Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.01.2022 18:52 | Správy | Peniaze

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť o rodičovskom bonuse: Krajniakove zdroje už majú iné určenie

Peniaze, ktoré by mohli zafinancovať vyplácanie rodičovského bonusu dôchodcom, ktorí vychovali deti, v roku 2023 už z väčšej časti majú v rozpočte verejnej správy na roky 2022 až 2024 iné určenie.

Uviedla to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v reakcii na utorkovú tlačovú konferenciu ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina), počas ktorej vymenoval päť možných zdrojov. RRZ preto zdôrazňuje, že Krajniakom predstavené dodatočné zdroje by nekompenzovali negatívny vplyv zavedenia rodičovského bonusu na hospodárenie verejných financií. Takisto je podľa rady neopodstatnená argumentácia o lepšom hospodárení Sociálnej poisťovne (SP), v čom vidí Krajniak dodatočných 310 miliónov eur ako možný zdroj financovania. "Dočasné lepšie, aj keď stále deficitné hospodárenie SP v súčasnosti nemôže byť dôvodom zavedenia nových opatrení s trvalým negatívnym vplyvom na rozpočet," vysvetlila RRZ.

Rada zdôraznia, že pre rok 2023 vláda ešte ani bez schváleného rodičovského dôchodku neprijala dostatočné opatrenia na dosiahnutie svojho rozpočtového cieľa, deficitu vo výške 2,7 % hrubého domáceho produktu (HDP). Podľa odhadu RRZ chýba ešte 1,2 % HDP.

RRZ opakuje, že verejné financie Slovenska sú v pásme vysokého rizika. "Aj v prípade prijatia komplexnej dôchodkovej reformy vrátane naviazania dôchodkového veku na vývoj strednej dĺžky života (čiže splnenie opatrení deklarovaných v pláne obnovy), by sa verejné financie dostali len na hranicu medzi pásmom vysokého a stredného rizika a dôchodkový systém by tak naďalej zostal dlhodobo neudržateľný. To len podčiarkuje, že v súčasnosti by sa zodpovedne hospodáriaca vláda mala vyhýbať prijímaniu opatrení, ktoré prispievajú k zhoršeniu dlhodobej udržateľnosti," dodala rada.

Minister práce v utorok uviedol, že rezort vidí financovanie rodičovského dôchodku v piatich zdrojoch a dodatočne aj v oddlžení nemocníc. Väčšinu z toho sa podľa RRZ vôbec nedá považovať za zdroje financovania. Hodnotí tak napríklad zlepšenie výberu poistného v SP, úsporu SP vďaka novele zákona o sociálnom poistení, zavedenie odvodov z 13. a 14. platov a aj oddlženie nemocníc.

Čiastočne sa podľa rady dajú považovať za zdroj dynamické efekty, teda vyšší výber daní a zníženie výdavkov SP na dôchodky, k čomu dochádza pre úmrtia súvisiace s pandémiou nového koronavírusu. Pri dynamických efektoch však RRZ ministrovi vyčíta, že tým pádom treba zohľadniť aj dynamický efekt výpadku daní z poklesu neuskutočnenej spotreby, keďže by sa rodičovský bonus hradil vďaka úspore iných štátnych výdavkov. Takisto úsporu vyplácania dôchodkov predčasne zomretým dôchodcom pre pandémiu treba podľa RRZ brať ako dočasný stav.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Vlhová sa s mamou TAKTO vyšantila v kuchyni: Momentálne jem všetko, čo vidím!
Jerguš dostal už dve pracovné ponuky v súvislosti s dronmi
Foto
V škole v Prešove otvorili unikátny predmet: Žiakom sa pracovné ponuky len tak hrnú! Aha, čo ich učia
(ilustračné foto).
Krvavý incident v krajine: Hlásia niekoľko obetí! Znepokojivé, kde ozbrojenec útočil
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Dopravné komplikácie v Bratislave: Na TOMTO mieste na cestu vyteká... Dávajte si pozor!
(ilustračné foto).
Autobus sa zrútil do niekoľkometrovej rokliny: Zahynulo najmenej 25 ľudí! Mrazivé detaily nehody
Ilustračné foto
Brutalita v Bratislave: V centre sa strhla drsná bitka! Zásah polície a prevoz do nemocnice
Ilustračné foto.
ZLÉ správy na leto: V TÝCHTO obľúbených destináciách vás dovolenka vyjde drahšie!
Ilustračné foto
Smrteľná prestrelka polície: Napätá situácia trvala niekoľko hodín! Hlásia obete
Braňo Mojsej sa v štúdiu rozprával s renomovanou psychiatričkou Teréziou Rosenbergerovou.
Detská psychiatrička v relácii Braňa Mojseja: Deti dnes nevedia riešiť problémy, preto sa toľko z nich zabíja
Zdenko si spartanské preteky nesmierne obľúbil.
Foto
Zdenko († 47) skolaboval na Spartan Race: Smrť na dcérine narodeniny?! Posledná FOTO otca rodiny
Experti oznámkovali plán vlády so súkromnými penziami.
3 scenáre o II. pilieri: Ako sa môže zmeniť? Experti o pláne vlády so súkromnými penziami
Šľahajúce plamene zdevastovali strechu, na mieste zasahovalo  množstvo hasičov.
Foto
Obľúbený rodinný hotel na Kysuciach pohltili plamene! Budovali ho 16 rokov: Manažér prehovoril o desivom zážitku