Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.02.2022 14:30 | Správy | Domáce správy

Nadšenci kozmonautiky oslavujú: Svetové prvenstvo satelitu z Košíc!

Umelá družica­ ­GRBAlpha ako súčasť česko-japonsko-maďarsko-slovenského vedeckého projektu dosiahla po svojom vypustení na obežnú dráhu Zeme v marci 2021 svetový úspech.

Satelit Technickej univerzity v Košiciach (TUKE), na ktorom sa podieľali odborníci Leteckej fakulty, mal za cieľ aj demonštráciu detegovania zábleskov gama žiarenia. To sa mu podarilo. Koordinátor projektu Miroslav Šmelko z Leteckej fakulty TUKE priblížil, že satelit má dobu obletu Zeme približne 90 minút.

Otvoriť galériu

„V dosahu našich pozemných staníc sa nachádza 6-krát za deň. Spojenie s ním je možné počas týchto komunikačných okien v rozpätí od 3 do 12 minút. Pre naše potreby sme s našimi partnermi vybudovali niekoľko pozemných staníc v Košiciach, Brne či Budapešti, ktoré sa skladajú z dvojice antén, anténneho rotátora, stolnej rádiostanice a počítača,“ opísal s tým, že satelit monitoruje svoje vitálne funkcie.

Ohrozujú ho erupcie

Na orbite vykonáva aj vedecký experiment, ktorý má za úlohu detegovať gama záblesky. „To sú záblesky žiarenia vyššej energie, akú má röntgenové žiarenie. Sú sprievodným javom vzniku čiernych dier, dôsledkom či už gravitačného zrútenia veľmi hmotných hviezd, alebo zrážok neutrónových hviezd. Pri zrážkach neutrónových hviezd vznikajú aj gravitačné vlny. Doteraz sa vedeckému tímu podarilo zachytiť až päť gama zábleskov. Satelit GRBAlpha sa tak stal prvým satelitom triedy Cubesat na svete, ktorý bol skonštruovaný na tento účel, a zároveň prvým, ktorému sa úspešne podarilo zachytiť gama záblesk,“ prezradil.

Podľa Šmelka by mohol satelit úspešne fungovať niekoľko rokov. Nebezpečenstvom sú však preň slnečné erupcie, ktoré ho môžu vyradiť z funkcie. Slovensko by mohlo spolupracovať na ďalšom satelite. „Na stole je snaha o vybudovanie flotily satelitov v rámci projektu CAMELOT, no sú aj iné možnosti spolupráce, o ktorých sa hovorí v kuloároch. Aj návštevy na výstave EXPO Dubaj priniesli niekoľko ponúk na spoluprácu,“ dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: sk 

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval
Head shot frustrated middle aged mature retired woman with walking disability holding hands on wooden stick, looking in distance, feeling lonely at home or suffering from depression, ageing concept.
„Nový“ Alzheimer vás vystraší: Riziko je obrovské! Prevratné zistenie vedcov
Foto
Po prvej výhre panuje skvelá nálada: Aktéri si nemohli vynachváliť fantastickú atmosféru!
David Beckham
Foto
Beckham šokoval fanúšikov: Za všetkým je jedna fotka! Pozrite sa na to
vojak
Správy, ktoré Ukrajina nechcela počuť: To neznie vôbec dobre
Foto
Prvé víťazstvo Slovákov na šampionáte, suverénne zdolali Kazachstan
(ilustračné foto)
11 znakov, že SMRŤ je blízko! Všimli ste si tieto veci? Veľa času nezostáva
Slafkovského gesto hitom internetu: Čo plačeš? Pozri na skóre!
Alagič tvrdí, že sa jej z firmy okamžite ozvali.
Foto
Odhalená Jasmina: Sexy FOTO vám vyrazí dych! Takto ste Alagič ešte nevideli
Šatan mal zaujímavú spoločnosť: Aha, ako fandil Danko so svojou misskou!