Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2022 11:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Po 174 dňoch vo Vysokých Tatrách symbolicky ukončili zimnú sezónu: Pochovali lyžu!

Sezónu zakončili vo veľkom štýle! Na Štrbskom Plese po 174 dňoch ukončili dlhú zimnú sezónu symbolicky - tradičnými pretekmi v skialpinizme, ktoré nesú meno Krčmár skap. Po tom, ako dobehol posledný účastník, pochovali do snehu lyžu, čím oficiálne uzavreli jednu z najťažších zimných sezón, aké chatári a hoteliéri vo Vysokých Tatrách zažili.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii
S lyžiarskou sezónou sa rozlúčili slávnostným pochovaním lyže. Tradičnému rituálu však predchádzal 9. ročník nevšednej súťaže Krčmár skap. „Princíp súťaže je, že dvojica si vyšliape na lyžiach na Chatu pod Soliskom a musí prejsť cez občerstvovacie stanice. Za každý štamperlík im je odpočítané z dosiahnutého vyšliapaného času. No a na záver sme pod Soliskom pochovali Lyžu Soliskovú počas všeobecného veselia,“ priblížil nevšednú oslavu záveru sezóny chatár z Chaty pod Soliskom Milan Štefánik (49).

Lyžu Soliskovú v sprievode nadšených lyžiarov napokon zakopali do snehu, aby ju v decembri opäť spod snehu vytiahli. Nad jej hrobom napokon predošlú zimu zrekapituloval dlhoročný člen horskej služby Jaroslav Švorc. „Ono to bolo skôr básnenie, dôkladne som sa pripravil a s nadšením som reč odrecitoval. Vážnejšie sú však údaje o úrazoch za túto sezónu, nebolo ich málo...,“ povedal.

Neľahká sezóna

Všeobecné veselie na záver však poznačili spomienky na pomalý rozbeh sezóny, na čo sa ponosovali takmer všetci riaditelia hotelov aj s chatármi. „Začiatok sezóny som vnímal rozpačito, hlavne kvôli proticovidovým opatreniam. Netušili sme, ako to budú ľudia na svahu brať, všetky obmedzenia a kontroly. Ukázalo sa, že boli disciplinovaní. Bolo dostatok snehu, no ľudí bolo o poznanie menej. Koronavírus priniesol aj zmenu v štruktúre a skladbe lyžiarov,“ zhodnotil sezónu riaditeľ lyžiarskeho strediska v Tatrách Peter Tomko. A že to bol ozaj ťažký polrok, súhlasili aj ostatní prevádzkari.

S uplynulou zimnou sezónou sa rozlúčil aj riaditeľ najväčšieho hotela v Štrbskom Plese - Patria, Jozef Bendžala. „Bola lepšia ako minuloročná, a to ešte neskončil apríl. Rok 2020 nerátam, ten sme preboleli zatvorení. Oproti zime 2021 sme na tom lepšie o 70 %. Celé to ťahali Slováci a Česi, prišli však aj Poliaci a Maďari. Verím, že takto dopadne aj letná sezóna a ľudia sa k nám vrátia,“ dodal.

Hovorca Tatry Mountain Rezorts Marián Galajda prevádzkovateľa lyžiarskych stredísk doplnil, ako to bude s lyžovaním v Tatrách pokračovať v najbližších týždňoch. „Všetko upravíme podľa reálnych možností a podľa počasia. V prvý májoví víkend opäť spustíme lyžovanie v Lomnickom sedle a ak bude možnosť, tak budeme pokračovať aj v ďalších víkendoch. Podobne to bude aj v Štrbskom Plese. Všetko záleží od počasia a záujmu ľudí,“ povedal.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Igor Ľudma

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?