Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.01.2022 10:22 | Správy | Zahraničné správy

Hrozivá prognóza Ukrajiny: Odborníci očakávajú obrovské číslo denných prípadov koronavírusu!

Nová vlna koronavírusu na Ukrajine, ktorá sa očakáva koncom januára, môže byť mnohonásobne silnejšia ako tie predchádzajúce. Na vrchole epidémie môžu úrady zaznamenať až 40.000 prípadov denne. V rozhovore pre server Obozrevateľ to v stredu uviedol doktor lekárskych vied profesor Serhij Kramarev.

Podľa jeho slov by sa hlavný dôraz mal klásť na očkovanie a dodržiavanie karanténnych predpisov. Ako však doplnil, netreba si robiť veľké nádeje od konkrétnej vakcíny proti variantu omikron.

Poznamenal, že spoločnosť Pfizer oznámila vytvorenie špecifickej vakcíny proti omikronu. "Ale nová vakcína je podmienená koncepcia. Pretože omikron môže byť nahradený iným variantom vírusu. Zdá sa mi, že ide skôr o mediálne vyjadrenia ako skutočné," povedal profesor.

Podľa neho je takmer nemožné vyrobiť univerzálnu vakcínu proti všetkým variantom vírusu. "RNA vírus sa neustále mení. Doslova každý mesiac sa objaví nový variant. Jedna vakcína toho zachytí viac, druhá menej. Ale v marci, keď bude vakcína dostupná, omikron už nemusí existovať. Ľudia budú hromadne chorľavieť, vytvorí sa určitá úroveň imunity proti omikronu. Preto táto vakcína už nemusí mať taký vysoký účinok, aký sa očakával. Hoci Japonci povedali, že chcú vytvoriť univerzálnu vakcínu. Uvidíme," uviedol Kramarev.

Na margo účinnosti vakcín zdôraznil, že je potrebné zvážiť jednu dôležitú vec. "Často si zamieňame dva pojmy. Existuje epidemiologická účinnosť, to znamená zníženie počtu prípadov, a čisto klinická účinnosť, to znamená zníženie počtu ťažko chorých pacientov a úmrtí. Teraz nie je úlohou očkovania znížiť výskyt. Bude tam stále. Výzvou je znížiť riziko hospitalizácie a úmrtia na túto infekciu," dodal Kramarev.

Zo stredajších údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) vyplýva, že počet potvrdených prípadov infekcie novým druhom koronavírusu na Ukrajine sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 7117 na celkových 3.716.988. Chorobe COVID-19, ktorú koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, podľahlo za tento čas ďalších 193 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie na Ukrajine stúpol na 97.737. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 8077 ľudí; od začiatku pandémie ich je 3.530.624.

Ako informovalo ukrajinské ministerstvo zdravotníctva, od spustenia očkovacieho programu na Ukrajine dostalo prvú dávku 14.875.714 ľudí, 14.098.896 dostalo obe dávky, 7339 ľudí dostalo ďalšiu dávku a 41.141 ľudí dostalo posilňovaciu dávku. Celkovo bolo doteraz podaných 29.023.090 dávok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete