Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.03.2022 09:45 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Tragická noc v nemocnici na Antolskej v Bratislave: Zabil pacientku výbuch prívodu kyslíka?

Ako sa to mohlo stať? Na traumatologickom oddelení Nemocnice sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici v Bratislave vypukol v noci z utorka na stredu požiar.

Viete o tejto tragédii viac? Napíšte nám na tip@novycas.sk.


Vyhasol pri ňom život jednej pacientky, zvyšných 12 pacientov evakuovali. Čo požiar spôsobilo, je v súčasnosti otázkou vyšetrovania. Podľa záchranára Viliama Dobiáša (72) mohlo byť jednou z príčin vzplanutie čistého kyslíka. Nemocnica tvrdí, že pracujú s 2 verziami smrteľného incidentu.  

Otvoriť galériu

Obyvateľov najväčšieho sídliska v hlavnom meste vydesil hustý dym a požiar, ktorý vypukol na Antolskej ulici v nemocnici v Petržalke. Horieť začalo asi o pol jednej ráno. „Pre všetkých to bola ťažká situácia. Personál je z toho v šoku, viacero lekárov je indisponovaných,“ povedal zdroj z prostredia nemocnice. Plamene sa rozhoreli na traumatologickom oddelení na 1. poschodí, kde ležia pacienti s úrazmi.

„Žiaľ, jeden pacient zomrel, príčinu smrti určí súdny lekár. Z oddelenia evakuovali 12 pacientov, nikto ďalší nemusel byť ošetrený,“ informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Lániková s tým, že škoda môže byť až 200-tisíc. Podľa informácií Nového Času zomrela pacientka v strednom veku. Lániková uviedla, že príčinu požiaru momentálne vyšetruje Hasičský a záchranný zbor. Na mieste zasahovali aj policajti. „Nemocnica vyjadruje ľútosť nad touto udalosťou,“ dodala hovorkyňa.Pracujú s 2 verziami.

Na traumatológii sa väčšinou nachádzajú ľudia, ktorí sú pohybovo indisponovaní. Objavili sa indície, že príčinou by mohlo ísť o výbuch kyslíka. „Ten sa v nemocniciach uskladňuje v tlakových fľašiach. Tie musia byť pravidelne testované a kontrolované. Napriek tomu však treba dodržiavať určité zásady. Fľaša musí byť zabezpečená, aby nespadla. Taktiež nesmie byť na priamom slnku alebo pri telesách, ktoré produkujú teplo, “ vysvetlil záchranár Viliam Dobiáš.

Dokonca aj mastné ruky môžu podľa neho pri manipulácii s kyslíkom zvýšiť nebezpečenstvo vzplanutia. „Bežná tlaková fľaša s kyslíkom, ktorá sa používa v nemocnici, má 10 litrov. Atmosférický tlak vo fľašiach je taký veľký, že keby to vybuchlo v aute, súčiastky by rozmetalo až na 70 metrov,“ uviedol s tým, že mohli vybuchnúť iné horľavé látky, ako sú dusík či oxid uhličitý, a teoreticky aj hélium.

Menší rozsah explózie však naznačuje, že mohlo ísť o výbuch prívodu kyslíka z centrálneho skladu. To, či bola prípojka v zlom technickom stave, ukáže vyšetrovanie. Momentálne podľa hovorkyne pracujú s 2 verziami toho, čo sa v nemocničnej izbe stalo - a tiež, či išlo o úmysel alebo náhodu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Oliver Andrejčák

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Boje na Ukrajine sa zintenzívnili, Rusko spustilo ofenzívu: Zelenskyj odhalil, ako to je na fronte
Foto
Totálny výbuch Juraja Slafkovského: Takéto slová by nechcel nikto počuť!
(ilustračné foto)
Ukrajinu čakajú ťažké časy: To, čo ju podľa USA čaká, vôbec neznie dobre
Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Prezidentka navštívila Ukrajinu: Vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov
Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
cropped view of senior man playing with puzzles
13 zvykov, pri ktorých hrozí zvýšené riziko demencie: Sú celkom bežné! Tomuto sa určite vyhnite
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu