Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.03.2022 15:13 | Správy | Koronavírus

Pandémiu si budeme pripomínať navždy: V Bratislave vyrastie pamätník obetí covidu

Pri bratislavskej Nemocnici Ružinov a neďalekom ružinovskom jazere, známom ako Rohlík, by mal vzniknúť centrálny pamätník obetí ochorenia COVID-19 na Slovensku.

Občianske združenie Skutočné obete, ktoré zastupuje pozostalých, spolu s hlavným mestom a Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) podpísali memorandum o spolupráci. V priebehu troch mesiacov by mala byť vyhlásená výtvarno-architektonická súťaž na stvárnenie pietneho miesta.

"Pamätník, ktorý tu bude stáť, nemá byť len útechou pre príbuzných zosnulých, ale aj mementom doby i pamätníkom mnohých spoločenských, politických a osobných zlyhaní. Má byť tiež symbolom toho, ako potrebujeme vzájomnú pomoc a solidaritu," uviedla v stredu na tlačovej besede jedna zo zakladateliek združenia Lenka Straková.

Pamätník by mal stáť v blízkosti Nemocnice Ružinov, ktorá je súčasťou Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), najväčšieho zdravotníckeho zariadenia na Slovensku. "Bude tak symbolizovať nadľudské úsilie zdravotníkov celého Slovenska v záchrane životov pacientov aj pred novým koronavírusom," skonštatoval Igor Bartl, námestník pre zdravotnú starostlivosť Nemocnice Ružinov.

Pripomenul, že pamätníky tohto typu Slovensko má už v roku 1700, keď sa krajinou prehnala morová epidémia. Sú pripomienkou doby na Rybnom námestí v Bratislave, v Kremnici či Banskej Štiavnici. "Málokedy sme si uvedomili, keď sme ich obdivovali, že ľudia v tých časoch trpeli, zomierali a že pandémia zasiahla celé generácie," poznamenal Bartl.

Súčasná pandémia nás podľa neho naučila byť k sebe solidárnejší a úprimnejší. Podľa starostu Ružinova Martina Chrena by mal byť pamätník aj pripomienkou toho, aby sme nepodľahli "horšej pandémii, a to pandémii klamstiev."

Pamätník bude stáť na pozemkoch hlavného mesta, ktoré prejdú komplexnou revitalizáciou. Návrh samotného pamätníka i jeho realizácia vzídu z výtvarno – architektonickej súťaže, ktorú zastrešuje MIB. Vyhlásená by mala byť v priebehu troch mesiacov. Otvorená bude pre umelcov, výtvarníkov, architektov i krajinných architektov.

Súťaž bude vo formáte "design & build", čo znamená, že víťaz zabezpečí spolu s návrhom aj samotnú realizáciu diela. Práce budú financované formou darov. K realizácii by malo dôjsť následne v priebehu roka alebo dvoch rokov, v závislosti od diela. Podrobnosti k súťaži i výstavbe budú zverejňované na webových stránkach www.mib.sk a www.skutocneobete.sk, ako aj na sociálnej sieti. Občianske združenie pokračuje v iniciatíve inštitucionalizovať na Slovensku pamätný deň obetí ochorenia COVID-19.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!