Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.02.2022 20:45 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Putin sa rozhodol okamžite uznať suverenitu Doneckej a Luhanskej republiky! Poriadne naložil Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok oznámil, že sa rozhodol okamžite uznať Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku ako nezávislé štáty.

Putin o tom informoval v prejave k národu, ktorý odvysielali ruské štátne televízie. Tieto dohody podľa pozorovateľov majú Rusku poskytnúť právny základ pre vyslanie vojakov do východoukrajinského Donbasu.

Fotogaléria
113
fotiek v galérii

V televíznom prejave k národu oznámil, že je nevyhnutné uznať nezávislosť ľudových republík vyhlásených proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Televízia vzápätí ukázala, ako podpisuje príslušné dekréty a dohody s vodcami Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. 

Otvoriť galériu

Podpisovému aktu v Kremli predchádzal Putinov bezmála hodinový prejav, ktorý začal rekapituláciou ukrajinských dejín. Putin zdôraznil, že juhovýchod dnešnej Ukrajiny, kde sa nachádzajú územia ovládané povstalcami, "býval historicky súčasťou Ruska", a že "súčasná Ukrajina bola úplne vytvorená Ruskom, ruskými komunistami". Súčasnú Ukrajinu prezident označil za americkú kolóniu, územie ovládané NATO a za "predmostí", odkiaľ by Západ mohol viesť prekvapivý úder proti Rusku. Obvinil aj Kyjev, že stále odmieta plniť mierové dohody z Minska a že naopak chystá novú vojenskú operáciu v Donbase.

"Každý deň dochádza k ostreľovaniu, zabíjanie civilistov neprestáva. Nemá to konca. Ale takzvaný civilizovaný svet dáva prednosť nevšímať si to, nevšímať si všetky tie hrôzy, páchané na štyroch miliónoch ľudí. Len preto, že nepodporili agresívny nacionalizmus a neonacizmus. Ako dlho môže tragédia pokračovať? Ako dlho sa to dá strpieť?" uviedol Putin. 

Otvoriť galériu

Povedal, že Rusko urobilo všetko pre zachovanie územnej celistvosti Ukrajiny. Ale v Kyjeve sa len menia prezidenti a poslanci, ale "nemení sa podstata agresívneho režimu", a tak je nevyhnutné "neodkladne uznať nezávislosť ľudových republík", vyhlásil ruský prezident.

Ako informuje spravodajský portál BBC, v príhovore tiež povedal, že Ukrajina nikdy nebola skutočným národom, obvinil tamojšie úrady z korupcie a ostro skritizoval NATO. Uznanie suverenity a nezávislosti DĽR a LĽR označil za potrebné. Dodal, že požiadal ruský parlament, aby jeho rozhodnutie podporil a ratifikoval zmluvy s obomi samozvanými proruskými republikami nachádzajúcimi sa ukrajinskom Donbase.

Agentúra TASS po skončení prejavu informovala, že Putin príslušné výnosy už aj podpísal. Okrem toho podpísal aj dohody o spolupráci s DĽR a LĽR. Na podpisovom akte v Kremli sa zúčastnili aj predstavitelia oboch týchto "republík".

Vedenie Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, medzičasom deklarovalo svoju súčinnosť a pripravenosť čo najrýchlejšie pristúpiť k ratifikácii dohôd s DĽR a LĽR.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, ČTK, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Produkty, pred ktorými varujú hygienici, radšej nepoužívajte.
Foto
Hygienici varujú pred nebezpečnou kozmetikou: TÝCHTO 18 výrobkov nepoužívajte!
Foto
Za šesť rokov majú 5 titulov: Kto z nich príde na šampionát?
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Ministerstvo zdravotníctva o zavádzaní reformy siete nemocníc: Chce zefektívniť procesy
9. kolo Let's Dance. Na snímke Helena Vondráčková a Juraj Loj.
Foto
Takéto Let's Dance tu ešte nebolo: Božská Vondráčková a prečo skončil Loj celý KRVAVÝ?!
Dievčence dostali mená Sára, Nina a Lea.
Foto
Zázrak v Martine: Emka chcela bračeka, dočkala sa TROCH sestričiek!
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Požiar pred Studienkou: Mužovi plamene popálili tvár, ruku i hrudník
Ilustračné foto
Komplikácia na D2: V tomto smere je diaľnica prejazdná len v jednom pruhu
(ilustračné foto)
Pekári, cukrári a cestovinár otvorene: Výrobky zdražia! Ako to pocítia zákazníci?
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na ODSTÁVKU elektriny: Bez prúdu bude vyše 2000 domácností a firiem
Ilustračné foto
S teplom sa rozlúčte: Čaká nás iné trápenie! Čo predpovedajú meteorológovia?
Viete, kto je toto dievčatko?
Foto
FOTOHÁDANKA: Viete, kto je toto malé dievčatko s veľkými očami? Už od 6 rokov aktívne spieva!
(ilustračné foto)
Kupujete si lieky do zásoby? Úsmev vás prejde: AHA, čo riskujte!