Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.04.2022 16:41 | Šport | Šport mix

Veľkú národnú steeplechase vyhral zadarmo: Hneď mu pogratulovali William a Kate

Keď mu okamžite po nečakanom jazdeckom triumfe na slávnej Veľkej národnej steeplechase v Liverpoole pogratulovali princ William a jeho manželka Kate, nebola to náhoda. Sam Waley-Cohen ich totiž kedysi dal dokopy!

Vojvoda a vojvodkyňa z Cambridgu nezabudli na twitteri pripomenúť, že ich dlhoročný kamarát zvíťazil na hipodróme Aintree v sedle outsidera Noble Yeatsa s kurzom 50:1 v poslednej možnej chvíli. Dva dni pred dostihmi oznámil, že to bude jeho rozlúčková jazda! „Nenachádzam slová. Je to rozprávka a fantázia,“ rozplýval sa Waley-Cohen.

Samov brat Tom bol spolužiakom Kate na Marlborough College. Vojvodkyňa zostala v kontakte s Waley-Cohenovcami aj po tom, ako Tom vo veku 20 rokov podľahol rakovine. Okrem iného pomáhala so získavaním peňazí pre nadáciu nesúcu jeho meno. Sam zase usporiadal párty, na ktorej sa Kate a William opätovne zblížili po krátkom rozchode z marca 2007.

Waley-Cohen jazdil s amatérskou licenciou, nemá teda nárok na províziu z prémie pol milióna libier. Z dvoch dôvodov ho to určite ani trochu nemrzí. Ako šéf nadnárodnej siete stomatologických kliník so 4 000 zamestnancami je „za vodou“. Navyše, Noble Yeats je v majetku jeho otca Roberta!

Waley-Cohenovci kúpili valacha pre svoju známu hnedo-oranžovú kombináciu vo februári od Paula Byrneho, aby mal Sam nádej na aprílovú Grand National. Cena zostáva obchodným tajomstvom.

Nadobúdatelia však určite neoľutovali jej vynaloženie. Ba ani predávajúci nie: „Spätne si teraz vôbec nič nevyčítam. Taký je biznis. Udial sa ideálny scenár a toto je môj najkrajší deň s dostihmi.“ Byrne je priateľ írskeho trénera Emmeta Mullinsa, v ktorého centrále Noble Yeats aj po transakcii zostal.

Sam v piatok oslávi 40. narodeniny. Na dostihových dráhach trávil voľný čas 23 sezón a v roku 2011 triumfoval s takisto rodinným Long Runom na cheltenhamskom Zlatom pohári, ktorý má medzi odborníkmi ešte väčší cveng ako Veľká národná! O mesiac neskôr skončil druhý na Veľkej národnej s koňom Oscar Time.

Waley-Cohen je prvý v Liverpoole úspešný amatér od roku 1990, keď sa presadil Marcus Armytage (Mr Frisk). Sam sa v sezóne 2013 predstavil na Veľkej pardubickej steeplechase, s írskym Zest For Lifom sa nedostal do cieľa.

Noble Yeats je prvým iba 7-ročným víťazom Veľkej národnej steeplechase od roku 1940, keď v takto mladom veku triumfoval Bogskar. Snow Leopardess v sobotu nedokázala zrušiť podobnú „kliatbu“ kobýl, ktoré čakajú od sezóny 1951 (Nickel Coin). Obhajca prvenstva Minella Times, v ktorého sedle sa Rachael Blackmorová stala prvou víťaznou džokejkou v histórii siahajúcej do roku 1839, doplatil za deviatym skokom na kolíziu.

Do cieľa sa dostalo 15 zo 40 štartujúcich koní. Fatálne zranenie panvy utrpel Discorama. Paradoxom je, že sa to udialo medzi skokmi, teda nie následkom pádu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, mk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Foto
Do slovenského kádra už nikto nepribudne: TOTO je naša finálna súpiska na MS v Česku!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Je to tu, Trump priznal, čo by zrušil po nástupe do funkcie: Biden bude peniť od zlosti
(ilustračné foto)
Hrozivá nehoda v blízkosti Senice: Auto sa zrazilo s motocyklom! Na ceste vyhasol ľudský život
(ilustračné foto).
Tragédia počas splavu: Muž († 57) vypadol z kajaku, lekári mu už nevedeli pomôcť
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
Cena projektu sa pritom odhaduje na stovku miliárd dolárov.
Foto
Hanba na tri zimy! Postavili most, ktorý nikam nevedie: Šialené, koľko peňazí naň minuli
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
USA pohrozili Izraelu, odkaz Netanjahua je jasný: Ostaneme v boji sami, ak budeme musieť!
Izzy problémy s menštruáciou značne komplikujú život.
Foto
Menštruácia jej robí zo života PEKLO: Lekári si nevedia rady! Jej slová zabolia aj vás
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle
(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac
Donald Trump s manželkou Melaniou a synom Barronom.
Najmladšieho Trumpovho syna čaká ťažká úloha: Prekvapujúce, do čoho ho otec navliekol