Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.04.2022 08:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Študenti z Košíc zabodovali na svetovej súťaži: Budú ich domy budúcnosťou na Slovensku?

Žiaci košickej Strednej odbornej školy technickej, ktorá sa venuje predovšetkým tradičným remeslám, sa so svojim projektom a zámerom o vybudovanie ekologického a úplne samostatného domu umiestnili na treťom mieste v rámci svetovej konkurencie v rámci európskej výzvy mladým ku klimatickej dohode. Projekt modulového mikrodomu, ktorý by dokázal fungovať úplne off-grid, teda bez zapojenia do inžinierskych sietí, plánujú spolu s učiteľmi postaviť v životnej veľkosti na vlastnom školskom dvore.

Vladimír Popík (59), učiteľ odborných stavebných predmetov na škole prezradil, že všetko začalo spustením školského krúžku na návrh a postavenie nezávislého mikrodomu, do ktorého sa okamžite zapojilo 26 žiakov. Ako dodal, s ich projektom a víziou sa rozhodli zapojiť aj do európskej výzvy mladým ku klimatickej dohode pod názvom Youth Climate Pact Challenge.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Popík, ktorý sa už roky angažuje a zaujíma o takzvané off-grid, respektíve sebestačné bývanie, so študentmi vytvoril nový a zaujímavý koncept modulových domov, ktoré by v budúcnosti mohli vytvárať priamo na škole. Ich návrh oslovil natoľko, že v európskej výzve, kde bola celosvetová konkurencia, skončili na 3. mieste. “Navrhli sme dva typy, horizontálne a vertikálne, teda moduly týchto sebestačných domov by sa zapájali na sebe do výšky, alebo vedľa seba. Tie vertikálne by boli najvhodnejšie pre 3D tlač domov,” opísal Popík s tým, že k realite vývoja skôr tie moduly, ktoré by umiestňovali vedľa seba.

Ako dodal učiteľ, chcú, aby ich domy niesli všetky prvky ekológie a sebestačnosti. “Dom si vytvorí sám elektrinu, ktorú potrebuje z obnoviteľných zdrojov, hlavne zo slnka. Nepotrebuje napojenie na rozvod vody, keďže by si ju dokázal zbierať z prírody a filtrovať ju na úžitkovú a do budúcna aj na pitnú vodu,” opísal Popík. Podľa učiteľa bude sociálne zariadenie slúžiť na kompostovanie a teda využitie na mieste. “Ide nám o koncept domu, ktorý jednoducho môžeme zobrať, položiť hocikde a bude tam môcť fungovať. Ak sa nám spolu so študentmi podarí vytvoriť niečo zaujímavé za cenu, ktorá by zodpovedala trhu, tak prečo to ako škola neponúknuť na verejnosť, keď vieme to robiť, máme kvalifikovanú a lacnejšiu pracovnú silu,” odôvodnil Popík.

Učiteľ priznal, že úspech na svetovej úrovni nakopol študentov aj vedenie školy. “Do konca roka chceme dotiahnuť projekt do stavu, aby sme podľa neho mohli vytvoriť reálny prototyp domu, vďaka čomu by sa nám neskôr podarilo vychytať rôzne muchy a odskúšať si ho,” povedal Popík. Umiestniť a stavať by ho chceli priamo na školskom dvore. “Potom ho budeme celý rok testovať a vylepšovať až budeme mať dokonalý produkt. Potom by sme už mohli prvý modul, alebo viacero modulov, postaviť niekde na reálnom a konkrétnom pozemku,” zakončil Popík.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Jana Kirschner o nepríjemnom zážitku: Obrovská HANBA! Krik a urážky kvôli... To vážne?
Novela robí v systéme povolení akúsi hrubú čiernu čiaru
Novela stavebného zákona umožňuje amnestiu: Chcete zlegalizovať čiernu stavbu? Návod ako na to
Profesionálna MMA bojovníčka Melissa Balic.
Chlapi slintajú, ženy závidia: Na scéne nová najkrajšia MMA bojovníčka!
Roman Michelko
Michelko avizuje zmeny: Týkať sa majú tohto návrhu novely zákona! Súvisí to s umením
(ilustračná foto)
Žralok brutálne zmasakroval muža na dovolenke: Uzavreli niekoľko pláží! Mrazivý opis útoku
Tina hovorí, že priateľstvo s tanečníkom Vildom Šírom sa po šou neskončí.
Foto
Tina výrazne ZMENILA vzhľad: Po Let´s Dance je z nej iná žena! FOTO hovoria za všetko
young woman on beach with suntan lotion
Chcete mať pokožku ako čokoláda? Tieto ZLATÉ pravidlá pri opaľovaní musíte dodržať: Je to jednoduché
Monika Babišová a Andrej Babiš boli partnermi 30 rokov.
Babiš prekvapil rozchodom s manželkou: Našiel si už NÁHRADU za Moniku? Má ňou byť TÁTO žena
Dominik Greif vychytal postup svojho tímu do 3. kola Španielskeho pohára.
Foto
Bývalý gólman Slovana môže podpísať životnú zmluvu: Chce ho TENTO veľkoklub!
Pri výsadbe nemusíte zostať len pri letničkách či trvalkách.
Foto
Vysaďte si najkrajší balkón v meste! TOP rastliny a bylinky do črepníkov
Stanka patrí v šou medzi favoritky.
FotoVáš Tip
Sexi Stanka z Ruže pre nevestu: Zbalila ju NAKA kvôli drogám!
vojaci
Máme nedostatok vojakov? Ministerstvo obrany pripravuje zmeny: Toto môže niekoho presvedčiť