Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.03.2022 06:07 | Ukrajina vojenský konflikt
Foto

Rusi divadlo v Mariupole: Zaútočili aj na centrum, kde sa skrývali matky s deťmi! V meste funguje posledná nemocnica

Vojna na Ukrajine pokračuje 21. dňom. Poradca prezidenta Zelenského uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily spúšťajú protiofenzívu voči ruskej armáde "vo viacerých operačných oblastiach". V bojoch na Ukrajine mal zahynúť štvrtý generál ruských inváznych síl. V Kyjeve sa v dôsledku ruského ostreľovania čiastočne zrútil 12-poschodový obytný dom. Ruské vojnové lode mali v noci na stredu ostreľovať ukrajinské morské pobrežie južne od Odesy. NATO bude aj naďalej pokračovať v posielaní obranných zbraní na Ukrajinu. Situáciu s vami opäť sledujeme ONLINE.

Fotogaléria
20
fotiek v galérii

02:00 Tento online sa skončil. Aktuálne informácie o dianí na Ukrajine vám prinesieme opäť ráno od šiestej hodiny.

01:17 Tretia svetová vojna sa už možno začala ruskou inváziou. Vyhlásil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre americkú stanicu NBC. Hlava štátu ďalej povedala, že súčasná vojna dáva napospas „celú civilizáciu“.

00:56 Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) v stredu oznámil, že otvoril prvé tri prípady súvisiace s porušením nového zákona, ktorý zakazuje šírenie "falošných informácií" o ozbrojenom konflikte na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a AP. Viac čítajte tu.

00:12 V Mariupole funguje posledná nemocnica, informuje o tom novinár Christo Grozev s odvolaním sa na agentúru AP. Tá zverejnila video, ktoré ukazuje hrôzu, ktorú musia znášať tamojší zdravotníci. Mŕtvych ľudí musia napríklad skladovať v pivnici.

 

23:13 Starostu Melitopolu Ivana Fedorova vymenili Ukrajinci za za deväť zajatých ruských brancov narodených v rokoch 2002 – 2003. „Sú to vlastne deti,“ dodala Daša Zarivna z tlačového oddelenia prezidentskej kancelárie. Informoval Denník N.

22:33 České ministerstvo zdravotníctva plánuje, že v republike vzniknú špeciálne centrá pre zdravotnú starostlivosť o ukrajinských utečencov. Majú fungovať vo fakultných nemocniciach, pričom prvé by mohlo byť otvorené už na budúci týždeň. Rezort tak chce riešiť nápor na starostlivosť, ktorú bežne poskytujú praktickí lekári.

Základnú zdravotnú starostlivosť zatiaľ zabezpečujú asistenčné centrá, kde sa predpisujú základné lieky na kašeľ, bolesť alebo zažívacie problémy. "Najčastejšie sa tu riešia rôzne bolesti hlavy či zubov. Samozrejme, tí ľudia bývajú po ceste vyčerpaní," uviedol zdravotník v asistenčnom centre Českého Červeného kríža v okrese Blansko Tomáš Růžička.

22:08 Ruská primabalerína z moskovského Veľkého divadla (Boľšoj teatr) Oľga Smirnovová opustila Rusko a odišla do Holandska, kde bude vystupovať v tamojšom národnom balete. V stredu to oznámila samotná holandská spoločnosť. Ide o prvého Rusa, ktorý odišiel z tejto svetoznámej ruskej scény z dôvodu vojny na Ukrajine, píše tlačová agentúra AFP. "Smirnovová nedávno otvorene odsúdila inváziu Ruska na Ukrajine, takže pracovať v rodnej krajine je pre ňu neudržateľná situácia," uviedla holandská spoločnosť vo vyhlásení.

Smirnovová je jednou z najväčších hviezd Boľšoj teatra a nesúhlas s vojnou vyjadrila už tento mesiac v odkazovej aplikácii Telegram. "Som proti vojne každou bunkou svojho tela," napísala na Telegrame. "Nie je to len tým, že každý druhý Rus má príbuzných alebo priateľov na Ukrajine, alebo tým, že môj starý otec je Ukrajinec... Je to tým, že stále žijeme, ako by bolo 20. storočie," dodala primabalerína.

21:49 Päť ľudí vrátane troch detí zahynulo pri ostreľovaní obytnej budovy v meste Černihiv na severe Ukrajiny ruskými jednotkami. V stredu to oznámila Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS). TASR túto správu prevzala od agentúry AFP.

Záchranári vytiahli spod trosiek viacposchodového bytového domu päť tiel, uviedla DSNS vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram.

21:41 Ježiš dnes umiera pri Charkove, je dieťaťom, ktoré sa narodilo v ostreľovanom Kyjeve, alebo dvadsaťročným brancom vyslaným na front. V modlitbe za Ukrajinu to povedal pápež František. Hlava katolíckej cirkvi sa tiež zmienila o ťažkom osude ukrajinských detí a požiadala o odpustenie za vojnu. Počas dňa potom pápež o vojne hovoril s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a moskovským patriarchom Kirillom.

21:23 Starosta ukrajinského mesta Melitopol Ivan Fedorov, ktorého údajne pred piatimi dňami zadržali ruskí vojaci, bol oslobodený. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na šéfa prezidentskej kancelárie Andrija Jermaka. Bližšie informácie o tom, ako sa starosta dostal z ruského zajatia na slobodu, nezverejnil.

Podľa denníka The Guardian ukrajinské štátne komunikačné služby zverejnili videozáznam, na ktorom sa prezident Volodymyr Zelenskyj rozprával s Fedorovom po jeho oslobodení.

21:05 Prezident Spojených štátov Joe Biden ruského prezidenta Vladimíra Putina nazval vojnovým zločincom. Urobil tak verejne prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Americká administratíva sa doteraz podobnému označeniu vyhýbala, pretože ho považovala za právny termín, ktorý by bolo možné použiť až po riadnom vyšetrení počínania ruskej armády na Ukrajine.

Kremeľ reagoval okamžite. Poznámka prezidenta je neprijateľnou a neodpustiteľnou rétorikou, povedal podľa agentúry TASS hovorca Kremľa Dmytrij Peskov.

21:01 Celoštátne riaditeľstvo cudzineckého úradu v Maďarsku eviduje 2655 žiadostí o štatút utečenca zo strany občanov Ukrajiny, pričom do tejto krajiny do stredy rána prišlo až 429.000 Ukrajincov, informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na správu servera telex.hu.

Od vypuknutia ruskej invázie 24. februára podľa údajov maďarskej polície prichádzalo do Maďarska denne takmer 20.000 utečencov, v uplynulých dňoch ich počet klesol zhruba na polovicu.

20:44 Mariupolská radnica útok na divadlo označila za "cielený a cynický". Gubernátor Doneckej oblasti neskôr oznámil, že Rusko letecky zaútočilo aj na športové centrum Neptún, ktoré slúžilo ako úkryt pre tehotné ženy a matky s deťmi, informovala agentúra Ukrinform.

Ruské ministerstvo obrany bombardovanie divadla poprelo a správu o tejto udalosti označilo za "krvavú provokáciu". Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry RIA Novosti správu o nálete na Činoherné divadlo v Mariupole dôrazne poprelo. Podľa vyhlásenia budovu zamínovali a vyhodili do povetria bojovníci dobrovoľníckeho práporu Azov, ktorý je súčasťou Ukrajinskej národnej gardy. "Budovy divadla neboli nikdy považované za cieľ ruských jednotiek kvôli potenciálnemu nebezpečenstvu pre civilistov," tvrdí ministerstvo. Podľa Reuters neposkytlo dôkazy, ktoré by jeho tvrdenia podporili.

20:28 Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) zablokovala v Rusku prístup k hlavnému webovému portálu spravodajskej stanice BBC. Ruské ministerstvo zahraničných vecí varovalo, že je to iba začiatok odvetných krokov mierených proti médiám. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Myslím si, že toto je len začiatok odvetných krokov v súvislosti s informačnou vojnou, ktorú proti Rusku rozpútal Západ," napísala na sociálnej siete Telegram hovorkyňa ruského rezortu diplomacie.

Roskomnadzor zaradil portál televízie BBC medzi webové stránky, ktoré sú v Rusku zablokované. Úrady pritom zablokovali aj portál ruskej verzie servisu BBC.

20:02 Slovensko predbežne súhlasilo, že pošle svoj kľúčový systém protivzdušnej obrany S-300 zo sovietskej éry na Ukrajinu, aby jej pomohol brániť sa pred ruskými náletmi. V stredu o tom informovala americká spravodajská televízia CNN, ktorá sa odvolala na tri zdroje oboznámené so záležitosťou.

19:56 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu oznámila, že posudzovanie ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V zatiaľ odkladá. Expertka WHO v oblasti vakcín Mariangela Simaová uviedla, že predstavitelia organizácie pôvodne mali Rusko navštíviť 7. marca, aby zhodnotili závody, v ktorých sa Sputnik V vyrába.

„Tieto inšpekcie sú odložené na neskorší dátum," povedala Simaová. „Posudzovanie a inšpekcie terajšia situácia negatívne ovplyvnila," konštatovala expertka s vysvetlením, že rezervácia letov je náročná, existujú problémy s kreditnými kartami „aj niektoré iné prevádzkové ťažkosti".

19:44 Ukrajinské sily vzali od začiatku invázie Ruska na Ukrajine do zajatia približne 1000 ruských vojakov, informoval v stredu prezident Volodymyr Zelenskyj. Invázia Moskvy v západnom susednom štáte sa začala 24. februára a trvá už tri týždne, pripomenula tlačová agentúra DPA.

19:37 Svet by mohol čeliť najväčšiemu "šoku" pri dodávkach ropy za uplynulé desaťročia, keďže jedného z kľúčových exportérov komodity, Rusko, zasiahli sankcie za jeho inváziu na Ukrajinu. Upozornila na to v stredu Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA).

19:26 Americký prezident Joe Biden v stredu oznámil novú pomoc pre Ukrajinu vo výške miliardy dolárov, ako aj rozmiestnenie protilietadlových systémov v tejto krajine.

Podľa agentúry AFP hotovosť zahŕňa 200 miliónov dolárov pridelených cez víkend a 800 miliónov dolárov z balíka pomoci, ktorý minulý týždeň schválil Kongres USA. "Ide o priame presuny zariadení z nášho ministerstva obrany ukrajinskej armáde, aby sme im pomohli v boji proti tejto invázii," povedal Biden, ktorý zároveň oznámil, že USA pomôžu Ukrajine získať "ďalšie protilietadlové systémy s dlhším dosahom".

19:15 V českej zoologickej záhrade sa narodilo mláďa ohrozeného nosorožca ostronosého. Dostalo meno Kyjev ako pripomienku ukrajinského odporu proti ruskej invázii. TASR správu prevzala od agentúry AP.

19:08 Renomovaný ruský klavirista Boris Berezovskij šokoval svet klasickej hudby, keď vyzval na zvýšenie tlaku na Ukrajinu prerušením dodávky elektrickej energie do hlavného mesta Kyjev. TASR správu prevzala zo stredajšieho servisu tlačovej agentúry AFP. "Mám naivnú otázku. Chápem, že sa nad nimi zľutúvame, že robíme veci jemne, ale nemohli by sme sa o nich prestať starať, obkľúčiť ich a vypnúť elektrinu?" spýtal sa Berezovskij 10. marca v talkshow prokremeľskej štátnej TV stanice Pervyj kanal.

Berezovskij, víťaz Medzinárodnej súťaže Piotra Čajkovského z roku 1990, už desaťročia koncertuje po celom svete. "To, čo hlásajú západné médiá, sú číre lži. Túto vojnu musíme vyhrať a potom vybudovať niečo dobré a pekné doma v tejto krajine. Pravda sa nakoniec dostane k ľuďom, tým som si istý. Prejde rok a pravda zvíťazí," povedal 53-ročný Berezovskij.

19:00 Severoatlantická aliancia (NATO) sa musí na obdobie dlhotrvajúceho napätia s Ruskom pripraviť systematickým fyzickým posilňovaním svojho východného krídla. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na to poukázal počas stredajšieho pravidelného rokovania ministrov obrany členských štátov NATO. V súvislosti s ruskou agresiou voči Ukrajine hovorili o aktuálnych bezpečnostných otázkach. TASR informácie poskytla hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

18:57 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v stredu odcestoval na hranice s Ukrajinou, kde bude tri dni osobne dohliadať na ochranu a na pomoc utečencom, informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na Orbánov status zverejnený v stredu na Facebooku.

Premiér oznámil, že do Maďarska prišlo doposiaľ 429.000 utečencov z Ukrajiny a hrozí, že na budúci týždeň príde viac utečencov, pretože rusko-ukrajinský vojenský konflikt sa rozširuje. "Stavia nás to pred obrovskú výzvu," zdôvodnil predseda vlády význam výjazdu k hraniciam.

18:47 Volodymyr Zelenskyj privítal v stredu rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora (MSD), ktorý nariadil Rusku zastaviť vojenské operácie na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian. "Ukrajina dosiahla úplne víťazstvo v spore proti Rusku na Medzinárodnom súdnom dvore. MSD nariadili okamžité zastavenie invázie. Toto rozhodnutie je záväzné podľa medzinárodného práva. Rusko ho musí okamžite splniť. Ignorovanie nariadenia povedie k ešte väčšej izolácii Ruska, " napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter.

18:44 Generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Jens Stoltenberg kategoricky vylúčil, že by aliancia zriadila a kontrolovala bezletovú zónu nad Ukrajinou, aby ju chránila pred ruskými náletmi.

O bezletovú zónu opakovane žiada ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. NATO by podľa Stoltenberga nemalo rozmiestňovať sily na zemi alebo vo vzdušnom priestore nad Ukrajinou, pretože má zodpovednosť zabezpečiť, aby sa vojna nerozšírila za jej hranice.

18:37 Ruské sily v stredu bombardovali divadlo v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol, v ktorom sa údajne ukrývali stovky civilistov. S odvolaním sa zástupcu starosta mesta Serhija Orlova to uviedla stanica BBC. Orlov povedal, že v budove sa nachádzalo 1000 až 1200 ľudí. Počet obetí podľa neho zatiaľ nie je známy. BBC však tieto informácie zatiaľ nedokázala overiť z nezávislých zdrojov.

 

18:19 Najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill a hlava katolíckej cirkvi pápež František spolu v stredu hovorili o konflikte na Ukrajine, pričom obaja vyzvali na pokračovanie rokovaní o dosiahnutí mieru. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Obe strany vyzdvihli zásadnú potrebu pokračovania rokovaní a vyjadrili nádej, že mier bude dosiahnutý tak skoro, ako to len bude možné," uviedol vo vyhlásení úrad ruského patriarchu.

18:06 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu upozornila na bezprecedentnú mieru útokov na zdravotnícke zariadenia a ich personál na celom svete – najmä počas vojny na Ukrajine. TASR túto správu prevzala od agentúry AFP. "Nikdy sme globálne nevideli... takú mieru útokov na zdravotnú starostlivosť," povedal riaditeľ programu WHO pre núdzové situácie Michael Ryan, podľa ktorého sa "zdravie stáva terčom, súčasťou vojenskej stratégie a taktiky".

18:02  Zelenskyj bude mať v nedeľu cez videomost prejav v izraelskom parlamente. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AFP a dodala, že židovský štát sa politicky a diplomaticky snaží balansovať medzi Kyjevom a Moskvou. "Bude to pre mňa a pre Kneset česť vypočuť si prejav hosťa, prezidenta Zelenského..., v týchto ťažkých časoch, ktoré zažíva ukrajinský ľud," povedal predseda izraelského parlamentu Mickey Levy.

17:57 Ukrajina a Rusko vypracovali predbežný mierový plán vrátane zastavenia paľby a stiahnutia ruských vojakov z Ukrajiny, ak Kyjev vyhlási neutralitu a prijme obmedzenia týkajúce sa jeho ozbrojených síl. V stredu to napísal britský denník Financial Times (FT) s odvolaním sa na tri zdroje zapojené do rozhovorov. Správu prevzal denník The Guardian.

17:54 Ukrajina sa pripojila k hlavnej európskej elektrickej sieti, čo jej pomôže bojovať proti častým výpadkom prúdu spôsobeným ruskými útokmi. Elektrina prúdi z Ukrajiny do EÚ)a opačne prostredníctvom Kontinentálnej európskej siete, uviedol na mikroblogovacej sieti Twitter ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom portál bbc.com. Zelenskyj uviedol, že je vďačný vysokopostaveným predstaviteľom EÚ, ktorý umožnili túto zmenu.

17:44 Minister obrany Jaroslav Naď sa v Bruseli zúčastnil na rokovaní ministrov obrany členských štátov Severoatlantickej aliancie. V súvislosti s ruskou agresiou voči Ukrajine spoločne hovorili o aktuálnych bezpečnostným otázkach vrátane posilňovania východnej hranice NATO či formách pomoci pre Ukrajinu. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková. Na úvod Naď vyzdvihol "neoblomné vlastenectvo Ukrajincov a ich odhodlanie a vôľu brániť vlastnú krajinu a slobodu pred ruskými okupantmi". Zdôraznil tiež, že Slovensko je spoločne so svojimi spojencami v NATO pre Ukrajinu zodpovedným partnerom.

17:37 Prezident Volodymyr Zelenskyj opätovne žiada o uzatvorenie neba nad Ukrajinou. Na facebooku zverejnil video, na ktorom boli zábery z ukrajinských miest po ruských útokoch aj ich obete.

17:35 Portugalsko nemôže zakázať ruskému oligarchovi Romanovi Abramovičovi vstup do krajiny, pretože má portugalské občianstvo. Oznámil to portugalský minister zahraničných vecí Augusto Santos Silva v reakcii na sankcie EÚ voči ruskému miliardárovi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

17:33 Ministri obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie poverili v stredu vojenských veliteľov, aby pripravili plány na posilnenie tzv. východného krídla NATO po ruskej invázii na Ukrajine. Oznámil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Šéf Aliancie tiež povedal, že NATO neplánuje poslať vojenské jednotky na Ukrajinu. Informuje o tom tlačová agentúra AFP s pripomenutím, že Poľsko vyzvalo na nasadenie takejto mierovej misie.

17:28 Ostreľovanie v niektorých momentoch dosahuje frekvenciu jedného úderu za minútu. Všade ležia mŕtvoly a rozmáha sa zúfalstvo. Mesto je obkľúčené ruskými vojakmi a každá ďalšia explózia z neho vyžmýka zvyšky života. Tak v dnešnej reportáži opisuje situáciu v ukrajinskom Mariupole agentúra AP, ktorá má stále vo vojne rozvrátenom prístave na pobreží Azovského mora svojich dvoch novinárov.

17:17 Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor zablokoval na ruskom území web britskej stanice BBC, informovala agentúra Interfax. Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová k tomu na sociálnej sieti Telegram uviedla, že podľa nej ide len o začiatok reakcie na informačnú vojnu proti Rusku rozpútanú Západom. Už skôr ruské úrady zablokovali prístup k ruskojazyčnej službe BBC a ďalším nezávislým médiám.

17:03 Predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Tiny Kox privítal v stredu rozhodnutie Výboru ministrov Rady Európy o vylúčení Ruskej federácie z doteraz 47-člennej celoeurópskej organizácie. Informuje o tom spravodajca TASR. "Je smutné, že musíme vyhostiť krajinu po 26 rokoch jej členstva. Ale bolo to nevyhnutné a som rád, že sme sa to odvážili urobiť," uviedol Kox v správe pre médiá. Spresnil, že PZ RE zostáva na strane obetí nevyprovokovanej agresie zo strany Ruskej federácie proti Ukrajine.

16:57  Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v stredu na spoločnej tlačovej konferencii so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom vyzval na ukončenie krviprelievania a okamžité prímerie v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol, aby sa umožnila evakuácia uviaznutých civilistov vrátane tureckých občanov. Informovala o tom agentúra AP. "Tento stav udalostí sa musí skončiť, s krviprelievaním a slzami sa musí ihneď skoncovať. Vo vojne nemôžu byť víťazi a v mieri niet porazených," povedal Čavušoglu.

16:53 Ruská automobilka AvtoVAZ, v ktorej má kontrolný podiel francúzska spoločnosť Renault, v stredu oznámila, že ponechá svoje dve továrne zatvorené až do konca apríla. Dôvodom je nedostatok komponentov zo zahraničia pre sankcie Západu proti Rusku za inváziu na Ukrajinu.

Výrobca vozidiel Lada uviedol, že presunie na apríl trojtýždňovú závodnú dovolenku, ktorú zvyčajne vyhlasuje na konci júla. Toto opatrenie umožní automobilke "nazhromaždiť dostatočné zásoby dielov na zabezpečenie stabilnejšej prevádzky od 25. apríla v továrňach Togliatti a Iževsk", ktoré stoja od začiatku marca.

16:50 Medzinárodný súdny dvor nariadil v stredu Ruskej federácii zastaviť vojenské operácie na Ukrajine. TASR prevzala správu od agentúry AP. "Ruská federácia musí okamžite zastaviť vojenské operácie, ktoré začala 24. februára na území Ukrajiny" až do konečného rozhodnutia v prípade, oznámila sudkyňa Joan Donoghueová.

16:47 Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v stredu telefonoval s tajomníkom ruskej Rady bezpečnosti Nikolajom Patruševom a varoval ho pred použitím biologických a chemických zbraní na Ukrajine. Ide o vôbec prvý kontakt na vysokej úrovni medzi Moskvou a Washingtonom od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu, píše agentúra AFP. Viac čítajte tu

16:31 Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vyhlásil, že na rozhovoroch s Ukrajinou, ktoré sa teraz zameriavajú na neutralitu tejto krajiny, sa začína objavovať "praktický duch". Informovala o tom tlačová agentúra AP. "V súvislosti s bezpečnostnými zárukami sa seriózne diskutuje o neutrálnom štatúte," povedal Lavrov v ruskej spravodajskej televízii RBK. "Sú konkrétne formulácie, na ktorých sa už podľa môjho názoru blíži dohoda," dodal.

16:16 Veliteľ síl doneckých separatistov, ktorí obliehajú Mariupol, Alexander Chodakovskij priznal, že útok na toto dôležité ukrajinské prístavné mesto nejde podľa predstáv ruských agresorov. V rozhovore poskytnutom denníku Komsomolskaja pravda povedal, že by potreboval minimálne dvojnásobnú početnú prevahu nad obrancami a tiež viac ťažkých zbraní, vrátane tankov a raketometov.

"Akýkoľvek väčší prielom znamená straty," vysvetlil veliteľ separatistov. Preto podľa neho útočníci využívajú skúsenosti z čečenskej vojny a odstraňujú obranu mesta krok za krokom.

16:11  Agresia proti ostatným členským štátom Rady Európy (RE) musí mať následky. Minister zahraničia Korčok to uviedol v reakcii na rozhodnutie výboru ministrov RE okamžite vylúčiť Rusko z tejto medzivládnej organizácie "Rada Európy dnes konsenzom rozhodla o vylúčení Ruskej federácie z radu svojich členov. Agresia voči inému členskému štátu musí mať následky. Vyzývame Ruskú federáciu, aby sa vrátila k hodnotám mieru a rešpektovaniu ľudských práv," napísal Korčok na sociálnej sieti.

16:05 Americké veľvyslanectvo v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v stredu oznámilo, že ruské sily zastrelili desať ľudí čakajúcich v rade na chlieb v meste Černihiv na severe Ukrajiny. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. Veľvyslanectvo neuviedlo dôkazy, ktoré má o útoku. Oznam zverejnilo na svojom oficiálnom účte na Twitteri a na Facebooku.

"Takéto strašné útoky musia prestať. Posudzujeme všetky dostupné možnosti, ktoré zabezpečia, aby sa všetci zodpovedali za akékoľvek kruté zločiny na Ukrajine," napísala podľa Reutersu ambasáda USA.

15:51 Všetci utečenci z Ukrajiny by prvých 30 dní po vstupe na územie SR mali mať nárok na poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Má to umožniť tzv. Lex Ukrajina, ktorým sa mení aj zákon o zdravotnom poistení. V stredu ho schválila vláda.

Viac si prečítajte tu: Odklepnuté: Všetci utečenci by mali mať 30 dní nárok na neodkladnú starostlivosť

15:40 Európska únia v stredu dokončila prepojenie svojej elektrickej siete s Ukrajinou. TASR správu prevzala z AFP. "V tejto oblasti je teraz Ukrajina súčasťou Európy," uviedla vo vyhlásení eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová. Dodala, že aj Moldavsko, ktoré má tiež Ruskom podporovaný odštiepenecký región, je pripojené k sieti EÚ.

15:27 Užíva si sankcie uvalené Západom? Putin opäť prehovoril: Takto postupuje vojenská operácia

15:08 Témou rokovania medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a premiérmi Česka, Poľska a Slovinska bola aj možnosť ponúknuť azyl ruským vojakom, ktorí odmietnu bojovať proti Ukrajine a dezertujú. V stredu to na tlačovej konferencii povedal predseda vlády ČR Petr Fiala, informoval server Novinky.cz.

14:59 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj volal po ďalšej obrannej pomoci pre svoju krajinu a po ďalších protiruských sankciách, keď v stredu z Kyjeva prostredníctvom videohovoru prehovoril k členom amerického Kongresu.

Viac si prečítajte tu: Zelenskyj nalieha na USA: Urobte viac! Ukrajinu prirovnal k 11. septembru či útoku na Pearl Harbor

14:41 Ruský miliardár Roman Abramovič (55), majiteľ FC Chelsea, je na úteku. Tvrdo na neho dopadajú sankcie po ruskej invázii na Ukrajinu.

Viac si prečítajte tu: Zdrvený Abramovič uteká pred sankciami: Zachraňuje majetok a hľadá útočisko

14:32 Vojenského ohrozenia Nemecka zo strany Ruskej federácie sa obávajú tri štvrtiny Nemcov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky projektu Nemecko-poľský barometer. TASR informuje na základe stredajšej správy agentúry DPA. Zatiaľ čo v roku 2015, čiže rok po anexii ukrajinského polostrova Krym Ruskom, uviedlo 41 percent respondentov, že má strach z prípadného ruského útoku na Nemecko, vo februári tohto roku, krátko predtým, než Moskva spustila na Ukrajine rozsiahlu ofenzívu, ich počet vzrástol na 55 percent. V marci takéto obavy pociťovalo už 74 percent opýtaných.

14:25 Výbor ministrov Rady Európy (RE) v stredu rozhodol o okamžitom vylúčení Ruska z RE. Rusko bolo členom Rady Európy 26 rokov. TASR o tom informoval hovorca Rady Európy Jaime Rodriguez Murphy.

14:13 Silné slová pápeža Františka: Takto sa vyjadril o prípadnej jadrovej vojne

14:02 Taliansko sa zmocnilo komplexu budov na stredomorskom ostrove Sardínia, ktorý vlastní ruský podnikateľ Piotr Aven, uviedol v stredu úrad premiéra Maria Draghiho. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

13:49 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol tvrdenie o tom, že je pripravený kapitulovať pred ruskými inváznymi vojskami, ktoré sa objavilo vo vysielaní ukrajinskej televíznej stanice 24 Kanal. Podľa Zelenského išlo o "detinskú provokáciu" a ukrajinské úrady uviedli, že za ňou stáli ruskí hackeri, informovala stanica CNN.

Viac si prečítajte tu: Zelenskyj odmietol tvrdenie o kapitulácii: Jediné, o čo môžem požiadať ruskú armádu, je TOTO!

13:40 Televíznu vežu v meste Vinnycia v strednej časti Ukrajiny zasiahla v stredu raketová paľba ruských inváznych vojsk. Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa vyhlásenie ukrajinského telekomunikačného úradu. Ruská raketová paľba podľa neho zasiahla televíznu vežu vo Vinnycii, ktoré je administratívnym centrom Vinnyckej oblasti. V dôsledku útoku došlo k výpadku televízneho vysielania v tomto meste s približne 370.000 obyvateľmi. Zatiaľ nie sú informácie o tom, že by si útok vyžiadal aj nejaké obete alebo zranenia.

13:36 Kým bude Európa a NATO pokračovať v podpore Ukrajiny a sankciách proti Rusku, je šanca dospieť k mierovému diplomatickému riešeniu, povedal to v stredu novinárom po návrate z Kyjeva český premiér Peter Fiala. Ukrajina podľa neho potrebuje hlavne protitankové a protiletecké zbrane. V Kyjeve hovorili napríklad aj o vytvorení aliancie štátov, ktoré by ponúkli azyl ruským vojakom.

13:25 Ruské jednotky údajne uniesli starostu prístavného mesta Skadovsk Olexandra Jakovleva. Na Twitteri o tom v stredu informoval minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. TASR správu prevzala z britského denníka The Guardian. Podľa miestnych médií ruskí vojaci uniesli starostu Skadovska v Chersonskej oblasti spolu s jeho zástupcom Jurijom Paľuchom. V meste sa na protest proti únosu začali zhromažďovať obyvatelia.

13:22 Do poľských škôl sa už zapísalo 54.000 ukrajinských detí, ktoré ušli pred vojnou vo svojej vlasti. Podľa ministra školstva Przemyslawa Czarneka toto číslo každým dňom narastá – v utorok ich bolo 42.000, deň predtým 35.000. TASR správu prevzala od agentúry PAP.

13:08 Generálny štáb ukrajinskej armády v stredu oznámil, že ukrajinské jednotky kladú po celej krajine tvrdý odpor a že spôsobujú Moskve ťažké straty. Ruské jednotky sa podľa Kyjeva momentálne sústreďujú predovšetkým na upevnenie pozícií na obsadených územiach. Tieto tvrdenia však nebolo možné nezávisle overiť. Informovala o tom agentúra DPA.

13:04 Francúzsko vyzvalo v stredu na zaistenie ochrany pre novinárov pokrývajúcich ruskú inváziu na Ukrajinu. Paríž tak reagoval na pondelkové úmrtie kameramana americkej spravodajskej stanice Fox News Pierra Zakrzewského a ukrajinskej producentky Olexandry Kuvšynovovej neďaleko Kyjeva, ako aj na ďalšie incidenty, ktoré si vyžiadali životy žurnalistov. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

12:56 Lídri Poľska, Českej republiky a Slovinska sa po návšteve Kyjeva bezpečne vrátili do Poľska. V stredu to oznámil hovorca poľskej vlády Piotr Müller. Premiéri troch krajín Mateusz Morawiecki, Petr Fiala a Janez Janša, ako aj poľský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński sa v Kyjeve stretli s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Na schôdzke vyjadrili podporu ukrajinskému ľudu a ochotu pokračovať v ďalšej pomoci.

12:48 Z Dubaja smerujú cez Poľsko na Ukrajinu sanitky a zásoby pre úrazovú a pohotovostnú chirurgiu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) informovala, že dodávky z jej skladov v Spojených arabských emirátoch doručujú prostredníctvom dvoch charterových letov, ktoré zadarmo poskytla tamojšia vláda. Lietadlá vezú 36 ton zdravotníckych zásob a sú medzi nimi aj lieky na neprenosné choroby, ako je cukrovka alebo hypertenzia. Dovedna už WHO poslala pomoc na Ukrajinu z Dubaja prostredníctvom štyroch letov.

12:45 Do pomoci Ukrajincom utekajúcim pred vojnou do Česka sa aktívne zapojila aj ruská menšina v ČR. Mnohí Rusi majú ukrajinských priateľov alebo príbuzných, a ponúknutie pomoci, tak vnímajú ako niečo prirodzené. Niektorí cítia zodpovednosť za kroky Moskvy, hoci s nimi nesúhlasia, a snažia sa prispieť k zlepšeniu situácie aspoň tak, že podporia ukrajinskej utečencov. K tomu im pomáhajú sociálne siete aj skutočnosť, že Rusi a Ukrajinci majú k sebe jazykovo blízko. Zástupcovia ruskej menšiny to povedali ČTK.

12:44 Pohotovostné služby v severovýchodnom meste Charkov oznámili, že od začiatku invázie Ruska 24. februára zahynulo najmenej 500 obyvateľov. Referuje o tom spravodajský web BBC s tým, že uvedené číslo nemôže nezávisle overiť.

12:38 Ukrajina nebude neutrálna po vzore Rakúska či Švédska, vyhlásil v stredu poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak s tým, že mierové rokovania s Moskvou by mali byť zamerané na "bezpečnostné záruky." TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

12:37 Čínsky novinár Lu Jü-kuang je pravdepodobne jediným zahraničným novinárom, ktorý informuje o vojne na Ukrajine po boku ruskej armády. TASR prevzala tieto informácie od britského denníka The Guardian. Lu je reportérom čínskej televízie Phoenix TV. Priamo z ukrajinských miest informuje po boku ruských vojakov už takmer tri týždne. V jednej zo správ robil rozhovor s lídrom samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denisom Pušilinom. Z Ukrajiny podľa Guardianu šíri dezinformácie; informoval napríklad o tom, že ukrajinskí ozbrojenci držia v zajatí tisíc rukojemníkov, ktorých používajú ako živé štíty.

12:35 Ukrajinské ozbrojené sily spúšťajú protiofenzívu voči ruskej armáde "vo viacerých operačných oblastiach", uviedol v stredu na Twitteri Mychajlo Podoľak, poradca prezidenta Volodymyra Zelenského. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

12:12 Kremeľ v stredu uviedol, že v rámci mierových rokovaní s Ukrajinou diskutujú aj o otázke prípadnej ukrajinskej neutrality. Tá by mohla byť podobná statusu Rakúska či Švédska. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters. 

Viac si prečítajte tu: Diskusia v rámci mierových rokovaní: Kremeľ navrhuje, aby išla Ukrajina touto cestou!

12:04 V bojoch na Ukrajine zahynul ďalší, v poradí štvrtý generál ruských inváznych síl. S odvolaním sa vyhlásenie ukrajinského ministerstva vnútra to v stredu uviedla stanica BBC, ktorá však túto informáciu zatiaľ nedokázala overiť z nezávislých zdrojov.

Viac si prečítajte tu: Ukrajina tvrdí, že zabila štvrtého ruského generála: Toto je jeho meno! Zahynúť mal pri Mariupole

11:52 Spojenecké krajiny organizácie NATO budú aj naďalej pokračovať v posielaní obranných zbraní na Ukrajinu a sú jednotní v podpore Kyjeva, ktorý čelí ruskej agresii. Uviedol v stredu americký minister obrany Lloyd Austin po príchode na mimoriadne zasadnutie ministrov obrany Severoatlantickej aliancie. Informuje o tom z Bruselu spravodajca TASR.

11:45 V prípade, ak by v súvislosti so zvýšeným prílevom chorých či zranených utečencov hrozili nedostatočné zdravotnícke kapacity na Slovensku, je pripravený systém, aby Slovensku pomohli iné štáty. Pred rokovaním vlády to uviedol minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

11:42 Podľa britského premiéra Borisa Johnsona v dohľadnej dobe neexistuje šanca vstupu Ukrajiny do NATO. Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii v Spojených arabských emirátoch. TASR správu prevzala od agentúr PA a DPA. "S (ukrajinským prezidentom Volodymyrom) Zelenským som sa rozprával v utorok. Rozumiem mu, aj pozícii, v ktorej sa nachádza. No ako sme už zdôraznili aj pred (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom, je vylúčené, aby Ukrajina v najbližšej dobe vstúpila do NATO," zdôraznil Johnson.

11:35 Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová sa na utorňajšom tlačovom brífingu v Bielom dome sarkasticky vyjadrila na adresu sankcií, ktoré uvalilo Rusko na prezidenta USA Joea Bidena a ďalších amerických politikov. Rusi totiž podľa nej zle napísali Bidenovo meno. TASR prevzala túto informáciu od agentúry Reuters.

Viac čítajte tu: Veľký trapas Ruskej federácie: Na sankčnom zozname sa neobjavil americký prezident, ale iný Biden

11:11 Ruské jednotky v noci na stredu zaútočili na mesto Záporožie, kde sa uchýlili tisícky utečencov z neďalekého obliehaného mesta Mariupol. Informovali o tom oblastní predstavitelia. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch na sociálnej sieti Telegram uviedol, že rakety dopadli do areálu záporožskej železničnej stanice. "Je to po prvýkrát, čo sme v Záporoží zaznamenali útok na civilné objekty," dodal. Útok si nevyžiadal žiadne obete.

11:06 Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) sa začal zaoberať prípadom, keď neznámy páchateľ začiatkom marca zatrel časť vojenského pamätníka Slavín v Bratislave farbami ukrajinskej vlajky. TASR túto informáciu zistila z webovej stránky Sledkomu.

Viac si prečítajte tu: O pomaľovaný Slavín sa začal zaujímať ruský vyšetrovací výbor: Ostré vyjadrenie Sledkomu!

10:48 Ruskej politickej scéne šéfuje viac ako dve desaťročia: Kto je Vladimir Putin? 22 vecí, ktoré ste o ňom (ne)vedeli

10:27 Uväznený líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj predpovedá kolaps Ruska v dôsledku vojny na Ukrajine. Ako referuje web Kyiv Independent, počas utorňajšieho súdneho pojednávania Navaľnyj povedal, že inváziu na Ukrajinu naplánovala „skupina šialených starých chlapov“.

10:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa po ruskej invázii na Ukrajinu stal symbolom odporu a národnej identity. Napísal to v úvodníku stredajšieho vydania denník Financial Times (FT). "Volodymyr Zelenskyj nikdy netúžil stať sa vojnovým vodcom. No práve jeho empatia a komunikačné schopnosti spojené s výnimočnou gurážou z neho urobili hlas svojho ľudu a jeho odporu. (Zelenskyj) je symbolom modernej ukrajinskej identity," uviedol FT.

Otvoriť galériu
9:42 V tejto chvíli je nepravdepodobné, že by ruské jednotky v najbližších dňoch spustili veľkú ofenzívnu operáciu s cieľom dobyť ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Namiesto toho sa zrejme Moskva zameria na dobytie Mariupola. Vyplýva to z najnovšej analýzy Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorú v stredu citovala televízia BBC. "Keďže ruské sily pravdepodobne nebudú schopné v blízkej budúcnosti dokončiť obkľúčenie Kyjeva alebo obnoviť mobilné útočné operácie na severovýchode Ukrajiny, dobytie Mariupola (na juhovýchode krajiny) bude pravdepodobne ďalším kľúčovým bodom v ruskej invázii na Ukrajinu," uviedol ISW.

9:39 Chudoba a extrémna ekonomická zraniteľnosť by hrozila až 90 percentám Ukrajincov v prípade, že sa vojna s Ruskom pretiahne ešte aj do ďalšieho roka, upozornil v stredu Rozvojový program OSN (UNDP). TASR prevzala správu z agentúry Reuters. "Ak bude tento konflikt zdĺhavý, ak bude pokračovať, budeme svedkami veľmi výrazného zvyšovania miery chudoby," povedal v rozhovore pre Reuters riadiaci pracovník UNDP Achim Steiner.

9:21 Ministerstvo obrany (MO) SR navrhuje obstarať bojové obrnené vozidlá 8x8 od Fínska. Ako najvýhodnejšiu ponuku vyhodnotilo vozidlá Patria AMVXP 8x8 v konfigurácii s vežou Turra-30 a 30 mm kanónom GTS-30/A. Vyplýva to z vyhodnotenia zaslaných ponúk, ktoré ministerstvo predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

9:09 Premiér Eduard Heger (OĽANO) neodcestoval do Kyjeva spolu s predsedami vlád Českej republiky, Poľska a Slovinska po konzultácii s bezpečnostnými zložkami. Tie mu to vyslovene neodporúčali. Pre TASR to v stredu uviedla hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

8:59 Britské ministerstvo obrany v najnovšej hodnotiacej správe o situácii na Ukrajine zostavenej na základe informácií tajných služieb uviedlo, že ruské vojenské sily stále nedokázali prekonať logistické problémy v teréne a zastavili svoj postup. Informoval o tom v stredu denník The Guardian. "Ruské sily zostali do značnej miery naviazané na ukrajinskú cestnú sieť a nie sú ochotné presúvať sa mimo nej. Zničenie mostov ukrajinskými silami tiež zohralo kľúčovú úlohu pri brzdení postupu Ruska," uviedol britský rezort obrany.

8:47 Na Slovensko v ranných hodinách dorazilo ďalšie jadrové palivo z Ruska, oznámil minister hospodárstva Richard Sulík.

8:38 Pakistan vyslal v utorok večer na Ukrajinu dve lietadlá s humanitárnou pomocou. Oznámil to tamojší minister zahraničných vecí Šáh Mahmúd Kurajší, informovala televízia CNN.

8:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyhlásil, že mierové rokovania s Ruskom pôsobia už realistickejšie, avšak na vzájomnú dohodu treba ešte viac času. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Viac si prečítajte tu: Nádej na lepšie zajtrajšky? Zelenský znie pozitívne: Takto pokračujú rokovania medzi Kyjevom a Moskvou

8:21 Na hraničných priechodoch z Ukrajiny vybavila polícia za posledných 24 hodín (od utorka 15. marca od 6.00 h do stredy 6.00 h) celkom 7977 osôb. Z toho počas noci ich zaevidovali 2626. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Od vypuknutia konfliktu do stredajšieho rána zaregistrovala polícia na hraničných priechodoch z územia Ukrajiny na Slovensko celkovo 220.892 ľudí.

8:15 Britské ministerstvo obrany uviedlo, že Rusko povoláva vojenské posily z celej krajiny, keďže na Ukrajine čelí pokračujúcim stratám. Informovala o tom v stredu televízia CNN.

Viac si prečítajte tu: Nestačí so silami? Rusko čelí na Ukrajine pokračujúcim stratám: Povoláva posily!

8:06 Letecké poplachy v noci na stredu opäť hlásili ukrajinské mestá a oblasti v rôznych častiach Ukrajiny: okrem Kyjeva je to aj Odesa, Ľvov, Ivano-Frankivsk, Poltava alebo Mykolajiv, dodal Sky News s odvolaním sa na miestne médiá a novinárov v teréne.

8:00 V ukrajinskej metropole Kyjev sa v noci na stredu opäť rozozvučali sirény a na predmestiach bolo počuť aj explózie. Informovala o tom spravodajská televízia CNN, ktorá pripomenula, že od utorka večera až do štvrtka večera v meste platí 35-hodinový zákaz vychádzania. Podľa Sky News sa zdá, že ostreľovanie hlavného mesta Kyjeva sa od utorka stalo systematickejším a presúva sa bližšie k centru, pričom sa zameriava na bytové domy, stanice metra a ďalšie civilné objekty.

Vysokopostavený predstaviteľ amerického rezortu obrany vyslovil predpoklad, že ruské sily používajú na ostreľovanie Kyjeva rakety dlhého doletu. Ich pozemné sily však smerom do mesta takmer vôbec nepostúpili, upozornil.

7:53 V Kyjeve sa v dôsledku ruského ostreľovania v stredu ráno čiastočne zrútil 12-poschodový obytný dom. Najmenej dvaja ľudia utrpeli zranenia, oznámili ukrajinské médiá s odvolaním sa na záchranárov. Hasiči evakuovali do bezpečia desiatky obyvateľov domu.

V dôsledku zásahu sa zrútili dve podlažia objektu a poškodená bola aj susedná budova, uviedla agentúra Interfax-Ukrajina. "Podľa predbežných informácií sú dvaja ľudia zranení, 35 ľudí bolo evakuovaných," oznámili záchranári. Denník Ukrajinská pravda na svojom webe zverejnil snímky zasiahnutej budovy.

07:34 Ruská armáda, ktorá čelí stále väčším „personálnym stratám“ na Ukrajine, povoláva posily z celej krajiny. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na najnovšiu správu britského ministerstva obrany.

„Rusko sa stále viac snaží získať ďalších vojakov, aby sa posilnilo a nahradilo personálne straty. Je pravdepodobné, že pre pretrvávajúci ukrajinský odpor má Rusko problémy s vykonávaním útočných operácií,“ uvádza sa v hodnotení.

07:25 Ako referuje spravodajský web BBC s odvolaním sa na analýzu Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), za ostatných 24 hodín nepodnikli žiadny rozsiahlejší útok na hlavné mesto. Medzitým Rusko pokračuje v útokoch na prístavné mesto Mariupoľ na pobreží Azovského mora. Rusko si v utorok falošne nárokovalo na kontrolu nad regiónom okolo iného juhoukrajinského mesta Cherson. Nedokázalo však uskutočniť postup do dvoch kľúčových miest - Záporožia a Mykolajiva.

Ako uvádza analýza ISW, v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov ruské sily pri snahách o obkľúčenie bojujú s nedostatkom munície.

07:14 Ukrajina utrpela od začiatku invázie škody takmer 500 miliárd eur. Ako informuje spravodajský web BBC, uviedol to ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, ktorý trvá na tom, že Rusko po vojne zaplatí za obnovu Ukrajiny.

07:00 Bulharsko spustilo nový systém registrácie vojnových utečencov z Ukrajiny priamo na hraniciach, informovala agentúra DPA. Zariadenie umiestnené na hraničnom priechode s Rumunskom blízko bulharského mesta Ruse skontroloval počas prvého dňa jeho fungovania aj bulharský premiér Kiril Petkov.

06:56 Ruské vojnové lode okolo v noci na stredu ostreľovali ukrajinské morské pobrežie južne od Odesy. Uviedol to námestník ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko. „Vystrelili z veľkej diaľky obrovské množstvo munície,“ uviedol na Facebooku. Geraščenko povedal, že Rusko chce otestovať ukrajinský pobrežný obranný systém. Dodal, že nedošlo k pokusu o vylodenie jednotiek. Nekonkretizoval, či pri ostreľovaní boli zasiahnuté nejaké ciele.

06:30 Americký prezident Biden má dnes oznámiť dodatočnú bezpečnostnú pomoc v objeme takmer 800 miliónov eur Ukrajine, aby sa mohla brániť ruskej invázii. Podľa tlačových agentúr to v utorok večer oznámil nemenovaný vysokopostavený činiteľ Bieleho domu.

06:13 Rusko prišlo o takmer 40 percent svojich jednotiek, ktoré nasadilo koncom februára do invázie na susednú Ukrajinu, uviedol v stredu ráno generálny štáb ukrajinskej armády. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Vo vyhlásení sa uvádza, že jednotky boli buď úplne zničené, alebo stratili svoje bojové schopnosti. Konkrétne počty uvedené neboli a informáciu nebolo možné nezávisle overiť.

06:08 Americký Senát v utorok jednomyseľne prijal rezolúciu, ktorou označil ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnového zločinca. Správu o tom TASR prevzala z agentúry Reuters, podľa ktorej ide o vzácny prejav jednoty v americkom Kongrese, kde vládne hlboký rozkol.

06:07 Prominentný ruský novinár a bruselský dopisovateľ ruskej televízie NTV Vadim Glusker dal výpoveď, informovalo v utorok internetové vydanie britského denníka The Daily Mail s odvolaním sa ruskú štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti.

Podľa vyjadrení prokremeľskej televízie NTV prestal Glusker pracovať ešte "začiatkom marca" a rozhodol sa tak "zo zdravotných dôvodov". NTV je treťou najpopulárnejšou televíziou v Rusku. Vlastní ju ropný gigant Gazprom. Objavili sa aj doposiaľ nepotvrdené informácie o odchode ďalšej ruskej novinárky, parížskej dopisovateľky najsledovanejšej ruskej štátnej televíznej stanice Prvý kanál Žanny Agalakovovej, píše Daily Mail.

Stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) medzičasom informovala, že obaja novinári odišli z médií po ruskej invázii na Ukrajinu, pričom obaja na svojich TV kanáloch pracovali viac ako dvadsať rokov.O svojom odchode z NTV informovala aj moderátorka Lilija Gildejevová, ktorá na kanáli pracovala od roku 2006.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Refugees on a big rubber boat in the middle of the sea that require help. Sea with people in the water asking for help. Migrants crossing the sea
Pri gréckom dovolenkovom ostrove sa potopil čln: Hlásia jednu obeť! Čo sa tam stalo?
Produkty, pred ktorými varujú hygienici, radšej nepoužívajte.
Foto
Hygienici varujú pred nebezpečnou kozmetikou: TÝCHTO 18 výrobkov nepoužívajte!
Foto
Za šesť rokov majú 5 titulov: Kto z nich príde na šampionát?
Ilustračné foto
Obrovská tragédia: Pri meste sa pretrhla hrádza! Hlásia niekoľko obetí, hrozí ďalšia katastrofa
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Ministerstvo zdravotníctva o zavádzaní reformy siete nemocníc: Chce zefektívniť procesy
9. kolo Let's Dance. Na snímke Helena Vondráčková a Juraj Loj.
Foto
Takéto Let's Dance tu ešte nebolo: Božská Vondráčková a prečo skončil Loj celý KRVAVÝ?!
Dievčence dostali mená Sára, Nina a Lea.
Foto
Zázrak v Martine: Emka chcela bračeka, dočkala sa TROCH sestričiek!
Abused little girl with her abuser gripping her shoulder
Odporný prípad v Poľsku: Politik mal zneužívať mladistvú osobu! Hrozivé slová obžaloby
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Požiar pred Studienkou: Mužovi plamene popálili tvár, ruku i hrudník
Ilustračné foto
Komplikácia na D2: V tomto smere je diaľnica prejazdná len v jednom pruhu
(ilustračné foto)
Pekári, cukrári a cestovinár otvorene: Výrobky zdražia! Ako to pocítia zákazníci?
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na ODSTÁVKU elektriny: Bez prúdu bude vyše 2000 domácností a firiem