Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.04.2022 21:40 | Správy | Zahraničné správy

Slávnostné otvorenie: Slovenský inštitút v Jeruzaleme sa dočkal svojho debutu

Otvorenie Slovenského inštitútu v Jeruzaleme začína novú kapitolu vzťahov medzi Slovenskom a Izraelom. Povedal to v stredu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

Korčok spolu s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom a ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Milanom Krajniakom v stredu slávnostne otvoril Slovenský inštitút v Jeruzaleme.

"Tento kúsok slovenskej pôdy v Jeruzaleme bude miestom stretnutí nielen pre umelcov a predstaviteľov kultúrnej obce, ale aj všetkých priateľov Slovenska a Izraela vrátane tisícov slovenských pútnikov, ktorí zavítajú každoročne do Svätej zeme," uviedol minister Korčok. Dodal, že rezort diplomacie SR má aktuálne vo svete deväť kultúrnych inštitútov, pričom len dva z nich sú mimo územia Európskej únie – v Moskve a Jeruzaleme.

Korčok podľa svojich slov kultúrnu diplomaciu vníma ako "jeden z najlepších nástrojov prezentácie Slovenska v zahraničí, ktorá otvára dvere novým možnostiam umeleckej spolupráce, ale aj podpore záujmov Slovenska v zahraničí". "Aj preto je podpora kultúry a umenia jednou z priorít rezortu diplomacie," povedal.

Minister sa na slávnostnom otvorení poďakoval šéfovi izraelskej diplomacie Jairovi Lapidovi i starostovi Jeruzalema Mošemu Lionovi za ústretovosť pri zriadení inštitútu. Slovenský inštitút v Jeruzaleme funguje už od 1. septembra 2021, z dôvodu pandemických opatrení mohol byť slávnostne otvorený až túto stredu, píše komunikačný odbor MZVEZ SR. Riaditeľom inštitútu je Jakub Urik.

Slovenské inštitúty patria do siete diplomatických inštitúcií Slovenskej republiky, ktoré riadi rezort diplomacie. Sú pevnou súčasťou nástrojov, prostredníctvom ktorých SR podporuje kultúrnu spoluprácu a rozvíja medzinárodné vzťahy, priblížil komunikačný odbor MZVEZ SR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Po prvej výhre panuje skvelá nálada: Aktéri si nemohli vynachváliť fantastickú atmosféru!
Ilustračné foto
V noci to príde! Meteorológovia vydali výstrahy pre väčšinu Slovenska
Ilustračné foto
V obci Kolonica horí hala na spracovanie dreva! Zasahujú hasiči
David Beckham
Foto
Beckham šokoval fanúšikov: Za všetkým je jedna fotka! Pozrite sa na to
Foto
Prvé víťazstvo Slovákov na šampionáte, suverénne zdolali Kazachstan
Slafkovského gesto hitom internetu: Čo plačeš? Pozri na skóre!
Alagič tvrdí, že sa jej z firmy okamžite ozvali.
Foto
Odhalená Jasmina: Sexy FOTO vám vyrazí dych! Takto ste Alagič ešte nevideli
Peter Pellegrini
Prieskum ukázal kto je najdôveryhodnejším politikom: Je ním náš nový prezident?
Šatan mal zaujímavú spoločnosť: Aha, ako fandil Danko so svojou misskou!
Známe tváre nám ukázali svoje milované mamy a prezradili, čo si na nich najviac vážia.
Foto
Známe tváre odhalili vzácne spomienky: Prečo zbožňujeme naše milované mamičky!
(Ilustračné foto)
Váš Tip
Študenti z Oravy natočili reportážne video o zemiakoch: Sily si zmerajú s víťaznými príspevkami zo 43 krajín!
Slovensko - Kazachstan ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji