Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.01.2022 11:05 | Správy | Koronavírus

Ministerka Milanová chce na rokovaní vlády bojovať za kultúru: Čo bude požadovať!

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) chce na pondelkovom rokovaní vlády bojovať za to, aby pre kultúru platili z hľadiska pandemických opatrení rovnaké pravidlá ako pre gastronómiu, bohoslužby, cestovný ruch či obchodné prevádzky.

TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová. "Základnou otázkou, ktorú potrebujem zodpovedať rezortom zdravotníctva a hlavným hygienikom, je, prečo kultúrny sektor musí zostať v obmedzenejšom režime ako ostatné sektory," uviedla Milanová. Ako dodala, sedenie v kine a divadle s respirátorom je podľa nej bezpečnejšie ako stravovanie sa v reštaurácii, kde si respirátor prirodzene dávajú ľudia dolu.

Ešte v piatok (7. 1.) Milanová oznámila, že od pondelka majú byť otvorené kultúrne podujatia v režime OP maximálne pre 50 návštevníkov.

Označili ich za nedostatočné a požiadali o čo najrýchlejšie stretnutie a osobnú diskusiu s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO), ministerkou kultúry a ministrom zdravotníctva SR Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO). Žiadali tiež prehodnotiť podmienky otvorenia kultúrnych podujatí tak, aby ich od 18. januára bolo možné realizovať s naplnením minimálne 50-percentnej kapacity diváckych priestorov a v režime OTP, teda aj pre testovaných.

Strana SaS nemôže v žiadnom prípade súhlasiť s návrhom otvoriť kultúrne podujatia v režime OP len pre maximálne 50 ľudí. Takéto opatrenie je nedostatočné a nerieši zdevastovanú kultúru. V tlačovej správe o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák. „Podmienka maximálne 50 ľudí na podujatí nerieši dlhodobo kritickú situáciu umelcov, prevádzkovateľov kín, klubov, kultúrnych priestorov a umeleckých zoskupení, ktoré reálne bojujú o prežitie. Rovnako je to nevyužitá šanca odmeniť ľudí, ktorí sa dali zaočkovať, aby mohli opäť viesť plnohodnotný spoločenský život. Či naopak ponúknuť ďalšiu možnosť pozitívnej motivácie pre tých, ktorí sa ešte nerozhodli,“ uviedol poslanec SaS a člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Foltin. Podľa neho riešením je otvoriť kultúru aspoň pre 200 divákov a zohľadňovať kapacitu priestorov.

Podľa bývalej štátnej tajomníčky ministerstva kultúry Zuzany Kumanovej si nebudú môcť umelci a ani podnikatelia v kultúrno-kreatívnom priemysle dovoliť realizovať divadelné predstavenia alebo koncerty, pretože nedokážu pokryť zo vstupného ani prevádzkové náklady, ako sú napríklad prenájom sály, techniky či náklady na propagáciu podujatí. „Vnímame pozitívne, že sa podarilo dostať kultúru a ľudí, ktorí sa kultúrou živia do centra záujmu. Kultúra je neoddeliteľná súčasť nášho spoločenského života a v ťažkej dobe môže ľuďom pomôcť prežiť frustráciu a neistotu z doby,“ povedala Kumanová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Úbohé politikárčenie a zúfalstvo poslancov? Dolinkovú chcú odvolávať, ministerka reaguje
Teodor zatiaľ ťahal v zárobkoch za kratší koniec.
Foto
Joe Trendy sa pochválil lukratívnym kšeftom! Lobovala za neho v Markíze manželka Simona?
Peter Pellegrini
Pellegrini v hľadáčiku Česka aj Nemecka: Hneď po nástupe ho čaká poriadna výzva
Takto vyzerá po 13 rokoch Červená zóna po jadrovej katastrofe vo Fukušime.
Foto
Miesto, kde sa zastavil čas: Takto to vyzerá v zakázanej zóne Fukušimy po 13 rokoch!
Tréner Craig Ramsay na striedačke slovenskej hokejovej reprezentácie.
Trénerský štáb sa s tým nebabral: V nominácii repre končí hneď pätica hráčov!
Kvôli takým teplotám ani z domu nevyjdete! V krajine padol nový rekord po vyše 50 rokoch
William a Kate sa brali 29. apríla 2011.
Foto
Williamovi a Kate krásne výročie nezničí ani boj s rakovinou: Romantická FOTO, ktorá vás chytí za srdce!
Primátor Matúš Vallo trvá na tom, že nové pracovné miesta priniesli skvalitnenie mestských služieb.
Kedy sa bude stavať električková trať pred SND? Toto je odhadovaný dátum
(ilustračné foto)
Ukrajincov († 23), († 36) mal dobodať ruský občan: Kyjev prináša nové správy o ich pôsobení
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina zápasí s časom: Zelenskyj vie, ako Rusko využíva situáciu! Meškanie USA spôsobilo vážne následky
Do kín mieri novinka Strážcovia galaxie 3.
FotoVáš Tip
Hollywoodske celebrity obsadzujú Bratislavu?! Po Samuelovi L. Jacksonovi sa u nás ukázala ďalšia MEGAHVIEZDA