Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2022 14:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Rodina z východu zápasí s ťažkými diagnózami dcérky Sofinky: Snívame, že raz pobeží za kamarátmi

Do vienka dostala ťažký osud. Maličká Sofia (2) z Bunkoviec (okr. Sobrance) od narodenia zápasí s množstvom chorôb, ktoré ju oberajú o radostné detstvo.

Máte zaujímavý tip, záľubu alebo fotky, o ktoré sa s nami chcete podeliť? Neváhajte a pošlite nám ich na tip@novycas.sk alebo na WhatsApp na číslo 0918 620 001!


Diagnostikovali jej totiž hydrocefalus, detskú mozgovú obrnu a poruchu ciev či pľúc. Starostlivá mamina Martina (24) s otcom Mariánom (25) sa snažia dcérke pomôcť, ako len vedia. Z ich rodičovského príspevku však nedokážu zabezpečiť adekvátne rehabilitácie, ktoré by jej raz mohli pomôcť postaviť sa na vlastné nohy.

Otvoriť galériu

Sofinka (2) sa podľa mamy vypýtala na svet v júni 2019. Po chvíľach radosti však prišiel strach. „Doktor nám oznámil, že mi museli urobiť cisársky rez, pretože Sofia má veľkú hlavičku,“ spomína Martina. To, či je s dcérkou všetko v poriadku, jej lekári nemohli okamžite povedať.

„Na ďalšie ráno mi oznámili, že má hydrocefalus a že ju čaká operácia. Po pôrode ju lekári umiestnili do inkubátora na týždeň. Neskôr trikrát podstúpila operáciu, pri ktorej jej zaviedli hadičku z hlavičky, kde sa jej hromadil mok, do močového mechúra. Zatiaľ ju tak musí mať,“ povedala Martina. Neskôr s manželom zistili, že dcérka má slabú chrbticu a nevie sa postaviť na nôžky.

Ďalšia rana

Dievčatku diagnostikovali aj poruchy ciev, srdiečka či pľúc a neskôr aj detskú mozgovú obrnu. „Na odporučenie neurologičky sme začali navštevovať rehabilitačné centrum dvakrát do týždňa. Cvičíme až do dnešného dňa každý deň. Absolvovali sme aj rehabilitačný pobyt, naša Sofinka robí maličké pokroky, má už skoro 3 rôčky, no stále sa nevie postaviť. Je smutná, že sa nedokáže hrať s kamarátmi, keď vidí, ako oni behajú a ona nemôže,“ plače mama.

Rodičov trápi, že rehabilitácie pomáhajú, no nemôžu si ich dovoliť. Vďaka pomoci iných sa podarilo zaplatiť dcérke jeden pobyt. „Bavilo ju to, a vďaka pobytu sme spozorovali veľké zmeny. Očný kontakt je o mnoho lepší, je uvoľnenejšia,“ priznala mama. Ako hovorí, začali liečbu Vojtovou metódou, v ktorej by chceli pokračovať.

„Nemáme inú možnosť, než sa obrátiť na dobrých ľudí, aby sme vyzbierali peniažky na rehabilitácie, ktoré veľmi potrebuje. V aktuálnej situácii, keď poberáme obaja s manželom len rodičovský príspevok, si na procedúry nie sme schopní našetriť. Okrem Sofinky máme doma ďalšie dve deti, ktoré sú Mariánove. Nechceme čakať dva, alebo viac rokov, kým si našetríme, keď už bude pre Sofiu neskoro,“ zosmutnie.

Pár žije s Ma-riánovymi rodičmi, sú oslobodení od nájmu, no platia ostatné výdavky vrátane energií či benzínu do auta, ktorý potrebujú na cesty k lekárom. Marián kedysi robil v elektrárni, teraz si, žiaľ, nevie nájsť prácu. „Ja som vyrastala v detskom domove, nemám ani matku, ani otca, nemáme sa na koho iného obrátiť,“ dodala.
 

Rozpočet rodiny

Príjmy:

  • rodičovský príspevok Martiny a Mariána: .370 €/mes

Náklady:

  • strava: ........200 €/mes
  • domácnosť (elektrina, voda): ................80 €/mes
  • plienky: ..........30 €/mes
  • benzín: ...........50 €/mes
  • Spolu: 360 €/mes
  • Potrebná suma na rehabilitácie: ....min. 125 €/mes
  • Koľko rodine chýba: 115 €/mes
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí