Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.02.2022 06:00 | Správy | Domáce správy

Odposluchy poukazujú na hraničné metódy vyšetrovateľov NAKA: Šikana kolegyne so súhlasom Mikulca?

Zapálime jej auto kanistrom. Pôjde do pi*e, príde o robotu! Aj takéto výroky zaznievajú v legálne získaných odposluchoch vyšetrovateľov NAKA, elitnej zložky slovenskej polície, smerom ku kolegyni - vyšetrovateľke inšpekcie Diane Santusovej.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Tá mala preverovať, či v ich prípade nejde o manipuláciu trestných konaní, o ktorej predtým informovala parlament a slovenskú verejnosť aj Slovenská informačná služba.

V piatok sa dostalo na verejnosť stostránkové uznesenie prokuratúry vrátane prepisov legálnych odposluchov vyšetrovateľov NAKA, Jána Čurillu, Pavla Ďurku, Milana Sabotu, Štefana Mašina a ďalších. Tí sú stále obvinení zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a v jednom prípade v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Prepisy sa dostali von s odôvodnením zamietnutia sťažnosti voči stíhaniu.

Chránení ministrom?

Podľa získaných odposluchov sa vyšetrovatelia dohovárali na spoločnom postupe proti vyšetrovateľke Úradu inšpekčnej služby Diany Santusovej. Hovorili o „podpálení auta kanistrom“, o jej vyhodení z práce, ale aj o tom, že sú vďaka krytiu zo strany policajného šéfa Kovaříka či ministra vnútra Mikulca chránenou zverou.

Exmimister vnútra Robert Kaliňák sa nazdáva, že takýmto štýlom riešili vyšetrovatelia aj prípad a zadržania policajného exprezidenta. „Majú na svedomí Milana Lučanského,“ vyhlásil. Upozornil, že SIS mala vedieť o nezákonných metódach elitných vyšetrovateľov už v roku 2020, o čom vypracovala správu, ktorá zaznela aj v parlamente.

Roman Mikulec sa proti tvrdeniam opozície, ktorá poukazuje na zasahovanie ministerstva vnútra a vedenia polície do práce vyšetrovateľov a na zadanie kriminalizovať opozíciu, ohradil. Tvrdí, že nikdy nepožadoval od OČTK informácie, na ktoré nemal zákonný nárok a všetky informácie, ktoré dostal, bez komentárov okamžite odstupoval kompetentným útvarom. „To, akým spôsobom s nimi nakladali, bolo a je v ich pôsobnosti,“ poznamenal minister.

Návrh na odvolanie

Odmietol tiež, že by sa 19. júla minulého roka stretol na pôde Úradu špeciálnej prokuratúry či inom mieste s prokurátormi a koordinoval postup v trestných veciach. Podľa polície ide zo strany Smeru o zastrašovanie: „Neformálna komunikácia vyšetrovateľov nebola podstatná pre trestné konanie,“ informoval hovorca prezídia Michal Slivka.

Opozícia bude na základe získaných informácií požadovať odvolanie ministra vnútra. Peter Pellegrini aj Robert Fico zároveň požiadali prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby sa začala zaoberať spravodlivosťou a právnym štátom.

 

Analytik Ján Baránek: Takto sa správa mafiánsky štát

Otvoriť galériu
Ján Baránek
Zdroj: anc

Slovensko je podľa analytika Jána Baránka mafiánsky štát, naplnili sa slová exprezidenta Andreja Kisku. Pri paralele so zachytenou komunikáciou z roku 1996 medzi vtedajším ministrom vnútra Ľudovítom Hudekom a riaditeľom SIS Ivanom Lexom po únose syna prezidenta Michala Kováča naznačuje, že súčasné odposluchy členov NAKA predstavujú podobný problém. Štát a silové zložky sa mohli stať nástrojom v rukách politikov na kriminalizáciu nepohodlných oponentov.

„Keď bol zverejnený prepis rozhovoru Lexa – Hudek, nastalo doslova mediálne peklo. Oprávnene. Teraz je situácia porovnateľná - vyšetrovatelia, ktorých niektorí označujú za čestných elitných policajtov, chceli svojej kolegyni podpáliť auto, pripraviť ju o prácu a dostať ju do basy!“ sumarizuje Baránek v pôvodnom komentári pre webnoviny.sk, čo sa dá vyextrahovať zo súdom nariadených a schválených odposluchov: „V piatok sme sa dozvedeli, že v tomto štáte fungujú mafiánske štruktúry až na najvyššej úrovni. Siahajú až po úroveň ministra vnútra. Toto však vyvoláva ďalšie otázky. Kam sme sa posunuli od roku 1996?“

 

Čo hovorili vyšetrovatelia NAKA?

  • Ďurka: - Zapálime jej auto. Kanistrom.
  • Čurilla: - Len aby sme to neprepálili. Aby sme neboli takí, že nakoniec skončíme my jak najväčší k*k*ti, poberú nám spisy a povedia, že je to účelová pomsta z našej strany.
  • Ďurka: - Len ju treba, ako keby, normálne spraviť. A do väzby j*bnúť.
  • Ďurka: - Kamaráta máme ináč nového, riaditeľa ÚIS. Teraz je tam a sťahuje nám záznamy z parkoviska.
  • Turňa: - Že ju (Santusovú – pozn. red.) ide kopnúť do pi*e. Hneď, ako to pôjde, že ju ide odstaviť od roboty.
  • Čurilla: - Ešte je na ÚŠP minister. Lebo to rieši aj minister.
  • Čurilla: - No čo minister?
  • Neznámy: - Dobre. Ide za ním teraz riaditeľ ÚIS a idú vymyslieť, že či sa im podarí zastaviť tú pani (Santusovú – pozn. red.).
  • Čurilla: - Šak keď nie, nech dá echo, my ju zastavíme do pi*i.
  • Ďurka: - Fica treba robiť, Kaliňáka, Pellegriniho.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: rk 

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Je to tu, Trump priznal, čo by zrušil po nástupe do funkcie: Biden bude peniť od zlosti
(ilustračné foto).
Tragédia počas splavu: Muž († 57) vypadol z kajaku, lekári mu už nevedeli pomôcť
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
Cena projektu sa pritom odhaduje na stovku miliárd dolárov.
Foto
Hanba na tri zimy! Postavili most, ktorý nikam nevedie: Šialené, koľko peňazí naň minuli
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
USA pohrozili Izraelu, odkaz Netanjahua je jasný: Ostaneme v boji sami, ak budeme musieť!
Izzy problémy s menštruáciou značne komplikujú život.
Foto
Menštruácia jej robí zo života PEKLO: Lekári si nevedia rady! Jej slová zabolia aj vás
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle
Donald Trump s manželkou Melaniou a synom Barronom.
Najmladšieho Trumpovho syna čaká ťažká úloha: Prekvapujúce, do čoho ho otec navliekol
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?
Shakira
Shakira ako PODVODNÍČKA?! O speváčke padlo rozhodnutie, na ktoré všetci čakali