Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.01.2022 14:20 | Správy | Zahraničné správy

Nová česká vláda schválila programové vyhlásenie: Obsahuje aj nový odstavec o epidémii

Vláda českého premiéra Petra Fialu vo štvrtok na mimoriadnom zasadnutí schválila programové vyhlásenie nového vládneho kabinetu. Budúcu stredu 12. januára s ním predstúpi so žiadosťou o podporu pred Poslaneckú snemovňu.

Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz. Oficiálny text programového vyhlásenia má vláda predstaviť do konca týždňa. Vychádza z programovej časti koaličnej zmluvy, ktorú zástupcovia koalícií Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátov a Starostov s nezávislými podpísali vlani 8. novembra. Ako konštatuje iDNES.cz., so získaním dôvery v Poslaneckej snemovni by vláda ČR nemala mať budúci týždeň problém, pretože sa opiera o väčšinu 108 poslancov z 200.

"Je to dobrý program pre budúcnosť Českej republiky," vyhlásil vo štvrtok predseda Pirátov Ivan Bartoš. "Ja i kolegovia predstavíme kľúčové veci, s ktorými vláda žiada o dôveru," povedal ešte v stredu predseda českej vlády Petr Fiala. Programové vyhlásenie vlády ČR podľa ministra práce a sociálnych vecí Mariana Jurečku počíta s dôchodkovou reformou, ktorej prvá etapa má byť prijatá do konca roku 2023. V pláne je i schválenie minimálnej výšky dôchodkov.

Dokument, na ktorom sa predstavitelia vlády dohodli počas utorka a stredy, obsahuje podľa slov šéfa rezortu zdravotníctva Vlastimila Válka i nový odstavec o koronavírusovej epidémii. "Definovali sme, že covid považujeme za niečo, čo sa nepodarí zlikvidovať jednou očkovacou dávkou. Systém je potrebné nastaviť tak, aby nedochádzalo k vlnám a k zmenám," povedal minister.

Čo sa týka zahraničnopolitických otázok, Fialov kabinet akcentuje transatlantické väzby a ľudskoprávnu problematiku, približuje portál ČT24. Takisto sa zdôraznňujú nadštandardné vzťahy so Slovenskom, záujmom je i zachovanie dobrých vzťahov s Britániou a revízia stykov s Ruskom a Čínou. Cieľom novej vlády je tiež od roku 2023 umožniť Čechom žijúcim v zahraničí hlasovať vo voľbách korešpondenčnou formou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...