Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.11.2013 15:20 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Verdikt súdu: Šéf seneckých sýkoriek Rus dostal 21 rokov

Po prvýkrát v histórii súd právoplatne uznal, že existuje zločinecká skupina sýkorovcov.

Skupina sýkorovcov je pomenovaná podľa jedného z prvých mafiánskych bosov v novodobej histórii Slovenska - Miroslava Sýkoru. A má viacero podskupín.

Po vražde Petra Havasiho prezývaného Havel v júni 2004 prevzal vedenie  seneckej partie Martin Bihári alias Rus. Pod Rusa najvyššie v hierarchii skupiny patril Alexander Botló prezývaný Mongol. Pod ním boli viacerí členovia.

Členovia zločineckej skupiny sýkorovci podnikateľov nútili, aby im platili za ochranu, majú na svedomí vydieračský únos, hrubý nátlak na dílera drog a podpálenie jeho auta, zapálenie dverí posilňovne, ktorej majiteľ nechcel platiť za ochranu, podpálenie kaderníctva, predávanie falošných diaľničných známok, pokus o zbitie jedného Rakúšana a zapálenie auta v Senci. Našiel sa u nich aj nelegálny granát, hlaveň, náboje, u dvoch obžalovaných marihuana. Ďalší falšoval kolky. V jednotlivých skutkoch, ktoré sa stali v období rokov 2007 - 2010 figurujú rôzni členovia partie.

Šéfovi seneckej podskupiny sýkorovcov Martinovi Bihárimu alias Rusovi, ktorý je na úteku, Najvyšší súd vo štvrtok potvrdili 21-ročný trest. Ešte o rok vyšší trest dostala jeho pravá ruka Alexander Botló a ďalší obžalovaný Ivica Kostrič má potvrdený trest osem rokov väzenia. Najvyšší súd zamietol všetkým trom odvolania voči májovému rozsudku Špecializovaného trestného súdu. Iba František Kukko uspel s odvolaním a z pôvodných 14 rokov mu trest znížili na 13 rokov. Najvyšší súd rozhodoval o ich odvolaní a odvolaní prokurátora.

"Tĺkli ľudí na diskotékach, po uliciach v Senci chodili so samopalmi, policajti nič nerobili" konštatoval predseda senátu. Boj so štátom sa však podľa sudcu nedá vyhrať, možno sa to tak dalo robiť v 90. rokoch minulého storočia. Obžalovaní podľa sudcu museli rátať s tým, že sa to raz skončí, ako končia aj iné skupiny.

 

Chronológia kauzy

február 2010 - Polícia jedenástich členov skupiny zatkla v Bratislave, Senci a v Pezinku vo februári 2010. Podľa prokurátora boli o policajnej akcii vopred informovaní, čo umožnilo útek bosa Rusa. Súd na neho vydal zatykač.

február 2012  - Špecializovaný trestný súd odsúdil desiatich členov seneckej vetvy skupiny podsvetia, Bihári alias Rus dostal trest 24 rokov. Ôsmi obžalovaní podali odvolanie, rozhodoval o ňom Najvyšší sud. Obžalovaní v odvolaní namietali celý rad rôznych porušení zákona, odvolací súd však väčšinu ich námietok zamietol, lebo Špecializovaný trestný súd ich vykonal v súlade so zákonom. Rozsudok zrušil pre procesné nedostatky v súvislosti s pribratím znalca. Súd ho prizval bez toho, aby sa k tomu mohla vyjadriť obhajoba, boli tak porušené práva obžalovaných, ktoré im zaručuje Dohovor o ľudských právach a a ústava.

november 2012 - Najvyšší súd rozsudok Špecializovaného trestného súdu zrušil a prípad vrátil späť.

máj 2013 - Špecializovaný trestný súd Rusovi vymeral 21 rokov väzenia a Alexandrovi Botlóvi 22 rokov (pri prvom odsúdení dostal 24 rokov). Tresty sa však v porovnaní s prvotným rozsudkom výrazne zmenili smerom nadol aj pre trojicu obžalovaných, ktorá sa v závere procesu priznala. Milan Bilčík dostal 13 rokov, František Letanovský 12 rokov a Milan Janík 13 rokov basy. V prvotnom rozsudku, keď vinu popierali, dostali všetci traja po 23 rokov a štyri mesiace. František K. dostal 14 rokov (tak ako pri prvom odsúdení), Ivica Kostrič 8 rokov, (pri prvom odsúdení 13 rokov) a Boris Ž. tri roky a dva mesiace (prvý raz ho odsúdili na 8 rokov, má vážne zdravotné problémy). Právoplatnosť nadobudol len osemročný trest pre Jaroslava Pittnera, ktorý sa priznal už v prvom kole procesu, a podmienečný trest pre Štefana Zamatockého, ktorý sa neodvolal.

Rusa obvinili aj zo štyroch vrážd

  • Z vraždy Dalera Hlavačku  († 29) z mája 1999 bol obvinený v októbri 2013.
  • Z vraždy Romana Deáka († 37) z októbra  1999 bol obvinený v septembri 2012.
  • Z vraždy Juraja Matzenauera († 33)z apríla 2000 bol obvinený v júli 2013.
  • Z vraždy Róberta Pála  († 37) z novembra 2003 bol obvinený v októbri 2013.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo