Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.02.2022 07:00 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoVideo

Vojna na Ukrajine: Na Kyjev mieri 5 kilometrová ruská vojenská kolóna!

Šéf Kremľa Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách spustil rozsiahlu vojenskú operáciu na Ukrajine. Ruské jednotky zaútočili na viaceré miesta na ukrajinskom území a v piatok v skorých ranných hodinách začal zaútočili na Kyjev. Všetky dôležité informácie pre vás prinášame ONLINE.

Fotogaléria
33
fotiek v galérii

02:05 Tento online sa skončil. Ďalšie informácie prinesieme opäť o 06:00 v ďalšom online.

01:46 Kanada oznámila, že ukrajinskej armáde odošle ochranné vojenské vybavenie, ako sú prilby a nepriestrelné vesty. Vylúčila, že pošle vojakov proti. Informoval the Guardian.

01:44 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa podľa svojej hovorkyne nemá ako dostať do Ženevy na 49. zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva, pretože európske krajiny uzavreli vzdušný priestor pre ruské lietadlá. Uviedla to agentúra TASS. Lavrov má na rokovaní vystúpiť v utorok. Očakáva sa, že sa vyjadrí k obvineniam z represií domácich aktivistov Moskvou a aj k situácii na Ukrajine.

01:34 Ukrajina by mala vstúpiť do Európskej únie, uviedla Ursula von der Leyenová. "Sú jedným z nás," povedala predsedníčka Európskej komisie v rozhovore pro Euronews.

01:05 Protivojnová koalícia v akcii! Tak označil prezident Zelenskyj svoje telefonáty s viacerými lídrami Najprv sa spojil s britským premiérom Borisom Johnsonom a poľským prezidentom Andrzejom Dudom, s ktorými sa dohodol na ďalších krokoch proti agresorovi.

 

Spojil sa aj s Ursulou von der Leyenovou, predsedníčkou Európskej komisie. Hlavnými témami rozhovoru bolo posilnenie obranyschopnosti Ukrajiny, financie a členstvo Ukrajiny v Európskej únii. 

 

 

00:58 Ruský rubeľ klesol takmer o 20 % – oproti americkému doláru klesol na nové rekordné minimum. Pokles hodnoty prichádza po tom, čo západné štáty ohlásili prísny balík sankcií po invázii na Ukrajinu. Informuje BBC.

00:15 Vyše 4-tisíc amerických vojakov, dočasne rozmiestnených rozmiestnení v Európe, zostane nasadených dlhšie ako súčasť úsilia USA ubezpečiť východoeurópskych spojencov počas krízy na Ukrajine. Napríklad bojový tím 1. obrnenej brigády 1. pešej divízie sa mal pôvodne po deviatich mesiacoch vrátiť domov budúci mesiac. Tím však zostáva a bude pokračovať vo výcviku a odstrašovacích misiách v krajinách ako Poľsko, Rumunsko či v Pobaltí. Informuje CNN.

00:05 Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl na svojom Facebooku opísal nedeľu ako „ťažké obdobie“ pre armádu a uviedol, že ruské jednotky „pokračujú v ostreľovaní takmer vo všetkých smeroch“. Najnovšie správy naznačujú, že ruské jednotky dobyli Berďansk, južný prístav, no Ukrajina už skôr uviedla, že odvrátila útok na druhé najväčšie mesto krajiny Charkov. Informovala BBC.

23:50 V Rusku od začiatku invázie zadržali už takmer 6-tisíc protivojnových demonštrantov. Údaje prináša nezávislý server OVD-Info. Viacero protestov volo aj v nedeľu.

23:46 Od začiatku invázie zomrelo na Ukrajine 352 civilistov, vrátane najmenej 14 detí. Zranenia malo utrpieť ďalších skoro 1700 ľudí, uviedlo ministerstvo vnútra. Správu priniesla agentúra Reuters.

23:25 Mesačný plat ukrajinských vojakov bude 100-tisíc hrivien, čo je v prepočte necelých 3-tisíc eur. Podľa korešpondenta ukrajinskej agentúry UNIAN to povedal prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. „Dnes je to najdôležitejšia práca byť vojakom a brániť vlasť. Naozaj chcem, aby štát za túto prácu adekvátne zaplatil. Nie preto, aby sme im poďakovali, ale aby vedeli, že krajina je im určite vďačná. A bude to tak, kým sa táto vojna neskončí," konštatoval. 

23:20 Ruské aerolinky Aeroflot oznámili, že od pondelka až do odvolania rušia všetky svoje lety do Európy. Ide o zrejmú reakciu na rozhodnutie EÚ, ktorá krátko predtým ohlásila, že kvôli ruskej invázii na Ukrajinu uzavrie vzdušný priestor pre všetky ruské stroje. Informovala agentúra ČTK.

22:50 Slovinský eurokomisár Janez Lenarčič tvrdí, že z Ukrajiny môže odísť až sedem miliónov obyvateľov. 

22:33 Viac ako 90 percent Ukrajincov podporuje kroky prezidenta Zelenského. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila spoločnosť Raiting v dňoch 26. – 27. februára na 2-tisíc respondentoch vo veku 18 a viac rokov. Najvyššiu mieru podpory má na západe a v strede krajiny.

Podľa prieskumu 91 % Ukrajincov podporuje kroky prezidenta Zelenského, z toho 59 % ich podporuje úplne, 32 % ich podporuje skôr. Nepodporuje ich 6 %. Prieskum zároveň poznamenáva, že od decembra 2021 sa podpora konania ukrajinského prezidenta strojnásobila.

Vo všetkých regiónoch krajiny je podpora Zelenského mimoriadne vysoká: na západe a v strede (viac ako 90 %), na východe a juhu – viac ako 80 %. Správu priniesol Denník N. 

22:32 Rusko-ukrajinské rokovania sa začnú až zajtra ráno. Uviedol to zdroj pre ruskú agentúru TASS. „Nie je to odklad, stretnutie bude ráno. Dôvodom je logistika ukrajinskej delegácie," povedal.

22:28 Satelitné snímky ukazujú viac ako 5 kilometrov dlhý ruský vojenský konvoj s palivom, logistikou a obrnenými vozidlami sa pohybuje smerom na Kyjev. Momentálne sa nachádza približne 64 kilometrov južne od ukrajinského hlavného mesta. Správu priniesol The Guardian.

Otvoriť galériu

22:24 Podľa britského premiéra Borisa Johnsona je pre Putina zavelenie k jadrovej pohotovosti spôsobom, ako odviesť pozornosť od toho, čo sa deje na Ukrajine. „Len samotná zmienka o použití jadrových zbraní je taká gigantická nezodpovednosť, že to mnohé vypovedá o osobnosti, ktorá za ňou stojí,“ komentoval Putinove slová zasa šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Štokholmský medzinárodný ústav pre výskum mieru uviedol, že napriek Putinovým slovám je nepravdepodobné, že by konflikt na Ukrajine viedol k nasadeniu jadrových zbraní. „Nedomnievam sa, že v dôsledku tejto krízy môže prísť jadrová vojna. Ale vzhľadom na to, že jadrové zbrane existujú, taká možnosť tiež vždy existuje. Bolo by to katastrofálne,“ povedal šéf SIPRI Dan Smith. Správu priniesla agentúra ČTK.

22:06 Bezpečnostná rada OSN v hlasovaní odsúhlasila zriedkavé mimoriadne zasadnutie Valného zhromaždenia OSN, ktoré bude venované ruskému útoku na Ukrajinu, bude v pondelok (28. februára). Malo by dať príležitosť všetkým 193 členským krajinám, aby vyjadrili svoje názory na ruskú inváziu, píše AFP.

22:05 V Rusku sa v nedeľu tvoria rady pri bankomatoch po celej krajine, ľudia sa v reakcii na nové západné sankcie snažia vybrať si zahraničné meny. Nezastavilo ich ani to, že niektoré banky predávali doláre o viac ako tretinu drahšie ako v piatok po skončení sa obchodovania na moskovskej burze.

Kurz rubľa pri týchto výberoch dokonca prekročil psychologicky dôležitú úroveň 100 RUB za dolár, o ktorej mnohí ekonómovia vyhlasovali, že vyvolá zvýšenie úrokovej sadzby ruskej centrálnej banky. Informáciu priniesla agentúra TASR.

21:58 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij nemá od stretnutia sa s ruskou delegáciou v bieloruskej Pripjati očakávania.

Ukrajinský prezident povedal, že si nie je istý, že dôjde k nejakému pokroku, ale že sa o to pokúsi. „Poviem úprimne, ako vždy, že neverím v nejaký výsledok tohto stretnutia,“ povedal. "Ale pokúsim sa o to, aby žiaden občan nemal pochybnosti o tom, že ako prezident, som sa nepokúsil zastaviť vojnu, keď bola čo i len šanca." Informoval The Guardian.

21:50 Alžírsko je pripravené dodať EÚ viac plynu počas krízy na Ukrajine. Štátna firma Sonatrach môže pumpovať ďalší plyn zo svojich prebytkov cez plynovod Tansmed do Talianska. Správu priniesla agentúra AFP.

21:46 Kyjevský starosta Vitalij Kličko poprel tvrdenia, že ukrajinské hlavné mesto obkľúčila ruská armáda a evakuácia nie je možná. Hovorí, že to tak nie je a ide o dezinformáciu. V Telegrame uviedol, že túto správu šíria ruské médiá. "Neverte klamstvám! Dôverujte len informáciám z oficiálnych zdrojov," povedal. Informáciu o rozhovore starostu Kyjeva pre agentúru AP zverejnila pred pár hodinami BBC. Informácie o nepravdivosti tejto správy priniesla BBC aj The Guardian.

21:39 Ruskí futbalisti nebudú hrať zápasy baráže o postup na MS 2022 v Katare na domácej pôde FIFA ich presunula na neutrálnu pôdu. Na stretnutí nebude môcť viať ruská vlajka a nebude sa hrať ruská hymna. Hráči nastúpia pod hlavičkou Ruskej futbalovej únie. Informovala agentúra TASR.

21:25 Ako to vyzerá v kryte v meste, ktoré čelí vojenským útokom? Reportérka BBC získala spoveď 34-ročnej ženy z Charkova, ktorá strávila noc zo soboty na nedeľu v podzemnom kryte s 35 ďalšími ľuďmi. Viac čítajte tu.

21:24 V priebehu dvoch dní sa zmobilizovalo zhruba 100-tisíc Ukrajincov. Podľa hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného sa do armády pridalo za dva dni 50-tisíc vojenských záložníkov a 50-tisíc dobrovoľníkov, informoval The Kyiv Independent.

21:18 Proti ruskej invázii na Ukrajine dnes protestovalo v Prahe 70 až 80-tisíc ľudí. 

 

21:16 Británia pošle Ukrajine ďalších 47,7 milióna eur na humanitárnu pomoc, oznámil premiér Boris Johnson. Financovanie pomôže agentúram poskytujúcim pomoc a poskytne prístup k zdravotníckemu materiálu, ako sú lieky, striekačky, obväzy a balíčky na ošetrovanie rán a ďalšie základné potreby. Informáciu priniesli noviny The Guardian.

21:12 Ministri zahraničia EÚ formálne odsúhlasili tretí balík sankcií proti Rusku, ktorý zahŕňa zákaz preletov všetkých ruských lietadiel či vylúčenie významných ruských bánk z platobného systému SWIFT a zákaz transakcií ruskej centrálnej banky.

21:09 RTVS od nedeľného neskoršieho popoludnia eviduje hackerské DDoS útoky na svoj spravodajský web spravy.rtvs.sk. Informovala o tom hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

21:01 Zaviesť sankcie voči Rusku a zmraziť ruské aktíva by mohlo aj neutrálne Švajčiarsko. Švajčiarsky prezident Cassis povedal, že je to „veľmi pravdepodobné“. Dodal, že sedemčlenná Federálna rada sa stretne v pondelok a preskúma odporúčania ministerstiev financií a hospodárstva. Informovala agentúra Reuters.

20:59 Nórsky štátny investičný fond, ktorý je najväčší svojho druhu na svete, sa kvôli invázii na Ukrajinu zbaví všetkých svojich aktív v Rusku. Ide o podiely v 47 firmách a vládne dlhopisy v hodnote zhruba 25 miliárd nórskych korún. Informoval o tom dnes nórsky premiér Jonas Gahr Störe. Fond predá napríklad podiely v banke Sberbank a v energetických koncernoch Gazprom a Lukoil, uviedla agentúra Reuters.

20:54 Členské štáty EÚ sa jednomyseľne zhodli, že príjmu ukrajinských vojnových utečencov až na tri roky bez toho, aby museli najskôr požiadať o azyl, povedal nemecký minister vnútra. Informovala BBC.

20:53 Turecko tvrdí, že útok na Ukrajinu vyhodnotilo ako vojnu, nie ako vojenskú operáciu, a teda vraj bude uplatňovať dohovor z Montreux, ktorý mu umožňuje uzavrieť úžiny Bospor a Dardanely pre vojnové lode. Minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu však zopakoval, že lodiam prímorských štátov nemôžu zabrániť v plavbe na ich základne. „Nemalo by dochádzať k zneužívaniu,“ dodal. Informovala BBC.

20:49 Ruské štátne médiá aj štvrtý deň invázie papagájovali paralelnú realitu prezentovanú ruskou vládou. Diváci sa tak mohli dozvedieť, že povstalci na východe Ukrajiny postupujú s pomocou ruskej armády, ktorá ich prišla podporiť. Viac čítajte tu.

20:48 Lotyšsko je pripravené poskytnúť azyl ruským vojakom, ktorí odmietnu bojovať proti Ukrajine. Oznámil to poradca ministra vnútra Ukrajiny Anton Heraščenko. Podľa jeho názoru by to mohol byť zlom. „Ruské jednotky sú demoralizované. Nechcú bojovať. Možnosť odísť žiť do Európy je pre nich otázkou prežitia,“ zdôraznil poradca ministra. Správu priniesol Denník N.

20:46 Zbrane na Ukrajinu pošle aj Belgicko. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval, že vláda v Bruseli prisľúbila 3000 automatických pušiek a 200 ručných protitankových zbraní. Informovala agentúra Reuters.

20:45 V priebehu nedele údaje o počte utečencov, ktorí opúšťajú Ukrajinu napadnutú vojskami Ruskej federácie narastal a k večeru Európska únia evidovala už vyše 300-tisíc ukrajinských utečencov. Informuje TASR. Slovenské hranice prekročilo vyše 31-tisíc Ukrajincov. 

20:44 Viac ako siedmim miliónom ľudí hrozí vysídlenie v prípade, ak bude vojna na Ukrajine pokračovať. Oznámil to v nedeľu eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič. Informovala agentúra AFP.

20:40 Minister vnútra SR Roman Mikulec oznámil, že ministri vnútra členských krajín EÚ sa na nedeľňajšom mimoriadnom zasadnutí Rady EÚ pre vnútorné záležitosti zaoberali aktiváciou smernice EÚ o dočasnej ochrane. Viac čítajte tu.

20:34 Stovky ľudí protestovali v nedeľu v Bielorusku proti invázii Ruska na Ukrajine, napriek tomu, že autoritárska bieloruská vláda je na strane Moskvy. Informovala agentúra AP. Protivojnové zhromaždenia boli v najmenej 12 bieloruských mestách a obhajcovia ľudských práv hlásili, že zatknutých bolo vyše 170 ľudí. Informovala agentúra TASR.

20:31 Obce Ščasťa a Stanica Luhanska sú obsadené a takmer zničené, ruskí okupanti ich takmer zrovnali so zemou. Oznámil to predseda Luhanskej regionálnej štátnej správy Serhij Hajdaj. Povedal, že v dôsledku ostreľovania ruských útočníkov boli masívne poškodené súkromné ​​a bytové domy, ako aj infraštruktúra.

Ľudia sú neustále v pivniciach. Nemôžeme ich evakuovať ani priviezť chlieb a vodu. Neexistujú žiadne spôsoby komunikácie ani možnosť, ako ich obnoviť,“ povedal Gaidai. Informoval Denník N.

20:25 Kyjev je úplne obkľúčený ruskými jednotkami, povedal starosta Vitalij Kličko, ktorý hovoril s agentúrou AP. Na otázku, či existujú plány na evakuáciu civilistov v prípade, že by Rusi obsadili hlavné mesto povedal: "Nemôžeme to urobiť, pretože všetky cesty zablokovali. V tomto momente sme obkľúčení." Dodal: Aktuálne máme elektrinu, vodu a aj kúrime. No infraštruktúra na dodávanie jedla a liekov je zničená.“ Informovala BBC

20:19 Záchranári prevážajú zranené dievča po ruskom útoku v Mariupole. Podľa agentúry AP neprežilo.

Otvoriť galériu

20:18 Ženy a deti na hraničných priechodoch Ukrajiny so štátmi EÚ čakajú až desiatky hodín v mrazoch a bez prístrešia. Mnohé rodiny to odrádza od odchodu z nebezpečných oblastí alebo si ho nemôžu dovoliť. Situáciu navyše využívajú aj špekulanti. Viac čítajte tu

20:17 Do krajín Európskej únie už z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie zamierilo 300-tisíc utečencov, povedala eurokomisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová, podľa ktorej sa európsky blok musí pripraviť na milióny ľudí utekajúcich pred vojnou. 

20:05 Ukrajinci zničili tureckým dronom Bayraktar ruský raketový systém Buk v Žytomyrskej oblasti. Video zverejnil vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj.

 

 

19:56 Združenie cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia v spolupráci s ministerstvom dopravy operatívne zorganizovalo na žiadosť ukrajinskej ambasády v noci na nedeľu prepravy humanitárnej pomoci zo Slovenska pre Ukrajinu. Informoval prezident združenia Pavol Piešťanský.

19:47 Maďarsko na Ukrajinu nepošle zbrane, povedal premiér Viktor Orbán. Podporí však všetky sankcie voči Rusku. Viac čítajte tu.

19:27 Bezpečnostná rada OSN v pondelok mimoriadne zasadne v New Yorku o 15:00 miestneho času (21:00 SEČ) v spojitosti s inváziou Ruska na Ukrajinu. Informáciu priniesla agentúra AFP. 

19:21 Švédsko, Dánsko a Fínsko chystajú dodávky zbraní a vybavenia na Ukrajinu. Švédsko tak ruší dlhoročnú prax, pretože od druhej svetovej vojny sa držalo zásady nedodávať výzbroj do krajín, kde sa odohráva vojnový konflikt. Informovala agentúra ČTK. 

19:20 Ruskej agentúre TASS bolo pozastavené členstvo v Európskej aliancii tlačových agentúr (EANA). Informoval o tom výbor EANA. Vo svojom vyhlásení toto rozhodnutie odôvodnil tým, že TASS v súčasnosti nie je schopný poskytovať nestranné spravodajstvo. Informovala agentúra ČTK. 

19:15 Biely dom reagoval na rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina nariadiť uvedenie "zastrašujúcich zbraní" do stavu najvyššej pohotovosti. Šéf Kremľa "vymýšľa hrozby, ktoré neexistujú, aby ospravedlnil ďalšiu agresiu", citovala Biely dom tlačová agentúra DPA. 

"Rusko nebolo nikdy ohrozované Severoatlantickou alianciou (NATO), tak ako nebolo ohrozované ani Ukrajinou," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. "Toto všetko sú výmysly prezidenta Putina a my sa proti tomu vzoprieme. Máme možnosti obrániť sa," dodala.

19:05 Britský energetický kolos BP sa kvôli ruskej invázii na Ukrajinu zbaví svojho pätinového podielu v najväčšej ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť. Informovala o tom firma, ktorá bola pod tlakom britskej vlády, aby angažmán v ruskom ropnom gigante ukončila. Šéf BP Bernard Looney a jeho predchodca Bob Dudley tiež odstúpi zo správnej rady Rosnefť.

18:56 RTVS mimoriadne zmení Trojku na spravodajský kanál. V pondelok ráno by mala televízia začať vysielať spravodajsko-publicistické informácie, a to 24 hodín denne. Viac čítajte tu.

18:55 Ukrajinsko-ruské rokovania v meste Pripjať by sa mohli začať v priebehu niekoľkých hodín. Myslí si to poslanec ukrajinskej Ľudovej strany Fjodor Venislavskij a tvrdí, že kvôli bezpečnostnej situácii zmenili trasu ukrajinskej delegácie.

18:53 Ľudskoprávna organizácia OVD-Info, ktorá monitoruje prípady politicky motivovaného zadržiavania, uviedla, že v 48 ruských mestách počas protivojnových demonštrácií zadržala polícia najmenej 2 063 ľudí. Celkovo počet zadržaných od štvrtka presiahol 5-tisíc.

18:47 Národné centrum kybernetickej bezpečnosti (NCKB) SK-CERT zaznamenalo v súvislosti s vojnou na Ukrajine v slovenskom kybernetickom priestore viacero pokusov o DDoS útoky na webové novinové portály. Viac čítajte tu.

18:45 Mesto Dolný Kubín spojilo fašiangovú rozlúčku s charitatívnou pomocou pre Ukrajinu, ktorú pripravilo so Spišskou katolíckou charitou. Ľudia okrem financií prispeli i materiálnymi vecami a potravinami. Pomoc bude podľa primátora Jána Prílepka smerovať na hranice, do utečeneckých táborov aj do dvoch partnerských miest Kamenec Podolský a Truskavec.

18:39 Poradca ukrajinského ministra vnútra tvrdí, že rakety odpálené z Bieloruska zasiahli letisko v meste Zhytomyr. "To je to, čo zasiahli Iskandery odpálené z Bieloruska asi o 17:00. Ruskí a bieloruskí fašisti sa zamerali na letisko Zhytomyr," napísal Anton Haraščenko v Telegrame. 

Otvoriť galériu

 

 

18:33 Proti ruskej invázii na Ukrajinu v nemeckom Berlíne protestovali stovky tisíc ľudí. Polícia hovorí o viac ako 100-tisíc demonštrantoch, organizátori odhadujú, že prišlo až 500-tisíc ľudí. Demonštrácia bola pokojná, žiadne incidenty nehlásili. Informovala o tom agentúra ČTK.

Otvoriť galériu

18:30 Ruská armáda na štvrtý deň jej invázie na Ukrajine priznala, že medzi jej vojakmi sú aj "zabití a ranení". Armáda však nespresnila, koľko Rusov pri útokoch zahynulo. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

18:21 Slovenská komora zubných lekárov zabezpečila bezplatnú neodkladnú zubnolekársku zdravotnú starostlivosť utečencom z Ukrajiny. Informovala o tom TASR. 

18:20 Národná rada poskytla účelové zariadenie Častá-Papiernička pre utečencov z Ukrajiny. Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké to oznámil predseda parlamentu Boris Kollár s tým, že z NR SR priviezli na hranice aj autobus na prepravu Ukrajincov. 

18:16 Európska únia uzavrie vzdušný priestor pre všetky ruské lietadlá vrátane súkromných lietadiel ruských oligarchov. Európsky blok bude tiež vôbec prvýkrát spoločne financovať dodávky zbraní mimoúnijnej krajine, ktorou je Ukrajina. Oznámila to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Nové opatrenia by mali odsúhlasiť večer. Nový balík sankcií by sa podľa šéfky komisie mal zamerať aj na bieloruský režim, ktorý ruskej armáde umožňuje útočiť na Ukrajinu zo svojho územia.

18:11 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) požiadala o vytvorenie bezpečného koridoru vedúceho cez Poľsko s cieľom doručiť dôležitú zdravotnícku pomoc na Ukrajinu. WHO o tom informovala na svojej oficiálnej webovej stránke. Zároveň upozornila, že zásoby kyslíka v ukrajinských nemocniciach sú nebezpečne nízke a väčšine sa môžu minút do 24 hodín. Niektorým sa podľa WHO už minuli. 

18:10 Európska únia kvôli šíreniu dezinformácií zakáže fungovanie Moskvou podporovanej stanice RT (Russia Today) a internetového serveru Sputnik. Oznámila to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Európska komisia podľa von der Leyenovej pracuje na tom, ako "mediálnemu stroju Kremľa" čo najskôr zabrániť v šírení "toxických a škodlivých dezinformácií".

18:05 Z juhu postupuje na ukrajinské hlavné mesto Kyjev veľká kolóna ruských vojenských vozidiel. V nedeľu o tom informoval poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra DPA.

18:02 Putin hrozí jadrovými zbraňami! Pripravuje sa Rusko na ten najhorší scenár? Viac sa dočítate TU. 

17:54 Japonsko sa pripojilo k USA a Európskej únii v odpojení kľúčových ruských bánk od medzinárodného platobného systému SWIFT s cieľom zväčšiť sankcie voči Rusku pre jeho inváziu na Ukrajinu. Informoval o tom v nedeľu japonský premiér Fumio Kišida. Japonsko zároveň zmrazí majetok ruského prezidenta Vladimira Putina a ďalších vysokopostavených ruských predstaviteľov. Tokio okrem toho pošle Ukrajine núdzovú humanitárnu pomoc v hodnote 100 miliónov dolárov, povedal Kišida novinárom.

17:53 Grécko posiela na Ukrajinu v reakcii na žiadosť ukrajinskej vlády muníciu, útočné pušky a granátomety. Informovali o tom grécki predstavitelia. O vojenskej pomoci rozhodli na zasadaní v nedeľu ráno, na ktorom sa predseda gréckej vlády Kyriakos Mitsotakis stretol s vysokopostavenými predstaviteľmi rezortu obrany.

17:52 Mesto Spišská Nová Ves vyhlásilo zbierku potravín, oblečenia a hygienických potrieb pre vojnových utečencov z Ukrajiny. Realizovať sa bude v priestoroch mestského úradu a vo všetkých základných školách v pôsobnosti mesta.

17:44 Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová v nedeľu uviedla, že Briti, ktorí sa rozhodnú ísť na Ukrajinu pomôcť tejto krajine v boji proti ruskej invázii, majú jej "úplnú" podporu. TASR informuje na základe správ agentúry AP a stanice BBC.

17:43 Rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uviesť do stavu pohotovosti jadrové sily sa rovná "nezodpovednému" správaniu, uviedla v nedeľu Severoatlantická aliancia (NATO). TASR správu prevzala od agentúry AFP.

17:39 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v nedeľu oznámil, že ruskí vojaci pri útočení na Ukrajine zničili najväčšie lietadlo na svete, Antonov An-225. Informovala o tom britská stanica BBC na svojom webe. 

Lietadlo bolo skonštruované v posledných rokoch existencie Sovietskeho zväzu. Podľa BBC je jeho nákladný priestor taký dlhý, ako bol prvý let bratov Wrightovcov (približne 43 metrov).

 

 

17:21 Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) ponúkol vojnovým utečencom z Ukrajiny vyše 200 ubytovacích miest v Prešove a Omšení. Krajský súd v Prešove je pripravený poskytnúť ubytovacie kapacity, ako aj potrebnú materiálnu či finančnú pomoc. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

17:12 Skvapalnený plyn (LNG), ktorý preváža tanker, už smeruje na Slovensko do zásobníkov. Na sociálnej sieti o tom informoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). "Vďaka tejto dodávke budeme mať pohodlne dosť plynu až do konca marca alebo do konca vykurovacej sezóny nielen pre domácnosti, ale aj pre podniky, a to bez akýchkoľvek prerušení," skonštatoval minister.

17:12 V Rusku sa v nedeľu tvoria rady pri bankomatoch po celej krajine. Ľudia sa snažia vybrať si zahraničné meny, keďže nové sankcie proti Moskve za inváziu na Ukrajinu vyvolali strach z kolapsu rubľa.

17:03 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v nedeľu povedal, že Kyjev sa pred Ruskom na rozhovoroch o invázii neskloní, a obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že rozkazom na uvedenie jadrových síl do najvyššieho stavu pohotovosti sa snaží zvýšiť "tlak". Informovali o tom tlačová agentúra AFP a portál britskej stanice BBC.

17:02 Hlavný iránsky jadrový vyjednávač Alí Bákerí v nedeľu večer odletí to Viedne, aby pokračoval v rokovaniach o obnovení jadrovej dohody Iránu so svetovými mocnosťami. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

16:36 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) bude v stredu vo Viedni na mimoriadnom zasadaní rokovať o situácii na Ukrajine. Zíde sa Rada guvernérov 35-člennej organizácie, uviedla v nedeľu MAAE. Informovala o tom agentúra APA.

16:35 Oznámenie ruského prezidenta Vladimira Putina o uvedení ruských jadrových síl do stavu vysokej pohotovosti je neprijateľnou eskaláciou krízy. Uviedla to v nedeľu veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.

16:34 Tisíce ľudí sa zišli v nedeľu popoludní na Václavskom námestí v Prahe, aby podporili Ukrajinu, ktorá od štvrtka čelí ruskej invázii. TASR informuje na základe správy spravodajského servera Novinky.cz.

16:31 Španielsko uzatvára svoj vzdušný priestor pre ruské letecké spoločnosti.

16:03 Ruskí protivojnoví aktivisti vyšli aj v nedeľu do ulíc od Moskvy po Sibír na protest proti invázii Ruska na Ukrajinu napriek každodennému zatýkaniu stoviek demonštrantov. Informovala o tom agentúra AFP. Demonštranti sa schádzali na protestných zhromaždeniach či pochodovali centrami miest, skandujúc "Nie vojne!" v čase, keď ruský prezident Vladimir Putin nariadil uvedenie jadrových síl do stavu pohotovosti.

16:02 Spojené štáty v nedeľu oznámili, že posielajú Ukrajine novú humanitárnu pomoc za takmer 54 miliónov dolárov, keďže východoeurópska krajina sa musí brániť proti útokom Ruska. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

16:01 Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) predpokladá, že do 24 hodín by sa mohol uzavrieť vzdušný priestor Slovenska pre ruské lety. Povedal to po nedeľnom rokovaní vlády.

16:00 Všetky obete na Ukrajine sú zodpovednosťou ruského prezidenta Vladimira Putina. Na hraničnom priechode v Ubli, kam na Slovensko prichádzajú vojnoví utečenci z Ukrajiny, to vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová.

15:57 Hlavné mesto SR Bratislava v prípade potreby pripraví ubytovanie pre Ukrajincov. Informuje o tom na sociálnej sieti.

15:54 Na hranici s Ukrajinou vznikli v nedeľu prvé hotspoty pre utečencov, a to vo Vyšnom Nemeckom, Ubli a Uliči. V pondelok (28.2.) pribudne ďalší na hraničnom priechode Veľké Slemence. K dispozícii budú 24 hodín, sedem dní v týždni, a to na urýchlenie administratívneho procesu, ktorý absolvuje každá osoba prichádzajúca z územia Ukrajiny. Informovalo o tom Ministerstvo vnútra (MV) SR na sociálnej sieti.

15:30 Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) dúfa, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi ani len nenapadne použiť jadrové zbrane.

15:15 Česká vláda schválila dar vojenského materiálu pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov korún. Ako informuje spravodajský portál TN.cz, v Českej televízii to povedala ministerka obrany Jana Černochová. Ministerka vysvetlila, že vojenský materiál nemôže bližšie špecifikovať, ale nie sú to ľahké zbrane.

15:14 Z Ukrajiny do susedných štátov už utieklo 368-tisíc ľudí. Uviedla to v nedeľu agentúra Organizácie Spojených národov pre utečencov. Za jeden deň sa odhadovaný počet utečencov viac ako zdvojnásobil. V sobotu Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) odhadoval, že z Ukrajiny do Poľska a ďalších krajín, vrátane Maďarska a Rumunska, utieklo najmenej 150-tisíc ľudí.

15:14 Kyjev sa naďalej bráni ruským útokom a podľa tamojšieho starostu Vitalija Klička tam nie je žiaden ruský vojak. Obranné zložky pokračujú v „odhaľovaní a neutralizácii sabotérov". Na komunikačnej platforme Telegram tiež uviedol, že od začiatku ruskej invázie v meste „zomrelo alebo zabili“ deväť civilistov vrátane jedného dieťaťa. Spravodajský portál BBC pripomína, že ruské sily sú údajne na predmestiach mesta od piatku a počuť v ňom streľbu a ostreľovanie. V metropole platí do pondelka zákaz vychádzania. Celý článok nájdete TU.

15:13 Kremeľ oznámil, že izraelský premiér Naftali Bennett ponúkol pomoc pri sprostredkovaní ukončenia bojov na Ukrajine. Bennett podľa neho v telefonickom rozhovore v nedeľu prezidentovi Vladimirovi Putinovi povedal, že Izrael je pripravený zohrať rolu sprostredkovateľa. Kremeľ však neuviedol, či ruský líder ponuku akceptoval.

15:12 Čakacie doby odbavenia utečencov smerujúcich z Ukrajiny na Slovensko by sa mali čo najviac skrátiť. Pri príležitosti návštevy hraničného priechodu s Ukrajinou v Ubli to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ako ďalej povedala, na prijatie na Slovensko totiž čakajú hlavne ženy s malými deťmi. Podľa hlavy štátu zároveň netreba zabúdať ani na tých, ktorí na Ukrajine ostali a majú povinnosť brániť štát.

15:11 Slovensko dodá Ukrajine systémy protivzdušnej obrany a tiež protitankové strely. Po dnešnom mimoriadnom zasadnutí vlády o tom informoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Doplnil, že ide o vybavenie, ktoré ukrajinská strana požadovala a Slovensko bolo schopné ho dodať.

15:06 Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) vyjadruje veľkú podporu a uznanie slovenským rehoľníkom, ktorí sa dobrovoľne rozhodli ostať vo vojnovej zóne na Ukrajine a pomáhať ľudom. Slovenské rehole ich majú podľa úradu na Ukrajine niekoľko desiatok.

14:53 Kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v nedeľu oznámila, že Ukrajina súhlasí s rokovaniami s Ruskom na bieloruských hraniciach. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Celý článok nájdete TU.

14:49 Centrum na koordináciu ponúk a dopytu v oblasti ubytovania a humanitárnej pomoci pre ukrajinských utečencov od nedele funguje v budove Miestneho úradu mestskej časti (MČ) Košice-Staré Mesto. Informovala o tom mestská časť.

14:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu oznámil, že sa telefonicky rozprával s bieloruským autoritárskym prezidentom a spojencom Kremľa Alexandrom Lukašenkom. Rusko už štvrtý deň útočí na prozápadne orientovanú Ukrajinu, ktorá útokom odoláva. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Celý článok nájdete TU.

14:43 V nemeckom hlavnom meste Berlín prebieha veľký protest proti ruskej invázii na Ukrajinu. Podľa odhadov polície sa na ňom zúčastňuje 100 000 ľudí a ďalší stále prichádzajú.

Otvoriť galériu

14:34 Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu obvinil ukrajinských predstaviteľov z premárnenia "príležitosti" viesť rozhovory. Tie by mohli ukončiť útoky Ruska na svojho prozápadne orientovaného suseda. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Celý článok nájdete TU.

Otvoriť galériu

14:27 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil armáde, aby uviedla tzv. odstrašujúce, teda jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti. Západné krajiny obvinil z "nepriateľských" krokov voči svojej krajine. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP.

14:26 Taliansko v nedeľu oznámilo uzatvorenie svojho vzdušného priestoru pre ruské lety a pridalo sa tak k ďalším európskym krajinám vo vystupňovaní sankcií proti Moskve v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

14:25 Pri ruskej invázii na Ukrajine bolo dosiaľ zabitých viac ako 210 ukrajinských civilistov a ďalších vyše 1100 utrpelo zranenia. Uviedla to v nedeľu splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová, informovali stanice BBC a Sky News.

14:23 Ukrajinské jednotky získali v nedeľu po pouličných bojoch s ruskými vojakmi plnú kontrolu nad druhým najväčším ukrajinským mestom Charkov, oznámili miestni predstavitelia. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

14:22 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR bude poskytovať metodickú a psychologickú pomoc pri začleňovaní žiakov z Ukrajiny. Komunikuje s predsedami samosprávnych krajov, starostami a riaditeľmi jednotlivých škôl v pohraničí. Na sociálnej sieti to uviedol šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS).

14:21 Všetky obete na Ukrajine sú zodpovednosťou ruského prezidenta Vladimira Putina. Na hraničnom priechode v Ubli, kade na Slovensko prichádzajú vojnoví utečenci z Ukrajiny, to vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ocenila solidaritu Slovákov, ktorí im pomáhajú. Upozornila tiež, že Ukrajina potrebuje veľmi jasný symbol od západného spoločenstva a deklarovala podporu jej vstupu do Európskej únie.

14:16 Slovensko poskytne Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote 4,41 milióna eur. Vláda o tom rozhodla na nedeľnom rokovaní.

Ide o reakciu na sobotný (26. 2.) večerný telefonát premiéra SR Eduarda Hegera (OĽANO) s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. "Spýtal som sa ho, ako vie Slovensko ešte pomôcť. Ukrajinským vojakom začína dochádzať munícia a preto som na nedeľu okamžite zvolal vládu, aby sme mohli čím skôr na žiadosť reagovať," vyhlásil ešte v sobotu predseda vlády.

13:52 Slovensko ponúklo ukrajinskej a ruskej strane mesto Bratislava ako miesto na mierové rokovania. Pred nedeľným rokovaním vlády to vyhlásil premiér SR Eduard Heger (OĽANO).

13:51 Slovensko je pripravené zorganizovať mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom. V nedeľnej diskusnej relácii O 5 minút 12 v RTVS to vyhlásil poslanec Národnej rady (NR) SR Michal Šipoš (OĽANO). Hlavné mesto SR Bratislava bolo totiž spomenuté ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským ako jedno z možných miest stretnutia zástupcov Ukrajiny a Ruska.

13:50 Izraelský premiér Naftali Bennett oznámil, že jeho krajina posiela 100 ton humanitárnej pomoci pre civilistov postihnutých bojmi na Ukrajine. Na zasadnutí vlády spresnil, že k tejto pomoci patria zdravotnícke vybavenia a lieky, stany, spacie vaky či prikrývky. Bennett sa nevyjadril k správe izraelskej verejnoprávnej televízie, podľa ktorej ho ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal o sprostredkovanie rozhovorov s Ruskom.

13:48 Portugalsko pošle Ukrajine vojenské vybavenie, ako sú vesty, prilby, granáty a munícia rôznych kalibrov, uviedlo ministerstvo obrany v Lisabone. "Portugalsko podporuje Ukrajinu, ktorá sa bráni proti neoprávnenej, nezákonnej a neprijateľnej invázii," napísal minister obrany Joao Cravinho.
Minister zahraničných vecí Augusto Santos Silva v sobotu pre stanicu CNN Portugal povedal, že Lisabon je pripravený prijať "tisíce" ukrajinských utečencov. Podľa neho tiež pozastavil spracovanie ruských žiadostí o tzv. zlaté víza, povolenia na pobyt pre bohatých zahraničných investorov.

13:47 Rumunsko pošle na Ukrajinu zásoby a vybavenie za približne tri milióny eur a ponúklo jej aj starostlivosť o zranených vo vojenských a civilných nemocniciach, uviedol hovorca vlády. Rumunské sanitky budú podľa neho v spolupráci v ukrajinskými pohraničnými úradmi odvážať deti, tehotné ženy a seniorov čakajúcich v dlhých radoch na vstup do Rumunska, čo proces urýchli. Minister obrany Litvy Arvydas Anušauskas v nedeľu oznámil, že litovskí vojaci v noci ukončili dodávku zbraní, munície, prílb a neprestrielných viest Ukrajine po tom, ako jej Litva už dodala protilietadlové strely Stinger.

13:46 Poskytnutie ďalšej vojenskej a humanitárnej pomoci pre Ukrajinu oznámili v nedeľu viaceré európske krajiny, no tiež Izrael či Austrália. Vyplýva to zo správ, ktoré TASR prevzala z agentúr AFP, DPA a Reuters a staníc Sky News a BBC.

Grécko pošle Ukrajine "obranné vybavenie" a humanitárnu pomoc, oznámila v nedeľu kancelária gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa po tom, ako Atény obvinili Rusko zo zabitia desiatich etnických Grékov počas invázie na Ukrajinu. Dve vojenské dopravné lietadlá odletia do Poľska, píše sa v oznámení bez detailov o tom, čo budú viezť. V nedeľu odíde aj dodávka humanitárnej pomoci.

13:31 Nemecko začína zbrojiť – seba aj Ukrajinu. Včera Berlín odsúhlasil dodávku 1000 protitankových zbraní a 500 protilietadlových rakiet Stinger na Ukrajinu. Dnes nemecký kancelár Olaf Scholz oznámil výrazné zvýšenie obranného rozpočtu. Na mimoriadnom rokovaní parlamentu informoval, že tento rok pôjde na armádu o 100 miliárd eur viac.  

13:30  Košický samosprávny kraj (KSK) v spolupráci so zmluvným autobusovým dopravcom v nedeľu previezol z hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom 49 detí zo sirotinca v ukrajinskom Ľvove. "Chlapci vo veku od šiestich do 16 rokov sú aktuálne v Dome mamy Margity v Drienici, kde sa o nich ešte zopár dní postarajú saleziáni Dona Bosca na Slovensku. Neskôr nájdu dočasný domov u rodín, ktoré majú priestory na prijatie chlapcov po dvojiciach," informoval predseda KSK Rastislav Trnka.

13:27 Slovenské médiá a vydavatelia vydali vyhlásenie na podporu ukrajinských a ruských novinárov. Upozorňujú v ňom, že po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin rozpútal vojnu, chce teraz umlčať novinárov, ktorí píšu pravdu o jeho vojnovom zločine. Upozorňujú, že jeho cenzori spustili útok na zostávajúce slobodné médiá.

"Ruská polícia zatýka novinárov, ktorí chcú, aby sa čo najviac ľudí dozvedelo o protestoch v ruských mestách proti Putinovej vojne. Ruský cenzorský úrad chce zakázať slobodným médiám a novinárom používať slová, ako invázia, útok, ostreľovanie alebo vojna. Chce, aby hovorili o mierovej misii a zverejňovali informácie len z vládnych zdrojov," píše sa v spoločnom vyhlásení. Slovenské médiá a vydavatelia zdôrazňujú, že pravdu nemôžu umlčať ani v Rusku, ani na Ukrajine. "Stojíme pri všetkých našich kolegoch, ktorí bránia zvyšky slobody slova v Rusku," deklarovali. Zároveň poukazujú na to, že ukrajinskí novinári nebránia len svoju krajinu, ale aj právo nás všetkých na slobodu. Znova sa podľa nich ukazuje, akí dôležití sú pre slobodnú spoločnosť nezávislí a odvážni novinári.

      Vyhlásenie podpísali:

      Beata Balogová, šéfredaktorka, Denník SME

      Matúš Kostolný, šéfredaktor, Denník N

      Peter Bárdy, šéfredaktor, Aktuality.sk

      Lukáš Diko, šéfredaktor, Investigatívne centrum Jána Kuciaka

      Henrich Krejča, šéfredaktor spravodajstva, Markíza

      Attila Lovász, šéfredaktor spravodajstva, RTVS

      Roland Kubina, šéfredaktor spravodajstva, TV JOJ

      Štefan Hríb, šéfredaktor, .týždeň

      Júlia Kováčová, šéfredaktorka, Nový Čas

      Jakub Prokeš, šéfredaktor, Pravda

      Jaroslav Vrábeľ, šéfredaktor, Korzár

      Peter Palovič, šéf spravodajstva Rádia Expres

      Braňo Závodský, zástupca šéfa spravodajstva Rádia Expres

      Šimková Marcela, šéfredaktorka, Hospodárske Noviny

      Michaela Terenzani, šéfredaktorka, The Slovak Spectator

      Ivana Mandáková, šéfredaktorka Plus1Deň

      Csaba Nyerges, šéfredaktor Új Szó

      Cs. Liszka Györgyi, šéfredaktorka, Vasárnap

      Michal Pobeha, šéfredaktor, SITA

      Marián Kolár, šéfredaktor, TASR

      Martin Hanus, šéfredaktor, Postoj

      Alexej Fulmek, predseda, Asociácia tlačených a digitálnych medií

      Marian Zima, predseda Asociácie na ochranu novinárskej etiky v SR

      Alena Pániková, predsedníčka Tlačovo-digitálnej rady SR
 

13:25 Pápež František vyzval v nedeľu na "bezodkladné" otvorenie humanitárnych koridorov pre civilistov utekajúcich pred ruskou inváziou na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Myslím na starých ľudí, na všetkých, ktorí momentálne hľadajú útočisko, na matky utekajúce so svojimi deťmi. Sú to bratia a sestry, pre ktorých je naliehavo potrebné otvoriť humanitárne koridory a ktorých treba prijať," uviedol vo Vatikáne pápež.

13:16 Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa vyslovila za to, aby Európska únia poskytla perspektívu členstva Ukrajine, ktorej obyvatelia si zvolili európske smerovanie. TASR o tom informuje na základe vyjadrenia prezidentky na sociálnej sieti.

13:15 Ruská centrálna banka apeluje na pokoj v dôsledku obáv, že nové finančné sankcie by mohli vyvolať útok na jej banky, a teda príliš veľa ľudí, ktorí sa snažia vybrať peniaze. Referuje o tom spravodajský web BBC. Centrálna banka vo vyhlásení uviedla, že má potrebné zdroje a nástroje na udržanie finančnej stability a zabezpečenie prevádzkovej kontinuity finančného sektora.

13:10 Nezaradený poslanec parlamentu a člen mimoparlamentnej strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok a poslanec Marián Kéry (Smer-SD) súhlasia s pomocou pre utečencov z Ukrajiny, ktorú v sobotu (26. 2.) predstavil minister financií Igor Matovič (OĽANO). Uviedli to v diskusnej relácii V politike v televízii TA3.

12:52 Hlavné mesto SR Bratislava bolo ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským spomenuté ako jedno z možných miest na mierové rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom. V nedeľnej relácii RTVS O 5 minút 12 to potvrdil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS).

12:51 Ministri vnútra Európskej (EÚ) únie sa v nedeľu stretávajú na núdzových rokovaniach o tom, ako riešiť prílev utečencov z Ukrajiny zasiahnutej konfliktom. Cez hranice do Poľska, Maďarska, Rumunska a iných štátov totiž prechádzajú desaťtisíce ľudí. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) odhaduje, že z Ukrajiny už utieklo viac ako 200-tisíc ľudí, ktorých z domovov vyhnali boje. Ak sa boje rozšíria, podľa UNHCR by z Ukrajiny mohli odísť 4 milióny ľudí.

12:50 Svet po ruskej invázii na Ukrajinu vstúpil do "novej éry", uviedol v nedeľu nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz. TASR správu prevzala s agentúr AFP a DPA. Otázka, ktorej západní spojenci čelili, bola tá, či dokážu zhromaždiť dostatok sily na to, aby stanovili hranice pre "vojnových štváčov" ako je ruský prezident Vladimir Putin, poznamenal Scholz na osobitnom zasadaní spolkového parlamentu. Celý článok nájdete TU

12:49 Festival Pohoda organizuje v nedeľu od 15.00 h na Hlavnom námestí v Bratislave Koncert pre Ukrajinu. Organizátori chcú podujatím vyjadriť solidaritu s ľuďmi na Ukrajine. RTVS informovala, že koncert odvysiela na Jednotke.

12:39 Na Slovensko prišlo z Ukrajiny celkovo 27 679 osôb. Najviac ľudí prešlo cez hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom (13 645) a v Ubli (10 715). Ministerstvo vnútra SR (MV SR) o tom informovalo v tlačovej správe.

12:38 Generálny prokurátor Maroš Žilinka plne súhlasí s generálnou prokurátorkou Ukrajiny Irynou Valentynivnou Venediktovou, ktorá vyzvala ruských občanov, aby ukončili vojnu proti Ukrajine. Ako napísal na sociálnej sieti, kolegyni chce telefonicky vysloviť absolútnu podporu v jej krokoch a úsilí za obnovenie mieru a zákonnosti na Ukrajine a ukončenie utrpenia ľudí.

12:36 V budove miestneho úradu mestskej časti Staré Mesto v Košiciach vzniká informačné kontaktné miesto, ktoré bude zbierať informácie o ponuke ubytovania pre ukrajinských utečencov, ako aj humanitárnej pomoci pre Ukrajinu. TASR o tom v nedeľu informoval poradca predsedu vlády SR pre cezhraničnú spoluprácu Eduard Buraš.

12:34 Do stanového tábora v Humennom v noci na nedeľu prijali ďalších utečencov z Ukrajiny. "Počet ubytovaných sa vyšplhal na 240. Viac ako 80 percent tábora tvoria deti, ktorým spestrujú program dobrovoľníci zo Slovenského Červeného kríža," uviedlo Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) na sociálnej sieti.

12:25 Ukrajina podala na Rusko žalobu na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD) v holandskom Haagu, oznámil v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kyjev hlavný súdny orgán OSN žiada, aby Rusku nariadil okamžite zastaviť vojenské aktivity. Informovali o tom agentúra AFP a denník Guardian.

12:20 Slovensku pre konflikt na Ukrajine momentálne nehrozí bezprostredné vojnové ohrozenie. Najakútnejšou hrozbou pre SR je migračná kríza spôsobená prílivom vojnových utečencov. V nedeľnej relácii V politike na TA3 to povedal minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO).

12:08 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu si boje podľa Organizácie Spojených národov (OSN) vyžiadali najmenej 240 potvrdených civilných obetí, z toho 64 úmrtí. Skutočné čísla sú však pravdepodobne oveľa vyššie, pretože mnohé správy o obetiach zostávajú nepotvrdené. Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) o počte obetí informoval v sobotu v noci na základe údajov úradu OSN pre ľudské práva, ktorý má prísne metodiky a overovacie postupy týkajúce sa obetí konfliktu.

12:06 Americký podnikateľ Elon Musk oznámil, že služby internetovej siete Starlink jeho spoločnosti SpaceX sú teraz na Ukrajine „aktívne". Musk o tom informoval na mikroblogovacej sieti Twitter v reakcii na tweet ukrajinského ministra pre digitálnu transformáciu, že v čase, keď sa americký podnikateľ snaží „kolonizovať Mars", sa Rusko pokúša okupovať Ukrajinu. Minister vyzval Muska, aby jeho krajine poskytol stanice Starlinku. Musk odpovedal: „Služby Starlinku sú teraz na Ukrajine aktívne. Ďalšie terminály sú na ceste."

11:48 Český premiér Petr Fiala (ODS) v sobotu hovoril so svojím poľským náprotivkom Mateuszom Morawieckým. Požiadal ho, aby nemeckému kanceláru Olafovi Scholzovi tlmočil aj žiadosť Českej republiky, aby Nemecko podporilo odstrihnutie Ruska od globálneho systému SWIFT, ktorý je kľúčový pre medzinárodné finančné transakcie. Fiala to v nedeľu povedal v programe Partie Terézie Tománkovej v televízii CNN Prima News.

11:47 Nemecko uzatvorí svoj vzdušný priestor pre ruské lety na nasledujúce tri mesiace, oznámilo v nedeľu tamojšie ministerstvo dopravy. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

11:44 Ruský prezident Vladimir Putin útokom na Ukrajinu zmenil Európu, Nemecko preto výrazne navýši investície do svojej armády, ktoré presiahnu dve percentá výkonu ekonomiky. V nedeľu to na mimoriadnom zasadnutí nemeckého Spolkového snemu oznámil kancelár Olaf Scholz. Nemecko doteraz neplní záväzok dvoch percent HDP na armádne výdavky, ako sa NATO dohodlo. Kancelár uviedol, že nemecká armáda dostane dodatočných 100 miliárd eur (2,5 bilióna korún).

"Je to pre našu vlastnú bezpečnosť," dodal o chystanom posilnení obrany. Scholz tiež uistil východných členov NATO, že Nemecko splní svoje záväzky k ich obrane. Sľúbil, že v posilňovaní obrany východného krídla aliancie bude Nemecko pokračovať, okrem iného v účasti na protileteckej obrane.

Otvoriť galériu

11:42 Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) si vie predstaviť rokovanie strán rusko-ukrajinského konfliktu na Slovensku. Reagoval tak na zverejnené informácie o tom, že by sa rokovanie mohlo uskutočniť v Bratislave. Povedal to v diskusnej relácii V politike na televízii TA3.

Viem si predstaviť zorganizovať takéto rokovanie u nás. Zatiaľ to nemôžem potvrdiť, ja tú informáciu ani nemám a bola dementovaná zo strany ukrajinského vedenia," uviedol Naď.

Otvoriť galériu

11:39 Spoločnosť Alphabet, materská firma Googlu, informovala, že suspenduje speňažovanie reklám ruských štátnych médií na jej platformách. Znamená to, že napríklad televízia Russia Today (RT) a ďalšie kanály nebudú môcť získavať peniaze z reklám na službe YouTube a ďalších webstránkach a aplikáciách spadajúcich pod Alphabet.

Ruské štátne médiá podľa vyhlásenia firmy, ktoré cituje spravodajský portál BBC, tiež už nebudú môcť kupovať reklamu prostredníctvom Google nástrojov, dávať reklamy do služieb Googlu alebo inak využívať jej reklamnú technológiu na generovanie príjmov. Hovorca spoločnosti rozhodnutie pripísal „mimoriadnym okolnostiam“ a avizoval, že ak to bude potrebné, Alphabet podnikne ďalšie kroky.

11:38 Viac než 200-tisíc ľudí prešlo doposiaľ z Ukrajiny do jej susedných krajín v dôsledku prebiehajúceho vojenského konfliktu s Ruskom, uviedol v nedeľu Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Informovala o tom spravodajská stanica Sky News. UNHCR dodal, že tento počet sa neustále aktualizuje. Organizácia Spojených národov (OSN) v sobotu uviedla, že konflikt na Ukrajine by si mohol vyžiadať do štyroch miliónov vysídlených ľudí.

11:29 Česká vláda na nedeľňajšom mimoriadnom rokovaní schváli ďalšiu dodávku zbraní a vojenskej techniky pre Ukrajinu. V relácii Partie Terézie Tománkovej v CNN Prima News to dnes povedal premiér Petr Fiala (ODS). Preprava materiálu by sa mala uskutočniť už v nedeľu popoludní, poznamenal. Vláda sa zíde na mimoriadnom rokovaní v nedeľu o 12.30 h.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa Fialu požiadal o konkrétne zbrane a zbraňové komplexy a vojenskú techniku. "Urobil som všetky nevyhnutné kroky, aby som zistil, či sme zbrane schopní poskytnúť. Zistil som, že áno," povedal premiér. O vzájomnej debate informovali Fiala aj Zelenskyj v sobotu večer.

Otvoriť galériu

11:22 Rusko od začiatku útoku na Ukrajinu prišlo o približne 4300 vojakov a tiež o 146 tankov, 27 lietadiel a 26 vrtuľníkov, uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová na facebooku. Dodala, že ruské straty sa upresňujú. Uvádzané čísla nie je možné nezávisle overiť. Rusko údaje o svojich stratách neuvádza.

11:21 Aktuálny vojenský konflikt na Ukrajine bude mať dopad aj na automobilový priemysel na Slovensku. Ako pre agentúru SITA uviedol generálny sekretár Zväzu automobilového priemyslu SR Ján Pribula, slovenskí dodávatelia dodávajú na Ukrajinu a do Ruska len v minimálnej miere. Výrobcovia vozidiel sú však na tom horšie, no i tam to podľa neho závisí od konkrétneho výrobcu.

Horšie na tom budú asi viaznuce alebo zastavené dodávky dielov, materiálov, komodít. To môže opätovne zastaviť výroby tak, ako tomu bolo počas čipovej krízy. Podobne je to s cenami energií a materiálov. Toto je oveľa závažnejšie ohrozenie ako výpadok trhov," zhodnotil možný vývoj Pribula.

11:18 Ruský bankový systém zostal stabilný po množstve nových sankcií zameraných na finančné inštitúcie v krajine. Uviedla to v nedeľu ruská centrálna banka. Banka informovala tiež, že pri repo aukciách, ktoré plánuje uskutočniť v pondelok (28. 2.), nebude existovať žiadny limit. Podstatne tiež zvýši rozsah cenných papierov, ktoré možno použiť ako kolaterál na získanie úverov od centrálnej banky. Dodala, že bankové karty fungujú normálne a klienti sa môžu kedykoľvek dostať k svojim finančným prostriedkom.

11:14 Rusko-ukrajinský konflikt by mohol trvať roky a svet musí byť pripravený na to, že sa Moskva "bude snažiť používať ešte horšie zbrane". Uviedla to v nedeľu britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová, ktorej vyjadrenia priniesli britské médiá a agentúra AFP. "Obávam sa, že to bude dlhé, mohlo by to byť viacero rokov. Rusko má silné vojenské sily a my vieme, že Ukrajinci sú statoční, sú odhodlaní brániť svoju zvrchovanosť a územnú celistvosť a sú odhodlaní bojovať," povedala Trussová pre televíziu Sky News. Viac tu.

Otvoriť galériu

11:13 Mestá Detva a Zvolen v prípade potreby pripravia ubytovanie pre Ukrajincov. Detva by mohla poskytnúť priestory v školských a kultúrnych zariadeniach, potvrdil pre TASR  hovorca mesta Milan Suja. Pripomenul, že v súčasnosti samospráva nemá také priestory, ktoré by boli určené pre ubytovanie vojnových utečencov. Spomenul tiež, že v Detve má trvalý pobyt okolo dvadsať Ukrajincov a samospráva nemá na Ukrajine svoje partnerské mesto.

Primátorka Zvolena Lenka Balkovičová priblížila, že momentálne nemá hlásený väčší počet ľudí, ktorí by mali prísť do Zvolena. Situácia sa však podľa nej môže rýchlo meniť. „V súčasnosti vieme o miestach pre viac ako 100 ľudí. Nemusí to však stačiť,“ zdôraznila s tým, že ak má ktokoľvek k dispozícii ubytovacie kapacity a je ochotný ich poskytnúť, môže napísať na adresu dobrovolnici@zvolen.sk.

11:01 Medzinárodná džudistická federácia pozastavila Vladimirovi Putinovi funkciu čestného prezidenta a ambasádora. Putin má čierny opasok. Rozhodnutie sa zaradilo na zoznam viacerých sankcií v športovej oblasti. Veľká cena Formule 1, ktorá sa mala konať v septembri v Soči, bola zrušená. A tohtoročné finále futbalovej Ligy majstrov presunuli z Petrohradu do Paríža. 

10:57 Za posledných 24 hodín požiadalo na Slovensku o azyl 35 občanov Ukrajiny. Jeden Ukrajinec sa pokúsil o nelegálne prekročenie štátnej hranice. Od soboty (26. 2.) 6.00 do nedele 6.00 h na hranici s Ukrajinou vybavili 12.435 osôb pri vstupe na územie Slovenska. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka. Viac tu.

10:47 Fínsko a Írsko oznámili, že uzavrú svoje vzdušné priestory pre ruské lietadlá. Pridali sa tak k ďalším krajinám, ktoré prijali takéto rozhodnutie, informovala v nedeľu stanica BBC s tým, že nie je jasné, kedy tieto opatrenia nadobudnú účinnosť. 

Podľa Sky News Helsinki tiež plánujú schváliť dodávku nepriestrelných viest, prílb a mobilnej nemocnice na Ukrajinu. Fínsko už predtým schválilo dodávku približne 40 diel tejto krajine. Svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá v posledných dňoch už uzavreli alebo jeho plánované uzavretie oznámili ďalšie krajiny ako Bulharsko, Česko, Estónsko, Litva, Nemecko, Poľsko či Spojené kráľovstvo. Moskva reagovala na sankcie recipročným zákazom.

10:39 Rumunsko pošle na Ukrajinu palivo, muníciu, nepriestrelné vesty, vojenské prilby a ďalšie vybavenie a potraviny v hodnote troch miliónov eur, oznámil v nedeľu vládny hovorca Dan Carbunaru. Bukurešť tiež ponúkla, že sa postará o liečbu zranených Ukrajincov vo vojenských aj civilných nemocniciach.

Rumunské sanitky v spolupráci s ukrajinskými pohraničnými úradmi odvezú deti, tehotné ženy a starých ľudí čakajúcich v dlhých frontoch na prekročenie hranice do Rumunska na severovýchodnom prechode Siret, uviedol hovorca. Zrýchli sa tak proces odbavovania utečencov, dodal podľa agentúry Reuters.

10:35 Ukrajinská ambasáda v Izraeli v sobotu začala cez svoj účet na sociálnych sieťach regrutovať ľudí, ktorí by odišli bojovať na Ukrajinu proti ruskej armáde. Informoval o tom server The Times of Israel s tým, že výzvu z Facebooku ambasáda neskôr stiahla. Izraelské ministerstvo zahraničia potvrdilo, že o záležitosti vie, ale odmietlo ju komentovať. V sobotu v Tel Avive demonštrovali tisíce ľudí proti ruskej invázii na Ukrajinu a požadovali okrem iného, ​​aby k nej izraelská vláda zaujala jasné stanovisko.

Izraelský kabinet od štvrtkového ruského napadnutia Ukrajiny zatiaľ rázne neodsúdil ruskú inváziu, podľa analytikov najskôr preto, že potrebuje Moskvu v boji proti Iránom podporovaným jednotkám v Sýrii. Izrael ponúkol Ukrajine humanitárnu pomoc, ale jeho premiér Naftali Bennett výslovne Rusko za agresiu na Ukrajine neodsúdil. Izraelský minister zahraničia Jair Lapid vo štvrtok označil útok iba za vážne porušenie medzinárodného poriadku.

10:33 Bieloruský líder Alexandr Lukašenko vyzýva Kyjev, aby prijal ruskú ponuku na rozhovory. Informovala o tom agentúra reuters na Twitteri.

Otvoriť galériu

10:30 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR bude poskytovať metodickú a psychologickú pomoc pri začleňovaní žiakov z Ukrajiny. Komunikuje s predsedami samosprávnych krajov, starostami a riaditeľmi jednotlivých škôl v pohraničí. Na sociálnej sieti to uviedol šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS). Priblížil, že ministerstvo zverejní metodickú podporu pre učiteľov pri reflexii prebiehajúceho vojnového konfliktu. Rovnako usmernenie k prijímaniu detí utečencov do škôl a informácie, ako pracovať s deťmi pri ich začlenení.

"Poskytovať budeme aj výjazdový tím psychológov a špeciálnych pedagógov. Budú určení prioritne pre žiakov, ktorí môžu prísť z Ukrajiny a v tíme bude vždy k dispozícii aj odborník, ktorý hovorí po ukrajinsky," doplnil minister. Ak bude škola tím potrebovať, kontaktuje regionálny úrad školskej správy. Gröhling zároveň prosí ľudí, aby si overovali informácie. Slovensko podľa neho podlieha dezinformáciám najviac zo všetkých krajín v Európe.

10:27 Rusko bude pokračovať vo svojej vojne proti Ukrajine napriek možným rokovaniam s touto susednou krajinou, uviedol v nedeľu Kremeľ. TASR správu prevzala od agentúry DPA. "Ukrajinskú stranu sme upozornili, že vojenská operácia tentokrát nebude pozastavená, ako sa stalo včera," povedal podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS v nedeľu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. 

Otvoriť galériu

10:26 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu spomenul Bratislavu ako jedno z miest pre možné diplomatické rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom, píše agentúra Unian. Okrem slovenskej metropoly menoval aj Varšavu, Budapešť, Istanbul či Baku. Zelenskyj zárvoeň zdôraznil, že Kyjev chce ukončiť vojnu na Ukrajine, ktorá sa od štvrtka bráni rozsiahlej ruskej invázii.

10:24 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave, ktorý je prístupný na sociálnych sieťach, vyzval svet, aby Rusko zbavil hlasovacieho práva v Bezpečnostnej rade OSN. Počínanie Ruska, ktoré vo štvrtok začalo inváziu na Ukrajinu, je podľa ukrajinského prezidenta na hrane genocídy. Moskva ešte zintenzívni svoje útoky na civilné ciele, počínanie susednej krajiny je teraz hlavne pomstou, myslí Zelenskyj.

"Chystajú sa (Rusi) ešte viac bombardovať naše ukrajinské mestá, chystajú sa ešte viac zabíjať naše deti. To zlo, ktoré postihlo našu krajinu, musí byť zničené," zdôraznil prezident, ktorý sa stále nachádza v ruskými vojskami obliehanom Kyjeve. Ruské počínanie označil za pomstu, za úmyselne zvolenú taktiku ničenia miest a ubližovania ľuďom. A páchatelia týchto zločinov by mali byť podľa prezidenta pohnaní pred medzinárodný súd. "Ruské zločiny proti Ukrajine nesú známky genocídy," vyhlásil Zelenskyj.

 

 

Ruská strana odmieta, že by útočila na civilné objekty, mieri vraj len na ukrajinskú vojenskú infraštruktúru. Slovami o údajnej genocíde ruskojazyčného obyvateľstva na východe Ukrajiny Moskva v minulých dňoch zdôvodňovala svoj útok na Ukrajinu.

10:12 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyhlásil, že Moskva bombarduje  obytné oblasti na Ukrajine, keď sa jej vojenské sily snažia preniknúť hlbšie na územie krajiny. Informovali o tom agentúra AFP a stanica Sky News. "Uplynulá noc na Ukrajine bola brutálna, znova streľba, bombardovanie obytných oblastí, civilnej infraštruktúry," uviedol Zelenskyj vo videoodkaze zverejnenom na internete. Podľa jeho slov ruské sily útočia aj na oblasti, kde nie je žiadna vojenská infraštruktúra, a útočia na "všetko" vrátane sanitiek.

10:05 Premiér Eduard Heger (OĽaNO) prisľúbil Ukrajine podporu pri vstupe do Európskej únie (EÚ). Slovensko sa podľa jeho slov bude zasadzovať aj o integráciu Ukrajiny do štruktúr EÚ a Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). Ukrajina podľa Hegera každým dňom bojov dokazuje, že patrí do európskeho spoločenstva hodnôt a demokracie. Napísal to vo svojom profile na sociálnej sieti. Viac tu.

9:45 Kanály ruskej štátnej televízie nefungujú. Namiesto toho je na obrazovke vidieť zábery z Ukrajiny. Stojí za tým hackerská skupina Anonymous, ktorá Rusku vyhlásila vojnu.

 

 

9:42 Mesto Košice sa pripravuje na pomoc utečencom z Ukrajiny. Po zasadnutí Krízového štábu mesta Košice o tom informoval Magistrát mesta Košice. „Musíme koordinovať všetky naše kroky na viacerých stupňoch, preto som požiadal aj starostov mestských častí, aby v spolupráci s mestom pomohli vytipovať vhodné lokality na umiestnenie dočasného stanového mestečka pre ľudí utekajúcich pred vojnou, z ktorých drvivá väčšina sú matky s malými deťmi. V spolupráci so štátnymi orgánmi sme pripravení zabezpečiť, aby sa naše mesto stalo logistickým a humanitárnych centrom pre Ukrajincov, ktorí nemohli zostať vo svojej domovine,“ hovorí primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).

Šéf referátu krízového riadenia mesta Peter Ferjenčík po zasadnutí Krízového štábu informoval, že k dnešnému dňu vie mesto poskytnúť 63 lôžok, ubytovanie v zariadeniach mestských podnikov a mestských častí pre 317 osôb a v školách po vybavení lehátkami, posteľami, spacákmi a dekami pre 4 126 osôb. V prípade potreby mesto disponuje priestorom s rozlohou 28-tisíc metrov štvorcových pre stanové mestečko a na nevyhnutný čas vie pre ubytovaných zabezpečiť aj stravu.

9:40 Európska únia (EÚ) musí vyhlásiť, že si praje demokratickú a slobodnú Ukrajinu. Podpredseda Európskeho parlamentu (EP) Michal Šimečka (PS/RE) to uviedol na mimoriadnom rokovaní liberálnej frakcie Európskeho parlamentu. Od EP žiada vyhlásenie, že si želá Ukrajinu ako budúceho člena EÚ. V tlačovej správe o tom informoval Radovan Choleva z Progresívneho Slovenska.

„Samozrejme nevieme, ako dlho vojna potrvá a ako skončí. Aj v tom najlepšom možnom scenári je plné členstvo Ukrajiny v EÚ na dlhé roky - možno desaťročia - vzdialené. Ukrajinky a Ukrajinci dnes potrebujú najmä vojenskú, materiálnu a humanitárnu pomoc. Ale rovnako potrebujú nádej - svetlo na konci tohto desivého tunela. Presne to žiada prezident Volodymyr Zelenskyj, keď prosí o prísľub členstva v EÚ. A má pravdu," uviedol Šimečka.

9:37 Maďarský rezort diplomacie zorganizoval evakuačnú akciu, v rámci ktorej sa podarilo dostať z Kyjeva 35 osôb, najmä maďarských občanov, ale aj sedem občanov iných krajín. Spravodajca TASR cituje z videozáznamu maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa zverejneného v noci zo soboty na nedeľu na Facebooku.

"V Kyjeve je mnoho maďarských diplomatov, ich rodinných príslušníkov a ďalší občania Maďarska. V piatok sme sa rozhodli, že rezort zorganizuje medzinárodný evakuačný konvoj pod maďarským vedením. Akcia sa podarila, evakuovaných v sobotu v bezpečí doviezli na generálny konzulát v Užhorode," povedal šéf diplomacie. V skupine evakuovaných bolo 24 maďarských pracovníkov veľvyslanectva, diplomatov a ich rodiny vrátane detí, dvaja novinári maďarských verejnoprávnych médií a dvaja ďalší občania Maďarska.

Otvoriť galériu

9:21 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyzval cudzincov, aby prišli na Ukrajinu vytvoriť legionársku jednotku, ktorá by sa potom zapojila do boja proti ruskej agresii. Vo vyhlásení zverejnenom v Kyjeve po troch dňoch tvrdých bojov ukrajinských síl s ruskou armádou, vyzval Zelenskyj ľudí z celého sveta, aby prišli a pomohli brániť ukrajinskú zvrchovanosť proti ruskej invázii. Viac tu.

Otvoriť galériu

9:19 Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) zriadi pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny špeciálny informačný web. Najdôležitejšie informácie budú na portály ua.gov.sk. Odbor komunikácie MIRRI SR o tom informoval v tlačovej správe.

Pre ľudí z Ukrajiny, ktorí ušli pred ruskou agresiou, spúšťame od dnešného dňa stránku v ukrajinskom jazyku, kde nájdu všetky potrebné informácie, ako postupovať po prekročení slovenských hraníc a kde hľadať pomoc. Ukrajinci tak nebudú musieť hľadať informácie na rôznych stránkach, všetko nájdu na tomto jednom mieste,“ uviedla ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

Portál ua.gov.sk bude obsahovať potrebné informácie pre občanov Ukrajiny, ktoré im pomôžu zorientovať sa po príchode na Slovensko. Portál zahŕňa odpovede na najčastejšie kladené otázky, dôležité kontakty, informácie pre žiadateľov o azyl a informácie o hraničných priechodoch. Portál vytvorila štátna spoločnosť Slovensko IT, ktorá patrí pod MIRRI SR, v spolupráci s Migračným úradom Ministerstva vnútra SR.

9:14 Na pomník červenoarmejca na Moravskom námestí v Brne niekto namaľoval srdce v národných farbách Ukrajiny, teda modrej a žltej. Mestská časť Brno-stred ho nebude odstraňovať. Hovorkyňa radnice Kateřina Dobešová povedala, že na to aktuálne nie je dôvod. Rovnaký symbol sa na pomníku objavil už v roku 2015. "Nejedná sa o hanlivý nápis, ktorý by niekoho urážal. Nevidíme momentálne dôvod, prečo takéto vyjadrenie solidarity s Ukrajinou rýchlo odstraňovať," uviedla hovorkyňa.

9:10 Ukrajinské sily zneškodnili strelu s plochou dráhou letu, ktorá bola vypálená ruským strategickým bombardérom z Bieloruska, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na veliteľa ukrajinskej armády. Ruskí vojaci zablokovali mestá Cherson a Berďansk v južnej časti Ukrajiny, oznámilo podľa agentúry RIA Novosti ruské ministerstvo obrany.

"Vzdušné sily ozbrojených síl Ukrajiny pred pár minútami zostrelili riadenú strelu, vypálenú na ukrajinskú metropolu z bieloruského územia lietadlom Tu-22," uviedol na facebooku veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Použitie tejto zbrane označil za ďalší vojnový zločin Ruska a Bieloruska.

9:09 Obyvatelia z Ukrajiny môžu využívať služby prímestskej autobusovej dopravy v Košickom kraji bezplatne. Košický samosprávny kraj (KSK) zabezpečí bezplatnú prepravu všetkým ukrajinským občanom, ktorí smerujú na územie Slovenska. "Bezplatná preprava sa týka oboch zmluvných autobusových dopravcov Košického samosprávneho kraja - ARRIVA Michalovce a eurobus. Ukrajinským občanom bude poskytnutá bezplatná doprava po preukázaní sa občianskym preukazom alebo pasom," informoval Úrad KSK.

Opatrenie je v súvislosti s mimoriadnou situáciou na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici vyvolanej vojenským konfliktom na Ukrajine. Spoločnosť ARRIVA Michalovce prevádzkuje kyvadlovú autobusovú dopravu z hraničného priechodu Vyšné Nemecké na železničnú stanicu do Michaloviec. "Autobusy premávajú podľa záujmu v dvojhodinových intervaloch a nadväzujú na vlakové spojenia z Michaloviec do Košíc. V prípade záujmu bude kyvadlová doprava rozšírená o ďalšie hraničné priechody s Ukrajinou," uviedol KSK na svojej webstránke.

8:59 Ruská delegácia v nedeľu prišla do Bieloruska, kde by mala rokovať so zástupcami ukrajinskej strany, oznámila agentúra TASS s odvolaním sa na hovorcu ruského prezidenta Dmitrija Peskova. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ale vzápätí uviedol, že nehodlá so zástupcami Moskvy vyjednávať v Bielorusku, ktoré má podiel na ruskej agresii proti jeho krajine, napísala agentúra Reuters.

Zelenskyj dodal, že zostáva otvorený možnosti rozhovorov na inom mieste, ktoré sa nezapojilo do agresie proti Ukrajine. Ak by sa tieto rokovania uskutočnili, boli by prvé od 24. februára, kedy Rusko začalo inváziu na Ukrajinu, dodal Reuters.

Poradca ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak vyhlásil, že pozícia prezidenta Zelenského zostáva rovnaká – akceptuje len skutočné rozhovory, žiadne ultimáta. Ruská delegácia sa do Bieloruska vydala s vedomím, že jej cesta je zbytočná, dodal Podoljak.

8:36 Festival Pohoda organizuje v nedeľu od 15.00 h na Hlavnom námestí v Bratislave Koncert pre Ukrajinu. Organizátori chcú podujatím vyjadriť solidaritu s ľuďmi na Ukrajine. "Slobodné umenie sa najlepšie rozvíja v slobodných krajinách a vieme, že o to isté sa snažia aj naši priatelia na Ukrajine," uviedol riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák.

"Každoročne na Pohode vystupujú skvelí ukrajinskí umelci a umelkyne, prichádzajú k nám zástupcovia ich médií, mnohí návštevníci a máme tiež skvelé vzťahy s promotérmi. Chceme im aj takto všetkým odkázať, že v týchto ťažkých chvíľach sme s nimi," vyhlásil Kaščák.

Poznamenal, že ak by sa podobný útok týkal Slovenska, jedným z prvých cieľov by bolo trenčianske letisko. "Slúži aj na mnohé civilné aktivity, vrátane nášho festivalu," dodal. Na koncerte vystúpi aj ukrajinská DJ-ka Miklei, ktorá žije na Slovensku. Ďalšie mená zverejňujú organizátori na webstránke festivalu Pohoda a facebookovom evente Koncertu pre Ukrajinu.

8:30 Podľa ruských tlačových agentúr Kremeľ oznámil, že je Rusko pripravené na rokovanie s Ukrajinou v Bielorusku. Informovala o tom agentúra AFP na Twitteri.

 

 

8:14 Moskva tvrdí, že jej vojaci "úplne" obkľúčili juhoukrajinské mesto Cherson, ako aj mesto Berďansk na juhovýchodnom pobreží Ukrajiny. Informuje o tom agentúra AFP a odvolaním sa na nedeľňajšie vyhlásenie hovorcu ruského ministerstva obrany.

8:13 V nasledujúcich dňoch dôjde na Ukrajine podľa Ozbrojených síl (OS) SR k zintenzívneniu bojov, a tým aj k rozsiahlejším stratám medzi civilným obyvateľstvom. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič s tým, že ruské ministerstvo obrany oznámilo v sobotu (26. 2.) rozšírenie vlastných operácii na území Ukrajiny "všetkými smermi".  

V sobotu sa podľa slov Zemanoviča naďalej podarilo zadržiavať ruské vojská pri ukrajinských mestách Černigov, Sumy a Charkov. "Protivník tu nedosiahol takmer žiadne územné zisky a naopak utrpel väčšie straty," priblížil. Viac tu.

8:03 Západne od centra ukrajinského hlavného mesta Kyjev sa v nedeľu ráno ozval výbuch a po zhruba 20 minútach nasledovali ďalšie dve explózie. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej sa krátko pred explóziami rozozneli sirény varujúce pred náletom. Po tretej noci ruských útokov, ktoré prinútili tisíce obyvateľov vyhľadať útočisko v podzemných bunkroch, zostáva kontrola Kyjeva v rukách ukrajinskej armády.

"Situácia v Kyjeve je pokojná, hlavné mesto je úplne pod kontrolou ukrajinskej armády a obrany. V noci došlo k niekoľkým stretom so skupinami sabotérov," napísal na oficiálnom účte na telegrame Mykola Povoroznyk, prvý námestník mestskej správy Kyjeva.

8:02 Generálny riaditeľ poľskej tlačovej agentúry PAP Wojciech Surmacz vyzval na vylúčenie ruskej tlačovej agentúry TASS z Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) a apeloval zintenzívniť boj proti dezinformáciám. "Vyzývam správnu radu (EANA), aby začala postupy na okamžité vylúčenie agentúry TASS z Európskej aliancie tlačových agentúr," napísal Surmacz v liste adresovanom predstavenstvu aliancie.

Ruská agentúra podľa neho "bezprecedentným spôsobom a v doteraz nevídanom rozsahu šírila nepravdivé informácie na tému ruskej agresie proti Ukrajine". "Nedovoľme podsúvanie a legitimizáciu dezinformácií o zločinnom útoku Ruska na Ukrajinu," pokračoval Surmacz v liste.

"Solidarita s našimi priateľmi z (ukrajinskej tlačovej) agentúry Ukrinform a s celým ukrajinským národom je dnes našou povinnosťou. Nech žije slobodná a nezávislá Ukrajina," zdôraznil Surmacz podľa sobotňajšej správy agentúry PAP.

7:47 Sirény varujúce pred možným náletom sa v nedeľu okolo 06.00 h rozozvučali aj v meste Rivne na západe Ukrajiny a v Luck na severozápade krajiny. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

7:25 Ruským vojakom sa podarilo preniknúť do ukrajinského mesta Charkov. Na internete o tom informoval poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko, ktorého citovala agentúra Reuters. Podľa ukrajinskej agentúry Unian sa v meste odohrávajú pouličné boje.

Podľa Heraščenka bola technika ruskej armády videná v uliciach Charkova na severovýchode Ukrajiny. Video, ktoré poradca zverejnil, ukazuje niekoľko ľahkých vojenských vozidiel nasledovaných nákladnými automobilmi, ktoré sa pohybujú po jednej z ulíc.

 

 

7:14 Pouličné protesty proti vojne na Ukrajine sa v Moskve, Petrohrade a ďalších ruských mestách obnovili aj v sobotu, pričom ľudia vyšli do ulíc i napriek masovému zatýkaniu vo štvrtok a piatok.Podľa OVD-Info, skupiny pre ľudské práva, ktorá sleduje politické zatýkanie, bolo v sobotu v 34 ruských mestách na protivojnových protestoch zadržaných najmenej 460 ľudí vrátane viac ako 200 v Moskve.

Medzi zadržanými v meste Belgorod na západe Ruska pri hraniciach s Ukrajinou boli aj dvaja novinári rozhlasovej stanice Rádio Sloboda (RFE/RL). Po niekoľkých hodinách ich polícia prepustila na slobodu. Ako v noci na nedeľu informovala agentúra AP, v Rusku sa množia rôzne druhy protestov proti vojne.

Otvorené listy odsudzujúce ruskú inváziu na Ukrajinu podpísalo len v sobotu už viac ako 6000 zdravotníckych pracovníkov; iný dokument s podobným obsahom za sobotu podporilo viac ako 3400 architektov, inžinierov a urbanistov, zatiaľ čo výzvu za mier na Ukrajine podpísalo v sobotu vyše 500 učiteľov. Viac tu.

7:12 Telefonická linka určená pre rodiny ruských vojakov, ktorú zriadili ukrajinské úrady, je doslova zaplavená hovormi. Informovala o tom v noci na nedeľu spravodajská stanica BBC, ktorá sa odvolala na v angličtine písaný web Kyiv Independent. Linka sa volá "Vráť sa živý z Ukrajiny" a v sobotu ju spustilo ukrajinské ministerstvo obrany.

"Na tejto telefónnej linke môžete zistiť, či sú vaši príbuzní stále nažive, či sú zajatí, zranení, a môžete sa dohodnúť, kedy a ako si prevezmete telo svojho zosnulého príbuzného," uviedol nemenovaný predstaviteľ. Ministerstvo obrany uviedlo, že v záujme "zastavenia vrahov z Kremľa" je potrebné, aby sa o stratách v radoch vojakov a dôstojníkov ruskej armády dozvedelo čo najviac ľudí.

Rusko medzičasom prvýkrát priznalo smrť svojho vojaka padlého v bojoch na Ukrajine. Je ním dôstojník ruskej armády Nurmagomed Gadžimagomedov. Sústrasť rodine vyjadril najvyšší predstaviteľ Dagestanu Sergej Melikov, informoval v noci na nedeľu web Nexta.

7:10 Boje, ktoré sa odohrávajú v ukrajinskej metropole Kyjev, si v sobotu večer vyžiadali život šesťročného chlapca a niekoľko zranených ukrajinských civilistov. V nedeľu o tom informovala televízia CNN, ktorá sa odvolala na miestne lekárske zdroje. Chlapec zahynul pri streľbe, ku ktorej došlo na západe Kyjeva. Lekár miestnej nemocnice uviedol, že medzi zranenými sú dvaja tínedžeri a traja dospelí.

Ďalšiu obeť hlásia z mesta Charkov, kde delostrelecká paľba v sobotu večer zasiahla deväťposchodový bytový dom, pričom prišla o život jedna žena. Záchranná služba podľa CNN uviedla, že budova bola značne poškodená. Do bezpečia sa podarilo evakuovať asi 80 ľudí, z ktorých väčšina sa ukrývala v suteréne budovy. Viac tu.

7:08 Ukrajinský minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov v sobotu na sociálnej sieti Twitter informoval, že vláda v Kyjeve "vytvára IT armádu", aby "pokračovala v boji na kybernetickom fronte". Ako v noci na nedeľu uviedla spravodajská televízia CNN, Fedorov zverejnil toto oznámenie aj v aplikácii na odosielanie správ Telegram, pričom nabádal hackerov na kybernetické útoky na kľúčové ruské energetické firmy a finančné firmy. Navrhovaný zoznam cieľov zahŕňa plynárenský gigant Gazprom a veľké ruské banky - Sberbank a VTB.

Kybernetické útoky zohrávajú významnú rolu vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Tesne pred touto inváziou zaplavila webové stránky ukrajinskej vlády séria takzvaných distribuovaných útokov na zamedzenie služby (DDoS). Biely dom obvinil z jedného z týchto kôl kyberútokov ruskú vojenskú rozviedku. Moskva však toto obvinenie poprela. V piatok ukrajinskí predstavitelia obvinili bieloruské ministerstvo obrany zo snahy hacknúť súkromné e-mailové účty ukrajinského vojenského personálu. CNN poznamenala, že bieloruské ministerstvo na jej žiadosť o komentár nereagovalo.

7:07 Obrancovia ukrajinského Hadieho ostrova v Čiernom mori sú možno stále nažive. Ak je to tak, potom sú zrejme vojnovými zajatcami ruskej armády. Podľa spravodajskej televízie CNN to v sobotu uviedla Štátna pohraničná stráž Ukrajiny (DPSU). "Sme pevne presvedčení, že všetci ukrajinskí obrancovia Hadieho ostrova môžu byť nažive," uvádza sa vo vyhlásení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj aj DPSU v piatok uviedli, že všetci ukrajinskí vojaci padli v boji o  malý ostrov. Viac tu.

7:05 Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid v sobotu povedal, že nariadil veľvyslancovi krajiny, aby sa opäť ujal svojej funkcie v Poľsku. Agentúra AFP konštatovala, že Izrael takto "obrátili list" v šesť mesiacov trvajúcej roztržke s Poľskom týkajúcej sa tamojšej legislatívy, ktorú Izrael považuje za "antisemitskú". Lapid vysvetlil, že toto rozhodnutie bolo prijaté s cieľom "posilniť pomoc izraelským občanom prekračujúcim hranice z Ukrajiny do Poľska a vzhľadom na dôležitosť udalostí a na ústrednú úlohu, ktorú v nich Poľsko zohráva". Viac tu.

7:02 USA, EÚ, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Británia a Kanada na budúci týždeň vytvoria spoločnú pracovnú skupinu, ktorá bude dohliadať na implementáciu finančných sankcií uvalených na Rusko. Podľa spravodajskej stanice BBC to zástupcovia týchto krajín uviedli v nedeľu v spoločnom vyhlásení zverejnenom Bielym domom. "Zaviazali sme sa, že na budúci týždeň vytvoríme transatlantickú pracovnú skupinu, ktorá zabezpečí efektívnu implementáciu našich finančných sankcií identifikáciou a zmrazením aktív jednotlivcov a spoločností, na ktoré sa vzťahujú sankcie existujúce v rámci našej jurisdikcie," uvádza sa vo vyhlásení.

Okrem toho sa v ňom píše, že signatári vyhlásenia majú v úmysle rozšíriť zoznam sankcií o "ruských štátnych úradníkov a príslušníkov elity, ktorí sú blízki ruskej vláde". Plánujú tiež "zapojiť aj ďalšie vlády, aby pracovali na identifikácii a marení pohybu nezákonných príjmov" a znemožnili sankcionovaným jednotlivcom a spoločnostiam skrývať svoje aktíva po celom svete.

7:00 Z periférií ukrajinskej metropoly Kyjev hlásili v nedeľu skoro ráno dve veľké explózie, informovala spravodajská televízia CNN s tým, že zásah dostal veľký sklad ropy v meste Vasyľkiv, kde sa nachádza aj letisko. Táto oblasť bola podľa ukrajinských predstaviteľov dejiskom ťažkých bojov už v piatok večer.

Miestne médiá informovali, že zásah ropného skladu vo Vasyľkive potvrdila aj primátorka mesta Natalija Balasynovičová i poradca ukrajinskej vlády Anton Heraščenko. Na mieste ich overil aj štáb CNN.

Balasynovičová dodala, že mesto a letisko pri ňom boli vystavené silnému ostreľovaniu balistickými raketami. "Nepriateľ chce zničiť všetko naokolo, ale nepodarí sa mu to. Vydržme!" napísala na sociálnych sieťach podľa CNN.

Médiá dodali, že zásah ropného skladu môže vyvolať rozsiahlu technologickú a environmentálnu katastrofu. Radnica mesta Vasyľkiv už medzičasom upozornila, že dym a škodlivé látky z horenia sa môžu šíriť akýmkoľvek smerom, preto obyvateľov vyzvala, aby zatvorili okná. Rovnaký pokyn dostali aj ľudia v Kyjeve, ktorý leží asi 40 kilometrov severne od miesta výbuchu a mohutného požiaru.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, ČTK, SITA, BBC, Reuters, AP, The Guardian, CNN

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...
Judge holding gavel in courtroom
Muž dostal za smrť mladíka podmienku: Zdrvená matka už stratila vieru v spravodlivý proces
Ilustračné foto
Slovensko zažije oteplenie: Na príjemnú zmenu sa môžete tešiť už počas víkendu
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
(ilustračné foto)
Veľké dopravné obmedzenia počas celého víkendu: V tomto úseku dajte radšej nohu dole z plynu
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?
Na dne jazera našli potápači aj kolobežku.
Foto
Šokujúci nález v Štrkovci: Pozrite, čo odtiaľ vylovili! Nebudete veriť vlastným očiam
(ilustračné foto).
Šialené! Na Slovensku padla výhra v hodnote 5,3 milióna eur, šťastlivec však peniaze nikdy neuvidí
Šéfkuchár Massimo bol so Samuelovej návštevy nadšený.
Foto
Samuel L. Jackson tajne na Slovensku! Šéfkuchár Massimo povedal pravdu: Takýto je hviezdny herec naozaj
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
TOTO spravil nahnevaný Ramsay počas zápasu s Českom: Je to neakceptovateľné!
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Nahnevaný Ramsay spravil počas zápasu s Českom neobvyklú vec: Je to neakceptovateľné!