Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.01.2022 00:00 | Správy | Zahraničné správy

Krvavé nepokoje v Kazachstane vyvolalo zdraženie plynu: Demonštranti odrezali hlavy trom policajtom

Chaos a krviprelievanie. To sú slová, ktoré v súčasnosti najlepšie vystihujú vypätú situáciu v Ka-zachstane zmietanom, násilnými protestmi.

Nepokoje tu vypukli deň po Novom roku. Tie podľa médií odštartovalo zdraženie skvapalneného ropného plynu (LPG). Neúnosná situácia prevláda najmä v najväčšom meste Alma-Ata, kde začali s protiteroristickou akciou. Celkovo tu už zomrelo 13 príslušníkov polície po stretnutí s demonštrantmi. Na pomoc s nastolením poriadku do rozbúrenej krajiny poslalo Rusko svojich výsadkárov.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Ako škrtnutie zápalky. Hnev domácich, ktorí mesačne zarábajú sotva 400 eur, zapríčinilo zdraženie skvapalneného ropného plynu (LPG), ktorý je lacnejšou alternatívou benzínu. Ten po zrušení cenového stropu zdražel z 0,12 € na 0,24 € za liter. Protesty proti vysokým cenám pohonných látok na seba nenechali dlho čakať.

Podľa agentúry TASS prišlo k prvým 2. januára v meste Žanaozen. Následne sa nepokoje rozšírili do ďalších miest v krajine. „Ak zdražie plyn, zdražie všetko,“ uviedol jeden z demonštrantov. Najbrutálnejšie protesty sa však odohrávajú v najväčšom kazašskom meste Alma-Ata, kde rozzúrený dav vtrhol do budovy radnice a podľa prítomných svedkov zmlátil policajtov brániacich demonštrantom v útoku.

Otvoriť galériu

Počas útoku sa im podarilo obsadiť aj rezidenciu kazašského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva. Podľa viacerých zdrojov obe budovy, ako aj sídlo prokuratúry a miestnu pobočku vládnucej strany Nur-Otan (Svetlo vlasti), zapálili. V súvislosti s útokmi protestujúcich vyhlásila v stredu hlava štátu výnimočný stav na celom území krajiny a odvolala súčasnú vládu.Ide o akt terorizmuTokajev tiež vyhlásil, že na čele nepokojov stoja teroristi. Následkom toho v noci na štvrtok oznámilo vojenské veliteľstvo v Alma-Ate, že bezpečnostné sily v meste spustili protiteroristickú akciu.

„V noci sa extrémisti pokúsili vtrhnúť do úradných budov, policajného oddelenia mesta Alma-Ata, ako aj do budov obvodných oddelení polície. Desiatky útočníkov boli zlikvidované a prebieha ich identifikácia,“ uviedla hovorkyňa tamojšej polície Saltanat Azirbek. Upozornila tak na to, že protiteroristická akcia stále prebieha a vyzvala domácich aj návštevníkov mesta, aby zostali doma. Počet obetí na strane demonštrantov sa tak pohybuje už v desiatkach.

O nich však kazašské úrady oficiálne neinformujú. Dovedna bolo podľa nich zranených viac ako tisíc osôb, pričom takmer 400 z nich si vyžiadalo hospitalizáciu a 62 ľudí skončilo na jednotke intenzívnej starostlivosti. Ako informovala televízia Chabar-24, na strane polície vyhaslo 13 životov, pričom traja príslušníci boli nájdení bez hláv. Podľa vlády tak ide o jasný dôkaz terorizmu.V súvislosti so situáciou požiadal prezident o pomoc Organizáciu zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), ktorá vo štvrtok vyslala do krajiny prvé jednotky.

Otvoriť galériu

„Mierové sily ODKB boli vyslané do Kazachstanu na obmedzené časové obdobie s cieľom stabilizácie a normalizácie situácie,“ uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Do krajiny tak mieria vojaci z ruských, bieloruských, arménskych, tadžických a kirgizských jednotiek. Ako informovala agentúra TASS, vojenské transportné lietadlá prepravujú ruské výsadkové oddiely a prvé jednotky už pristúpili k plneniu úloh.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ktt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Patrik hovorí, že za svoj názor je šikanovaný.
FotoVáš Tip
Raperovi Rytmusovi klepli po prstoch policajti: Trest za pirátstvo na ceste!
Kmeťo kopal v zápase aj pokutový kop, ktorý premenil a potom sa vyzliekol, ale žltú kartu nedostal.
Foto
Slovenský Maradona premenil pokutový kop a potom sa vyzliekol...
Kráľ Karol III.
Foto
Kráľ Karol sa vzoprel rakovine: Bez TEJTO ženy by to nezvládol, nová FOTO hovorí za všetko
Hustá pena je základ, Lucia to zvládla na jednotku.
Foto
Tromfla všetkých mužov: Najlepším výčapníkom je táto kráska! Lucia vyhrala prestížnu súťaž
Matúš je otcom rozkošnej dcérky Ney.
Foto
Kolárovský exkluzívne: PRVÁ spoveď po prepustení z liečebne! O drsnom režime aj malej dcérke
Aktualizované
Obrovská rodinná dráma! Muža našli mŕtveho, žena s deťmi skončili v nemocnici
Peter Pellegrini (Hlas)
Pellegrini čelí prvej veľkej skúške: Mal by sa začať krotiť, tvrdí Hrabko
Rodičov obvinených z týrania pustili z väzby.
Foto
Šokujúci verdikt súdu: Rodičov obvinených z týrania detí pustili z väzby! Má to však háčik
Bratislava - Dúbravka 26. 4. 2024 9.21 hod. Líder SNS usilovne čistil chodníky od zeminy.
Foto
Andrej Danko zametal Dúbravku: Ukázal aj zlomený zub! Starostovi dal takýto sľub
Mária prvýkrát za 15 rokov takmer koncert neodohrala.
Foto
Mária Čírová to povedala na rovinu: Už ma nebaví ľudí TOMUTO učiť, nech mi pokojne závidia!
Medzi premiérom Robertom Ficom a predsedom Najvyššieho súdu Jánom Šikutom to vrie.
Prestrelka medzi Ficom a predsedom Najvyššieho súdu: Čo si vyčítajú?
Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník