennettom. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

19:08 Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok opäť telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Hovorili o vývoji konfliktu s Ruskom a potrebách ukrajinskej armády. Tá okrem iného žiada o zbrane s väčším dosahom, ktoré by zabránili ruskému bombardovaniu civilistov na Ukrajine. Informoval o tom úrad premiéra na Downing Street. TASR správu prevzala od stanice Sky News a denníka The Guardian.

18:35 Fidžijské úrady zadržali jachtu ruského oligarchu Sulejmana Kerimova, a to na žiadosť amerického ministerstva spravodlivosti za údajné porušovanie sankčného režimu proti Rusku a korupciu. Vo štvrtok o tom informoval rezort spravodlivosti USA. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

18:12 Do železiarní Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol, kde prebiehajú ťažké boje s ruskými silami, vyrazil nový konvoj Organizácie Spojených národov s cieľom evakuovať civilistov. Oznámil to koordinátor humanitárnej pomoci OSN Martin Griffiths, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "V týchto chvíľach do Azovstaľu smeruje konvoj, ktorý by tam mal, dúfajme, prísť do zajtrajšieho rána a dostať (odtiaľ) civilistov do bezpečia," povedal Griffiths na darcovskej konferencii pre Ukrajinu, ktorá sa koná vo Varšave.

17:51 Ceny ropy dnes pokračujú v raste. Dôvodom sú obavy o dodávky po tom, čo Európska únia predstavila plán nových sankcií proti Rusku, ktorého súčasťou je aj embargo na ruskú ropu. Skupina OPEC+ tiež opäť odmietla výzvy popredných konzumentov k výraznejšiemu zvyšovaniu ťažby.

17:49 Na medzinárodnej darcovskej konferencii v poľskej Varšave sa na pomoc Ukrajincom a povojnovú obnovu Ukrajiny vyzbieralo 6,5 miliardy dolárov. Potvrdil to poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý konferenciu organizoval spoločne s predsedníčkou švédskej vlády Magdalenou Anderssonovou, Európskou komisiou a Európskou radou.

17:40 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok vyzvali EÚ a jej členské štáty, aby dôsledne chránili ženy utekajúce z Ukrajiny pred násilím a obchodovaním s ľuďmi a zaistili im prístup k základným zdravotným službám. Informuje o tom spravodajca TASR na základe tlačovej správy EP.

17:34 Ak Švédsko požiada o prijatie do Severoatlantickej aliancie, môže sa spoľahnúť na to, že NATO zvýši svoju prítomnosť v okolí švédskych hraníc a tiež v Baltskom mori. V rozhovore pre švédsku rozhlasovú stanicu SVT, ktorý bol zverejnený vo štvrtok, to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

17:16 Maďarsko ponúkne Ukrajine pomoc v celkovej hodnote 37 miliónov eur, vyhlásil vo štvrtok na darcovskej konferencii pre Ukrajinu vo Varšave maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na správu agentúry MTI.

17:13 Britské ministerstvo obrany zverejnilo na Twitteri aktualizovanú mapu k dianiu na Ukrajine.

 

17:00 Kurz ruského rubľa oproti doláru vzrástol vo štvrtok nakrátko na nové, viac než dvojročné maximum. Podobne ako v predchádzajúcich dňoch však kurz ruskej meny udržujú na vysokej úrovni kapitálové kontroly.

17:00 Ruský prezident Vladimir Putin ocenil iniciatívu vytvorenia propagandistickej alternatívy k svetoznámej internetovej encyklopédii Wikipedia. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

16:56 Taliansky parlamentný výbor pre bezpečnosť republiky (COPASIR) začal vyšetrovanie vo veci šírenia dezinformácií v televízii, ktoré súvisia s častým objavovaním sa ruských hostí v spravodajských reláciách. Výbor o tom informoval vo štvrtok. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

16:49 Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) vo štvrtok varovala letecké spoločnosti, že ich lietadlá sa môžu stať náhodným cieľom útokov v súvislosti s konfliktom na Ukrajine alebo aj úmyselným cieľom kybernetických útokov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

16:28 Ruská armáda už niekoľko dní blokuje vstup do Chersonskej oblasti aj výstup do Mykolajiva a ďalších miest kontrolovaných ukrajinskými úradmi. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na svedectvá občanov i tvrdenie predstaviteľa politickej strany Sluha ľudu v spomenutej oblasti.

16:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pozval vo štvrtok nemeckého kancelára Olafa Scholza a prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera na návštevu Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z prezidentského úradu v Berlíne.

16:05 Rusko porušilo avizované prímerie v oceliarňach Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol, vyhlásil jeden z veliteľov ukrajinského pluku Azov Sviatoslav Palamar, ktorý zároveň vyzval na pomoc pre zomierajúcich vojakov v podzemí továrne a evakuáciu civilistov. TASR prebrala správu z agentúry AFP. "Rusko porušilo prísľub prímeria a neumožnilo evakuáciu civilistov, ktorí sa pred ostreľovaním naďalej ukrývajú v podzemí továrne," povedal Palamar vo videu na platforme Telegram.

15:50 Ukrajinské jednotky prešli pri Charkove a Izjume na východe krajiny do protiútoku, uviedol dnes náčelník ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v správe o svojom rozhovore s najvyššie postaveným americkým generálom, šéfom zboru náčelníkov štábov Marekom Milleym. Súčasne požiadal Spojené štáty, aby Ukrajine dodali moderné raketomety HIMARS a MLRS.

15:41 Ukrajinské sily prešli do protiofenzívnych operácií v oblasti Charkiva a Izjumu. Ako referuje web Ukrajinská pravda, oznámil to hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Ten taktiež informoval, že ruskí okupanti začali v oblasti opäť používať riadené strely, ktorých hlavným účelom je zničenie logistických trás vojensko-technickej pomoci Ukrajine.

15:35 Ruská armáda zrejme zhadzuje na oceliarne Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol termobarické bomby. Vo štvrtok to pre britskú televíziu Sky News povedal analytik Forbes McKenzie. Šéf spoločnosti McKenzie Intelligence uviedol, že 4. mája konečne prišli satelitné dáta po tom, čo ich príjem bol od 29. apríla prerušený pre oblačnosť.

15:34 Európsky parlament (EP) vo štvrtok vyzval Radu EÚ a Európsku komisiu na prijatie ďalších opatrení reagujúcich na zhoršujúcu sa situáciu v oblasti dodržiavania hodnôt EÚ v Maďarsku a Poľsku, informuje spravodajca TASR.

15:33 Európska komisia (EK) v štvrtok oznámila nový balík pomoci vo výške 200 miliónov eur na podporu vysídlených ľudí na Ukrajine v rámci medzinárodnej darcovskej konferencie pre Ukrajinu, ktorú organizujú spoločne Poľsko a Švédsko. Informuje spravodajca TASR.

15:22 Európsky parlament (EP) vo štvrtok vyzval Európsku úniu (EÚ) a jej členské štáty, aby dôsledne chránili ženy utekajúce z Ukrajiny pred násilím a obchodovaním s ľuďmi a zaistili im prístup k základným zdravotným službám. EP o tom informuje prostredníctvom svojej oficiálnej webstránky.

15:16 Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala vo štvrtok popoludní v Prezidentskom paláci slovenských expertov po návrate z Ukrajiny. Pomáhajú dokumentovať podozrenia zo spáchania vojnových trestných činov a trestných činov proti ľudskosti.

15:12 Ukrajinské sily „odrazili“ útok ruských jednotiek v mariupoľskej oceliarni Azovstaľ, poslednej bašte ukrajinského odporu v obliehanom meste na pobreží Azovského mora. Ako referuje spravodajský web CNN, povedal to poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč. Pre ukrajinskú televíziu povedal, že koluje mnoho protichodných informácií, no potvrdil, že Rusi v stredu vstúpili do rozsiahleho komplexu a ich pokusy odrazili ukrajinskí obrancovia. „Môžeme povedať, že trvajú boje. Všetky ostatné informácie objasňujeme,“ povedal Arestovyč s tým, že sa uskutočňujú rokovania s Ruskom o nových evakuačných koridoroch.

15:07 Na medzinárodnej darcovskej konferencii pre Ukrajinu, ktorú organizujú spoločne Poľsko a Švédsko, sa vo štvrtok vyzbieralo 6,5 miliardy amerických dolárov (6.157.450 eur). Oznámil to poľský premiér Mateusz Morawiecki, informuje TASR na základe správ agentúr AP a AFP.

14:29 Po Slovensku a Maďarsku by chcelo požiadať o výnimku z embarga Európskej únie na ruskú ropu aj Bulharsko. Balkánska krajina tvrdí, že momentálne je závislá od dodávok z Ruska.

14:25 Česká vláda dá ďalších 18 miliónov eur (zhruba 443 miliónov korún) na humanitárnu pomoc Ukrajine. Doteraz Česko poskytlo pomoc v hodnote 22 miliónov eur (vyše 540 miliónov korún). Na dnešnej darcovskej konferencii vo Varšave to oznámil minister zahraničia Ján Lipavský. Počas českého predsedníctva v Rade Európskej únie v druhej polovici roka by podľa neho Česko tiež mohlo usporiadať darcovskú konferenciu.

14:21 Ukrajina, ktorá čelí ruskej agresii, potrebuje pomoc a našou úlohou je pokračovať v jednotnom úsilí, až kým nezastavíme vojenské ťaženie prezidenta Vladimira Putina. Vyhlásil to vo štvrtok slovenský premiér Eduard Heger na medzinárodnej darcovskej konferencii pre Ukrajinu, ktorú vo Varšave zorganizovali vlády Poľska a Švédska v spolupráci s Európskou komisiou. "Toto nie je len kríza. Toto je brutálna vojna," povedal Heger a dodal, že "neprestaneme pomáhať Ukrajine". Podľa slovenského premiéra si európske krajiny uvedomujú, že Ukrajinci nebojujú len za svoju slobodu, ale aj za európske hodnoty.

14:12 Európska únia by mala skonfiškovať a následne predať ruský majetok, ktorý zadržala, a získané peniaze použiť na obnovu vojnou zničenej Ukrajiny. Povedal to predseda Európskej rady Charles Michel v rozhovore pre ukrajinskú tlačovú agentúru Interfax-Ukrajina, zverejnenom vo štvrtok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

14:04 Kremeľ vo štvrtok poprel, že ruskí vojaci vtrhli do oceliarní Azovstaľ v juhovýchodnom ukrajinskom meste Mariupoľ, kde sú stále uviaznutí ukrajinskí vojaci a civilisti. Kremeľ tiež oznámil, že humanitárne koridory tam vo štvrtok fungujú. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters. Na otázku novinárov, či je pravdivé tvrdenie vplyvného ukrajinského predstaviteľa, že ruskí vojaci vnikli do komplexu oceliarní, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov poukázal na predchádzajúci príkaz ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ruské sily do Azovstaľu nevtrhli.

13:46  Európska komisia (EK) ohlásila nový balík pomoci v sume 200 miliónov eur na podporu Ukrajincov, ktorí pre vojnu opustili svoje domovy. Túto pomoc komisia oznámila v kontexte medzinárodnej darcovskej konferencie, ktorú zorganizovala spoločne s Poľskom a Švédskom. EK o tom informovala vo štvrtok na svojej internetovej stránke.

13:42 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres vyzval medzinárodných darcov, aby pokračovali s financovaním humanitárnych operácií v Afrike a inde vo svete, aj keď reagujú na krízu na Ukrajine. Na konci jeho návštevy troch krajín západnej Afriky povedal, že darcovia by mali v skutočnosti zvýšiť financovanie globálnej pomoci, aby neoslabili rozvojové aktivity v Afrike a iných častiach sveta.

13:25 Ukrajina sa musí priblížiť Európskej únii skorým získaním postavenia kandidáta na členstvo. Účastníkom dnešnej darcovskej konferencie vo Varšave to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa pripojil cez videospojenie. Nestačia podľa neho sľuby a perspektívy, potrebné sú praktické kroky. Za Česko sa konferencie zúčastňuje minister zahraničia Jan Lipavský.

13:19 Kremeľ obvinil vo štvrtok Západ, že zásobovaním Kyjeva zbraňami bráni "rýchlemu" ukončeniu ruského vojenského ťaženia na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:09 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok spustil celosvetovú platformu na zber finančných prostriedkov prostredníctvom crowdfundingu. Cieľom je pomôcť Kyjevu zvíťaziť vo vojne s Ruskom a opätovne vybudovať infraštruktúru Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Spustili sme globálnu iniciatívu United24," napísal Zelenskyj na Twitteri. Jej prvou časťou je on-line platforma na zbieranie finančných prostriedkov na podporu Ukrajine. "Ostatné projekty a programy budú pridané čoskoro," napísal.

13:06 Kremeľ dnes odmietol, že by ruskí vojaci útočili na areál oceliarne Azovstal v juhoukrajinskom Mariupoli, kde sa ďalej bránia ukrajinskí vojaci a civilisti. Uviedla to ruská agentúra TASS. Ukrajinské médiá aj ukrajinskí predstavitelia v stredu oznámili, že ruské jednotky do oceliarní prenikli a na mieste sa tvrdo bojuje. O "krvavých bojoch" v oceliarňach v stredu večer hovoril aj jeden z veliteľov brániacej sa ukrajinskej strany.

13:00 Rusko svojou agresiou proti Ukrajine a vzďaľovaním sa od hodnôt, ktoré sú základom Rady Európy, obnovilo hrôzy druhej svetovej vojny. Uviedla to v stredu generálna tajomníčka Rady Európy (RE) Marija Pejčinovičová Buričová pri príležitosti predstavenia výročnej správy s názvom "Moving Forward 2022". Informuje o tom spravodajca TASR.

12:55 Ruské invázne sily odhalili vo okupovanom a boji zničenom ukrajinskom Mariupolu pamätník, ktorý zobrazuje starú ženu so sovietskou vlajkou a má symbolizovať podporu Ruska zo strany miestnych obyvateľov. V Doneckej oblasti Rusi vymieňajú názvy obcí na cestných ukazovateľoch. Upozornil na to spravodajský portál Ukrajinska pravda. Do Mariupolu okrem toho dorazili ruskí poradcovia pre "integráciu Mariupolu s Ruskom" a pripravujú v meste vojenskú prehliadku, ktorá sa 9. mája tradične koná v ruských mestách ako pripomienka sovietskeho víťazstva v druhej svetovej vojne, napísal web.

12:35 K výrobe fínskych bojových obrnených vozidiel 8x8 Patria pre Ozbrojené sily SR výrazne prispejú slovenské firmy. Ako na dnešnom tlačovom brífingu oznámil minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO), primárnym kontraktorom pre fínskeho partnera na Slovensku bude štátna akciová spoločnosť Konštrukta – Defence so sídlom v Dubnici nad Váhom.

12:20 Rusko vypovedalo sedem dánskych diplomatov v reakcii na to, že Kodaň začiatkom apríla nariadila odchod 15 pracovníkom ruského diplomatického zastúpenia. Informovala o tom dnes agentúra TASS s odvolaním sa na oznámenie ruského ministerstva zahraničia. To uviedlo, že otvorene protiruská dánska politika narúša vzájomné vzťahy, a vyjadrilo nesúhlas s tým, že Dánsko poskytuje vybavenie ukrajinskej armáde.

12:15 Spojené štáty poskytli ukrajinským silám informácie, ktoré im pomohli zabiť ruských generálov na Ukrajine. Vyplýva to zo správy denníka New York Times založenej na vyjadreniach popredných amerických predstaviteľov, o ktorej informuje spravodajský portál BBC. Predpokladá sa, že informácie od amerických spravodajských služieb obsahovali podrobnosti o pohybe ruských jednotiek a lokality ich mobilného vojenského veliteľstva a ukrajinské sily ich použili počas útokov, ktoré viedli k úmrtiam ruských dôstojníkov.

11:48  Francúzska ministerka ekológie Barbara Pompili je presvedčená, že členské štáty Európskej únie (EÚ) budú rýchlo súhlasiť s navrhovaným zákazom dovozu ropy z Ruska. V rozhovore pre rádio FranceInfo uviedla, že na ropnom embargu by sa dalo dohodnúť v priebehu niekoľkých dní.

11:22 Bieloruský autoritársky prezident Alexander Lukašenko obhajuje ruskú inváziu na Ukrajinu a povedal, že robí „všetko“ pre zastavenie vojny. Vo štvrtkovom rozhovore pre agentúru AP 67-ročný Lukašenko vyhlásil, že Ukrajina „provokuje Rusko“ a trval na tom, že Bielorusko presadzuje mier.

11:07 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Štrasburgu diskutovali o riešení hospodárskych a sociálnych dôsledkov ruskej vojny proti Ukrajine a oboznámili sa aj s obsahom šiesteho balíka sankcií EÚ proti Rusku. Túto situáciu okomentovali viacerí slovenskí europoslanci, informuje spravodajca TASR.

11:07 Brazílsky exprezident Luiz Inácio Lula da Silva vyhlásil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin nesú rovnakú zodpovednosť za aktuálnu vojnu na Ukrajine.

11:04 Poľsko, ktorému Moskva vypla plyn minulý týždeň, dostáva ruský plyn z iných krajín, tvrdí Gazprom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

10:57 Predsedníčka nemeckého Spolkového snemu Bärbel Basová navštívi ako doteraz najvyššie postavená predstaviteľka Nemecka Kyjev. Návšteva sa uskutoční na pozvanie jej ukrajinského kolegu Ruslana Stefančuka, informovala dnes agentúra DPA.

10:34 Masívne ruské ostreľovanie niekoľkých ukrajinských miest vo východnom regióne Donbas si vyžiadalo mnoho mŕtvych a zranených civilistov, informovali vo štvrtok tamojšie úrady. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

10:24 V Španielsku v stredu zadržali kontroverzného ukrajinského blogera Anatolija Šarija. Informovala o tom oficiálna stránka Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). Ukrajinské úrady podozrievajú Šarija z vlastizrady, pretože šíril dezinformácie s cieľom poškodiť národnú bezpečnosť Ukrajiny, pričom podľa SBU ho platilo Rusko. Šarij žije v exile od roku 2012.

10:19 Ukrajinské sily ostreľovali dve dediny v ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou, uviedol dnes podľa ruskej agentúry TASS oblastný gubernátor Vjačeslav Gladkov. Gubernátor spresnil, že útok si nevyžiadal obete na životoch ani zranenia.

9:50 Približne 102.000 ukrajinských občanov si od 24. februára, keď sa začala invázia Ruska na Ukrajine, našlo zamestnanie v Poľsku. Vo štvrtok o tom informoval poľský denník Rzeczpospolita s odvolaním sa na údaje ministerstva práce.

9:46 Ruská armáda vykonala v Kaliningradskej oblasti simulované cvičenie s taktickými raketami Iskander, ktoré sú schopné niesť jadrové hlavice. S odvolaním sa na oznámenie ruského ministerstva obrany o tom dnes informovala agentúra AFP. Do cvičenia na území ruskej enklávy medzi Poľskom a Litvou sa zapojila viac ako stovka vojakov, ktorí trénovali zameriavanie rakiet na najrôznejšie ciele aj rýchle zmeny polohy odpaľovacích vozidiel v reakcii na odvetné útoky.

9:46 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici v stredu (4. 5.) prešlo 3117 obyvateľov Ukrajiny, z toho 801 mužov, 1818 žien a 498 detí. O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo 258 osôb. Zároveň na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo 2714 ľudí. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

9:36 V Spojených štátoch ide do dražby bejzbalový loptička podpísaná ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

9:34 Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny informoval, že získali kontrolu nad niekoľkými osadami na hranici Mykolajivskej a Chersonskej oblasti a odrazili 11 útokov v Doneckej a Luhanskej oblasti. Vo svojom rannom hlásení tiež uviedol, že boje o oceliareň Azovstaľ v Mariupoli, ktorá je poslednou baštou ukrajinských síl v meste, pokračujú. Ruské sily obnovili svoju ofenzívu s podporou lietadiel, dodal.

9:09 Ruské tanky, ktorým odlietajú ich horné časti, sú poslednou známkou toho, že ruská invázia na Ukrajinu nejde podľa plánu. Počet zničených ruských tankov od začiatku ofenzívy môže byť aj niekoľko stoviek. Britský minister obrany Ben Wallace tento týždeň odhadol, že Rusko ich stratilo až 580, napísal web americkej televízie CNN.

8:56  Spojené štáty poskytli spravodajské informácie o ruských jednotkách, ktoré umožnili Ukrajincom zabiť viacerých ruských generálov počas bojov v krajine. Informáciu vo štvrtok priniesol denník The New York Times (NYT), ktorý sa odvolal na nemenovaných predstaviteľov americkej administratívy.

8:50 Rusko bude pravdepodobne zveličovať hrozbu, ktorú prebiehajúce cvičenie bieloruskej armády znamená pre Ukrajinu, aby donútilo ukrajinské sily rozdeliť sa a zdržiavať sa na severe, napísalo britské ministerstvo obrany vo svojej najnovšej, štvrtkovej správe. Citoval z nej webový portál britskej stanice Sky News.

8:32  Americký Federálny rezervný systém (Fed) zintenzívnil boj proti inflácii, ktorá je najhoršia za 40 rokov, zvýšením svojej základnej úrokovej sadzby o pol percentuálneho bodu. Stredajšie zvýšenie úrokov Fed-u je najagresívnejšie od roku 2000. Centrálna banka USA zároveň signalizovala ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb.

8:30 Ukrajine sa podarilo dobyť späť niekoľko obytných sídel ležiacich v blízkosti miest Mykolajiv a Cherson. Oznámil to vo štvrtok generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v príspevku zverejnenom na sociálnej sieti Facebook, v ktorom hodnotí súčasnú situáciu na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

8:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonicky hovoril v stredu s izraelským premiérom Naftalim Bennettom o "škandalóznych" výrokoch šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, že nacistický vodca Adolf Hitler mal židovskú krv. TASR správu prevzala od stanice CNN.

8:26 Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu vyhlásil, že bude ďalej viesť rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Povedal to deň po tom, čo sa s Putinom rozprával aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA. Podľa Scholza je správne, že sa mnohokrát rozprával s Putinom i s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a že rozhovory budú pokračovať. "Situácia je však taká, aká je," uviedol nemecký kancelár. "Nemali by sme mať o tom žiadne ilúzie," dodal.

8:03 V bojoch pri meste Izium na severovýchode Ukrajiny prišiel o život aj známy ukrajinský televízny reportér Olexandr Machov, ktorý do armády narukoval po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Oznámil to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra Reuters.

Machov (36) je už prinajmenšom ôsmym novinárom, ktorý zahynul počas už viac ako dva mesiace trvajúcej vojny na Ukrajine. Známy bol reportážami z konfliktných oblastí, spravodajstvo však vo svojej profesionálnej kariére priniesol napríklad aj z Antarktídy. V roku 2014 bojoval aj v konflikte s proruskými separatistami v Donbase. "Vlastenecký a úprimný, a nikdy si o sebe veľa nemyslel. Vždy pritom patril medzi tých najstatočnejších," povedal o ňom Zelenskyj vo svojom včasnorannom videoprejave.

7:51 Ruská armáda útočila na Kramatorsk v Doneckej oblasti, zranených je šesť ľudí. Starosta Kramatorsku Oleksandr Honcharenko informoval, že ruské nálety zasiahli v noci 5. mája obytné štvrte v meste a poškodili najmenej tri výškové budovy, školu a škôlku. Informoval o tom portál Kyiv Independent.

7:36 Viac ako 300 civilistov z ukrajinského Mariupoľa a ďalších štyroch miest v stredu podľa Organizácie Spojených národov (OSN) evakuovali do mesta Zaporižžia, ktoré je pod kontrolou Ukrajiny. Bola to druhá úspešná operácia zameraná na evakuáciu civilistov z oblastí pod útokmi Ruska.

7:31 Slovenské mimovládne organizácie počas druhého mesiaca vojenskej invázie a humanitárnej krízy na Ukrajine prepravili na územie svojho východného suseda ďalších vyše 700 ton humanitárnej pomoci. Distribúcia pomoci je stále možná vďaka solidarite slovenského obyvateľstva. TASR o tom informovala Boba Markovič Baluchová, manažérka pre komunikáciu z Platformy rozvojových organizácií – Ambrela.

7:10 India a Francúzsko vyzvali v stredu na "okamžité ukončenie nepriateľských akcií" na Ukrajine. Indický premiér Naréndra Módí sa však opäť vyhol tomu, aby odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu, informuje vo štvrtok agentúra AFP.

6:56 Vládnuca Švédska sociálnodemokratická strana by už v polovici mája mohla zaujať stanovisko v otázke prípadného vstupu Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO). Predstavitelia vedenia strany švédskej premiérky Magdaleny Anderssonovej sa totiž už v nedeľu 15. mája majú stretnúť na mimoriadnom zasadnutí, kde budú okrem iného diskutovať aj o tejto otázke, informovala v stredu agentúra DPA.

6:47 Ukrajinské sily v mariupoľskej oceliarni Azovstaľ vedú „ťažké krvavé bitky“ s ruskými silami, vyhlásil veliteľ ukrajinského bataliónu Azov. V krátkom videu na platforme Telegram Denis Prokopenko uviedol, že vojaci „vynakladajú nadľudské úsilie na potlačenie tlaku nepriateľa“ a situácia je mimoriadne ťažká. Jeho odkaz prišiel po tom, čo ukrajinský predstaviteľ informoval, že ruské sily vstúpili do areálu oceliarne, ktorá je poslednou baštou ukrajinských síl v zdevastovanom meste Mariupoľ. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

6:41 Maďarsko bude vetovať návrh zákazu Európskej únie na dovoz ropy z Ruska, vyhlásil v stredu v rozhovore pre britskú verejnoprávnu televíziu BBC hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács. 

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril vieru v to, že Ukrajina sa napriek ruskej invázii už čoskoro dočká mieru. Zelenskyj to povedal v prejave, ktorým sa v stredu večer prihovoril občanom Dánska prostredníctvom videolinku pri príležitosti 77. výročia oslobodenia ich krajiny spod nacistickej okupácie počas druhej svetovej vojny. Informovala o tom spravodajská stanica CNN a denník The Guardian.

6:10 Udalosti v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj v stredu, pozrite si veľký súhrn.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto.
Predpoveď na LETO: Čakajú nás vlny horúčav? Meteorológovia prezradili, na čo sa máme pripraviť
Princ Harry.
Foto
Harryho veľký NÁVRAT? Kvôli TOMUTO mieri späť do Spojeného kráľovstva! A čo Meghan?
(ilustračné foto).
Požiar na Kysuciach: Horieť má známy HOTEL! Na mieste zasahuje niekoľko hasičov
Foto
Modelka si dala predĺžiť nohy, trpko to ľutuje: Choroba, ktorá ju ničí každý deň
Dmitrij Peskov.
Rusko varuje Západ: Ak TOTO urobí, príde TVRDÁ reakcia! Čo prezradil Peskov?
Agáta nemá na chlapov šťastie.
Foto
Hanychová pod paľbou kritiky: V TAKOMTO stave berie dcérku von? Agáta posiela odkaz a zatiahla do toho aj MAMU
Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove. Spoznávate muža na fotografii?
Foto
Muž na FOTO si mal zarobiť na poriadny problém: Pátra po ňom bratislavská polícia!
Na snímke poslanec Národnej rady SR Jaroslav Spišiak.
Poslanec PS Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu: Nabúral do plota! Čo sa stalo?
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Zomrela bývalá najvyššia žena sveta Maria († 77).
Foto
Niekdajšia rekordérka († 77) zomrela: Bola považovaná za najvyššiu ženu! Čo sa jej stalo osudným?
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Volebný prieskum: Kto by sa do parlamentu dostal v apríli?! Tesný boj o prvé 3 pozície
Ilustračné foto.
Katastrofálne správy: Ďalšia strata pre Ukrajinu? Rusko malo prevziať kontrolu nad týmto územím