Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.01.2022 07:30 | Správy | Zahraničné správy

V Česku sa počet nakazených zvýšil dvojnásobne: Na koronavírus tam zomrelo už viac ako 37-tisíc ľudí

Laboratóriá v Česku odhalili v piatok 26 597 nových prípadov choroby covid-19, to je dvakrát viac ako pred týždňom. Ďalších 3076 ľudí sa nakazilo koronavírusom opakovane.

Odberové miesta vykonali skoro 142 700 testov, zhruba o 42-tisíc viac ako pred týždňom. Celoštátna týždenná incidencia sa dostala na rekordnú hodnotu 1353 prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov. Vyplýva to z údajov na webe ministerstva zdravotníctva.

Aj napriek vysokému počtu nakazených v tomto týždni pacientov s covidom v nemocniciach zatiaľ ďalej ubúda. Pred víkendom ich bolo 1566, zatiaľ čo minulý piatok 1844. V ďalších týždňoch sa to ale zrejme zmení a hospitalizovaných vrátane tých s ťažkým priebehom covidu bude pribúdať. Celkový počet ľudí, ktorí v krajine od začiatku epidémie zomreli s preukázanou nákazou, prekročil v uplynulých dňoch 37-tisíc.

Epidémia v posledných dňoch skokovo rastie v dôsledku šírenia nákazlivejšieho variantu omikron, ktorý podľa odborníkov oveľa pravdepodobnejšie preráža postinfekčnú imunitu. Rovnako preto narastá počet opakovaných nákaz. Ministerstvo ich eviduje oddelene od nových nákaz, v piatok malo opakované pozitívne testy 3076 ľudí, celkovo bolo takýchto prípadov 55 175.

Za celú dobu epidémie v Česku od začiatku marca 2020 laboratóriá odhalili vyše 2,7 milióna prípadov nákazy. S preukázaným koronavírusom doteraz zomrelo 37 021 ľudí. Úmrtia na rozdiel od nakazených teraz nepribúda, v tomto týždni je zomrelých denne väčšinou medzi dvadsiatimi a tridsiatimi, na prelome roku sa počty obetí pohybovali vo vyšších desiatkach.

Incidenčné číslo, teda počet nových prípadov Covid-19 za posledných sedem dní na každých 100-tisíc obyvateľov, rastie od začiatku roka. K sobote stúplo na 1353, tak vysoko za celú dobu epidémie doteraz nebolo. Predchádzajúce maximum z minuloročného 25. novembra predstavovalo 1234. Nárast zaznamenávajú v posledných dňoch všetky kraje. Najhoršia situácia je naďalej v Prahe, incidencia tam znovu stúpla na 2364. Najmenej potvrdených nových nákaz za sedem dní na 100-tisíc obyvateľov zostáva na Vysočine - 817.

Laboratóriá v posledných dňoch vykonávajú stále viac testov, okrem iného kvôli zavedeniu povinného testovania zamestnancov a živnostníkov dvakrát týždenne. Časť firiem sa totiž rozhodla testovať svojich zamestnancov antigénnymi testami, ktoré vykonávajú zdravotníci. Ich výsledky sa na rozdiel od samotestov prejavia v dennej štatistike. Viac ľudí chodí aj na PCR testy, jeho negatívnym výsledkom môžu totiž tí s pozitívnym antigénnym samotestom ukončiť päťdňovú karanténu skôr.

V piatok laboratória vykonali 25 606 antigénnych a 117 059 PCR testov. Oproti minulému piatku, kedy sa ešte vo firmách testovať nemuselo, bolo teraz antigénnych asi o 7200 viac a PCR testov o 36 400 viac. Pozitivita testov zostáva vysoká.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch: Veľká komplikácia!
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Minister Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu i vyššiu úroveň života obyvateľov
Športový moderátor Dušan Gabáni
Foto
Prehovoril tréner, ktorý oživoval Gabániho: TOTO mu zachránilo život!
So Scarlett už počas študentských čias tvorili pár.
Foto
Sväťo Malachovský zverejnil nezvyčajný ODKAZ: Šifrované vyznanie lásky pre Scarlett?!
Zdenko spartanské preteky miloval! Žiaľ, tie sobotňajšie sa stali jeho poslednými.
Foto
Zdenko († 47) skolaboval na Spartan Race, zronená manželka ukázala poslednú fotku: Takto sa tešil…
Bývalý premiér nevie povedať či v prípade úspechu nastúpi do parlamentu ako poslanec.
Dzurinda pred 20 rokmi doviedol Slovensko do EÚ: Vidí dôvod zvažovať alternatívu?
Ilustračné foto
Dopravné peklo v Bratislave: Nefunkčné semafory, nehoda a kolóny!
Kurzy prvej pomoci prebiehali od júna do októbra.
Váš Tip
Požičovne Slovenského Červeného kríža ponúkajú možnosť požičať si zdravotnícku pomôcku: Koľko vás to bude stáť?
Foto
Fehérváry je voľný na šampionát! Opäť skóroval, no Washington v play off končí
Americký prezident Joe Biden (vpravo) pózuje s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.
Putin bude peniť, rázny krok USA a Ukrajiny: Dlhodobé následky!
Propalestínsky protest pred Kolumbijskou univerzitou v New Yorku
Na univerzitách v USA prebiehajú propalestínske protesty: Ostrý odkaz z Bieleho domu
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Izrael navrhol Hamasu dohodu o prímerí: Prekvapivá reakcia, ukončia boje?!