Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2022 08:37 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Osud Istropolisu nie je ľahostajný ani Komisii pre kultúru: Výzva investorovi

Komisia pre kultúru, médiá a ochranu kultúrneho dedičstva pri Mestskom zastupiteľstve v Bratislave vyzvala investora, aby hľadal riešenia, ktoré zachovajú budovu Istropolisu.

TASR o tom informoval predseda komisie Matej Vagač. Členovia komisie podľa jeho slov vyjadrili nevôľu nad tým, že developer vo svojich plánoch nezohľadňuje občiansky tlak a odbornú diskusiu a nečaká na ukončenie a závery procesu EIA.

Členovia komisie uznesením zároveň vyzývajú investora, aby sa správal úctivo k architektonickým a kultúrnym hodnotám, ako aj k architektúre kultúrno-spoločenského komplexu Istropolis. Vyjadrili nevôľu s jeho búraním. "Apelujú, aby zainteresované strany hľadali riešenie v prospech rozšírenia a zachovania už existujúcej kultúrnej infraštruktúry hlavného mesta Slovenska Bratislavy. Bratislava opakovane prichádza o kultúrne miesta, spoločenské priestory ako napríklad PKO, Amfiteáter, Divadlo Astorka, Stoka, kiná a iné," píše sa v stanovisku.

Šéfa komisie mrzí, že zbúranie Istropolisu "potvrdí dlhoročný trend likvidácie významných kultúrno-spoločenských objektov a komplexov architektúry z predchádzajúceho obdobia rozvoja Bratislavy", ktorý určujú najmä majitelia pozemkov a nehnuteľností, pričom patria do kultúrneho dedičstva mesta.

Podobne to vnímajú ďalší členovia komisie. Historik umenia Slovenskej akadémie vied Peter Szalay upozornil, že "architektonický komplex Istropolisu je synonymom modernej architektúry v Bratislave a jeho zbúranie bude znamenať ďalšiu stratu historickej pamäte". Člen komisie a poslanec mestského zastupiteľstva Adam Berka zas hovorí o strate hodnôt historických, umeleckých a architektonických aj o rozpore s princípmi ekologickej udržateľnosti. Poslankyňa Lucia Štasselová podotkla, že hoci mesto dobieha svoje resty v oblasti kultúry, chýba mu odvážna vízia, ktorá by posilnila identitu Bratislavy ako mesta kultúry, v ktorej by úcta a znovuoživenie predchádzajúcich architektonických počinov bola jej súčasťou.

Investor nedávno oznámil, že už má k dispozícii od bratislavskej mestskej časti Nové Mesto právoplatné rozhodnutie o odstránení existujúceho objektu Domu odborov. Na jeho mieste plánuje vybudovať projekt Nový Istropolis, v ktorom ráta aj s novým kultúrno-spoločenským centrom, dvoma obytnými budovami, troma administratívnymi budovami či kongresovým hotelom. Z toho jedna stavba má mať výšku 116 metrov. Prestavať chce i okolie Domu odborov.

V polovici januára má na mieste pribudnúť stavebné oplotenie a začne sa s prvými prácami na fasáde, a to demontovaním mramorového obkladu. Investor deklaruje zodpovedný prístup k obkladu i k tunajším umeleckým dielam a artefaktom.

Budova súčasného Istropolisu vyrástla v 80. rokoch minulého storočia. Slúžila ako zjazdový palác pre špičky komunistického režimu. Po roku 1989 bola majetkom odborov. Novomestská samospráva sa ju pred rokmi pokúšala odkúpiť, k dohode neprišlo. Odbory predali Istropolis súkromnému investorovi v roku 2017. Za záchranu Domu odborov bojuje organizácia DOCOMOMO Slovensko. Budovu totiž považuje za ikonickú stavbu s nesmiernou architektonickou a spoločenskou hodnotou.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Úbohé politikárčenie a zúfalstvo poslancov? Dolinkovú chcú odvolávať, ministerka reaguje
Teodor zatiaľ ťahal v zárobkoch za kratší koniec.
Foto
Joe Trendy sa pochválil lukratívnym kšeftom! Lobovala za neho v Markíze manželka Simona?
Peter Pellegrini
Pellegrini v hľadáčiku Česka aj Nemecka: Hneď po nástupe ho čaká poriadna výzva