28.03.2022 14:36 | Správy | Politika

Otvorený list europoslancov: Kollár by mal zakázať vstup predstaviteľom Ruska do parlamentu! Čo na to predseda NR SR?

Europoslanec Vladimír Bilčík v pondelok vyzval predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára, aby využil svoje právomoci a zamedzil vstupu predstaviteľov Ruskej federácie a Bieloruska, ako aj ich spojencov, na pôdu NR SR.

Jeho otvorený list podporili aj ďalší ôsmi europoslanci a europoslankyne Ivan Štefanec, Peter Pollák, Miriam Lexmann, Michal Šimečka, Michal Wiezik, Martin Hojsík, Lucia Ďuriš Nicholsonová a Eugen Jurzyca. TASR o tom informovala asistentka europoslanca Silvia Hudáčková.

Bilčík tvrdí, že veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Igor Bratčikov pôdu slovenského parlamentu využíva na šírenie nepriateľskej propagandy, pričom v NR SR obviňoval západné krajiny zo šírenia dezinformácií a NATO z porušovania medzinárodného práva.

"Slovenský parlament ako demokraticky zvolený zbor krajiny, ktorá je založená na rešpekte k ľudským právam a k medzinárodnému právu, poskytuje priestor predstaviteľom zločineckej vlády Ruskej federácie," uviedol Bilčík.

Ruská federácia podľa neho napadla nášho suseda a aj "na pôde nášho parlamentu šíri lži a vojnovú propagandu". "Potrebujeme demokratickú diskusiu aj s názorovými oponentmi, avšak Ruská federácia nemá len iný názor. Zaradila Slovensko na zoznam nepriateľských krajín a dlhodobo a systematicky u nás vykonávala špionážnu činnosť s cieľom podkopať naše demokratické inštitúcie," tvrdí ďalej Bilčík.

Europoslanec sa pri výzve inšpiroval rozhodnutím predsedníčky Európskeho parlamentu Roberty Metsoly zo 17. marca 2022, ktorým zamedzila prístup predstaviteľom Ruskej federácie a Bieloruska do europarlamentu.

Predseda NR SR Boris Kollár bude následný postup v súvislosti so zákazom vstupu predstaviteľov Ruskej federácie a Bieloruska do NR SR koordinovať s parlamentmi ďalších členov Vyšehradskej štvorky (V4). Hovorkyňa NR SR Michaela Jurcová to v pondelok pre TASR uviedla v reakcii na výzvu europoslanca Vladimíra Bilčíka.

Viac k téme:

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

(ilustračné foto)
EÚ posiela milióny na podporu ozbrojených síl: Cieľ je jasný! Komu poputujú?
Podľa vojnového experta Vladimir Putin naozaj rozpúta 3. svetovú vojnu (ilustračné foto)
Na ÚDER Ruska je NATO pripravené: Rátajú s najhorším! Obrovský počet vojakov v nasadení
Študentská kvapka krvi sa tento rok začína 18. októbra a končí 19. novembra.
Dnes je Svetový deň darcov krvi: Urobte dobrý skutok! Kde a kedy môžete darovať krv?
(ilustračné foto)
Protivzdušná obrana Rusov poslala k zemi desiatky dronov: Trosky padli tam, kde nemali!
Shot of a young couple sharing an intimate moment in their bedroom
Antikoncepcia pre MUŽOV: Vedci testujú prelomový produkt! K uvedeniu na trh chýba ešte tento krok
Inšpektorát práce konštatuje porušenia zákona
Váš Tip
Veľká radosť v bratislavskej zoo, na svet privítali dve júnové mláďatká: TENTO samček sa im narodil na Deň detí!
ilustračné foto
Pomsta Ameriky v Červenom mori: Tvrdý útok má výsledok! Aha, čo sa podarilo
Pastu stačí len rozpustiť v studenej či v horúcej vode.
Turisti sa potešia, gurmáni sa chytia za hlavu: Minuli by ste na TOTO 16 eur?!
(ilustračné foto)
Poslanci ako agenti cudzích štátov?! Krajina má problém: Prasklo to!
AKROPOLA: Božskou proporciou sa pýši aj aténsky Parthenón, postavený pred viac ako 2 400 rokmi.
PEKLO v Grécku! Zatvorená Akropola aj školy: Nenormálne, čo sa tam deje
Ruský prezident Vladimir Putin.
USA a Južná Kórea mali dôležitý telefonát: Ide o Putina!
Jeden lekár varuje, že by ste mali skontrolovať svoj jazyk - môžete na ňom nájsť znak, že by ste pitie kávy mali čo najskôr obmedziť.
Pozor, máte na jazyku TOTO? Okamžite prestaňte piť kávu! Znamená to problémy