Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.03.2022 13:56 | Správy | Domáce správy

Nezabudnite! Daňové priznanie je potrebné podať do konca marca: Zmeny pri vypĺňaní

 Daňové priznanie (DP) k dani z príjmov za rok 2021 je potrebné podať do konca marca a do tohto termínu je potrebné daň aj zaplatiť.

V tlačovej správe o tom informuje hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Martina Rybanská. Ako dodáva, DP je možné podať aj elektronicky. „K registrácii je potrebný elektronický občiansky preukaz s čipom (eID), resp. kvalifikovaný elektronický podpis (KEP)," uviedla s tým, že fyzické osoby môžu využiť aj možnosť uzavrieť s daňovým úradom tzv. dohodu o elektronickom doručovaní.

V tomto roku sa termíny na podanie DP nemenia. Platí, že povinný je ho podať každý daňovník, ak jeho zdaniteľné príjmy za minulý rok presiahli sumu 2 255,72 eura, alebo ak vykazuje daňovú stratu. „Do týchto príjmov sa zahŕňa akýkoľvek dosiahnutý príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený," spresnila hovorkyňa. Do celkových zdaniteľných príjmov sa zahŕňa aj príjem dosiahnutý zo zdrojov v zahraničí, ak ide o daňovníka s neobmedzenou daňovou povinnosťou (t.j. rezidenta SR).

Oproti minulému roku sa pri vypĺňaní daňového priznania uskutočnilo niekoľko zmien. Prišlo k vypusteniu nezdaniteľnej časti základu dane, ktorou sú preukázateľne zaplatené úhrady súvisiace s kúpeľnou starostlivosťou a s ňou spojenými službami. Zmena nastala aj v uplatňovaní daňového bonusu, doplnené bolo nové zaškrtávacie pole pre mikrodaňovníka a zmeny nastali aj pri umorovaní daňovej straty a upustilo sa od povinnosti uvádzať sídlo a právnu formu prijímateľa podielu zaplatenej dane.

Ak daňovníci zákonom stanovený termín nestíhajú, alebo sa z dôvodu pandémie dostali do problémov, môžu finančnej správe oznámiť predĺženie lehoty na splnenie tejto povinnosti o tri mesiace, resp. o šesť mesiacov v prípade príjmov zo zahraničia. „Upozorňujeme, že v tomto roku emailové odklady DP zasielaním oznámenia na podnety@financnasprava.sk neplatia. Išlo o mimoriadne opatrenie platné len v roku 2021," upozornila Rybanská s tým, že oznámenie o predĺžení lehoty musí byť podané najneskôr do 31. marca na miestne príslušný daňový úrad, resp. elektronicky na predpísanom tlačive.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Flag of Israel on the tank
Izrael tvrdí, že má taktickú kontrolu nad dôležitým miestom: Čo to znamená? Predstaviteľ vysvetľuje
Španielsky premiér Pedro Sánchez.
Škandál v rodine španielskeho premiéra: Jeho manželku vyšetrujú, čo má mať za ušami?
Foto
Mladý otec Ali († 28) zomrel pri strašnej nehode: Jeho posledné slová lámu srdcia
Potraviny (ilustračná fotografia).
Chcete ochrániť vaše deti pred alergiou? Vedci majú riešenie: TOTO musíte urobiť
(ilustračné foto).
Majú toho plné zuby: Klimatické seniorky sa vyhrážajú švajčiarskej vláde, toto sú schopné urobiť
Vojak nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr) stojí pred vakcinačným centrom.
Nemeckí vojaci sa museli povinne očkovať proti covidu: Príde zmena, aké sú nové pravidlá?
(ilustračné foto)
Nenechávate si kefku poriadne uschnúť? Toto na nej máte, keď... Nechutné!
Smrteľná chyba otca vo Francúzsku! Synčeka († 1) zabudol vyložiť z rozpáleného auta: NIKTO si ho nevšimol
Leo svojej neteri dopraje.
Foto
Neter DiCapria si prešla v detstve peklom: Slávny strýko jej splnil to, po čom túži každá tínedžerka!
Na snímke zľava americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a moldavská prezidentka Maia Sanduová počas stretnutia v moldavskom Kišiňove 29. mája 2024.
Foto
USA pošlú Moldavsku obrovskú finančnú injekciu: Z tej sumy sa vám zatočí hlava
Boeing 747 (ilustračná fotografia).
Aktualizované
Strašná smrť na letisku v Amsterdame: Všetko sa odohralo pred zrakmi cestujúcich!
(ilustračné foto)
Máte nočné mory? Pozor! Môže to byť príznak TEJTO nebezpečnej choroby