Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.04.2022 07:00 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideo

Krviprelievanie na Ukrajine trvá už 66 dní: Rusi mali zabiť 200 ukrajinských vojakov

Vojna na Ukrajine trvá už 66 dní. Boje si podľa odhadov už vyžiadali desiatky tisíc mŕtvych. Všetko dôležité spoločne sledujeme v ONLINE prenose.

Fotogaléria
14
fotiek v galérii

02:00 Tento online sa skončil. Aktuálne informácie v súvislosti s vojnou na Ukrajine vám sprostredkujeme opäť ráno od siedmej hodiny.

21:32 Skupina 20 civilistov opustila v sobotu obliehaný komplex oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol, uviedli ukrajinskí vojaci. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP. "Dvadsať civilistov, žien a detí... bolo premiestnených na vhodné miesto a dúfame, že budú evakuovaní do Záporožia, na územie ovládané Ukrajinou," povedal Sviatoslav Palamar, zástupca veliteľa ukrajinského pluku Azov.

20:57 Oceliareň Azovstal v Mariupole značne zničili ruské útoky, ukazujú to satelitné snímky spoločnosti Maxar Technologies z piatka. Takmer každá budova rozľahlej oceliarne bola zničená, na strechách sú veľké diery – jasný znak vojenského úderu. Informoval o tom Denník N s odkazom na CNN.

Niektoré strechy sú úplne zrútené a z niektorých budov sú už len trosky.

Otvoriť galériu

19:58 Ľudia v Rusmi obliehanom areáli oceliarní Azovstal v ukrajinskom Mariupole sú na pokraji smrti a môžu im zostávať len hodiny života. Britskej stanici BBC to povedal primátor Mariupolu Vadym Bojčenko. Podľa ukrajinského generálneho štábu ruské sily pokračujú v náletoch na Mariupol s cieľom zablokovať jednotky brániace Azovstal. Ruská strana dnes naopak informovala o úspešnej evakuácii 25 civilistov z obliehaného areálu.

19:56 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v sobotu pre čínsku tlačovú agentúru Sinchua uviedol, že zrušenie sankcií voči Moskve je kľúčovou súčasťou mierových rokovaní s Ukrajinou. Jeho tvrdenia však poprel poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak. Konštatoval tiež, že Lavrov sa nezúčastnil na žiadnom z doterajších kôl vzájomných rokovaní. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

"Ruská a ukrajinská delegácia v súčasnosti na každodennej báze rokujú prostredníctvom videokonferencie o návrhu možnej dohody," povedal Lavrov. Súčasťou týchto rokovaní sú podľa jeho slov okrem iného otázky "denacifikácie, uznania nových geopolitických skutočností, zrušenie sankcií, postavenie ruského jazyka," poznamenal  šéf ruskej diplomacie bez ďalších podrobností.

19:36 Rusko tvrdí, že jeho letectvo dnes zabilo vyše 200 ukrajinských vojakov a zničilo 23 obrnených vozidiel. Ruské rakety vraj navyše zasiahli 17 ukrajinských vojenských objektov a zničili aj jedno veliteľské stanovište a sklad rakiet a delostrelectva. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruskej armády.

19:12 V maďarskej metropole Budapešť sa v sobotu uskutočnila demonštrácia vyjadrujúca solidaritu s Ukrajinou bojujúcou proti ruskej vojenskej ofenzíve a takisto protestná akcia na podporu Moskvy. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na maďarské médiá. Zatiaľ čo na proruské zhromaždenie prišlo len okolo 200 ľudí, na akcii namierenej proti vojne na Ukrajine sa zúčastnilo približne 1000 protestujúcich, uvádza online portál Telex.hu.

18:23 Ruská raketa podľa ukrajinskej armády zasiahla štartovaciu dráhu letiska v Odese. Ranvej sa tak stala nepoužiteľnou, napísala dnes agentúra Reuters. Bližšie podrobnosti neposkytla. Ukrajinská agentúra Unian uviedla, že v meste bolo počuť niekoľko explózií.

 

 

18:19 Ukrajina a Rusko sa dohodli na ďalšej výmene zajatcov. Na Ukrajinu sa dnes vrátilo 14 ľudí, sedem civilistov a sedem vojakov, vrátane jednej tehotnej vojačky. Na sociálnych sieťach to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Moskva ako v predchádzajúcich prípadoch o výmene zatiaľ mlčí. "Dnes sme si vymenili väzňov. Privedieme domov 14 našich ľudí: 7 vojakov a 7 civilistov. Táto výmena je pre mňa zvláštna: jedna vojačka je v piatom mesiaci tehotenstva. Nech nás Boh ochraňuje!" napísala vicepremiérka.

18:12 Predseda nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz plánuje v pondelok odcestovať na návštevu Kyjeva. S odvolaním sa na zdroje z prostredia CDU a bezpečnostné kruhy o tom informoval denník Der Tagesspiegel. Hovorkyňa CDU však tieto informácie zatiaľ nepotvrdila a na medializované správy nereagoval ani samotný Merz.

Ak by šéf konzervatívnej CDU skutočne odcestoval do ukrajinského hlavného mesta, išlo by o jedného z mála vrcholných politikov v Nemecku, ktorí navštívili Ukrajinu od začiatku ruskej invázie.

17:45 Na Ukrajine zahynul Dán, ktorý sa tam vybral bojovať proti ruským inváznym jednotkám. Podľa agentúry AFP o tom informovala jeho rodina. Dánska verejnoprávna televízia TV2 vo štvrtok informovala o zmiznutí dvadsaťpäťročného dánskeho občana.

Podľa televízie bol súčasťou osemčlennej skupiny, ktorá bojovala v ukrajinskom meste Mykolajiv. Šesť ich neprežilo. "Na základe dostupných informácií rodina identifikovala dotyčnú osobu a považuje ju za zosnulú," uviedla dánska diplomacia na otázku AFP. Ďalšie podrobnosti neoznámila s odkazom na ochranu osobných údajov.

16:49 Srbsko na dnešnej vojenskej prehliadke blízko Belehradu po prvýkrát predstavilo verejnosti moderný čínsky systém protivzdušnej obrany FK-3, uviedla rozhlasová a televízna stanica RTS. Belehrad tak urobil v čase, keď je pre neho s ohľadom na vojnu na Ukrajine stále ťažšie udržiavať krehkú rovnováhu vo vzťahoch medzi Západom a Ruskom.

Peking predstavuje momentálne pre vojensky neutrálne Srbsko jedného z hlavných partnerov. Balkánska krajina ašpiruje aj na členstvo v Európskej únii a súčasne udržuje priateľské vzťahy s nábožensky a kultúrne spriazneným Ruskom.

 

 

16:26 Dva autobusy vyslané v piatok do ukrajinského mesta Popasna ležiaceho v Luhanskej oblasti, ktoré mali zaistiť evakuáciu civilistov, sú údajne nezvestné. S odvolaním sa na zdroj z armády o tom informovala v sobotu spravodajská stanica BBC.

Šéf miestnej vojensko-civilnej správy Mykola Chanatov uviedol, že jedno z vozidiel zasiahla v meste Popasna streľba ruských síl. Komunikácia s miestnym učiteľom, ktorý bol vodičom druhého autobusu, je údajne prerušená od piatka. Ani jedno z vozidiel sa pritom nevrátilo do mesta Bachmut v Doneckej oblasti, odkiaľ vyrazilo.

16:09 Misia Organizácie Spojených národov (OSN) a Červený kríž rokujú o zabezpečení evakuácie stoviek ľudí z oceliarne Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupoľ. V sobotu to v ukrajinskej televízii povedal tamojší starosta Vadim Bojčenko s tým, že očakávajú odpoveď.

Zároveň vyzval „všetkých medzinárodných partnerov, aby sa zjednotili za jedným cieľom - zachrániť životy miestnych obyvateľov, zachrániť pevnosť a tých miestnych obyvateľov, ktorí sa teraz ukrývajú v protileteckých krytoch Azovstaľu“. Informuje o tom televízia CNN.

15:49 Do západoukrajinského Ľvova prišla americká herečka Angelina Jolie, informujú niektoré ukrajinské médiá. Podľa ruskej služby BBC sa hollywoodska hviezda, ktorá je známa svojím zapojením do charitatívnych projektov, objavila v jednej z miestnych kaviarní. Viac v článku.

 

 

15:15 Telá troch osôb so spútanými rukami sa našli v piatok neďaleko ukrajinského mesta Buča v Kyjevskej oblasti. Oznámila to v sobotu ukrajinská polícia, na ktorú sa odvoláva agentúra AFP. "(Dňa) 29. apríla sa v okrese Buča našla jama s telami troch mužov," uviedla polícia vo vyhlásení.

"Obete mali zviazané ruky, na očiach mali kusy látky a niektorí mali zapchaté ústa. Na telách sú stopy po mučení, ako aj strelné zranenia rôznych častí tela," dodala polícia. "Obete mučili dlhý čas, na ich končatinách sa našli strelné zranenia. Nakoniec bol každý z mužov postrelený do ucha," povedal šéf regionálnej polície Andrij Nebytov.

15:14 Primátor juhoukrajinského mesta Melitopol Ivan Fedorov v sobotu potvrdil, že na evakuáciu z mesta čaká asi 6000 ľudí. Dodal, že svoje domovy opustila asi polovica z vyše 150.000 obyvateľov mesta, zvyšných menej ako 80.000 sa ich rozhodlo zostať.

V rozhovore pre britskú televíziu Sky News Fedorov poukázal aj na množiace sa prípady únosov ľudí ruskými vojakmi. Spresnil, že k nim dochádza na kontrolných stanovištiach ruskej armády i priamo na uliciach mesta. Podľa jeho slov je pohyb po meste a regióne teraz nebezpečný. Viac v článku.

14:36 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu avizoval, že Francúzsko zintenzívni poskytovanie vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine. Informovala o tom francúzska televízia TF1. V sobotňajšom telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským Macron povedal, že počas svojho druhého funkčného obdobia chce aktívne pracovať "na obnovení bezpečnosti a územnej celistvosti Ukrajiny". Zelenského ubezpečil, že Francúzsko je naďalej "k dispozícii", aby "prispelo k dohode o poskytnutí bezpečnostných záruk Ukrajine".  

 

 

14:12 Najväčším problémom v Košiciach v súvislosti s utečencami z Ukrajiny je nájsť dlhodobé ubytovanie. Pre TASR to povedal splnomocnenec mesta pre humanitárnu pomoc utečencom z Ukrajiny Roman Dohovič. V mestských zariadeniach je ich podľa neho strednodobo ubytovaných 100 až 120. V telocvičniach nie je ubytovaný nikto. Do Košíc prichádza v tomto období okolo 300 až 350 utečencov denne. Oproti predchádzajúcim týždňom ide o pokles. 

14:10 Manželky dvoch z ukrajinských vojakov, ktorí bránia obliehaný komplex oceliarní Azovstaľ v meste Mariupol, apelovali na to, aby súčasťou akejkoľvek evakuácie civilistov bola aj evakuácia vojakov. Obávajú sa totiž, že ak vojaci zostanú v zničenom areáli oceliarní, zajmú ich ruské sily, ktoré ich môžu vystaviť mučeniu alebo ich dokonca zabiť. TASR prevzala správu z agentúry AP.

13:04 Ukrajinská vláda pracuje na riešení nedostatku paliva v krajine. Avizoval to v piatok prezident Volodymyr Zelenskyj, keď sa v tejto súvislosti snažil upokojiť občanov. Rusi podľa jeho slov úmyselne ničia infraštruktúru výroby paliva, zásobovania a skladovania, ako aj blokujú prístavy, čo spôsobuje deficit a zvyšujúce sa ceny v niektorých regiónoch. „Neexistujú žiadne okamžité riešenia na doplnenie deficitu. Vládni predstavitelia však sľubujú, že do týždňa, maximálne dvoch bude zabezpečený systém zásobovania Ukrajiny palivom, ktorý bude schopný zabrániť deficitu,“ povedal podľa spravodajského portálu BBC Zelenskyj. Ako dodal, je to náročná úloha, pretože Rusi tento týždeň zaútočili na ropnú rafinériu v stredoukrajinskom Kremenčuku.

Ukrajinský minister hospodárstva vo vyhlásení uviedol, že Kyjiv zabezpečil kontrakty s európskymi dodávateľmi paliva.

13:03 Do oblastí Ukrajiny, ktoré sú najviac zasiahnuté inváziou ruských jednotiek, bolo zaslaných takmer 3000 balení núdzových antikoncepčných tabletiek. Poskytla ich Medzinárodná federácia pre plánované rodičovstvo (IPPF) a roznášajú ich dobrovoľníci, informovala v noci na sobotu britská rozhlasová stanica BBC.

Caroline Hicksonová z IPPF pre BBC uviedla, že správne načasovanie distribúcie je veľmi dôležité.

"Máte päťdňové okno, počas ktorého je (tabletka) účinná pri prevencii tehotenstva," vysvetlila.

12:17 Ruská armáda informovala, že pri raketových a delostreleckých útokoch, ktoré podnikla v noci na sobotu, zasiahla na území Ukrajiny stovky vojenských objektov. Kyjev sa k týmto tvrdeniam, ktoré britská spravodajská televízia Sky News nedokázala overiť z nezávislých zdrojov, nevyjadril.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské delostrelecké jednotky počas noci na Ukrajine zasiahli 389 cieľov. Podľa Moskvy prišlo o život 120 ukrajinských vojakov.

11:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovorí poslancom Národnej rady (NR) SR. Urobí tak prostredníctvom videokonferencie. Prenos sa plánuje už na aktuálnej 65. schôdzi. TASR to potvrdila hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová s tým, že aktuálne dolaďujú technické riešenia prenosu a čas. Viac sa dočítate v článku.

11:27 Tepelnú elektráreň na ruskom ďalekýchodnom ostrove Sachalin v sobotu ráno zachvátil požiar. Nevyžiadal si obete na životoch, moderný blok elektrárne je ale vyradený z prevádzky. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na miestne úrady.

11:25 Ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo infografiku, ktorá znázorňuje celkové ruské straty od začiatku invázie. Obrancom sa údajne podarilo zničiť viac ako 1000 ruských tankov, takmer 2500 obrnených vozidiel, 155 helikoptér a 190 lietadiel. Presné čísla strát ruskej vojenskej techniky však nemožno nezávisle overiť.

 

 

09:54 Hraničnými prechodmi prešlo v piatok 29. apríla 4 105 osôb. Z toho 822 mužov, 2 418 žien a 865 detí. O dočasné útočisko požiadalo v daný deň 295 ľudí. Informoval o tom Tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo v ten istý deň viac ako 3-tisíc ľudí. „Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 68 policajtov, 63 hasičov, 92 colníkov, 227 vojakov, 121 dobrovoľníkov, sedem duchovných, 34 príslušníkov zahraničných zložiek a 22 zamestnancov migračného úradu," informuje rezort vnútra.

09:27 Rusko vyslalo do obsadenej ukrajinskej jadrovej elektrárne pri Záporoží svojich špecialistov, ktorí teraz dohliadajú na ukrajinských pracovníkov a vyžadujú od nich pravidelné správy k "dôverným témam". Ukrajinský personál celkovo pracuje "pod neuveriteľným tlakom", uviedla Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) s odvolaním sa na oznámenie ukrajinských úradov.

08:55 Proruská zločinecká kybernetická skupina zaútočila na rumunské vládne webové stránky v súvislosti s podporou Ukrajiny zo strany tohto balkánskeho štátu. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra AFP. Viac sa dočítate v článku.

08:35 Rusko bolo nútené zlúčiť a presunúť vyčerpané a nesúrodé jednotky z neúspešného postupu na severovýchode Ukrajiny, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej rannej správe k situácii na Ukrajine. Mnoho z týchto inváznych jednotiek sa podľa neho pravdepodobne stretáva s oslabenou morálkou.

"Rusko dúfa, že geografickým sústredením bojovej sily, skrátením zásobovacích trás a zjednodušením velenia napraví problémy, ktoré predtým obmedzovali jeho inváziu," píše britský rezort obrany, podľa ktorého Rusko stále čelí významným výzvam.

07:59 Ministerstvo vnútra (MV) SR vyplatí obciam na príspevky za ubytovanie odídencov za február a marec vyše 2,4 milióna eur. Platby by sa mali uskutočniť v sobotu. "Žiadosti o refundáciu ubytovania sme dostali od viac ako 1 100 obcí a miest. O príspevok za ubytovanie žiadalo 6 389 ubytovateľov pre 23 445 ubytovaných odídencov," uviedol pre TASR tlačový odbor MV SR. Viac sa dočítate v článku.

07:08 Od začiatku konfliktu na Ukrajine bol do Ruska evakuovaný milión ľudí. V rozhovore, ktorý v sobotu zverejnila agentúra Nová Čína, to povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Kyjev už predtým uviedol, že ruské jednotky zavliekli do Ruska násilím tisíce Ukrajincov. Podľa Lavrova mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou maria postoj Západu, napríklad jeho dodávky zbraní, napísala agentúra Reuters.

Podľa Lavrova bolo evakuovaných od 24. februára z Ukrajiny na ruské územie 1,02 milióna ľudí. Z nich 120 000 boli cudzinci či obyvatelia separatistických oblastí na východe Ukrajiny. O presun do Ruska podľa neho požiadalo 2,8 milióna Ukrajincov.

07:01 Cieľom ruských vojenských útokov na Donbase je oblasť úplne zničiť a vyľudniť. V noci na sobotu to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho hrozí, že oblasť skončí ako ťažko obliehaný Mariupol. Predstaviteľ Pentagonu agentúre AP povedal, že ruská vojenská operácia má v porovnaní s pôvodnou predstavou Moskvy niekoľkodňový sklz.

Otvoriť galériu

07:00 Rusko v piatok uhradilo v dolároch úroky zo svojich dlhopisov, aby sa pokúsilo vyhnúť vyhláseniu platobnej neschopnosti. Moskva však musela využiť prostriedky, ktoré nemá zmrazené v západných krajinách. Platbu v dolároch potvrdili aj americké úrady, uviedla agentúra Reuters.

07:00 Situáciu na Ukrajine sme sledovali v ONLINE prenose aj v piatok. Pozrite si súhrn dňa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec