Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.02.2022 19:00 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

Karol motivuje deti k pohybu: Bývalá tenisová hviezda robí športovú osvetu na školách

Telovýchova a rozvoj pohybu košických školákov dostávajú úplne nový rozmer! Na vybraných základných školách v Košiciach rozbiehajú jedinečný a medzi deťmi i rodičmi čoraz populárnejší projekt Tréneri na školách. Gestorom celého projektu je bývalý špičkový tenista, dlhoročný reprezentant v Davis Cupe Karol Kučera.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Rotovaním špecialistov trénerov na hodinách telesnej výchovy chcú deťom ukázať rôzne športové dimenzie a vytvoriť základné pohybové zdatnosti a návyky.

Vlani to skúšali pilotne, teraz sa do projektu púšťajú naostro. Ako uviedol Karol Kučera (47), deti na Slovensku prejavujú o telesnú výchovu čoraz väčší záujem. Deti pred, ako aj po programe, označujú telesnú výchovu za svoj najobľúbenejší predmet. “Tento rok sme sa rozšírili plošnejšie na 110 škôl na celom Slovensku. Tréneri robia naozaj dobú robotu, pomáhajú aj učiteľkám zatraktívniť a skvalitniť hodiny,” povedal Kučera s tým, že deti tak majú po hodine telesnej dobrú emóciu, čím si budujú aj vzťah k pohybu. Bývalý špičkový tenista zdôraznil, že cieľom ich aktivity je motorický vývin detí. Na tento program majú špeciálne vyškolených 100 trénerov.

“Podarilo sa nám zapojiť aj akademickú obec, kde sa spojil školiaci tím tých najväčších odborníkov,” dodal Kučera. Zamerali sa prioritne na žiakov prvého a druhého ročníka. “Nejde o to, aby si tu tréneri našli nejaké šikovné deti, ale alfou omegou je zapojiť všetky deti, zlepšovať ich zdravotný stav a vzťah k pohybu. Vidíme, že zapojené triedy, deti i rodičia, si pýtajú, aby sa program rozšíril, takže pouvažujeme, či ho nerozšírime ešte aspoň o jeden ročník vyššie,” povedal bývalý tenista.

Tréneri, ktorí sa venujú deťom, sú podľa Kučeru z troch hlavných skupín. “Snažíme sa ich rotovať, ukazujú základy lokomócie, atletiku, gymnastiku, rôzne druhy loptových hier, úpolové a iné športy zamerané na koordináciu a rytmiku. Snažíme sa, aby tréner takto dva mesiace pôsobil a potom ho vystrieda ďalší tréner a deti si vyskúšajú zase niečo nové. Stretnú sa tak s viacerými druhmi športu, a tak si ľahšie vyberú, čomu sa chcú venovať,” dodal Kučera.

Nový formát výchovy si pochvaľuje aj Erik Seman (38), tréner športového tanca

Otvoriť galériu

“Používam muziku, rytmické a koordinačné cvičenia. Deti na to reagujú fantasticky. Mám vlastné deti na prvom stupni, ktoré sa stretávajú s trénermi a tiež si to chvália. Akýkoľvek tréner príde, deťom prinesie niečo nové,” zhodnotil.

 

Ako sa vám páčia hodiny s trénermi?

Aseel (8)

Otvoriť galériu
Aseel (8)
Zdroj: Nový Čas, sk

“Páčila sa mi takáto tanečná telesná, hlavne keď ujo tréner robil také vtipné a smiešne triky. Veľa super vecí sme robili, raz by som chcela byť dobrá tanečníčka.”

 

Filip (8)

Otvoriť galériu
Filip (8)
Zdroj: Nový Čas, sk

“Najviac sa mi páčilo, ako sme skákali, takto som ešte nikdy netancoval. Takéto hodiny sa mi páčia viac, lebo sa všetci spolu zabávame.”

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Patrik Struk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka poďakovala všetkým mamám: Jej slová vás chytia za srdce
(ilustračné foto)
KVÍZ: 10 faktov zo zvieracej ríše, ktoré zvládnu len tí najlepší! Trúfate si?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval
Head shot frustrated middle aged mature retired woman with walking disability holding hands on wooden stick, looking in distance, feeling lonely at home or suffering from depression, ageing concept.
„Nový“ Alzheimer vás vystraší: Riziko je obrovské! Prevratné zistenie vedcov
Foto
Po prvej výhre panuje skvelá nálada: Aktéri si nemohli vynachváliť fantastickú atmosféru!
Ilustračné foto
V noci to príde! Meteorológovia vydali výstrahy pre väčšinu Slovenska
Ilustračné foto
V obci Kolonica horí hala na spracovanie dreva! Zasahujú hasiči
David Beckham
Foto
Beckham šokoval fanúšikov: Za všetkým je jedna fotka! Pozrite sa na to
vojak
Správy, ktoré Ukrajina nechcela počuť: To neznie vôbec dobre