Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2013 16:00 | Správy | Servis

Veľký manuál predvianočných príprav: Čo všetko musíte stihnúť, nakúpiť, vybaviť?

Do Štedrého dňa ostávajú presne 4 týždne, a hoci sa nazývajú sviatkami pokoja a lásky, prinášajú so sebou celý rad povinností.

Nakupovanie darčekov, upratovanie, pečenie, to všetko so sebou prináša stres. Urobte si v prípravách systém. Nový Čas vám pripravil pomôcku, aby ste nezabudli, čo kedy stihnúť.

Oddnes - 3. 12.

  • Začnite sa už obzerať po darčekoch. Nenápadne sa opýtajte svojich blízkych, po čom túžia, deti môžu napísať list Ježiškovi. Vyhnete sa tak neskôr sklamaniu pod stromčekom alebo kupovaniu zbytočností, keď na poslednú chvíľu kúpite naozaj hocičo, len aby pod stromčekom niečo bolo.
  • Ak ste tak ešte neurobili, spíšte si aj váš rodinný vianočný rozpočet. Oddeľte peniaze na darčeky, na nákup potravín, na stromček či ozdoby, aby ste po sviatkoch neostali prekvapení a bez peňazí.
  • V nedeľu sa začína advent, ku ktorému neodmysliteľne patrí adventný veniec. Môžete si ho kúpiť, alebo ešte lepšie - vyrobiť si vlastný, originálny a zapojiť aj deti. V nedeľu zapáľte na venci prvú sviečku.
  • Niektorí rodičia kupujú deťom aj sladký adventný kalendár. Ten tiež kúpte v predstihu, aby prvé okienko mohla vaša ratolesť otvoriť a pochutnať si na ňom práve v nedeľu.
  • Ak ešte nemáte naplánovanú zimnú dovolenku a prázdniny s deťmi, je najvyšší čas tak urobiť. Pamätajte si, že vianočné prázdniny budú mať školáci od 21. 12. do 7. 1.
  • Ak si chcete na upratovanie zavolať firmu, resp. upratovaciu službu, je najvyšší čas objednať si ju. Cena závisí od veľkosti bytu či domu, ako aj od rozsahu objednaných prác.
  • Ak ešte stále nie ste naladení na Vianoce, môžete zájsť s priateľmi či rodinou na vianočné trhy. Pochutnajte si na punči či medovine a možno sa v stánkoch s remeselnými výrobkami inšpirujete aj na vianočnú výzdobu vášho príbytku.


4. 12. - 10. 12.

 
  • Ak radi nakupujete darčeky cez internet, objednajte tovar čím skôr, keďže doručenie istý čas trvá. Niektoré e-shopy už teraz hlásia, že majú určité produkty do Vianoc už vypredané. Navyše, ak si tovar dáte poslať na poslednú chvíľu kuriérom, celková cena sa vám zvýši o niekoľko eur.
  • V školách sa v týchto dňoch zvyknú konať rôzne mikulášske besiedky. Naučte svoje dieťa peknú vianočnú riekanku, básničku či koledu.
  • V piatok 6. 12. je Mikuláš! Nezabudnite pripraviť deťom balíček. Nemusí byť plný sladkostí, stavte radšej na ovocie, oriešky a vyčistite s deťmi poriadne čižmy. Mimochodom, Mikuláša majú radi aj dospelí. Môžete svojho partnera potešiť aj nejakým sexi mikulášskym kostýmom. :)
  • Ak plánujete stráviť Vianoce alebo Silvester na chate, môžete si ešte popozerať ponuky pobytov. No myslite na to, že obľúbené dreveničky môžu byť už v týchto dňoch rezervované.
  • Urobte si vlastný zoznam upratovania - čo kedy chcete stihnúť. Do Vianoc ostávajú už len 3 víkendy. Zapojte potom postupne do týchto prác aj manžela alebo staršie deti.
  • V tomto čase si už môžete kúpiť aj cestovný lístok na vlak či autobus, ak sa budete presúvať na opačný koniec Slovenska. Nezabudnite si kúpiť aj lístok späť, neskôr môžu byť vypredané.
  • Ak budete mať v práci vianočný večierok, urobte si radosť a kúpte si naň malú pozornosť - ligotavú kabelku, vianočnú ozdobu do vlasov či vtipnú kravatu à la Santa Claus.


11. 12. - 17. 12.

  • Nenechávajte si nákup surovín na pečenie na poslednú chvíľu! Urobte si zoznam koláčikov či zákuskov, ktoré by ste chceli napiecť, spíšte si suroviny na papierik a s ním potom choďte na nákup.
  • Dohodnite sa s priateľmi, kde budete tráviť silvestrovskú noc. Či na námestí, u vás doma alebo v podniku. Pri poslednej možnosti do vášho obľúbeného baru či diskotéky zavolajte a rezervujte si stôl.
  • Vyhnite sa predvianočnému nákupnému ošiaľu. Zľavy a akcie budú v týchto dňoch v plnom prúde. Nečakajte zbytočne, vyhnete sa tak preplneným obchodom s vystresovanými ,,zúfalcami“, ktorí nakupujú darčeky na poslednú chvíľu.
  • Ak plánujete piecť medovníčky, je ideálny čas. Aby boli počas sviatkov mäkké, mali by aspoň týždeň odležať - pomôže, keď vložíte do škatule s medovníkmi rozkrojené jablko.
  • Živý vianočný stromček môžete kúpiť aj v predstihu. Neprekáža, ak aj nebývate v dome so záhradou a veľkou garážou. Do Vianoc na vás môže počkať aj na balkóne bytu, napríklad vo vedre s vodou. Konáre môžete zľahka zviazať s kmeňom, aby si neskôr držali tvar.
  • Skontrolujte aj vlaňajšie osvetlenie stromčeka - či netreba dokúpiť žiarovky, alebo rovno nové osvetlenie. To isté platí pre vianočné ozdoby a stojan na stromček.


18. 12. - 24. 12.

  • Ak ste verní tradičným papierovým pohľadniciam, máte ešte poslednú možnosť zaslať ich, aby k vašim blízkym dorazili včas. V rámci Slovenska trvá doručenie 1 až 2 dni.
  • Čas na pečenie koláčikov. Drobné suché pečivo vydrží aj niekoľko dní, krémové zákusky či vianočnú tortu pečte radšej až deň-dva pred Štedrým dňom.
  • Nájdite si nerušenú chvíľu na balenie darčekov, aby ste sa s nimi nemuseli trápiť na poslednú chvíľu, alebo keď budete mať plný dom hostí. Hlavne, aby vás pri balení ,neprichytili deti - pošlite ich napríklad s oteckom na prechádzku.
  • Urobte posledný nákup - suroviny na šalát, ovocie, ryba a pod. Myslite na to, že 24. 12. budete môcť nakupovať len do 12. hodiny a 25. 12. sú obchody každý rok zo zákona zatvorené.
  • Niektorí si postavia a ozdobia stromček až na Štedrý deň, no najmä ak máte deti, môžete ho postaviť skôr, budú sa z neho tešiť dlhšie. To isté platí pre vianočnú výzdobu vášho bytu či domu - okná, zábradlie, balkón a podobne.
  • Deň pred Vianocami nezabudnite namočiť na noc hríby do kapustnice a môžete si už vopred pripraviť aj zemiakový šalát - ušetríte tak čas na Štedrý deň.
  • Na Štedrý deň stačí už len ukuchtiť večeru, prestrieť stôl a pripraviť sa na tento výnimočný a krásny večer. Hlavne sa nedajte ničím znechutiť, ak všetko nevyjde podľa vašich predstáv. Pustite si koledy a užívajte si chvíle s rodinou a blízkymi.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenská výprava na otváracom ceremoniáli OH 2024.
Foto
Historický otvárací ceremoniál v Paríži: Nechýbal ani prezident Pellegrini so známy mužom
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V Belgicku obvinili troch cudzincov: Desivé, čo mali plánovať! Mohlo to skončiť veľmi zle
Bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo).
Trump sa stretol s Netanjahuom: Máme veľmi dobrý vzťah, skonštatoval
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Emotional woman sharing her story during support session for addicts, close up on gesticulating hands
Smutný prieskum medzi občanmi EÚ: Máme STRACH, číslo neveští nič dobré
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Zadržali troch Bulharov, ktorí vyčíňali v Paríži: Smutné, čo majú mať za ušami
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete
Redaktorka Gabika vysokotlakovým čističom spláchla hrubú špinu v bazéne aj v stajni.
FotoVáš Tip
Gabika z Nového Času pomáhala v bratislavskej zoo: Pravda o hrošíkoch! Takáto nehoda sa môže stať návštevníkom
Fotografia zo zásahu.
Záchranná akcia na vrchole Tatier: Český tínedžer nebezpečne spadol z Rysov, na pomoc mu priletel vrtuľník