Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.01.2022 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Neviditeľný nepriateľ: 5 faktov o znečistenom vzduchu

Myslíte si, že vetranie je najistejší spôsob, ako si zabezpečiť prísun čistého vzduchu do domácnosti? Omyl! Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie vykazuje až 9 z 10 miest dlhodobo vysoké hodnoty znečistenia vzduchu, a to v alarmujúcej miere, rizikovej pre zdravie.

Na to, že vzduch je esenciálny pre naše prežitie, je prekvapivé, ako málo pozornosti sa venuje téme znečisteného ovzdušia. Prečítajte si, prečo tak veľmi záleží na niečom, čo ani nevidíme, a aké sú najdostupnejšie spôsoby ochrany pred nečistotami, ktoré číhajú vo vzduchu.

Fakt č. 1: V niektorých mestách radšej nevetrať

Lahore v Pakistane, Ghaziabad, Dilí a Nové Dillí v Indii, Aguascalientes v Mexiku. Takto vyzerá top 5 priečok „začmudeného“ rebríčka miest, kde by ste nechceli vetrať, pretože miera znečistenia vzduchu v nich patrí k najvyšším na svete. Zoznam zostavila spoločnosť Smart Air na základe dátovej analýzy 540 miest v 182 krajinách sveta. Takmer polovica (12) spomedzi 25 najznečistenejších miest sveta sa nachádza v Indii, 3 sú v Pakistane.

Fakt č. 2: Malé mikrometre, veľké problémy

Ak sa zaujímate o to, čo dýchate, zrejme ste sa už stretli s označením PM. Ide o drobné fragmenty tuhej hmoty (z anglického výrazu particulate matter; pevné častice), rozptýlené vo vzduchu v rozličných koncentráciách. V odporúčaniach WHO sa uvádza, že pokiaľ je množstvo PM 2,5 (pevných častíc s priemerom menším ako 2,5 mikrometra) vyššie než 10 mikrogramov na meter kubický, hovoríme už o zdravotnej hrozbe.

Prečo práve priemer pod 2,5 mikrometra? Toto je hraničná veľkosť, s ktorou sa nečistota ešte poľahky dostane cez dýchacie ústrojenstvo hlboko do pľúc. Zdržiavaním sa v znečistenom prostredí tak každým vdýchnutím otvárame cestu „neviditeľnému nepriateľovi“, ktorý sabotuje naše zdravie.

Otvoriť galériu

Fakt č. 3: Najväčšia environmentálna hrozba

Vedeli ste, že znečistené ovzdušie momentálne predstavuje najväčšiu environmentálnu hrozbu pre ľudské zdravie? Zároveň ide o štvrtý najrizikovejší faktor vedúci k predčasným úmrtiam, hneď po vysokom krvnom tlaku, neadekvátnej výžive a fajčení. Je preukázané, že zníženie stupňa znečistenia vzduchu má priamy vplyv na zníženie počtu chronických aj akútnych kardiovaskulárnych a respiračných ochorení.

Fakt č. 4: V mestách, ktoré nespia, sa bude dýchať ľahšie

Pozitívnou správou je, že čoraz viac svetových metropol sa pridáva ku globálnej iniciatíve za očistenie vzduchu. Nasledovaniahodným príkladom je napríklad transformácia Paríža na „schodné“ mesto v snahe eliminovať emisie v ovzduší, čo znamená ponúknuť obyvateľom takú infraštruktúru, ktorá im dovoľuje dostať sa ku všetkému dôležitému už za 15 minút pešej chôdze.

Juhokórejský Soul má zas plán rozšírenia zelených priestorov do roku 2030 o celých 30 %, ako aj popularizácie udržateľných spôsobov presunov. Chôdza, cyklistika a verejná doprava by ku koncu dekády mali zabezpečovať 80 % celkovej mobility.

Fakt č. 5: Môžete dýchať 3x kvalitnejší vzduch (aj bez sťahovania)

Môžete sa presťahovať do mesta, kde sa vám bude dýchať bezpečnejšie, no ak sa znovu vrátite k úvodu nášho článku, zistíte, že výber nie je veľký. Kvalitu vonkajšieho ovzdušia výraznejšie neovplyvníte, toho vnútorného však áno. Praktickejším riešením je preto urobiť maximum pre očistu vzduchu v interiéri, kde podľa štatistík beztak trávime takmer 90 % času denne.

Jedným správnym rozhodnutím sa viete postarať o to, aby ste doma dýchali až trojnásobne kvalitnejší vzduch. Čističky značky Daikin, japonského lídra v oblasti riešení pre zdravší vzduch, obsahujú pokročilé systémy filtrácie. Vďaka nim nielen spoľahlivo zachytia, ale aj bezpečne rozložia patogény poletujúce vzduchom, ako sú napríklad čiastočky prachu, peľ, cigaretový dym, plesne, chlpy z domácich miláčikov, vírusy či baktérie.

Cesta k zdravšiemu dýchaniu naozaj nemusí byť komplikovaná. Začína sa na www.daikin.sk.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
Ilustračné foto.
Predpoveď na LETO: Čakajú nás vlny horúčav? Meteorológovia prezradili, na čo sa máme pripraviť
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte
vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci
Ilustračné foto.
Rozruch v Nemecku: Množstvo ľudí museli evakuovať! Znepokojivé, čo sa tam stalo
Princ Harry.
Foto
Harryho veľký NÁVRAT? Kvôli TOMUTO mieri späť do Spojeného kráľovstva! A čo Meghan?