Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Učiteľka Irina z Dnipra pomáha matkám s podobným osudom: Kým sa učia po slovensky, starám sa o ich deti!

Robí to, v čom bola v rodnej Ukrajine profesionálka!

Zichyho a Pisztoryho palác v centre hlavného mesta sa od začiatku tohto týždňa premenili na miesta, kde môžu ľudia utekajúci pred vojnou na niekoľko hodín umiestniť svoje ratolesti v improvizovaných detských kútikoch. Pre matky to predstavuje vítanú pomoc, pretože škôlky už nemajú pre deti utečencov kapacity. Mamy si zatiaľ môžu vybaviť potrebné dokumenty, alebo sa priamo v paláci zúčastniť na hodinách slovenčiny. O deti sa v Pisztoryho paláci stará aj pani Irina (49), ktorá pred vojnou utiekla na Slovensko.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Svojho 18-ročného syna musela nechať na Ukrajine, aby bránil krajinu, no s veľkým entuziazmom sa stará o ukrajinské deti. Irina (49), ktorá ušla z vojnou zmietaného Dnipra do Bratislavy, je pedagogička celým svojím srdcom. V rodnej krajine pracovala ako učiteľka v základnej umeleckej škole. Netrvalo dlho a uplatnenie si našla aj v Bratislave. Začala pracovať ako vychovávateľka pre deti v centre pomoci pre Ukrajincov v Pisztoryho paláci.

„Pochádzam z oblasti Dnipra. Dcéra tu študuje na Vysokej škole múzických umení a hneď, ako vypukla vojna, ma zavolala, aby som prišla na Slovensko. Spolu s mojou ďalšou 12-ročnou dcérkou sme sa teda vybrali na cestu. Dospelý syn však musel ostať na Ukrajine. Dnipro našťastie nie je ostreľované tak intenzívne ako iné ukrajinské mestá. So synom často komunikujeme a, chvalabohu, je v poriadku,“ prezradila Irina, ktorá si už aj s dcérkou našla medzičasom na Slovensku aj prechodné bývanie. O práci v Pisztoryho paláci sa dozvedela vďaka pánovi, u ktorého býva.

„Je úžasné, že môžem pracovať s deťmi. Aspoň trošku tak odľahčím život mamám, ktoré zastihol podobný osud ako mňa. Občas si tu s deťmi zatancujeme, občas zaspievame. Minule mi jedno dievčatko zaspievalo k narodeninám. Bolo to veľmi dojemné,“ dodala so slzičkou v oku učiteľka. S ďalšími zamestnancami si okamžite sadli a hneď ju zobrali do partie. Pomáhajú jej prekonať aj jazykovú bariéru. Irina však hovorí, že sa chystá naučiť po slovensky.

Deti majú traumu

Irina nie je len vychovávateľkou, ale aj profesionálnou pedagogičkou. Hovorí, že útek pred vojnou deti traumaticky poznačil. Snaží sa ich preto nabíjať pozitívnou energiou, no nie vždy to je možné. „Je dôležité deťom správnym spôsobom vysvetľovať, čo sa doma na Ukrajine deje. Jeden z malých chlapcov si minule zobral palicu a predstieral, že strieľa na dievčatko. Vykrikoval na ňu, že je vrahyňa. Vtedy som musela zakročiť. Vysvetlila som im, že v ich rodnej krajine na seba ľudia reálne strieľajú a spôsobuje to veľa utrpenia a že takto sa k sebe správať nemôžu. Povedala som im, že všetko sa začína v srdci,“ dodala.

Vyučujú slovenčinu

Zatiaľ čo sú deti v jej opatere, ich mamy sa v paláci môžu učiť základy slovenčiny. „Dvakrát do týždňa tu usporadúvame v spolupráci s organizáciou Marína kurzy slovenčiny. Oni majú lektorov, my sme im ponúkli priestory v Pisztoryho paláci. Od 9.00 hod. do 12.00 hod. tu funguje každý pracovný deň aj detský kútik. Nie sme škôlka, ale vieme ukrajinské matky aspoň trocha odbremeniť,“ informovala Ľubica Hustá, vedúca oddelenia kultúry v Starom Meste. S vyučovaním slovenčiny začali len v pondelok, no už teraz sem chodí vyše 30 ľudí všetkých vekových kategórií. Podobné centrum pomoci je aj v Zichyho paláci, kde ponúkajú Ukrajincom aj psychologickú pomoc.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Oliver Andrejčák, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
Foto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší