Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.04.2022 22:16 | Správy | Zahraničné správy

Útočník z newyorského metra je v rukách polície: Mužom zákona unikal dlhé hodiny

Americké úrady v stredu zatkli muža, ktorý je podozrivý zo stredajšieho útoku v newyorskom metre, pri ktorom sa zranilo 23 ľudí.

Informovali o tom agentúry AFP, AP a Reuters. Zatknutým mužom je 62-ročný Afroameričan Frank R. James, po ktorom úrady začali pátrať krátko po incidente. Streľba sa odohrala v stredu ráno miestneho času v súprave expresnej linky "N", ktorá smerovala z Brooklynu na Manhattan. Ozbrojený muž v súprave metra vytiahol zo svojho ruksaku dymovnicu a potom spustil streľbu. Vystrelil celkom 33-krát, pričom v ďalšej streľbe mu zrejme podľa vyšetrovateľov zabránilo to, že sa mu zbraň zasekla.

Newyorská polícia vo štvrtok po takmer 30 hodinách intenzívneho pátrania zatkla 62-ročného muža podozrivého z utorňajšej streľby v metre v štvrti Brooklyn, pri ktorej bolo postrelených desať ľudí a ďalšie skoro dve desiatky utrpeli iné zranenia. Na tlačovej konferencii to dnes oznámil starosta New Yorku Eric Adams. Motív činu je stále nejasný, prokuratúra podozrivého stíha za útok na verejnú dopravu, čo je federálny teroristický zločin, za ktorý hrozí až doživotie.

"Moji drahí Newyorčania, máme ho," povedal na tlačovej konferencii Adams prostredníctvom videohovoru, pretože mu cez víkend vyšiel pozitívny test na koronavírus. Šéf newyorského dopravného podniku MTA Janno Lieber dodal, že ľudia v meste po správe o zatknutí podozrivého budú môcť pokojnejšie spať.

 

Vo väzbe je podozrivý muž menom Frank R. James. Bezpečnostné zložky ho dopadli po tom, čo dostali tip o jeho možnom mieste pobytu, podľa šéfky newyorskej polície Keechant Sewellovej sa zatknutiu nebránil. Policajné zdroje pod podmienkou anonymity následne agentúre AP oznámili, že políciu na seba podozrivý zavolal sám a oznámil, kde sa nachádza.

Podľa oblastného prokurátora Breona Peace polícia neobjavila známky toho, že by bol James napojený na medzinárodné či vnútorné teroristické organizácie a motív činu stále vyšetruje. James bol podľa šéfa newyorských detektívov Jamesa Essiga v minulosti už deväťkrát zatknutý, naposledy v roku 1998. K tomu bol zadržaný aj trikrát v New Jersey. Nikdy však nebol odsúdený za zločin, a tak si mohol legálne zaobstarať zbraň, ktorú v utorok použil. 

Páchateľovi sa po čine podarilo vo vzniknutom chaose utiecť, píše AP. Zanechal však po sebe niekoľko stôp vrátane zbrane, časopisov, dymovníc či kľúčov od auta. Vyšetrovatelia následne zistili, že nájdenú zbraň si James kúpil v roku 2011 v Ohiu.

James v posledných mesiacoch zverejnil na sociálnych sieťach množstvo videí, v ktorých hovorí o rasizme a násilí v americkej spoločnosti a o svojich skúsenostiach so starostlivosťou o duševne chorých v New Yorku. V niektorých videách podozrivý kritizoval plány starostu Adamsa týkajúce sa starostlivosti o duševne chorých a bezpečnosti v miestnom metre, ktoré je jedno z najstarších a najväčších na svete.

Po incidente skončilo desať ľudí so strelnými zraneniami, zatiaľ čo ďalších 13 osôb utrpelo zranenia v dôsledku nadýchania sa dymom alebo pri pokuse o útek z miesta činu. Nemocnice podľa posledných informácií stanice CNN hospitalizovali v súvislosti s incidentom 29 ľudí, desať ich je stále v starostlivosti lekárov. Nikoho z nich zranenia neohrozujú na živote.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Basketbalový svet sa ponoril do smútku: Zomrela legenda zámorskej NBA!
Malý Leonko sa na svet vypýtal o mesiac skôr.
Foto
Pôrod sa konal o mesiac skôr: Slovenský reprezentant sa stal otcom!
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.
Darcovská konferencia pre Sýriu: Koľko prispelo Slovensko?
Foto
Siamská dvojička sa vydala, ale... Po svadbe vyšlo špinavé tajomstvo ženícha
Speváčka Madonna
Madonna ODKOPLA svojho zajačika: ROZCHOD s o 35 rokov mladším boxerom! TOTO je dôvod
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Takáč v Bruseli presadil tému dvojakej kvality potravín: Hovorí, že ho podporilo najmenej desať kolegov
(ilustračné foto)
Nový prieskum ukázal kto by vyhral voľby: Ktoré strany by ostali pred bránami parlamentu?
V Indii sa podobne ako v Británii jazdí vľavo, u nás vpravo. Aj tomu sa budú musieť vodiči z tejto krajiny prispôsobiť
Bratislavská MHD sa dočkala nových technológií: Pozrite sa, aké vychytávky zaviedli
Nehoda na diaľnici D1 si vyžiadala ľudské životy.
AktualizovanéFoto
Hrozivá zrážka na diaľnici D1 pri Hornej Strede: Do hasičov a policajtov vrazil kamión!
Janka nikdy nezabudne na zážitok s Ladislavom Chudíkom.
FotoVáš Tip
Legendárny herec Chudík by oslávil jubileum: Janka nikdy nezabudne, čo pre ňu urobil pred 30 rokmi!
Ľudia sledujú archívnu snímku balistickej rakety, ktorú vystrelili Severná Kórea na železničnej stanici v Soule.
KĽDR chcela vypustiť vojenský satelit, ale... Južná Kórea prezradila, čo sa stalo
(ilustračné foto)
Pociťujete sucho v ústach? Zbystrite: 5 NEBEZPEČNÝCH chorôb, ktoré za tým môžu byť!