Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.04.2022 07:00 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoOnline

Vojna na Ukrajine: Ruské bombardovanie zničilo letisko v Dnipre, v oblasti Kyjeva našli vyše 1200 bezvládnych tiel

Ruská invázia neustále pokračuje. Vojna na Ukrajine berie to najcennejšie - životy civilistov i vojakov, vrátane nevinných detí. Prehľad toho najdôležitejšieho z nedele sme vám priniesli ONLINE.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

02:00 ONLINE prenos je na konci. Všetky dôležité informácie budeme spoločne sledovať aj v pondelok.

01:41 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj očakáva, že ruské vojská v najbližšom čase prejdú k rozsiahlejším operáciám na východe krajiny. Uistil, že ukrajinská armáda sa pripravuje na ruské útoky a odpovie na ne.

"Ruské vojská prejdú k ešte rozsiahlejším operáciám na východe našej krajiny. Môžu proti nám použiť ešte viac rakiet, ešte viac leteckých bômb," povedal Zelenskyj vo videu, zverejnenom v noci na pondelok. "Ale my sa na tieto akcie (nepriateľa) chystáme. Odpovieme," uistil. Viac sa dočítate v článku.

Otvoriť galériu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zdroj: Reprofoto/ Facebook Volodymyr Zelenskyj

01:29 Ruské sily počas uplynulého víkendu pokračovali v ostreľovaní východnej Ukrajiny. V okolí Charkova, druhého najväčšieho ukrajinského mesta ležiaceho neďaleko ruskej hranice, zahynulo desať civilistov vrátane dieťaťa a ďalších 11 utrpelo zranenia, oznámili v nedeľu tamojšie úrady. Informácie priniesli denník The Guardian, agentúra AFP a stanica BBC. Viac informácií vám prinášame v článku.

00:17 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v nedeľu uviedla, že dotazník, ktorý počas návštevy Kyjeva odovzdala ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, predstavuje veľmi dôležitý krok vpred. Odpovede Ukrajiny jej totiž umožnia rozhodnúť, či bude odporúčať túto krajinu ako kandidáta na vstup do EÚ, povedala pre televíziu CNN. Viac sa dočítate v článku.

23:50 Mestom Mykolajiv otriasla explózia, gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim potvrdil, že skutočne k výbuchu došlo. Dodal však, že podrobnosti zatiaľ nepozná.

 

 

22:50 Na zbierkovom účte ukrajinského veľvyslanectva v Česku, ktoré za vybrané peniaze nakupuje zbrane pre ukrajinskú armádu, sa od darcov vyzbierala už takmer miliarda korún. Ukrajinská ambasáda o tom informovala v nedeľu na Twitteri.

Do zbierky prispelo približne 115 000 darcov, ktorí poslali celkovo 977 miliónov korún (39,9 milióna eur), informuje na svojej webovej stránke spravodajská stanica ČT24. S nákupom a dopravou výzbroje pomáha veľvyslanectvu české ministerstvo obrany.

Za vybrané peniaze obstarávajú odborníci z českého silového rezortu techniku, ktorú Ukrajina požaduje. "Nakupujeme prednostne od českých výrobcov, ale kupujeme aj zo zbrojných skladov po celom svete," uviedol námestník sekcie priemyselnej spolupráce ministerstva obrany ČR Tomáš Kopečný.

22:40 Systém protivzdušnej obrany S-300, ktorý dalo Slovensko Ukrajine, nie je zničený. Na sociálnej sieti o tom informoval premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Reaguje tak na dezinformácie, ktoré sa v posledných hodinách objavili na internete.

22:23 Z vojnových oblastí na Ukrajine sa v nedeľu podarilo evakuovať viac ako 2 800 ľudí. Evakuácia z Mariupolu a Luhanskej oblasti sa zastavila v dôsledku prebiehajúcej ruskej ofenzívy.

 


 

 

21:12 Francúzsky prvovolič Ibrahima: Svet si zatvára oči pred tým, čo robia Rusi

20:37 Rusko vymenovalo nového veliteľa, ktorý bude dohliadať na priebeh vojny na Ukrajine, keďže Moskva po počiatočnom neúspechu mení svoju stratégiu. TASR správu prevzala od stanice Slobodná Európa (RFE/RL).

Kremeľ poveril touto úlohou armádneho generála Alexandra Dvornikova, ktorý velí ruským silám v južnom vojenskom okruhu, uviedol v nedeľu v rozhovore pre spravodajskú stanicu CNN americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Viac sa dočítate v článku.

19:47 Policajný prezident Štefan Hamran ocenil pridelenca z Kyjeva Ľudvika Šoltésa, ktorému udelil medailu za obetavosť. Šoltés pomáhal so záchranou ľudí počas vojny na Ukrajine. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

"Prezident Policajného zboru Štefan Hamran odovzdal medailu za obetavosť policajnému pridelencovi v Kyjeve Ľudvikovi Šoltésovi, ktorý významnou mierou prispel k záchrane životov štyroch diplomatov a 24 civilistov počas evakuácie Zastupiteľského úradu SR v Kyjeve," spresnila. V uplynulých dňoch sa konalo pracovné stretnutie policajných pridelencov a súčinnostných útvarov s vedením Policajného zboru.

19:09 Lídri opozičnej strany Smer-SD vyzvali Európsku úniu (EÚ), aby sa stala mierotvorcom na vojnou zasiahnutej Ukrajine. Únia má podľa nich kapacity nastoliť prímerie. Vyhlásil to predseda strany Robert Fico na zhromaždení za mier na bratislavskom vojenskom pamätníku Slavín. Na podujatie prišlo niekoľko stoviek ľudí. Viac sa dočítate v článku.

18:52 Americký prezident Joe Biden bude v pondelok virtuálne rokovať s indickým premiérom Naréndrom Módím, oznámil v nedeľu Biely dom. Virtuálne stretnutie Bidena s Módím sa uskutoční niekoľko týždňov po tom, ako americký prezident označil odpoveď Indie na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu za "neistú". TASR správu prevzala od agentúr AFP a Reuters.

"Prezident Biden bude pokračovať v blízkej konzultácii týkajúcej sa dôsledkov ruskej brutálnej vojny proti Ukrajine a zmierňovaní jej destabilizujúceho vplyvu na celosvetové dodávky potravín a komoditné trhy," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová vo vyhlásení.

18:25 Ukrajinská generálna prokurátorka uviedla, že v Kyjivskej oblasti od stiahnutia ruských vojakov našli 1 222 tiel. Iryna Venediktovová to uviedla pre televíziu Sky News, ktorej tiež povedala, že ukrajinské úrady vyšetrujú 5 600 prípadov údajných vojnových zločinov spáchaných ruskými vojakmi od začiatku invázie. Tiež identifikovali viac ako 500 podozrivých vojnových zločincov vrátane vysokopostavených vojenských a vládnych predstaviteľov v Rusku. „Čo vidíme vo všetkých regiónoch Ukrajiny sú vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti a robíme všetko pre to, aby sme to napravili,“ cituje prokurátorku spravodajský portál BBC. Viac sa dočítate TU.

18:18 Rakúsky kancelár Karl Nehammer sa v pondelok v Moskve stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra AFP. Viac sa dočítate v článku.

18:01 Novovymenovaný veliteľ ruskej invázie na Ukrajinu generál Alexander Dvornikov je jeden z najskúsenejších dôstojníkov v ruských silách a podľa amerických predstaviteľov má za sebou históriu brutality proti civilistom v Sýrii a ďalších miestach vojny.

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan sa pre CNN v nedeľu vyjadril, že „tento generál bude ďalším autorom zločinov a brutality proti ukrajinským civilistom“. „Žiadne vymenovanie akéhokoľvek generála nemôže vymazať skutočnosť, že Rusko už na Ukrajine čelí strategickému zlyhaniu,“ dodal.

Reorganizácia vedenia invázie prichádza v čase, keď sa Rusko pripravuje na to, čo sa očakáva byť väčší a sústredenejší pokus o rozšírenie ruskej kontroly vo východoukrajinskom regióne Donbas.

17:40 Srbsko počas tohto víkendu v rámci utajenej operácie prevzalo dodávku sofistikovaného čínskeho protilietadlového systému. Stalo sa tak v čase, keď sa Západ obáva, že kumulácia zbraní na Balkáne na pozadí rusko-ukrajinskej vojny by mohla ohroziť krehký mier v danom regióne.

17:04 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v nedeľu vyhlásil, že rozhodnutie Francúzska a Nemecka nepovoliť v roku 2008 Ukrajine vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) bolo "strategickou chybou". TASR správu prevzala od denníka The Guardian.

"Za strategickú chybu, ktorej sa v roku 2008 dopustilo Nemecko a Francúzsko, keď odmietli snahy Spojených štátov a iných spojencov dostať tam (do NATO) Ukrajinu, teraz platíme. Nie je to však Nemecko ani Francúzsko, kto platí cenu za túto chybu, je to Ukrajina. Ak by sme boli členmi NATO, k tejto vojne by nedošlo," uviedol Kuleba v rozhovore pre spravodajskú televíziu NBC

16:59 Dopady medzinárodných sankcií na ruskú ekonomiku sú bezprecedentné a Spojené štáty na ňu budú ďalej vyvíjať tlak, povedal v rozhovore na televízii CNN poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

16:51 V juhukrajinskom meste Cherson, ktoré ruská armáda obsadila pred niekoľkými týždňami, dnes ľudia demonštrovali proti ruskej okupácii. Podľa ruskojazyčnej verzie serveru BBC protest zrejme rozohnala armáda. Proti ruskej invázii demonštroval dnes aj v centre Moskvy ruský ľudskoprávny aktivista Oleg Orlov a vo fínskej metropole vytvorili improvizovaný pamätník detským obetiam z ukrajinského Mariupolu.

16:33 Ukrajinská pohraničná stráž oznámila, že zabránila takmer 2200 mužom vo veku brannej povinnosti opustiť krajinu, čo je od začiatku vojny s Ruskom zakázané. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

Ženy a deti utekajú po státisícoch, ale muži sú povolaní brániť svoju vlasť. Niektorí muži sa pokúsili podplatiť úradníkov alebo sa dostať cez hranice s falošnými dokladmi, uviedla pohraničná stráž. Niekoľkých ľudí našli v Karpatoch - vrátane hraníc s Rumunskom - s omrzlinami.

"V poslednom čase sa vyskytlo aj niekoľko prípadov, keď sa na brehoch vôd v blízkosti hraníc našli telá mužov," oznámila pohraničná stráž bez vysvetlenia, ako zomreli.

16:14 Ak dnes pomáhame brániť sa Ukrajine, chránime aj seba. Na sociálnej sieti to vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Viac čítajte TU.

16:05 Spoločnosť Maxar Technologies zdieľala obrázky veľkého ruského vojenského konvoja, ktorý sa nachádza východne od Charkova. Snímky, ktoré vznikli 8. apríla, ukazujú stovky nákladných obrnených vozidiel s vlečným delostrelectvom a iné vojenské vozidlá - tiahnuce sa najmenej 12 km a pohybujúce sa na juh cez ukrajinské mesto Veľký Burluk.  Vojenský analytik George Barrow z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) v tweete uviedol, že konvoj pravdepodobne mieri na juh do mesta Izjum. Informuje o tom portál BBC.

 

15:58 Stovky ľudí sa dnes v nemeckom Hannoveri a Frankfurte zúčastnili demonštrácií proti ruskej invázii na Ukrajinu. V oboch mestách manifestovalo aj niekoľko stoviek Rusov, ktorí protestovali proti údajnej diskriminácii rusky hovoriacich občanov a tiež za mier. Informovala o tom agentúra DPA. Akcie v oboch mestách sa konali za prísneho dohľadu polície. Podľa agentúry Reuters boli všetky manifestácie pokojné.

15:45 Letisko v stredoukrajinskom meste Dnipro bolo úplne zničené počas najnovšieho ostreľovania ruskými silami, uviedol v nedeľu miestny predstaviteľ, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP. 

15:35 Ukrajina doteraz identifikovala okolo 500 osôb podozrivých z vojnových zločinov spáchaných od začiatku agresie, ktorú Rusko začalo 24. februára. Britskej televíznej stanici Sky News to dnes povedala ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktová. Za "hlavného vojnového zločinca 21. storočia" šéfka ukrajinskej prokuratúry v tejto súvislosti označila ruského prezidenta Vladimíra Putina, ktorý útok na susednú krajinu nariadil. Avšak poukázala na to, že jeho stíhanie bude ťažké kvôli určitej imunite plynúcej z postavenia hlavy štátu.

15:32 Ruská banka VTB už nemá žiadnu kontrolu nad svojou európskou dcérskou spoločnosťou v dôsledku nových sankcií. Oznámil to v nedeľu nemecký úrad pre dohľad nad finančným sektorom (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht - BaFin).

15:19 Najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill vyzval v nedeľu ľudí, aby sa v ťažkých časoch zomkli okolo vlády. Spravil tak v čase, keď Rusko pokračuje vo svojej vojenskej operácii na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

"Nech nám Pán všetkým pomôže v týchto pre našu vlasť ťažkých časoch spojiť sa, a to aj okolo vlády. Vláda nech si splní svoje povinnosti k ľudu – pokorne a pripravene mu slúžiť, a to aj ak by za neho mala položiť svoj život," uviedol Kirill počas kázne v Moskve.

15:14 Spojené kráľovstvo by mohlo uvaliť sankcie na ruských vojakov a generálov podozrivých zo spáchania vojnových zločinov na Ukrajine. Uviedol to v nedeľu britský štátny minister zodpovedný za činnosť polície Kit Malthouse. TASR prevzala správu od stanice Sky News.

15:05 Od začiatku vojny opustilo Ukrajinu 4,5 milióna ľudí. Uvádza to Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), podľa ktorého celkový počet ukrajinských utečencov predstavuje 4,504 milióna. Zhruba 2,6 milióna Ukrajincov utieklo, aspoň spočiatku, do Poľska a viac ako 686-tisíc do Rumunska. UNHCR však konštatuje, že v rámci Európskej únie je veľmi málo hraničných kontrol a domnieva sa, že „veľký počet ľudí“ sa presťahoval z prvej krajiny, do ktorej prišli.

14:51 Medzinárodná železničná únia (UIC), najväčšia železničná organizácia na svete, pozastavila členstvo Ruským a Bieloruským železniciam. Dôvodom tohto rozhodnutia je ruská vojenská agresia s bieloruskou podporou proti Ukrajine, trvajúca od 24. februára. Informácia o pozastavení členstva oboch železničných spoločností v UIC vyplýva z údajov na jej portáli a pre agentúru SITA ju potvrdili aj domáci národní železniční dopravcovia - Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s. (ZSSK CARGO) a Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK).

14:39 Rusko, ktoré čelí bezprecedentným západným sankciám, vyzvalo skupinu rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS, aby rozšírila používanie národných mien a spojila svoje platobné systémy. Uviedlo to v sobotu (9. 4.) ministerstvo financií v Moskve.

14:14 Britské ministerstvo obrany zverejnilo na Twitteri aktualizovanú mapu k dianiu na Ukrajine.

 

13:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu oznámil, že telefonoval s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Hovorili spolu o možnosti zavedenia ďalších sankcií voči Rusku, ako aj o ďalšej obrannej a finančnej podpore pre Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters. Zelenskyj na Twitteri napísal, že obaja v telefonáte "zdôraznili, že všetci páchatelia vojnových zločinov musia byť identifikovaní a potrestaní".

13:32 Ruská armáda tvrdí, že zasiahla batérie ukrajinskej protivzdušnej obrany na juhu a východe Ukrajiny. Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v nedeľu povedal, že raketami zo vzduchu zasiahli raketové systémy S-300 v Starobohdanivke v Mykolajivskej oblasti na juhu a na leteckej základni Čuhujiv vo východnej Charkivskej oblasti.

13:20 Pápež František pri nedeľňajšom kázaní na Svätopeterskom námestí vyzval na veľkonočné prímerie na Ukrajine, ktoré by podľa neho malo viesť k dosiahnutiu mieru prostredníctvom skutočných rokovaní. Na Kvetnú nedeľu, ktorou začína predveľkonočný svätý týždeň, sa vo Vatikáne podľa agentúry Reuters zhromaždili desaťtisíce veriacich.

13:02 Slovensko rokuje s Ukrajinou o možnej dodávke samohybných húfnic Zuzana. V diskusnej relácii O 5 minút 12 RTVS to potvrdil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Doplnil, že v tomto prípade by nemalo ísť o darovanie, ale o predaj. Či pôjde o verziu Zuzana 2000 alebo Zuzana 2 je podľa neho otázkou debaty.

12:49 Dodávky plynu z Ruska od polovice tohto týždňa mierne klesajú. Kým prvé aprílové dni sa cez Veľké Kapušany prepravilo z Ruska na Slovensko viac ako 90 miliónov metrov kubických plynu, v súčasnosti prúdi niečo vyše 63 miliónov kubíkov. Ako vyplýva z informácií zverejnených spoločnosťou Eustream, v prvý deň budúceho týždňa by malo na Slovensko podľa plánov prísť takmer 62 miliónov metrov kubických.

12:40 Od začiatku ruskej invázie z 24. februára utieklo z Ukrajiny už 4,5 milióna ľudí, vyplýva z nových údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktoré boli zverejnené v nedeľu. TASR správu prevzala z agentúry AP. Približne 2,6 milióna utečencov z Ukrajiny prešlo cez hranice do Poľska a viac ako 686.000 do Rumunska. Ľudia z Ukrajiny okrem toho utekajú aj do ďalších susedných krajín – do Maďarska, Moldavska, a na Slovensko ale i do Ruska a Bieloruska.

12:22  Európska únia znovu otvorila svoje diplomatické zastúpenie v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev po tom, čo ho po ruskej invázii na Ukrajinu dočasne premiestnila do Poľska. Informovali o tom v nedeľu stanice BBC a Sky News. Podľa oboch staníc vedúci delegácie EÚ na Ukrajine Matti Maasikas zverejnil fotografiu vlajky EÚ pred sídlom Delegácie Európskej únie na Ukrajine, čo signalizuje návrat diplomatickej misie.

12:03 V Červenom lese v uzavretej oblasti okolo jadrovej elektrárne Černobyľ namerali „abnormálne vysokú“ radiáciu na miestach, kde ruské sily vykopali zákopy a pokúsili sa vybudovať opevnenie. Informuje o tom spravodajský portál CNN. Viac čítajte TU.

11:54 Slovensko by podľa názoru ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) mohlo Ukrajine poslať aj naše stíhačky MiG-29. Ako však povedal v diskusnej relácii V politike televízie TA3, táto možnosť podľa neho zatiaľ nie je „v hre". „Podľa môjho názoru tu už dávno nemali byť," povedal minister na margo stíhačiek ruskej výroby.

11:47 Pred mínami nastraženými ruskými vojakmi pri ústupe z okupovaných miest varoval v nedeľu podľa agentúry Ukrinform znova dôrazne ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj. Jednotky agresora podľa neho zaminovali nielen budovy, cesty a autá, ale ich výbušné zariadenia sa našli dokonca aj v práčke.

11:22  Ukrajinská vláda informovala, že v nedeľu bude otvorených deväť humanitárnych koridorov, ktoré majú pomôcť ľuďom uniknúť z oblastí ťažkých bojov na východe krajiny. TASR prevzala správu od staníc BBC a Sky News. "Všetky trasy pre humanitárne koridory v Luhanskej oblasti budú fungovať, ak bude zo strany okupačných ruských jednotiek platiť prímerie," uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj avizoval, že v jeho regióne bude k dispozícii deväť evakuačných vlakov.

10:45 Snaha ruských síl o zvýšenie svojej bojovej sily zahŕňa aj pokus o nábor bojovníkov z moldavského odštiepeneckého regiónu Podnestersko. Informovalo o tom v nedeľu britské ministerstvo obrany. TASR prevzala správu od stanice Sky News. "V reakcii na narastajúce straty sa ruské ozbrojené sily snažia posilniť počet svojich vojakov personálom prepusteným z vojenskej služby od roku 2012. Snahy o vytvorenie väčšej bojovej sily zahŕňajú aj pokusy o nábor z neuznaného regiónu Podnestersko v Moldavsku," uviedlo britské ministerstvo obrany na Twitteri.

10:24 Ruská armáda v nedeľu ráno ostreľovala Luhanskú oblasť aj oblasti mesta Dnipro na východe Ukrajiny, pričom zasiahla niekoľko budov. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, podľa ktorej informácie nebolo možné nezávisle overiť. V Dnipre pri zásahu budovy utrpela zranenia jedna osoba. Ostreľovanie spôsobilo požiar, ktorý sa nakoniec podarilo uhasiť, uviedol gubernátor Dnipropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko.

Otvoriť galériu
10:05 Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi je v súvislosti s vojnou na Ukrajine „hlboko sklamaný a zarmútený“ správaním sa ruského prezidenta Vladimira Putina. Povedal to počas zhromaždenia jeho strany Forza Italia v Ríme, pričom skonštatoval, že sa mu šéf Kremľa vždy zdal byť „demokratom a mužom mieru“. Osemdesiatpäťročný miliardár, ktorý bol v rokoch 1994 - 2011 trikrát predsedom vlády, mal počas svojho pôsobenia úzke priateľstvo s Putinom a dosiaľ ho verejne nekritizoval, informuje spravodajský portál BBC.

09:39 Mestom Velkyj Burluk na východe Ukrajiny sa 8. apríla presúval zhruba 12 kilometrový vojenský konvoj. Ukazujú to satelitné snímky, ktoré zozbierala a zanalyzovala spoločnosť Maxar Technologies. Zábery z mesta, ktoré sa nachádza východne od Charkiva blízko hranice s Ruskom, ukazujú konvoj obrnených vozidiel a nákladných áut s ťahaným delostrelectvom a podporným vybavením, uviedol podľa spravodajského portálu CNN Maxar. Konvoj smeroval na juh.

08:51  Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici prešlo v sobotu (9. 4.) 3679 obyvateľov Ukrajiny. Z toho 2038 žien, 943 detí a 698 mužov. O dočasné útočisko požiadalo 456 osôb. TASR o tom informovali z tlačového odboru ministerstva vnútra. Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 198 policajtov, 83 hasičov, 98 colníkov, 336 vojakov, osem duchovných, 206 dobrovoľníkov, 61 príslušníkov zahraničných zložiek a desať zamestnancov migračného úradu.

08:35 Nový hromadný hrob s desiatkami civilných obetí mal byť po stiahnutí ruských jednotiek objavený v sobotu v ďalšej oslobodenej obci Buzova v Kyjevskej oblasti. Podľa agentúry Reuters to v televízii povedal jeden z miestnych činiteľov. Predstaviteľ úradov oblasti Dmytrivka pri Kyjeve, do ktorej popri ďalších dedinách patrí aj Buzova, Taras Didyč ukrajinskej televízii povedal, že telá boli objavené v diere neďaleko benzínovej stanice. Koľko obetí sa v hrobe nachádza, bude podľa neho ešte treba potvrdiť.

Otvoriť galériu
08:16 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na nedeľu opätovne vyzval Západ, aby uvalil úplné embargo na ruskú ropu a dodal Ukrajine ďalšie zbrane. TASR správu prevzala od agentúry DPA a stanice BBC. "Keď tyrania spustí agresiu proti všetkému, čo udržuje mier v Európe, treba okamžite konať," povedal Zelenskyj vo svojom najnovšom videoprejave. "Ropné embargo by malo byť prvým krokom. Na úrovni všetkých demokracií, celého civilizovaného sveta. Potom to Rusko pocíti. Potom to bude pre nich argument - snažiť sa o mier, zastaviť nezmyselné násilie," povedal ukrajinský prezident.

07:32 Stretnutie prezidentov Ruska a Ukrajiny Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského nie je teraz na programe dňa, Kyjev sa chce sústrediť na boje proti ruskej armáde na Donbase. Ukrajinskej televízii to v sobotu povedal poradca šéfa prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Podľa neho je dôležité, aby Ukrajina mala pred schôdzkou prezidentov čo najsilnejšiu vyjednávaciu pozíciu.

07:20  Po presune ruských vojsk zo severu Ukrajiny smerom na východ sa objavili dôkazy o "neprimeraných" útokoch na civilistov, vyhlásilo v sobotu britské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala od agentúry DPA. "Sú tu dôkazy o neprimeranom zameriavaní útokov na civilistov, vrátane prítomnosti masových hrobov, fatálnom používaní rukojemníkov ako ľudských štítov a zamínovania civilnej infraštruktúry," uviedlo ministerstvo obrany.

Otvoriť galériu
07:01 Desiatky ľudí sa zhromaždili v sobotu pred ruským veľvyslanectvom v čilskom hlavnom meste Santiago na protest proti ruskej invázii na Ukrajine. TASR správu prebrala od agentúry AP. Dav držal v rukách veľký transparent vo farbách ukrajinskej vlajky. Medzi protestujúcimi boli najmä etnickí Ukrajinci žijúci v Čile.

07:01 Od začiatku ruskej agresie 24. februára až do soboty, 9. apríla, zahynulo v Ukrajine 176 detí, pričom ďalších 324 utrpelo zranenia, informoval ukrajinský generálny prokurátor na sociálnej sieti Telegram. Generálna prokuratúra dodala, že čísla ešte nie sú konečné, nakoľko nezahŕňajú zranené či zabité deti v lokalitách kde prebieha "aktívny konflikt a v dočasne okupovaných či oslobodených územiach".

07:00 Všetky dôležité informácie sme spoločne sledovali v ONLINE prenose aj v sobotu. Pozrite si súhrn celého dňa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V Belgicku obvinili troch cudzincov: Desivé, čo mali plánovať! Mohlo to skončiť veľmi zle
Bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo).
Trump sa stretol s Netanjahuom: Máme veľmi dobrý vzťah, skonštatoval
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Šedé pitie je oblasť medzi sociálnym pitím a úplnou závislosťou od alkoholu.
Doprajete si pohárik alkoholu? V rizikovej skupine môžete byť aj vy: Pozorne čítajte a ostanete prekvapení
Emotional woman sharing her story during support session for addicts, close up on gesticulating hands
Smutný prieskum medzi občanmi EÚ: Máme STRACH, číslo neveští nič dobré
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Zadržali troch Bulharov, ktorí vyčíňali v Paríži: Smutné, čo majú mať za ušami
Young man holding his genitals; concept of pee holding, lack of toilet, prostate cancer, UTI or urinary tract infection
Keď muž prišiel do nemocnice s ukrutnou bolesťou, už bolo ZLE: Lekári siahli na jeho pýchu!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete
Redaktorka Gabika vysokotlakovým čističom spláchla hrubú špinu v bazéne aj v stajni.
FotoVáš Tip
Gabika z Nového Času pomáhala v bratislavskej zoo: Pravda o hrošíkoch! Takáto nehoda sa môže stať návštevníkom