Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2022 15:33 | Správy | Domáce správy

Ukrajincom pomáhajú aj poľnohospodári a potravinári: Ponúkajú im prácu! A to nie je všetko

Pomocnú ruku Ukrajincom podávajú aj slovenskí poľnohospodári a potravinári. Pre našich susedov, ktorí sa rozhodli ostať na Slovensku, ponúkajú prácu v agropotravinárstve. Zároveň firmy individuálne vytvárajú zbierky šatstva alebo potravín, ktoré putujú buď na hraničné priechody, alebo už do konkrétnych regiónov.

Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová. Priblížila, že SPPK už v predchádzajúcich dňoch oslovila svojich členov a regionálne komory so žiadosťou o informáciu, aký počet ľudí, v akej obci (meste) a na akej pracovnej pozícii by vedeli zamestnať vo svojich podnikoch. Na výzvu okamžite zareagovali desiatky poľnohospodárskych a potravinárskych firiem, ktoré prejavili záujem zamestnať Ukrajincov.

Pripomenula, že v agropotravinárstve SR dlhodobo chýbajú ľudia. Navyše, napríklad slovenskí ovocinári alebo zeleninári majú dobré skúsenosti s prácou Ukrajincov, pretože ich v sadoch zamestnávali už aj pred vypuknutím vojny na Ukrajine. Nové pracovné príležitosti tak môžu byť osožné pre obe strany, ako pre Slovákov, tak aj pre Ukrajincov. Tí navyše získajú zdroj istého príjmu na obdobie, počas ktorého chcú ostať na Slovensku. Slovenskí výrobcovia potravín zase novú a najmä overenú pracovnú silu.

Zdôraznila, že poľnohospodári a potravinári ponúkajú voľné pracovné pozície po celom Slovensku. Potrebujú posily najmä do živočíšnej a rastlinnej výroby, na prácu so zvieratami, do sadov, vinohradov, na polia. V rámci potravinárskych firiem prevažuje dopyt po nových kolegoch v pekárenských a mliekarenských prevádzkach.

"Naše firmy sa rozhodli nielen ponúknuť prácu, ale aj ubytovanie, a to buď priamo v priestoroch jednotlivých podnikoch, alebo aj na súkromí. Sú medzi nimi aj také podniky, ktoré vedia poskytnúť aj ubytovanie pre rodiny s deťmi. Všetci si veľmi želáme, aby sa táto obrovská ľudská tragédia čím skôr skončila. Kým sa tak stane, tak chceme našim susedom aspoň takýmto spôsobom pomôcť poskytnúť ubytovanie a istotu pravidelného príjmu," uviedol predseda SPPK Emil Macho.

Pokiaľ chcú Ukrajinci na Slovensku pracovať, môžu sa zaregistrovať napríklad na oficiálnych portáloch www.ua.gov.sk a www.istp.sk. SPPK následne údaje o pracovných pozíciách preposiela svojim členom, ktorí sa skontaktujú so záujemcami o prácu. Slovenskí poľnohospodári a potravinári momentálne ponúkajú Ukrajincom viac ako 250 voľných pracovných miest naprieč celým Slovenskom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Máte 5 z TÝCHTO vlastností? Zrejme ste narcista! Otestujte sa, výsledok vás možno prekvapí
9. kolo Let's Dance. Na snímke Tina
Foto
Tinu si uctili v rodných Košiciach: Jej tvár namaľovali na panelák, AHA!
(ilustračné foto)
Svet bojuje s infekčnými ochoreniami: Prečo ich je TOĽKO? Vedci majú odpoveď, môže za to...
Šokujúci útok z hľadiska: Djokovič skončil na kolenách!
Heribana († 43) zradilo srdce v máji tohto roka.
FotoVáš Tip
Stavebný ruch na mieste posledného odpočinku Dana Heribana († 43): Čo sa deje s jeho hrobom?!
Zábery zo seriálu Sobík. Stalkerku Marthu hrá Jessica Gunningová.
Foto
Stalkerka jej robí zo života peklo: Laura prehovorila o zverstvách! TOTO by ste nepriali nikomu
Ilustračné foto
Nehoda slovenského autobus za hranicami: Zranilo sa najmenej desať ľudí!
Experti sa zhodujú, fanúšikovia zúria: Gól Nemecka platiť nemal!
Izraelské jednotky ovládli palestínsku stranu priechodu Rafah.
USA o používaní amerických zbraní Izraelom: Mohlo dôjsť k porušeniu práv?
Komička má za sebou náročnú operáciu.
Evelyn po vážnej operácii tváre: Po mesiacoch bolestí je trápenie konečne preč!
(ilustračné foto)
Tragédia v Bratislave! V nočnom klube mal zomrieť muž: Hrozné, čo sa tam odohralo
Charkov po ruských útokoch 20.3.2024.
Veľká evakuácia z Charkovskej oblasti: Ruské útoky pokračujú