Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.02.2022 07:05 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideo

ONLINE Vojna na Ukrajine: Ruská armáda dostala rozkazy na rozšírenie svojej ofenzívy! Mrazivé vyhlásenie

Šéf Kremľa Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách spustil rozsiahlu vojenskú operáciu na Ukrajine. Ruské jednotky zaútočili na viaceré miesta na ukrajinskom území a v piatok v skorých ranných hodinách začal zaútočili na Kyjev. Všetky dôležité informácie pre vás prinášame ONLINE.

Fotogaléria
24
fotiek v galérii

01:31 Severná Kórea odpálila v nedeľu smerom na východ zatiaľ neidentifikovaný projektil, informoval zbor náčelníkov štábov armády Južnej Kórey. Ide o ôsmu demonštráciu sily režimu KĽDR od začiatku kalendárneho roka. K odpáleniu projektilu došlo po tom, čo KĽDR vykonala sedem kôl testov rakiet, vrátane skúšky balistickej rakety stredného doletu z 30. januára, informovala agentúra AFP.

01:07  Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v sobotu večer oznámil, že Ukrajina dočasne zatvorí svoje hranice s Ruskom a Bieloruskom. Vo videovyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti Telegram Šmyhaľ ozrejmil, že od pondelka 28. februára bude prechod z Ruska a Bieloruska na Ukrajinu povolený iba občanom Ukrajiny. "Prosím, vráťte sa a dokážte, že ste na strane svetla. Obraciam sa aj na všetky civilizované krajiny: Na koho strane ste?" spýtal sa Šmyhaľ. "Ste na strane vrahov detí, alebo ste na strane veľkých Európanov, ktorí bránia svoju krajinu a svoju slobodu pred agresiou?" dodal podľa televízie CNN.

00:28 Ruská federácia v nedeľu uzatvorila svoj vzdušný priestor pre lety prevádzkované dopravcami z Lotyšska, Litvy, Slovinska a Estónska. Toto rozhodnutie bolo prijaté v reakcii na zákaz prevádzky ruských lietadiel na území spomínaných štátov.

00:21  Nad ukrajinskou metropolou Kyjev sa okolo polnoci miestneho času rozozvučali sirény varujúce pred raketovými útokmi a náletmi, informovala britská spravodajská stanica BBC. Primátor Kyjeva Vitalij Kličko informoval, že nepriateľ do mesta neprenikol. Upozornil však, že v Kyjeve operujú sabotážne skupiny. Rusko okrem toho ostreľuje civilistami obývané oblasti mesta. Správy z Moskvy v posledných hodinách hovorili o vydaní rozkazu postupovať na Kyjev "zo všetkých smerov".

23:48 Európska únia spolu so Spojenými štátmi a ďalšími západnými partnermi oznámila v sobotu večer nové sankcie voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu. Medzi nimi figuruje vylúčenie niekoľkých ruských bánk zo systému medzibankových platieb SWIFT.

23:31 Spojené štáty a ich spojenci sú blízko k zavedeniu nových drastických sankcií voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu, ktoré by mohli ochromiť jeho ekonomiku a finančný systém. Agentúra Bloomberg s odvolaním sa na informované zdroje uviedla, že Washington zvažuje sankcie proti ruskej centrálnej banke so zameraním na rezervy krajiny. Nie je však jasné, v akej pokročilej fáze tieto rokovania sú.

23:22 Európska komisia (EK) navrhne lídrom členských krajín Európskej únie vyradiť určitý počet ruských bánk z globálneho systému SWIFT, ktorý je kľúčový pre medzinárodné finančné transakcie. Oznámila to v sobotu predsedníčka EK Ursula von der Leyenová, ktorá v prejave označila postup ruskej armády na Ukrajine za barbarský čin. EÚ postupuje v koordinácii so Spojenými štátmi, Kanadou a Britániou.

23:18 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu naliehal na Západom neuznaného prezidenta Alexandra Lukašenka, aby "požadoval čo najrýchlejšie stiahnutie ruských jednotiek" z územia Bieloruska. Podľa agentúry AFP táto Macronova žiadosť zaznela v ich spoločnom telefonáte, ktorý sa uskutočnil v sobotu.

23:09  Premiér SR Eduard Heger (OĽANO) sľúbil počas telefonického rozhovoru s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským, že Slovensko podporí vstup Ukrajiny do Európskej únie. Predseda vlády to uviedol na sociálnej sieti. Heger v sobotu večer zavolal ukrajinskému prezidentovi, aby ho informoval o ďalšej vládou SR schválenej pomoci pre Ukrajinu. "Slovensko sa bude zasadzovať aj o integráciu Ukrajiny do štruktúr Európskej únie (EÚ) a NATO. Ukrajina dokazuje každý jeden ťažký deň bojov, že patrí do európskeho spoločenstva hodnôt a demokracie, patrí do EÚ," vyhlásil Heger. Ukrajina podľa jeho slov môže rátať s tým, že Slovensko podporí všetko, čo napomôže prinavrátiť mier na ukrajinské územie.

22:50  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu privítal kroky Západu smerujúce k vylúčeniu Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT. Ide o krok, ktorý Ukrajina očakáva v rámci reakcie Západu na vpád ruských jednotiek na Ukrajinu. Zelenskyj tiež uvítal ochotu Turecka a Azerbajdžanu pomôcť pri organizovaní mierových rozhovorov Ukrajiny s Ruskom a označil svoj rozhovor s talianskym premiérom Mariom Draghim za kľúčový pre dosiahnutie dohody o väčšej medzinárodnej podpore Ukrajine.

22:36 Bezpečnostná rada OSN sa chystá v nedeľu hlasovať o zvolanie osobitného zasadnutia Valného zhromaždenia kvôli ruskej invázii na Ukrajinu. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters. Zvolanie najvyššieho orgánu OSN má prísť po tom, čo Bezpečnostná rada v piatok kvôli vetu Ruska neschválila rezolúciu kritizujúcu vstup ruských vojsk na Ukrajinu.

22:31 Spoločnosť Meta Platforms, majiteľ Facebooku, a prevádzkovateľ internetových stránok na prehrávanie videí YouTube zakázali ruským štátnym médiám a ďalším ruským kanálom získavať peniaze z reklamy na ich platformách. K tomuto kroku sa rozhodli kvôli invázii Ruska na Ukrajinu, informovala v sobotu agentúra Reuters.

22:17 Čečenský vodca a spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina - Ramzan Kadyrov - v sobotu informoval, že čečenskí bojovníci sa už zapojili do tzv. ruskej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Ako informovala agentúra Reuters, vo videu zverejnenom na internete sa Kadyrov chválil, že čečenské jednotky doteraz neutrpeli žiadne straty. Povedal tiež, že ruské sily by mohli ľahko dobyť veľké ukrajinské mestá vrátane hlavného mesta Kyjev, ale ich úlohou je vyhnúť sa stratám na životoch.

22:07 V nedeľu sa kvôli ruskej invázii na Ukrajinu znovu zídu ministri zahraničia Európskej únie. Na Twitteri o tom informoval šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Rokovať sa bude o podpore ukrajinskej armády a ďalších sankciách proti Rusku. Šéf Európskej rady Charles Michel uviedol, že EÚ uľahčí dodávky vojenskej pomoci na Ukrajinu.

21:47 Prezidentka SR Zuzana Čaputová v nedeľu (27. 2.) predpoludním navštívi obec Ubľa v okrese Snina a tamojší hraničný priechod. Oboznámiť sa chce so situáciou na slovensko-ukrajinskej hranici. Hlava štátu na mieste odovzdá materiálnu pomoc - dar Slovenskej aliancie moderného obchodu Slovenskému Červenému krížu, ktorého dobrovoľníci na hranici pomáhajú samospráve a ľuďom utekajúcim pred vojnou. "Okrem nich sa v Ubli stretne aj so starostami ďalších prihraničných obcí, príslušníkmi Policajného zboru, Finančnej správy a Ozbrojených síl SR a bude sa zaujímať o to, ako samospráva a štátne zložky zvládajú aktuálnu situáciu," priblížil Strižinec.

21:30 Z Ostravy vypravili v sobotu večer humanitárny vlak, ktorý do mesta Čop na západnej Ukrajine odváža zdravotnícke a hygienické potreby, spacie vaky, deky a ďalší materiál. Z Čopu môže do Česka odviezť niekoľko stoviek vojnových utečencov z Ukrajiny.

21:25 Generálny tajomník OSN António Guterres povedal v sobotu v telefonáte ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že bude pracovať na zvýšení humanitárnej pomoci Ukrajine, ktorú napadlo Rusko. 

21:20 Ukrajina napadnutá ruskou armádou získala ďalších vysoko postavených spojencov: podporu jej vyjadril britský princ William s manželkou Kate. Na Twitteri napísali, že stoja na strane Ukrajincov, ktorí statočne bojujú za svoju budúcnosť. Členovia britskej kráľovskej rodiny sa pritom takmer nikdy nevyjadrujú k politickým otázkam, upozornila agentúra Reuters. Ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému v sobotu zavolal aj pápež František, aby vyjadril bolesť nad utrpením napadnutej krajiny.

21:05  Vládny kabinet sa mimoriadne zíde aj v nedeľu (27. 2.). Rokovať začne od 13.30 h. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR. Program rokovania vlády zatiaľ nie je zverejnený.

21:02 Prvé tzv. hotspoty budú zriadené v priebehu nedele (27. 2.) v štyroch obciach na východe Slovenska, a to v Uliči, Ubli, Vyšnom Nemeckom a Veľkých Slemenciach. Pre vojnových utečencov z Ukrajiny zabezpečia prvú pomoc. Hotspoty nebudú slúžiť ako ďalšie hraničné priechody. Fungovať by mali nepretržite 24 hodín, sedem dní v týždni.

20:42 Z ukrajinského Čopu v nedeľu (27. 2.) skoro ráno vypraví česká Arriva s podporou Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) evakuačný vlak. Nástup do vlaku by mal byť o 5.00 h, vypravený bude zhruba do 9.00 h. "Vstup do vlaku je voľný pre občanov Ukrajiny," upozornil dopravca. Cestujúci musia mať pri sebe identifikačný doklad s fotografiou. 

20:41 Prvé tzv. hotspoty budú zriadené v priebehu nedele (27. 2.) v štyroch obciach na východe Slovenska - Uliči, Ubli, Vyšnom Nemeckom a Veľkých Slemenciach. Pre vojnových utečencov z Ukrajiny zabezpečia prvú pomoc.

20:24  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal sobotňajšie rozhodnutie Nemecka poslať Ukrajine zbrane na boj proti ruskej invázii. "Nemecko práve oznámilo dodanie ručných protitankových granátometov a rakiet typu zem-vzduch triedy Stinger. Pokračujte, kancelár Olaf Scholz!" napísal Zelenskyj na Twitteri.

20:20 Charitatívnu zbierku na pomoc Ukrajine spustila v sobotu mestská časť (MČ) Košice - Staré Mesto. V prvý deň ju prišli podporiť stovky ľudí. Centrum SOS pre Ukrajinu je zriadené v sobášnej sieni na staromestskej radnici, informovala hovorkyňa MČ Renáta Némethová.

19:51 Desaťtisíce ľudí sa v sobotu zúčastnili na zhromaždeniach v mestách v Estónsku na znak solidarity s Ukrajinou, ktorá čelí vojenskej ofenzíve zo strany Ruska. Podľa polície sa na demonštrácii a následnom hudobnom koncerte za Ukrajinu podľa odhadov zúčastnilo až 30.000 ľudí, ktorí mávali ukrajinskými i estónskymi vlajkami a transparentmi.

19:34 Ruská invázia na Ukrajinu predstavuje zlomový bod v histórii, vyhlásil v sobotu nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz. "V tejto situácii je našou povinnosťou podporovať Ukrajinu v jej obrane voči prenikajúcej armáde (ruského prezidenta) Vladimira Putina podľa našich najlepších možností," podotkol Scholz a zdôraznil, že Nemecko "stojí blízko pri Ukrajine".

19:31 Dvaja dánski novinári utrpeli na Ukrajine strelné poranenia, keď na ich auto v sobotu pálili neznámi strelci. Reportér Stefan Weichert a fotograf Emil Filtenborg Mikkelsen boli "urýchlene prevezení do nemocnice a sú mimo ohrozenia života", uviedol dánsky denník Ekstra Bladet. Obaja žurnalisti robili reportáž o vojne neďaleko severovýchodného ukrajinského mesta Ochtyrka, približne 50 kilometrov od ruskej hranice, dodal denník.

19:29 Pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny je od soboty prístupný špeciálny informačný web ua.gov.sk. Stránka zatiaľ ponúka odpovede na často kladené otázky, napríklad čo sa bude diať po prekročení hraníc, kde hľadať dočasné útočisko, možnosti práce alebo zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Ďalej obsahuje kontakty na políciu, hasičov, zdravotnú službu či ukrajinskú ambasádu. Sú tam aj informácie pre žiadateľov o azyl a informácie o hraničných priechodoch.

19:19 Slovenské hranice sú pripravené zvládať nápor ľudí utekajúcich z Ukrajiny pred vojnou. Na sociálnej sieti to uviedol premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Pripomenul, že vládny kabinet v sobotu pre situáciu na Ukrajine a očakávaný prílev ľudí vyhlásil na Slovensku mimoriadnu situáciu.

19:14 Niekoľko tisíc ľudí protestovalo v sobotu v rakúskej metropole Viedeň proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a jeho invázii na Ukrajinu.

19:08 Ruskí vojaci vyhodili do vzduchu priehradu, ktorú postavila Ukrajina na juhu v Chersonskej oblasti a ktorá v roku 2014 odrezala Ruskom anektovaný Krymský polostrov od zásob vody. Priehrada odrezala dôležitý Severokrymský kanál od rieky Dneper - práve tento kanál privádzal vodu z Dnepra na polostrov Krym.

19:07 Slovenskí hotelieri združení v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) sa pridali k iniciatíve Kto pomôže Ukrajine? a utečencom ponúkajú pomoc vo forme ubytovania, prepravy či teplého jedla.

19:04  Zodpovednosť za vojnu na Ukrajine pripisuje Rusku viac ako 62 percent Slovákov. Dvadsaťpäť percent ľudí zastáva názor, že za konflikt sú zodpovedné USA. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre Hospodárske noviny. Realizoval sa na vzorke 1000 respondentov v piatok (25. 2.). Zodpovednosť za vojnu na Ukrajine pripisuje 8,9 percenta Slovákov medzinárodnej organizácii NATO. Vinníkmi sú aj Ukrajina (7,8 percenta) a Európska únia (päť percent).

18:59 Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) rozhodnutie o vyradení ruských televíznych staníc z programovej ponuky podporuje a operátorom ponúka konzultácie. Uviedla to v tlačovej správe hovorkyňa RVR Lucia Michelčíková s tým, že platná legislatíva neumožňuje okamžitý zákaz šírenia ruských televíznych staníc. 

18:48 Nemecko oznámilo, že pracuje na vylúčení Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT "cieleným a funkčným spôsobom", ktorý by obmedzil akékoľvek kolaterálne škody.

18:31 Nemecko schválilo dodávky 400 protitankových raketometov na Ukrajinu, informoval v sobotu vládny zdroj. Je to zásadný obrat v dlhodobej politike Nemecka, ktorá zakazuje vývoz zbraní do konfliktných oblastí. Okrem nich bolo pre Ukrajinu schválených aj 14 obrnených vozidiel a 10.000 ton pohonných látok

18:25 Ruské vládne webstránky, medzi nimi Kremľa či ministerstva obrany, naďalej nefungujú. Jasné dôvody výpadkov podľa spravodajskej televízie CNN nie sú známe, no medzinárodná hackerská skupina Anonymous vyhlásila, že webstránky napáda ona.

18:16 Viac než 10.000 ľudí demonštrovalo v sobotu proti ruskej invázii na Ukrajine na niekoľkých protestných zhromaždeniach vo fínskej metropole Helsinki. Všetky demonštrácie boli podľa vyjadrení fínskej polície pokojné. 

18:07 Vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva obrany oznámil, že postup Ruska na Ukrajine je pomalší, než pôvodne očakávalo, a to z dôvodu neočakávane pevného odporu. Rusko má podľa vyjadrení v súčasnosti na Ukrajine najmenej 50 percent svojej hrubej útočnej sily. Takisto však uviedol, že u Rusov môže "narastať frustrácia" z nedostatočného postupu za posledných 24 hodín - najmä v oblastiach na severe Ukrajiny.

18:03 Stovky ľudí sa zhromaždili v sobotu pred ruskou ambasádou v Bratislave a na bratislavskom Hlavnom námestí, aby vyjadrili odpor proti ruskej vojenskej agresii na Ukrajine. Podujatia na podporu Ukrajiny boli v sobotu večer aj v Poprade či Považskej Bystrici. Na námestí vystúpili rečníci známi zo spoločenského a verejného diania na Slovensku.

18:00 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v sobotu Rusom v ich jazyku odkázal, že si nezaslúžia "nezmyselnú vojnu" proti svojim ukrajinským susedom. "Ruským občanom: Zaslúžite si žiť v bezpečí a dôstojnosti tak ako ľudia všade na svete. Nikto sa nepokúša ohroziť to," napísal Blinken na Twitteri. "Nezaslúžite si nezmyselnú vojnu s vašimi susedmi, priateľmi a rodinou na Ukrajine. Obyvatelia Ukrajiny si zaslúžia žiť v mieri tak ako vy," dodal americký minister zahraničných vecí.

17:58 Vyše 500 ľudí protestovalo v sobotu podvečer v Budapešti pred ruským veľvyslanectvom proti vojne na Ukrajine, informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na spravodajský server telex.hu

17:57 Na Ukrajine podľa odhadov žije 9000 až 12 000 ľudí hlásiacich sa k slovenskej národnosti alebo majúcich slovenský pôvod. Slováci na Ukrajine tvoria autochtónne obyvateľstvo prevažne v Zakarpatskej oblasti. TASR o tom informoval Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ), ktorí je s našimi krajanmi v kontakte.

17:45 Dvaja ľudia zahynuli v sobotu pri zásahu bytového domu v Kyjeve raketou. Informoval o tom portál britskej stanice BBC s odvolaním sa na ukrajinské úrady. Ukrajinská pohotovostná služba tiež uviedla, že vážne zranenia utrpelo pri zásahu raketou ďalších šesť ľudí.

Otvoriť galériu

17:44 Vojnoví utečenci z Ukrajiny budú môcť priamo na slovenskej hranici na počkanie získať status dočasného útočiska s plným zdravotným poistením a nárokom na dávky v hmotnej núdzi, ako aj možnosťou zamestnať sa na Slovensku.

Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké o tom v sobotu informoval minister financií Igor Matovič (OĽANO). Zároveň oznámil, že štát poskytne finančný príspevok komukoľvek, kto ubytuje ukrajinských utečencov, navrhuje pritom, aby to bolo mesačne vo výške 100 eur na dieťa a 200 eur na dospelého.

17:36 Maďarsko je pre prichádzajúcich z Ukrajiny priateľským miestom, kde ich čakajú priatelia, vyhlásil v sobotu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po preverení situácie na maďarsko-ukrajinských hraniciach v Beregsurányi v Sabolčsko-satmársko-berežskej župe.

17:35 "Po tom, čo ukrajinská strana odmietla rokovací proces, dnes všetky jednotky dostali rozkazy vykonávať postup zo všetkých smerov v súlade s plánmi operácie," uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Ruské jednoty uskutočnili výpady do ukrajinskej metropoly Kyjev predtým, než sa po tvrdom odpore stiahli na predmestia počas tretieho dňa invázie nariadenej ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

17:33 Polícia v súvislosti s vojnou na Ukrajine upozorňuje občanov, že za propagáciu vojny hrozí 10 - 25 rokov až doživotie. Národná kriminálna agentúra (NAKA) Prezídia Policajného zboru sa bude primerane zaoberať vyhľadávaním takejto trestnej činnosti na internete. TASR o tom informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

17:31 Slovensko prijíma na hraničných priechodoch s Ukrajinou všetky zvieratá bez pasu, registrácie či očkovania. Iniciatíva Zvierací ombudsman o tom informuje na sociálnej sieti. Je v kontakte s ukrajinskými útulkami a dohaduje možnosti presunu zvierat do karanténnych staníc na Slovensku.

17:15 Ruská armáda dostala rozkazy na rozšírenie svojej ofenzívy na Ukrajine "všetkými smermi" po tom, čo Kyjev odmietol rokovať v Bielorusku, uviedlo v sobotu ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

17:08 Grécko v sobotu oznámilo, že si predvolalo ruského veľvyslanca v spojitosti s úmrtím dvoch gréckych civilistov počas bombardovania obce Sartana neďaleko Mariupoľu na juhovýchode Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

17:07 Sankcie voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi musia byť podľa bývalého prezidenta SR Andreja Kisku výrazne tvrdšie, aby to pocítili aj jeho oligarchovia. "Oni jediní asi majú vplyv na to, aby ho presvedčili na ukončenie zbytočného krviprelievania," uviedol na sociálnej sieti.

17:04 Prezidentke SR Zuzane Čaputovej sa v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine niekto prostredníctvom videa na sociálnej sieti vyhrážal smrťou. Celý článok nájdete TU

16:52 Dočasné núdzové ubytovanie v areáli Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Humennom už využívajú vojnoví utečenci z Ukrajiny. Tábor s tromi desiatkami stanov a maximálnou kapacitou 500 osôb postavili v piatok (25. 2.) podvečer.

16:51 Ukrajinská správa ciest vyzvala v sobotu obyvateľov, aby odstránili všetky dopravné značky a pomohli tým narušiť postup ruských vojakov pri vpáde do krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Príslušný úrad Ukravtodor vyzval všetky dopravné spoločnosti a samosprávy, aby okamžite začali odstraňovať dopravné značky vo svojom okolí. V prvom rade majú odmontovať tabule s názvami obcí a miest, potom aj názvy ulíc.

16:39 Stovky ľudí v sobotu pred budovou ruského veľvyslanectva i pred sídlom britského premiéra na Downing Street v Londýne žiadali stiahnutie Ruska z Ukrajiny. Protesty sa konali aj v ďalších britských mestách. TASR informuje na základe správ prevzatých od agentúry DPA a stanice BBC.

16:38 Poľský premiér Mateusz Morawiecki kritizoval v sobotu západné krajiny, ako napríklad Nemecko, za prejavy "neústupčivého egoizmu" tvárou v tvár vojny, ktoré Rusko vedie na Ukrajine. Podľa Morawieckeho sú potrebné skutočne "zdrvujúce sankcie", informovala agentúra AFP.

16:36 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR odporúča Slovákom necestovať do Moldavska. Súvisí to s rozhodnutím moldavskej vlády o vyhlásení výnimočného stavu v krajine a dočasnom uzavretí vzdušného priestoru Moldavska pre eskaláciu napätia na území susednej Ukrajiny.

16:30 Britský princ William a vojvodkyňa Kate na instagramovom účte vyjadrili podporu prezidentovi Zelenskému a celému ukrajinskému ľudu.

 

16:25 Výzvy pre ruského prezidenta Vladimira Putina na zastavenie vojenskej operácie proti Ukrajine silnejú aj v Rusku. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA. "My, ruskí lekári, zdravotné sestry a zdravotníci sme rozhodne proti útokom uskutočňovaným ruskými vojakmi na ukrajinskom území," uvádza sa v petícii s viac než 300 podpismi.

16:23 Úrady v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev rozdali obyvateľom množstvo zbraní, aby mohli odraziť očakávaný veľký útok ruskej armády na metropolu. V sobotu popoludní o tom informovala tlačová agentúra DPA. Celkovo rozdali civilistom v Kyjeve 25 000 automatických zbraní, ako aj desať miliónov nábojov, uviedol ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj vo videu zverejnenom v sobotu. Obyvateľom poskytli aj protitankové zbrane.

16:13 Viac ako 70 dobrovoľníkov sa prihlásilo do tzv. hotspotov pri hraniciach s Ukrajinou. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. MZ v piatok (25. 2.) pre nahlasovanie sa dobrovoľníkov zriadilo emailovú adresu dobrovolnici.ukrajina@health.gov.sk. V maile by záujemcovia mali uviesť meno a priezvisko, bydlisko, telefonický kontakt, e-mail, kvalifikáciu alebo špecializáciu, okrem vzdelania to môžu byť aj rôzne kurzy.

16:10 Okrem toho, že ruský prezident Putin používa pri ospravedlňovaní svojej invázie rovnakú rétoriku ako nacistický diktátor Hitler pri agresii voči Československu či Poľsku, je tu aj ďalšia podobnosť. V septembri 1939 sa nemecké tanky pokúsili bleskovo dobyť poľské hlavné mesto Varšava. V pouličných bojoch však vtedy utrpeli veľké straty a museli ustúpiť. Následkom toho Hitler nechal Varšavu vybombardovať mohutnými leteckými útokmi, aby ju donútil kapitulovať. Aký osud čaká Kyjev? 

16:05 Autobusový dopravca Arriva Michalovce začal v piatok (25. 2.) večer zabezpečovať bezplatný odvoz ukrajinských utečencov z hraničného priechodu Vyšné Nemecké. Spravil tak po dohode s ministrom dopravy Andrejom Doležalom (nominant Sme rodina) a v koordinácii s predstaviteľmi ukrajinskej ambasády. TASR o tom informoval prezident združenia cestných dopravcov ČESMAD Slovakia Pavol Piešťanský, ktorého je Arriva členom.

15:59 Hovorca ruskej armády generálmajor Igor Konašenkov v sobotu vyhlásil, že Moskva počas invázie neutrpela žiadne straty. Toto tvrdenie je v príkrom rozpore s množstvom fotografií a videí zabitých a zajatých ruských vojakov a zničenej vojenskej techniky. 

15:47  Taliansky premiér Mario Draghi zatelefonoval ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, aby mu dal jasne najavo, že talianska vláda podporuje všetky kroky zamerané na odpojenie Ruska od medzinárodného platobného systému SWIFT. V piatok totiž taliansky minister financií spochybnil, že jeho krajina bude súhlasiť s takýmto krokom, pretože by skomplikoval platby za ruský zemný plyn. Taliansko pokrýva zhruba 45 percent svojej spotreby plynu dovozom z Ruska.

15:43 Litovský prezident Gitanas Nauséda adresoval v sobotu Rusku naliehavú výzvu na zastavenie bojov na území Ukrajiny, "aj keď sa už napáchalo toľko zla". Informovala o tom spravodajská stanica Sky News. Vo videozázname zverejnenom na sociálnej sieti Nauséda povedal: "Je strašné vidieť, čo sa deje. Je strašné vidieť umierať ženy a deti". "Ničia sa kostoly. Za čo bojujete?" pokračoval litovský prezident.

15:40 Pred ruským veľvyslanectvom v Prahe sa v sobotu konal protest proti ruskému vpádu na Ukrajinu. Demonštranti sa tam stretli s priaznivcami ruského režimu. Situácia sa vystupňovala a skončila potýčkou. Zasahujúci policajti zadržali dvoch proruských účastníkov pre podozrenie z trestných činov proti ľudskosti a mieru, informoval spravodajský server Novinky.cz.

15:32 Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) ponúka utečencom z Ukrajiny svoje ubytovacie kapacity. Je pripravený prijať viac ako 200 detí a žien a zároveň zabezpečiť ich prevoz z hraníc. TASR o tom informoval hovorca SVP Marián Bocák.

15:23 Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) ponúka utečencom z Ukrajiny svoje ubytovacie kapacity. Je pripravený prijať viac ako 200 detí a žien a zároveň zabezpečiť ich prevoz z hraníc. TASR o tom informoval hovorca SVP Marián Bocák.

15:21 Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu svojho ruského rezortného kolegu Sergeja Lavrova v sobotu počas telefonického rozhovoru požiadal o ukončenie ruského útoku na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

15:19 "V súvislosti s vojnou na Ukrajine prebieha naďalej dezinformačná vojna, prostredníctvom ktorej sa Ruská federácia pokúša ovplyvniť vnímanie reality u občanov Slovenskej republiky. V tejto súvislosti môže dochádzať k online útokom na individuálne účty, ale aj účty rôznych štátnych inštitúcií, médií a iných organizácií." upozorňuje Polícia Slovenskej republiky vo svojom facebookovom statuse. 

15:13 Prešovský samosprávny kraj (PSK) od soboty až do odvolania zabezpečí bezplatnú prepravu ukrajinských občanov smerujúcich na Slovensko. Týka sa to všetkých spojov zmluvných dopravcov kraja - SAD Humenné, SAD Prešov, BUS Karpaty a SAD Poprad, pričom jedinou podmienkou je preukázanie sa ukrajinským štátnym občianstvom. Informoval o tom Úrad PSK.

15:12 Rezort zahraničia odporúča necestovať slovenským občanom do určitých oblastí Bieloruska. Informuje o tom na svojom webe.

"Vzhľadom na bezpečnostnú situáciu na Ukrajine odporúča občanom SR necestovať do Gomelskej a Brestskej pohraničnej oblasti a obmedziť cestovanie na územie Bieloruska len na nevyhnutné cesty," priblížilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

15:11 Ozbrojené sily SR na základe rozhodnutia vlády nasadili 580 vojakov na pomoc Policajnému zboru, colnej a finančnej správe v štyroch sektoroch našej východnej hranice. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

15:00 Prebiehajúce boje na Ukrajine podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR, generála Daniela Zmeka, zjavne nepostupujú podľa plánov Ruskej federácie. Ukrajinci podľa neho kladú tvrdý odpor na hlavných smeroch postupu ruských vojsk a spôsobujú protivníkovi citeľné straty.

14:59 Británia v sobotu prisľúbila, že bude pokračovať v dodávkach zbraní ukrajinskej armáde v čase, keď sa ruské jednotky snažia preniknúť do metropoly Kyjev. Informovali o tom britská tlačová agentúra PA Media a následne agentúra DPA.

Námestník britského ministra obrany pre ozbrojené sily James Heappey uviedol, že vďaka silnému odporu ukrajinských síl ruskí vojaci zrejme nedosiahli pokrok, v aký dúfali. Varoval však, že obrancov mesta čakajú "ďalšie dni, týždne, mesiace" ťažkých bojov, keď sa ruský prezident Vladimir Putin snaží zvrhnúť ukrajinskú vládu.

14:58 Mesto Ružomberok pomôže občanom Ukrajiny, ktorí utekajú pred vojenským konfliktom v domovine. Podľa hovorcu ružomberského primátora Viktora Mydla to vyplýva z piatkového (25. 2.) rokovania zástupcov Ružomberka a Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku, ktoré reagovalo na obavy ukrajinských študentov.

14:53 Primátori hlavných miest krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a zakladajúci členovia Paktu slobodných miest vyjadrili spolupatričnosť s občanmi ukrajinských miest a obcí. Zároveň odsúdili ruskú agresiu a spoločne vyzvali na čo najprísnejšie sankcie.

14:44 Premiér Eduard Heger (OĽaNO) sa poďakoval nemeckej a holandskej vláde za prísľub vojenskej pomoci. Informoval o tom vo svojom profile na sociálnej sieti.

Strategické objekty vrátane našich jadrových elektrární a chemických továrni musíme dôkladne chrániť. Protiraketový systém Patriot je presne to, čo teraz potrebujeme. Dlhé roky sme žili v mieri, ale brutálny útok Ruska na Ukrajinu nami všetkými otriasol. Bezpečnosť našich občanov i našich susedov je na prvom mieste. Nedopustíme žiadnym útočným ani zblúdilým strelám, aby spôsobili na našom územie škody a nešťastie. Ešte raz, ďakujem Nemecko a Holandsko. Pomoc prijímame," uviedol premiér.

14:36 Estónsko sa pridá k Poľsku a Českej republike a uzatvorí svoj vzdušný priestor pre Rusko v súvislosti s jeho útokom na Ukrajinu, oznámila v sobotu vláda v Tallinne. Informovala o tom agentúra DPA. "Estónsko sa pridáva k iniciatíve Poľska a zakáže všetkým ruským leteckým spoločnostiam využívanie nášho vzdušného priestoru," povedal minister hospodárstva Taavi Aas pre rozhlasovú stanicu ERR. Ako dodal, v tejto súvislosti sa už pripravuje aj návrh príslušného rozhodnutia.

14:30 Slovensko sa zaoberá otázkou vyhostenia ruských diplomatov. Po sobotnom rokovaní vlády to potvrdil premiér SR Eduard Heger (OĽANO) s tým, že na európskej úrovni koordinujú, aby sa takýto krok správne načasoval.

14:15 Vzhľadom na členstvo Slovenska v Severoatlantickej aliancii (NATO) máme povinnosť ochraňovať jej hranice. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to vyhlásil líder mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec parlamentu Peter Pellegrini. Jeho strana súhlasí s pomocou vojsk NATO na našom území. Tento krok víta aj vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová. Pripomenula, že Slovensko je v bezpečí vďaka členstvu v NATO. Vojaci NATO by podľa nej mali prísť postupne v priebehu najbližších týždňov.

14:14 Košický samosprávny kraj (KSK) začína v sobotu na hraničnom priechode Vyšné Nemecké s poskytovaním humanitárnej pomoci, a to prostredníctvom dobrovoľníkov z Dobrovoľníckeho centra Košického kraja.

14:13 Maďarsko neblokuje vylúčenie Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT, cituje spravodajca TASR zo statusu šéfa maďarskej diplomacie Pétera Szijjártóa zverejneného v sobotu na sociálnej sieti Facebook.

"Nie je to pravda! Maďarsko sa nikdy neozvalo voči žiadnemu návrhu sankcií, nič sme neblokovali a ani neblokujeme. Hanba tým, ktorí šíria falošné správy, nech sú akejkoľvek národnosti!!!" napísal Szijjártó.

14:00 Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) by mal odstrániť mŕtve telá "tisícok" Rusov zabitých počas invázie na Ukrajinu a vrátiť ich do Ruska, uviedla v sobotu ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Informovala o tom britská spravodajská stanica BBC.

Vereščuková počas televízneho brífingu povedala, že ide o telá "tisícok okupantov" a "humanitárnu potrebu". "Žiadame, aby telá ruských okupantov opustili územie a boli vrátené do Ruskej federácie," dodala.

Ukrajinská vicepremiérka podľa BBC priamo vyzvala MVČK: "Urobte, čo je potrebné, aby sa tento humanitárny problém vyriešil."

13:54 Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruska Dmitrij Medvedev varoval, že Moskva by mohla reagovať na sankcie Západu uvalené pre útok na Ukrajinu odstúpením od poslednej dohody o jadrových zbraniach a zmrazením majetku západných štátov. Medvedev označil sankcie zo strany USA, Európskej únie a ďalších štátov uvalené na Rusko za odzrkadlenie západnej „politickej impotencie".

Vo vyjadrení na svojej stránke na ruskej sociálnej sieti VKontakte Medvedev uviedol, že sankcie by mohli Moskve dať dôvod na úplné prehodnotenie jej vzťahov so Západom, pričom naznačil, že Rusko by mohlo odstúpiť od dohody o kontrole jadrových zbraní, ktorá obmedzuje americké a ruské jadrové arzenály.

Medvedev zároveň naznačil možnosť zrušenia diplomatických kontaktov so západnými krajinami a povedal, že „nie je osobitne nutné udržiavať diplomatické vzťahy". „Môžeme sa na seba navzájom pozerať ďalekohľadmi a zameriavačmi na streľbu," dodal. Poukázal aj na možnosť zmrazenia západného majetku, ak Západ zrealizuje hrozbu zmrazenia ruského majetku.

13:46 Úrady v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v sobotu sprísnili nariadenia v oblasti zákazu vychádzania s cieľom posilniť obranu mesta. TASR tieto informácie získala z agentúry AFP.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko uviedol, že zákaz vychádzania bude v platnosti od 17.00 h do 8.00 h v období od soboty do pondelka rána. Cieľom je podľa jeho slov posilnenie obrany hlavného mesta a zaistenie bezpečnosti obyvateľov.

"Všetci civilisti, ktorí sa počas zákazu vychádzania budú nachádzať na ulici, budú považovaní sa členov nepriateľských sabotérskych a prieskumných skupín," napísal Kličko na sociálnej sieti Telegram.

13:44 Ukrajinská spravodajská služba SBU poprela v sobotu správy o pristátí ruských vrtuľníkov v Ľvovskej oblasti na západe krajiny. Informovala o tom agentúra DPA.

Starosta mesta Ľvov Andrij Sadovyj predtým uviedol, že v blízkosti mesta Brody na severe Ľvovskej oblasti pristáli tri ruské vrtuľníky, ukrajinské jednotky však útok vzápätí odrazili.

13:33 Rada prokurátorov SR podporila svojich kolegov na Ukrajine. Prezidentovi Ukrajinskej asociácie prokurátorov poslali list, v ktorom vyjadrujú silnú podporu ukrajinským prokurátorom v ich úsilí čeliť porušeniu zásad medzinárodného práva a zaistiť uchovanie územnej celistvosti, zvrchovanosti a slobody Ukrajiny. Tlačovú správu poskytol hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

„Rovnakú podporu a solidaritu vyjadruje rada prokurátorov všetkým obyvateľom Ukrajiny,“ povedal predseda rady prokurátorov Stanislav Jakubčík.

13:32 Holandsko presúva svoje veľvyslanectvo na Ukrajine do susedného Poľska a rozšíri vojenskú pomoc Kyjevu o 200 protilietadlových rakiet Stinger. Oznámila to v sobotu holandská vláda, informuje TASR s odvolaním sa na správy agentúr DPA a AFP i holandských médií.

Ministerstvo zahraničných vecí v Haagu pripomenulo, že holandskú ambasádu už pred týždňom presunuli z Kyjeva do západoukrajinského Ľvova, kde sa však tiež "zhoršuje bezpečnostná situácia".

S cieľom zaistiť bezpečnosť pracovníkov po ruskej invázii na Ukrajinu preto Holandsko presunie veľvyslanectvo do mesta Jaroslaw na poľskej strane hranice, pričom uzavrie aj svoj konzulát v Ľvove.

13:32 O odpojení Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT sa rokuje. Potvrdil to premiér Eduard Heger (OĽANO). Robí sa to podľa neho preto, aby Rusko zastavilo svoju agresiu na Ukrajine.

Heger tvrdí, že odpojenie Ruska od SWIFT-u je "viac áno ako nie". No zároveň podotýka, že kým nie je úplný súhlas, tak je to jedno. "Sme krajina, ktorú to bude bolieť menej. Sú krajiny, ktoré to bude bolieť výrazne viac, pretože majú väčšiu obchodnú aj platobnú bilanciu s Ruskou federáciou," podotkol predseda vlády. Viac sa dočítate TU.

13:31 Krízový štáb mesta Košice, ktorý zasadal v noci na sobotu, sa zaoberal postupom pri prijímaní ukrajinských utečencov do zariadení núdzového ubytovania v meste. "Musíme koordinovať všetky naše kroky na viacerých stupňoch, preto som požiadal aj starostov mestských častí, aby v spolupráci s mestom pomohli vytypovať vhodné lokality na umiestnenie dočasného stanového mestečka pre ľudí utekajúcich pred vojnou, z ktorých drvivá väčšina sú matky s malými deťmi," uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček.

13:26 Rusko uzavrelo vzdušný priestor pre leteckých dopravcov z Českej republiky, Poľska a Bulharska. S odvolaním sa na ruskú federálnu agentúru pre leteckú dopravu Rosaviacija o tom informuje agentúra Interfax. Je to odveta za rovnaké rozhodnutie, ktoré kvôli ruskej invázii na Ukrajinu tieto tri krajiny urobili voči ruským leteckým spoločnostiam v piatok.

Británia hneď vo štvrtok s okamžitou platnosťou zakázala strojom ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot pristávať na svojom území. V reakcii na to potom Moskva zakázala britským aerolinkám vstup do ruského vzdušného priestoru, ktorý je pritom dôležitý pre letecké spojenie medzi Európou a Áziou.

13:24 Francúzske úrady zastavili v Lamanšskom prielive nákladnú loď plaviacu sa pod ruskou vlajkou a eskortovali ju do prístavu Boulogne-Sur-Mer, kde ju budú vyšetrovať. Loď prevážajúcu autá v sobotu ráno zastavili v dôsledku finančných sankcií uvalených na Rusko pre jeho inváziu na Ukrajinu. Hovorkyňa námorného prefekta Véronique Magnin uviedla, že je to pravdepodobne prvý takýto zákrok v Lamanšskom prielive.

Zhruba 130 metrov dlhá loď smerovala z Rouenu do Petrohradu a zastavili ju pri meste Honfleur, povedala Magnin. Colní úradníci vykonávajúci vyšetrovanie overujú, či je plavidlo skutočne spojené s ruskými finančnými záujmami, pričom tento proces môže trvať až 48 hodín, vysvetlila. Ako dodala, francúzska vláda dala námorným úradom právomoc zastaviť plavidlá podozrivé z porušovania sankcií.

13:12 Ministerstvo obrany SR nepovoláva civilné obyvateľstvo v rámci záloh ani mobilizácie. Po rokovaní vlády to uviedol šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (OĽANO) a vyjadrenia o mobilizácii označil za klamstvá. Vyzval ľudí, aby im nepodliehali. Viac sa dočítate TU.

13:00 Štátny tajomník poľského ministerstva vnútra Pawel Szefernaker v sobotu oznámil, že od začiatku Ruskej invázie na Ukrajinu prišlo cez hranice z Ukrajiny do Poľska 100 000 ľudí. TASR tieto informácie získala z agentúry AFP.

"Od začiatku bojov na Ukrajine až do dnešného dňa, pozdĺž celej hranice (Poľska) s Ukrajinou, prekročilo hranice z Ukrajiny do Poľska 100 000 ľudí," povedal Szefernaker v pohraničnej poľskej obci Medyka na juhovýchode krajiny.

12:59 Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v sobotu vyhlásil, že Moskva nepotrebuje diplomatické vzťahy so Západom. Reagoval na sériu sankcií voči Rusku oznámených západnými krajinami, ktoré označil za známku "politickej bezmocnosti". Informácie priniesli stanice BBC a Sky News, ako aj agentúry DPA a AP. Viac TU.

12:55 Mesto Ružomberok je pripravené poskytnúť dočasné núdzové ubytovanie pre migrujúcich Ukrajincov. Na tento účel vyčlení školské priestory v školách so svojou zriaďovateľskou pôsobnosťou. Vyplýva to zo spoločného rokovania zástupcov Ružomberka so zástupcami Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku, ktoré prebehlo v piatok 25. februára. V tlačovej správe o tom informoval Viktor Mydlo, hovorca mesta Ružomberok.

„Je našou morálnou povinnosťou pomôcť každému, kto je v nebezpečí. Preto vynaložíme všetko úsilie k tomu, aby sme pomohli čo najväčšiemu počtu ľudí utekajúcich pred konfliktom. Takáto pomoc však musí byť adresná a preto aj naďalej budeme vo veľmi úzkom kontakte s ukrajinskou komunitou v Ružomberku a Katolíckou univerzitou, kde študuje najväčšia časť tejto skupiny,“ ozrejmil primátor mesta Igor Čombor.

Primátor mesta zároveň vyzval občanov, predovšetkým dobrovoľníkov, aby boli v pohotovosti pre prípadné vyhlásenie zbierky šatstva, potravín alebo iného materiálu. Do snahy samosprávy a univerzity sa postupne zapoja aj ďalšie inštitúcie. Pomoc vo forme zvýšenia ubytovacích kapacít mesta poskytla aj spoločnosť Eco-Investment vyčlenením päťdesiatich ubytovacích jednotiek vo vlastnom ubytovacom zariadení.

12:32 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu uviedol, že ukrajinské sily úspešne odrážajú snahy Kremľa o dobytie Kyjeva a jeho zosadenie. Vyzval tiež Rusov, aby vyvíjali na svojho lídra Vladimira Putina tlak na zastavenie invázie. Informujú o tom agentúry AFP a AP.

"Prekazili sme ich plán," vyhlásil Zelenskyj v novom videopríhovore a zdôraznil, že ukrajinská armáda kontroluje metropolu Kyjev a hlavné mestá v jej okolí. Obvinil tiež ruské sily z útokov na civilné oblasti a infraštruktúru. Viac sa dočítate TU.

12:28 Bratislavské Staré Mesto zbiera spacie vaky a karimatky pre ukrajinské mesto Ivano-Frankivsk. O pomoc mestskú časť požiadali z radnice toho ukrajinského mesta nachádzajúceho sa 150 kilometrov od Slovenska. Samospráva o tom informuje na sociálnej sieti.

"Oslovili nás z radnice ukrajinského mesta Ivano-Frankivsk s prosbou o pomoc v súčasnej ťažkej situácii. Veľmi by im pomohli spacie vaky a karimatky pre tých, ktorí ostali bez strechy nad hlavou, pre tých, ktorí v obave o život opustili svoje domovy a ukrývajú sa v azylových centrách, úkrytoch či bunkroch," približuje mestská časť.

12:24 Trnavská automobilka Stellantis Slovakia je pripravená vyjsť v ústrety potrebám svojich kmeňových ukrajinských zamestnancov v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Informoval o tom hovorca Peter Švec.

„Naši ukrajinských kolegov ubezpečujeme, že stále majú istotu zamestnania. V prípade, ak si potrebujú zobrať voľno, vieme vyhovieť,“ uviedol. Spoločnosť je pripravená pomôcť aj spôsobom poskytnutia ubytovania a zamestnania rodinným príslušníkom, ak ich chcú ukrajinskí zamestnanci priviezť na Slovensko. Má možnosti vo vlastných ubytovacích zariadeniach, na pracovné posty v automobilke môžu nastúpiť v prípade záujmu umiestniť sa na slovenskom pracovnom trhu po náležitom zaškolení.

„V tejto chvíli chceme vyjadriť podporu kolegom z Ukrajiny, ich blízkym, ako aj všetkým ľuďom, ktorí trpia pre konflikt v ich vlasti,“ doplnil hovorca.

12:12 Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) v sobotu médiám nariadila, aby odstránili správy, ktoré vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine označujú za "napadnutie, inváziu alebo vyhlásenie vojny". Médiám v opačnom prípade hrozí zablokovanie a pokuta. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Roskomnadzor vo svojom vyhlásení viacero nezávislých médií vrátane televízie Dožď a nezávislých novín Novaja Gazeta obvinil zo šírenia "nespoľahlivých spoločensky významných nepravdivých informácií" o ostreľovaní ukrajinských miest ruskou armádou a o úmrtiach civilistov, píše AFP.

12:08 Konferencia biskupov Slovenska (KBS) v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou (SKCH) a Maltézskou pomocou Slovensko spustila registráciu, prostredníctvom ktorej budú charitatívni pracovníci koordinovať ubytovacie kapacity pre utečencov z Ukrajiny.

"Registrácia je k dispozícii na https://www.tkkbs.sk/registraciaubytovania," píše sa na webe tlačovej kancelárie KBS. Katolícka cirkev na Slovensku deklaruje ochotu pomôcť Ukrajincom utekajúcim pred vojnou.

"Ak máte možnosť poskytnúť ubytovanie utečencom, dajte nám o nej vedieť, aby sme pomoc mohli koordinovať," vyzýva cirkev verejnosť.

12:06 Americká spoločnosť Meta Platforms, ktorá je majiteľom sociálnej siete Facebook a aplikácií Instagram a WhatsApp, oznámila, že zakázala ruským štátnym médiám zverejňovať reklamu na svojich platformách po celom svete. Informuje o tom portál bbc.com.

„Okrem toho pokračujeme v označovaní dodatočných ruských štátnych médií," napísal na mikroblogovacej sieti Twitter Nathaniel Gleicher, šéf politiky Facebooku v oblasti bezpečnosti. Dodal, že tieto nové opatrenia firma Meta Platforms už zaviedla a bude ich uplatňovať aj počas víkendu.

12:06 Pri bojoch po invázii ruských jednotiek na Ukrajinu zahynulo v krajine dosiaľ najmenej 198 civilistov vrátane troch detí. Oznámil to v sobotu ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ľaško.

V celej krajine evidujú tiež 1 115 zranených, medzi nimi 33 detí, uviedol minister podľa agentúry DPA. Tá doplnila, že tieto údaje nemohla nezávisle overiť.

"Žiadna nemocnica nie je uzavretá," zdôraznil tiež minister zdravotníctva. V meste Cherson na juhu krajiny sa podľa neho v ostreľovanej pôrodnici narodili dvaja chlapci.

11:59 Pomocnú ruku pri zvládaní migračnej vlny na slovensko-ukrajinskej hranici podáva vojnovým utečencom aj Gréckokatolícka cirkev na Slovensku. Zvládať nápor utečencov priamo na hraničných prechodoch vo Vyšnom Nemeckom, v Ubli a vo Veľkých Slemenciach sprevádza pomoc gréckokatolíckych bohoslovcov z Kňazského seminára bl. biskupa Pavla Petra Gojdiča v Prešove, kňazov a veriacich z prihraničných farností a Gréckokatolíckej charity Prešov. Informoval o tom hovorca gréckokatolíckej Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

Do Vyšného Nemeckého podarovali z kňazského seminára deky a vyše 500 antigénových samotestov na prítomnosť koronavírusu. Seminaristi sa striedajú v 12-hodinových intervaloch na dennej a nočnej báze a poskytujú utečencom informácie, kde sa môžu uchýliť, roznášajú teplý čaj a pomáhajú pri testovaní. „Ľudia utekajúci pred vojnou na Ukrajine, prechádzajú hranice so slzami v očiach, je to veľmi emotívne a trhá to srdce. Naši seminaristi im tak môžu byť nablízku nielen fyzickou, ale aj duchovnou starostlivosťou. Sú oblečení v podriasnikoch a zbožní ukrajinský ľud tak voči nim má aj väčšiu dôveru,“ uviedol k situácii na slovensko-ukrajinskej hranici špirituál kňazského seminára Marek Kaľata. Do Vyšného Nemeckého mieri aj humanitárna pomoc od skautov a veriacich z Bratislavskej eparchie.

11:56 Slovensko rokuje o ukončení prevádzky ruských stíhačiek Mig-29 na Sliači a poslaní ruských technikov späť do vlasti. Vyhlásil to v sobotu minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) po rokovaní vlády s tým, že vzdušný priestor SR by mohol byť chránený geograficky blízkym spojencom.

11:55 Je čas zastaviť barbarstvo, ktoré sa deje na Ukrajine. Po dnešnom mimoriadnom rokovaní vlády to povedal premiér Eduard Heger (OĽaNO) s tým, že Slovensko stojí na strane mieru, solidarity a pomoci.

„Zotrvajme v tejto jednote a súdržnosti. Toto je správne podaná ruka nášmu susedovi," uviedol predseda vlády. Občanov Slovenska ubezpečil, že sa niet čoho báť a vláda urobí všetko pre to, aby zaistila ich bezpečnosť. Občanov zároveň vyzval, aby nepodľahli žiadnym falošným správam.

11:54 Slovensko pošle na Ukrajinu desať miliónov litrov nafty, po dnešnom rokovaní vlády to uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). SR dodá aj 2,4 milióna litrov leteckého benzínu.

„V prvom rade je to desať miliónov litrov nafty, ktorú posielame na Ukrajinu. Zároveň je to 2,4 milióna litrov leteckého benzínu, ktorý posielame na Ukrajinu. Toto je v hodnote vyššej ako osem miliónov eur. Zároveň posielame presne to, čo Ukrajina teraz veľmi potrebuje. Konkrétne 12-tisíc kusov 120 milimetrovej munície. To je v hodnote približne 2,6 milióna eur. Verte mi, že my presne vieme, čo Ukrajina potrebuje a robíme presne také opatrenia, ktoré im pomôžu," uviedol Naď. Viac sa dočítate TU.

11:52 Ministrovi obrany SR Jaroslavovi Naďovi (OĽANO) sa podarilo vyrokovať prítomnosť vojakov NATO a zabezpečenie najmodernejšej vojenskej techniky na území Slovenska. Po sobotnom rokovaní vlády to oznámil premiér SR Eduard Heger (OĽANO).

Obranu východnej hranice posilnia vojaci NATO z Nemecka a Holandska. Po sobotnom rokovaní to vyhlásil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že táto nemecko-holandská jednotka prinesie aj systém protivzdušnej obrany Patriot. Viac sa dočítate v článku.

11:43 Organizácia Amnesty International (AI) pracuje na monitorovaní a odhaľovaní porušení medzinárodného humanitárneho práva a medzinárodného práva v oblasti ľudských práv na Ukrajine. Ozbrojený konflikt podľa organizácie najviac postihuje skupiny obyvateľstva ohrozené chudobou, sociálnym vylúčením či príslušníkov a príslušníčky menšín. V tlačovej správe o tom informuje riaditeľ Amnesty Intertnational Slovensko Rado Sloboda.

„V nadväznosti na dnešný ranný útok Ruska na Ukrajinu vyzývame na bezpodmienečné dodržiavanie medzinárodného práva v oblasti ľudských práv a humanitárneho práva. Je potrebné chrániť životy civilistov a civilistiek, ich domovy a infraštruktúru. Nesmie dochádzať k útokom, ktoré nerozlišujú medzi civilnými a vojenskými cieľmi, ani k používaniu zakázaných zbraní, ako je napríklad kazetová munícia. Ak sa ľudia zasiahnutí konfliktom rozhodnú opustiť krajinu a hľadať útočisko v susedných krajinách vrátane Slovenska, tieto krajiny musia dodržať svoje medzinárodné záväzky a ľuďom v núdzi poskytnúť ochranu, pomoc a možnosť požiadať o azyl," uvádza Sloboda.

11:34 Z Ukrajiny od začiatku ruského útoku už utieklo viac ako 120-tisíc ľudí. Uviedla to agentúra Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR). V čase, keď ruskí vojaci bojujú s ukrajinskými silami v Kyjeve, zástupkyňa Vysokého komisára OSN pre utečencov Kelly Clementsová v rozhovore pre americkú televíznu stanicu CNN uviedla, že sa predpokladá zhoršenie situácie.

„Teraz pozorujeme, že do susedných krajín odišlo viac ako 120-tisíc ľudí," konštatovala Clementsová. „Prijatie zo strany miestnych komunít, miestnych úradov, je úžasné. Situácia je však dynamická a samozrejme robí nám naozaj veľké starosti to, čo ešte má prísť," dodala. Väčšina utečencov smeruje do Poľska a Moldavska ale aj do Rumunska, na Slovensko a do Maďarska.

11:25 Ministerstvo vnútra SR (MV SR) zriadilo kontakty, na ktoré sa môže verejnosť obrátiť v prípade záujmu pomôcť občanom Ukrajiny utekajúcim pred vojnou. Ako informoval tlačový odbor MV SR, pomoc je možné poskytnúť na mail pomocpreukrajinu@minv.sk a prostredníctvom telefónneho čísla +4212/48 59 33 12.

Kontakty slúžia na nahlasovanie materiálnej pomoci, ako je šatstvo, oblečenie, hygienické potreby vrátane plienok pre deti, potraviny či na ponuky ubytovania.

11:25 Veľvyslanectvo SR v Kyjeve zostáva naďalej funkčné v minimalistickom zložení pod vedením veľvyslanca Mareka Šafina. Oznámil to v sobotu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Zároveň potvrdil, že slovenský diplomatický konvoj vypravený v piatok (25. 2.) z Kyjeva je v bezpečí na území Rumunska a smeruje na Slovensko.

11:20 Slovenský diplomatický konvoj vypravený v piatok 25. februára z Kyjeva je v bezpečí na území Rumunska a smeruje na Slovensko. Veľvyslanectvo SR v Kyjeve podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka (nom. SaS) naďalej zostáva funkčné v minimalistickom zložení pod vedením veľvyslanca Mareka Šafína. Informoval o tom hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ SR) Juraj Tomaga.

„Som hrdý na našich diplomatov a kolegu z Ministerstva obrany Slovenskej republiky, ktorí zostávajú v Kyjeve, lebo sami požiadali o to, aby tam vo veľmi zložitých podmienkach pomohli našim občanom, ktorí hľadajú útočisko na našom veľvyslanectve. Aj teraz sa tam nachádzajú a spolu s nimi aj občania iných krajín Európskej únie (EÚ) a aj mimo EÚ. Pomôžeme v rámci kapacít na veľvyslanectve komukoľvek," uviedol Korčok s tým, že situácia v Kyjeve permanentne vyhodnocujú. „Naši diplomati si zaslúžia podporu celého Slovenska," uzavrel minister.

11:04 !!! Na Slovensku nastane od soboty 12.00 h mimoriadna situácia. Vyhlásenie mimoriadnej situácie súvisí s hromadným prílevom cudzincov na územie SR pred vojnou na Ukrajine. Rozhodla o tom vláda na sobotnom rokovaní. Viac sa dočítate v článku.

10:57 Do Poľska prišlo už približne 35 000 utečencov z Ukrajiny, unikajúcich pred ruskými útokmi. Oznámila to poľská vláda, na ktorú sa v sobotňajšej správe odvoláva tlačová agentúra DPA.

"Za posledných 24 hodín prekročilo poľsko-ukrajinskú hranicu smerom do Poľska 35.000 ľudí," uviedol štátny tajomník poľského ministerstva vnútra Pavel Szefernaker v piatok večer pre verejnoprávnu televíziu TVP. Väčšinu z týchto ľudí podľa neho tvoria ženy a deti, sú však medzi aj muži mimo vekovej skupiny 18- až 60-ročných, ktorá na Ukrajine podlieha brannej povinnosti.

10:56 České ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že Ukrajine pošle zbrane a muníciu v hodnote 188 miliónov českých korún (7,5 milióna eur). Česko pošle guľomety, samopaly, ostreľovacie pušky, pištole a muníciu. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz, ktorý cituje oznámenie českého rezortu obrany na mikroblogovacej sieti Twitter. „Vláda v sobotu schválila ďalšiu pomoc Ukrajine, ktorá čelí ruskému útoku. Zabezpečíme aj dopravu na miesto, ktoré určí ukrajinská strana. Naša pomoc sa nekončí," napísalo ministerstvo na Twitteri.

Česko ešte pred začatím invázie darovalo Ukrajine delostrelecké granáty. Tie sú však stále v českých skladoch. Česká ministerka obrany Jana Černochová v piatok na Twitteri uviedla, že si ich podľa dohody mali odviesť Ukrajinci sami, ale nestalo sa to.

10:55 Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote 2,6 milióna eur. Schválila to v sobotu vláda.

O darovanie materiálu požiadala Ukrajina. Ministerstvo obrany SR preto navrhlo darovať vojenský materiál v hodnote 2,6 milióna eur a taktiež materiál vo vlastníctve Štátnych hmotných rezerv SR v hodnote 8,4 milióna eur. Slovensko chce aj týmto spôsobom pomôcť Ukrajine, ktorá čelí vojenskému útoku zo strany Ruska.

10:50 Ruské ozbrojené sily tvrdia, že na ukrajinské vojenské objekty spustili salvu riadených striel. Hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov vo štvrtok uviedol, že armáda zasiahla rad ukrajinských vojenských zariadení riadenými strelami dlhého doletu Kalibr. Tiež povedal, že ruské ozbrojené sily prevzali úplnú kontrolu nad juhoukrajinským mestom Melitopoľ zhruba 35 kilometrov od pobrežia Azovského mora a proruskí separatisti dosiahli značné zisky v Donbase.

Od začiatku invázie Rusko podľa Konašenkova zasiahlo 821 ukrajinských vojenských zariadení, vrátane 14 leteckých základní a 19 veliacich stredísk, a zničili 24 raketových systémov protivzdušnej obrany, 48 radarov, sedem vojenských lietadiel, sedem vrtuľníkov, deväť dronov, 87 tankov a osem vojnových lodí. Počty zabitých ukrajinských vojakov ani obete na ruskej strane neuviedol. Jeho tvrdenia ani vyhlásenia Ukrajiny o tom, že jej sily zabili tisícky ruských vojakov sa nedali nezávisle overiť.

10:49 Na Ukrajine žije deväť až 12-tisíc ľudí slovenskej národnosti, pričom väčšina z nich obýva Zakarpatskú oblasť. Na tomto území pôsobí viacero spolkov s rôznymi činnosťami pre rozvoj národného povedomia. Informuje o tom Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) v tlačovej správe.

„Táto bezprecedentná agresia rozhodne mení celý svet. Chceme vyjadriť podporu Slovákom žijúcim na území Ukrajiny, ukrajinskému národu aj všetkým národnostiam, pre ktorých je Ukrajina ich domovom a vlasťou.” uviedol predseda ÚSŽZ Milan Ján Pilip s tým, že s týmito osobami je úrad v kontakte a pomáha im radami nasmerovaním k pomoci.

ÚSŽZ odporúča krajanom z Ukrajiny sledovať pokyny kompetentných inštitúcií a to predstaviteľov Ukrajiny a bezpečnostných zložiek v mieste, kde sa nachádzajú. V prípade príchodu na Slovensko informácie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstva vnútra SR a Migračného úradu SR.

10:48 Maďarský minister zahraničia navrhol Budapešť ako možné dejisko rokovaní medzi lídrami Ruska a Ukrajiny. V piatok v noci to Péter Szijjártó uviedol vo videu na sociálnej sieti Facebook s tým, že to navrhol vládam oboch krajín a ani jedna to neodmietla. „Úprimne dúfam, že sa podarí v priebehu niekoľkých hodín alebo dní dosiahnuť dohodu a začať diskusie. Čím skôr sa začnú rokovania, tým skôr bude mier a tým menej ľudí bude musieť zomrieť vo vojne,“ vyjadril sa šéf maďarskej diplomacie.

10:48 Občania Ukrajiny môžu v Trnavskom samosprávnom kraji cestovať prímestskou autobusovou dopravou bezplatne. Platí to na linkách všetkých troch zmluvných dopravcov župy, teda spoločností Arriva Trnava, SAD Dunajská Streda a SKAND Skalica. Podľa župana Jozefa Viskupiča ide o rozhodnutie, ktoré vzniklo v koordinácii s rezortom dopravy.

Cestujúci sa pri nástupe do autobusu môžu preukázať platným občianskym preukazom alebo cestovným pasom. Rovnaké podmienky prepravy platia na základe pokynu ministra dopravy Andreja Doležala aj vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko.

„Zároveň sa pripravujeme na poskytnutie ubytovania ľuďom, ktorí utekajú pred bezprecedentnou agresiou vedenia Kremľa. Očakávame totiž, že za Ukrajincami pracujúcimi v našom regióne začnú prichádzať ich rodinní príslušníci,“ uviedol Viskupič. Pre týchto ľudí župa pripravuje bezpečné možnosti ubytovania, očakáva predovšetkým sceľovanie rodín. Svoje kroky koordinuje s ostatnými orgánmi krízového riadenia štátu, najmä Sekciou krízového riadenia Ministerstva vnútra SR.

10:47 Košickú záchrannú službu posilnia záchranári z Brna. Pre českú spravodajskú televíziu ČT24 to uviedla hovorkyňa Zdravotníckej záchrannej služby Juhomoravského kraja Michaela Bothová, podľa ktorej dve lekárske posádky z Brna, teda dvaja lekári a dvaja záchranári, vyrazili ako výpomoc na Slovensko už v sobotu. Dôvodom má byť personálny výpadok po tom, čo až desať členov košickej záchranky z Ukrajiny povolali do služieb ukrajinskej armády, uviedla Bothová.

10:46 Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová dôrazne odsudzuje použitie vojenskej sily voči suverénnemu štátu. Občanom Ukrajiny vstupujúcim na územie Slovenska odporúča sledovať webovú stránku Ministerstva vnútra SR (MV SR). Ombudsmanka o tom informuje vo svojom profile na sociálnej sieti.

„Takéto konanie je hrubým porušením medzinárodného práva a v civilizovanom svete nemá miesto. Nevyprovokovaná agresia voči suverénnemu štátu je útokom na demokratické hodnoty celého európskeho spoločenstva a v novodobej histórií nemá obdobu. Je mi ľúto zbytočných strát na ľudských životoch," uvádza Patakyová.

10:38 Stanica Sky News uviedla, že zbrane a zdravotnícku pomoc poskytne Ukrajine 27 krajín, vrátane USA a štátov EÚ.

10:37 Zamestnanci ukrajinského veľvyslanectva v Moskve sa evakuujú do Lotyšska. S odvolaním sa na lotyšské ministerstvo zahraničia to v sobotu uviedla agentúra Reuters. Či pracovníci ukrajinskej diplomatickej misie už do tejto pobaltskej krajiny prišli, hovorca lotyšskej diplomacie z bezpečnostných dôvodov odmietol oznámiť.

"Bola to ich prosba, ochotne sme súhlasili. Pomáhame im v tomto procese a pomáhame v tom, aby sa (tu) usadili," povedal agentúre hovorca lotyšského ministerstva zahraničných vecí Janis Bekeris.

10:36 Jelizaveta Peskovová, dcéra hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, zverejnila v piatok večer na sociálnej sieti Instagram príbeh (story), v ktorom odmietla vojnu. Peskovová použila hashtag “nie vojne” napísaný v azbuke, ktorý na internete používajú Rusi, ktorí nesúhlasia s vojenskou inváziou na Ukrajinu. Vojenskú akciu pritom nariadil prezident Vladimir Putin, ktorému jej otec Dmitrij robí dlhé roky hovorcu a inváziu v médiách označuje ako “špeciálnu operáciu”.

Na tému upozornili poľský spravodajský portál Wyborcza.pl aj reportér televízie BBC Francis Scarr pracujúci v Moskve. TASR má k dispozícii snímku obrazovky z oficiálneho overeného instagramového účtu Peskovovej, ešte predtým, ako predmetný príbeh obsahujúci spomínaný hashtag vymazala.

10:34 Obyvatelia Ukrajiny majú s okamžitou platnosťou bezplatnú prímestskú autobusovú dopravu v Bratislavskom kraji. Oznámil to predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba s tým, že sa Ukrajincom stačí preukázať pasom či občianskym preukazom.

BSK sa tak pripája k iniciatíve ministerstva dopravy, ktorá má pomôcť občanom Ukrajiny utekajúcimi pred vojnovým konfliktom znížiť náklady na život za hranicami. "Verím, že táto iniciatíva sa rýchlo rozšíri na celé územie Slovenska," uviedol Droba. Zároveň oznámil, že BSK je pripravený pomôcť a poskytnúť dočasné ubytovanie a sprostredkovať humanitárnu i finančnú pomoc.

10:31 Stovky ľudí v sobotu znovu vyšli v Sydney protestovať proti ruskej invázii na Ukrajinu, menší protest sa konal aj v austrálskej metropole Canberra pred ruskou ambasádou. Niektorí Austrálčania požadovali aj zapojenie NATO do vojny na Ukrajine. Manifestácie sa konali aj v Tokiu, uviedla agentúra Reuters. Na podporu Ukrajiny sú v sobotu opäť zvolané demonštrácie aj v rade európskych miest.

Masové demonštrácie proti ruskému útoku na Ukrajinu sa tento týždeň konali po celej Európe, v Amerike, Ázii, Austrálii či Juhoafrickej republike. Okrem demonštrácií vyjadrujú ľudia solidaritu s Ukrajinou na sociálnych sieťach, rôzne inštitúcie vyvesujú ukrajinské vlajky a v jej modrožltých farbách sú večer nasvietené rôzne budovy a stavby.

10:30 Pri pokračujúcich bojoch o ukrajinské hlavné mesto Kyjev bolo v noci na sobotu zranených 35 ľudí vrátane dvoch detí, uviedol starosta mesta Vitalij Kličko. Podľa agentúry Reuters ale nie je jasné, či sa toto oznámenie týka iba civilistov. Ukrajinská služba pre mimoriadne udalosti tiež informovala, že jedna z rakiet zasiahla v Kyjeve viacpodlažný obytný dom, tento incident si ale nevyžiadal mŕtvych ani zranených.

10:26 Česká vláda schválila zaslanie ďalej vojenskej pomoci Ukrajine. Ako v sobotu oznámilo ministerstvo obrany v Prahe, ide o guľomety, samopaly, ostreľovacie pušky, pištole a príslušnú muníciu v hodnote 188 miliónov českých korún, informuje na svojom webe český Deník N.

Podľa vyjadrenia ministerstva česká vláda zabezpečí aj okamžitú dopravu tejto pomoci na miesto, ktoré si určí ukrajinská strana.

Český vicepremiér Vít Rakušan pre Deník N uviedol, že jeho krajina "vo veľmi skorom čase" dodá Ukrajine aj delostreleckú muníciu, ktorú jej pôvodne prisľúbila, ktorá však zatiaľ zostáva v ČR.

"Vláda schválila aj dodávku pohonných hmôt, o ktorú v našom rozhovore požiadal pán veľvyslanec," doplnil Rakušan.

10:18 V súvislosti s ruským útokom na Ukrajinu žiada ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prijatie svojej krajiny do Európskej únie. Informuje o tom agentúra DPA.

"Je to rozhodujúci moment, aby sme raz a navždy ukončili dlhoročnú diskusiu a rozhodli o členstve Ukrajiny v EÚ," uviedol Zelenskyj v sobotňajšom tvíte. Podľa vlastných slov hovoril s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom o "ďalšej účinnej pomoci", ako aj "hrdinskom boji Ukrajincov za svoju slobodnú budúcnosť". Viac TU.

10:17 Za posledných 24 hodín bolo na hranici s Ukrajinou vybavených 10 526 vstupov na územie Slovenska. Pred vojenským konfliktom pritom polícia evidovala 1 444 vstupov denne. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

"Kým za bežného stavu sme vstupujúcich na územie Slovenska vybavovali priebežne, v súčasnosti sú čakacie doby na hraničných priechodoch osem až desať hodín," priblížil hovorca.

10:07 Ukrajinský generálny štáb oznámil, že jednotky protivzdušnej obrany zničili dve ruské transportné lietadlá IL-76 s výsadkármi. Malo sa tak stať pri Vasilkove južne od Kyjeva. Viac sa dočítate v článku

09:44 Ukrajinské ozbrojené sily spôsobili podľa vlastného vyjadrenia ruským jednotkám od začiatku invázie ťažké straty. Zabitých bolo 3 500 ruských vojakov a zajatých ďalších 200, oznámila v sobotu ráno ukrajinská armáda.

Okrem toho bolo zničených 14 ruských lietadiel, osem vrtuľníkov, 102 tankov a viac ako 530 ďalších vojenských vozidiel, uviedla armáda. Ťažké boje podľa nej prebiehajú v rôznych častiach krajiny. V oblastiach miest Sumy na severovýchode, Mariupol na juhu a Poltava na východe útočili ruské bojové lietadlá, pričom v Kyjeve boli terčom aj civilné ciele.

09:37 Rada prokurátorov SR vyjadrila podporu ukrajinským prokurátorom v ich úsilí čeliť porušeniu zásad medzinárodného práva a zaistiť uchovanie územnej celistvosti, zvrchovanosti a slobody Ukrajiny. Prezidentovi Ukrajinskej asociácie prokurátorov Oleksandrovi Shinalskyemu zaslala list. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

"Rovnakú podporu a solidaritu vyjadruje rada prokurátorov všetkým obyvateľom Ukrajiny," uviedol predseda rady prokurátorov Stanislav Jakubčík.

09:16 Najmenej šesť civilistov utrpelo zranenia, keď raketa zasiahla výškový bytový dom na predmestí ukrajinského Kyjeva. Detaily sa dočítate TU.

 09:09 Ako informuje BBC, ruské ministerstvo obrany tvrdí, že dobyli mesto Melitopoľ. Ide o stredne veľké mesto nachádzajúce sa v blízkosti kľúčového ukrajinského prístavu Mariupoľ. Odhadom tam žije 150-tisíc Ukrajincov.

09:08 Evakuačná kolóna slovenského zastupiteľského úradu z Kyjeva pred niekoľkými minútami bezpečne prekročila hranice do Rumunska. Oznámil to na sociálnej sieti minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO).

K evakuačnej kolóne sa podľa ministra pridali aj "kolegovia zo slovinského veľvyslanectva v Kyjeve".

08:58 Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v sobotu povedal, že boje prebiehajú v hlavnom meste Kyjev a na juhu krajiny. Ukrajinská armáda podľa neho úspešne odráža ruské útoky, informuje agentúra AP. 

Poradca Mychajlo Podoľak uviedol, že menšie skupiny ruských vojakov sa snažia vniknúť do Kyjeva a dostali sa do bojov s ukrajinskými jednotkami. Rusko chce podľa neho obsadiť ukrajinskú metropolu a zničiť vedenie krajiny, ukrajinské sily však majú situáciu v Kyjeve pod kontrolou. 

Ruské sily sa podľa Podoľaka zameriavajú aj na juh krajiny, kde prebiehajú intenzívne boje v Chersone severne od Krymu, ako aj v ďalších prístavných mestách Mykolajiv, Odesa a v okolí Mariupola.

Ukrajinská armáda predtým oznámila, že oblasti okolo miest Sumy, Poltava a Mariupol boli terčom raketových útokov, pri ktorých ruské sily odpálili z Čierneho mora riadené strely Kalibr, uviedla stanica BBC.

Podoľak uviedol, že medzi priority Ruska patrí obsadenie juhu Ukrajiny, kde však podľa neho významnejšie nepostúpilo. "Ukrajina nielen odolala. Ukrajina víťazí," vyhlásil poradca prezidenta pred novinármi.

08:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu oznámil, že "partneri" jeho krajiny posielajú zbrane, aby pomohli Kyjevu bojovať proti ruským jednotkám. Informoval tiež, že hovoril telefonicky s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

"Nový deň na diplomatickom fronte sa začal rozhovorom s Emmanuelom Macronom," napísal Zelenskyj na Twitteri. "Zbrane a vybavenie od našich partnerov sú na ceste na Ukrajinu. Protivojnová koalícia funguje!" citovala ho agentúra AFP.

08:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu skoro ráno na Twitteri zverejnil ďalšie video, na ktorom sám seba natočil v uliciach Kyjeva. Snažil sa tak vyvrátiť nepravdivé informácie zo sociálnych sietí, že sa vzdal. Boje o ukrajinskú metropolu medzitým pokračujú.

"Na sociálnych sieťach sú informácie, že som vyzval armádu, aby zložila zbrane," povedal ukrajinský prezident. "Som tu, nezložili sme zbrane, budeme brániť vlasť," dodal Zelenskyj. Viac sa dočítate TU.

 

 

08:29 Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v piatok (25.2.) schválila Národná rada SR. TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec. Viac sa dočítate v článku.

08:25 Prešovský samosprávny kraj (PSK) pripravuje núdzové ubytovanie pre utečencov z vojnou zasiahnutej Ukrajiny. Aktuálne je pripravených prvých takmer 200 lôžok. Kraj má k dispozícii školský internát pri Strednej odbornej škole (SOŠ) polytechnickej a služieb vo Svidníku, informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

"Sme okamžite pripravení poskytnúť ubytovanie pre vojnových utečencov z Ukrajiny na našom internáte vo Svidníku, kde sme schopní prijať 162 ľudí. Samozrejme, budeme reagovať promptne a vyčleníme ďalšie ubytovacie kapacity v prípade, že si to bude situácia vyžadovať," uviedol predseda PSK Milan Majerský. Podľa jeho slov ministerstvo vnútra deklarovalo, že najprv budú využité kapacity jeho azylových zariadení, až následne majú prísť na rad kapacity samospráv.

Celkovo má PSK k dispozícii takmer 2200 lôžok na svojich internátoch a jednej škole v prírode, pričom takmer desať percent z tejto kapacity je schopný poskytnúť okamžite bez ovplyvnenia vyučovania na školách.

07:58 Úrady v Kyjeve varovali v sobotu v súvislosti s postupom ruských jednotiek pred pouličnými bojmi v ukrajinskej metropole.

"Na uliciach nášho mesta sa teraz bojuje. Žiadame vás, aby ste zachovali pokoj a maximálnu opatrnosť!" píše sa v oznámení. Kto sa podľa neho nachádza v úkrytoch, by v nich aj mal ostať, cituje agentúra DPA. V prípade leteckého poplachu by mali ľudia vyhľadať najbližší kryt. Mesto na tento účel vydalo mapu. Viac sa dočítate TU.

07:03 Samit Severoatlantickej aliancie (NATO) bol silným odkazom jednoty a zhody medzi 30 krajinami, ktorých je Slovensko súčasťou. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

"Vladimir Putin dúfal, že nás rozdelí, dnes sme však jednotnejší, ako kedykoľvek predtým. A sme odhodlaní brániť naše krajiny, našu suverenitu a našich občanov. Lebo útok na Ukrajinu je aj útokom na demokratické hodnoty našich krajín," povedala hlava štátu. Viac sa dočítate TU

06: 58 Na Ukrajinu dorazila kolóna kamiónov naložených muníciou a zbraňami, ktoré Poľsko odovzdalo Ukrajine, uviedli médiá s odvolaním sa na ukrajinský generálny štáb a poľského ministra obrany. "Podporujeme Ukrajincov, sme solidárni a rozhodne odmietame ruskú agresiu," uviedol minister Mariusz Blaszczak.

Prvá zásielka obsahuje osem bezpilotných lietadiel, stovku mínometov kalibru 60 milimetrov aj s 1 500 nábojmi, 1 770 nábojov do húfnic kalibru 152 milimetrov, viac ako 30 000 nábojov do protilietadlových diel ráže 23 milimetrov a 42 000 prilieb, napísal denník Gazeta Wyborcza s odvolaním sa na zdroj z ukrajinskej prezidentskej kancelárie. Kyjev očakáva, že Poľsko ešte dodá 10 000 útočných pušiek Grot a protitankové riadené strely Javelin americkej proveniencie, čo ale závisí od toho, či USA sľúbia, že Poľsku dodajú nové strely.

06:57 Ukrajinci v piatok zaplavili internet, aby našli jeden konkrétny recept – na Molotovov koktail. Reagovali tak na piatkovú výzvu námestníčky ukrajinského ministra obrany Hanny Maljarovej, aby civilisti pomohli "odolávať" ruským inváznym silám, ktoré vo štvrtok napadli Ukrajinu a v piatok sa priblížili k hlavnému mestu Kyjevu. Informoval o tom v sobotu spravodajský server The Washington Post.

06:56 Vláda Spojených štátov je pripravená pomôcť ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému opustiť Kyjev a zabrániť tak, aby bol zajatý alebo zabitý postupujúcimi ruskými silami. Prezident však zatiaľ odmieta opustiť Kyjev aj krajinu, informoval v sobotu denník The Washington Post, ktorého správu zaznamenali aj niektoré ruské médiá. Viac čítajte TU.

06:55 Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena požiadala Kongres, aby kvôli konfliktu na Ukrajine uvoľnil 6,4 miliardy amerických dolárov. Časť peňazí chce administratíva vydať na humanitárnu a bezpečnostnú pomoc Kyjevu a okolitým krajinám, uviedla v sobotu agentúra AP. Niektorí zákonodarcovia ale čakali výrazne vyššiu požiadavku. Viac sa dočítate TU.

06:54 Francúzsko vyšle 500 vojakov ako súčasť posíl NATO do Rumunska v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine, informovala agentúra AFP v sobotu.

"NATO sa rozhodlo posilniť svoju prítomnosť a vyslať tak veľmi jasný signál strategickej solidarity," náčelník francúzskeho generálneho štábu Thierry Burkhard povedal pre rádio France Internationale. "Do Rumunska pošleme približne 500 mužov s obrnenými vozidlami," dodal Burkhard.

06:53 Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün vyhlásil, že Peking je "hlboko znepokojený" posledným vývinom situácie na Ukrajine. Uviedla to v sobotu agentúra DPA.

"Už to prerástlo do takého bodu, ktorý si neželáme vidieť," Čang Ťün povedal počas výnimočného zasadania Bezpečnostnej rady OSN v piatok. "Sme toho názoru, že zvrchovanosť a územná celistvosť všetkých štátov by sa mala rešpektovať a ciele a princípy Charty OSN kolektívne dodržiavať," dodal. Viac čítajte TU.

06:52 Česká republika, Poľsko a Bulharsko v piatok v reakcii na ruskú inváziu Ukrajiny oznámili, že od polnoci nevpustia do svojho vzdušného priestoru žiadne lietadlo ruských aerolínií. Informuje o tom v sobotu agentúra AFP.

06:51 V hlavnom meste Ukrajiny prebiehali v noci z piatku na sobotu boje. Sú počuť výbuchy a streľba.

Podľa britskej stanice BBC otriasli Kyjevom viaceré explózie. Silný výbuch bolo počuť neďaleko centrálneho Námestia nezávislosti (Majdan) a viaceré explózie boli hlásené v sídlisku Troješčina. Podľa svedkov delostreleckú paľbu na Kyjev je počuť na kilometre ďaleko od centra mesta.

Ukrajinské médiá informujú taktiež o streľbe, pričom "extrémne tvrdý boj" prebieha neďaleko kyjevskej zoologickej záhrady. Na kyjevskej ulici Víťazstva je na videách vidno horiace vozidlá. Viac sa dočítate TU.

06:50 Sudánsky diplomat Amín Awad sa stal krízovým koordinátorom OSN pre Ukrajinu, oznámil v piatok generálny tajomník OSN António Guterres.

Agentúra DPA pripomenula, že Awad v minulosti viedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a má 30-ročné skúsenosti v oblasti humanitárnej pomoci.

06:49 Žena v Kyjeve porodila v piatok v podzemnej stanici metra, kde sa obyvatelia mesta ukrývajú pred ruskými náletmi. Informovala o tom v sobotu stránka britskej televízie BBC. Viac sa dočítate TU.

Vlaky metra ostali na nástupištiach otvorené, aby v nich civilisti mohli prečkať boje. Tí používajú aplikáciu Telegram pre kontakt s vonkajším svetom. 

06: 48 Americká vláda uvalila sankcie na ruského prezidenta Vladimíra Putina, ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ministra obrany Sergeja Šojgu a ďalších členov ruskej bezpečnostnej rady. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Na sankčnom zozname sa nachádza podľa spravodajskej televízie Sky News aj náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov.

Podľa amerického ministerstva financií sú Putin a Lavrov "priamo zodpovední za nevyprovokovaný ruský útok a následnú nezákonnú inváziu" Ukrajiny.

06:47 Kanada sa v piatok pripojila k EÚ, USA či Británii a oznámila, že sa taktiež chystá zaviesť nové sankcie priamo na ruského prezidenta Vladimira Putina a šéfa ruského rezortu diplomacie Sergeja Lavrova. S odvolaním sa na vyjadrenie kanadského premiéra Justina Trudeaua o tom informovala agentúra AFP.

"Uvalíme sankcie na prezidenta Putina a ďalších strojcov tejto barbarskej vojny," povedal Trudeau s tým, že medzi sankcionovaným bude aj Lavrov. "Títo muži sú najväčšmi zodpovední za smrť a skazu, ktorá sa odohráva na Ukrajine," dodal.

Kanadský premiér sa tiež vyslovil za odpojenie Ruska od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


vojaci
Máme nedostatok vojakov? Ministerstvo obrany pripravuje zmeny: Toto môže niekoho presvedčiť
Príhovor prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej dohnal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú k slzám.
Foto
Slzy prezidentky Čaputovej v priamom prenose: Toto sú slová, ktoré ju dojali!
woman holding liver paper cut, hepatitis vaccination, liver cancer treatment, world hepatitis day
Slováci majú problémy s pečeňou: Alkohol za tým nehľadajte! Vinník je jasný
Ilustračné foto
Slovensko zažije oteplenie: Na príjemnú zmenu sa môžete tešiť už počas víkendu
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
(ilustračné foto)
Veľké dopravné obmedzenia počas celého víkendu: V tomto úseku dajte radšej nohu dole z plynu
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?
Na dne jazera našli potápači aj kolobežku.
Foto
Šokujúci nález v Štrkovci: Pozrite, čo odtiaľ vylovili! Nebudete veriť vlastným očiam
(ilustračné foto).
Šialené! Na Slovensku padla výhra v hodnote 5,3 milióna eur, šťastlivec však peniaze nikdy neuvidí
Šéfkuchár Massimo bol so Samuelovej návštevy nadšený.
Foto
Samuel L. Jackson tajne na Slovensku! Šéfkuchár Massimo povedal pravdu: Takýto je hviezdny herec naozaj
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
TOTO spravil nahnevaný Ramsay počas zápasu s Českom: Je to neakceptovateľné!