Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.01.2022 12:01 | Správy | Politika

Veľká analýza je zverejnená: Toto sú tri najväčšie celosvetové hrozby v tomto roku!

Poradenská spoločnosť Dun & Bradstreet analyzuje obchodné dáta v 120 krajinách sveta. Celosvetovým hrozbám priradila skóre a na základe toho zostavila rebríček tých najväčších v tomto roku.

1. Energetická kríza

V dôsledku pandémie sa spotrebiteľské a výrobné ceny vyšplhali podľa Dun & Bradstreet na maximálne hodnoty za niekoľko dekád. Problémom je podľa spoločnosti globálna inflácia či narušenie dodávateľských reťazcov. "Nesúlad medzi ponukou a dopytom energie sprevádzajúcim znovuotvorenie ekonomiky sa pravdepodobne pre zimu na severnej pologuli zhorší," myslí si spoločnosť. Narušenie odberateľsko-dodávateľských vzťahov sa v priebehu pandémie objavovalo opakovane od polovodičov až po komodity, toto riziko zostalo podľa analýzy Dun & Bradstreet zvýšené.

"Zatiaľ čo tlak na dekarbonizáciu na celom svete je zrejmý a krajiny sa prihlásili k emisným cieľom, energetická kríza spôsobená nedostatkom uhlia ukázala obmedzenia pri plnení týchto cieľov," tomuto riziku Dun & Bradstreet priradila skóre GBI 21.

Podľa spoločnosti prevládajú i fiškálne obavy na rozvíjajúcich sa trhoch. "Trvalý alebo náhly nárast cien by mohol prinútiť viac rozvíjajúcich sa trhov k sprísneniu menovej politiky. To zvýši ich náklady na obsluhu dlhu, čo môže viesť k zníženiu ratingu krajín a tlaku na štátne rozpočty. Navyše to pravdepodobne zníži vyhliadky na globálny ekonomický rast." Tomuto riziku Dun & Bradstreet priradila skóre GBI 20.

2. COVID-19

Firmy dva roky po vypuknutí pandémie stále bojujú s návratom do normálu. V zozname desiatich najväčších rizík podľa Dun & Bradstreet figurujú tri riziká súvisiace s novými vlnami Covidu-19 (skóre GBI 35), ekonomickým spomalením v Číne (GBI 30) a politickou polarizáciou, ktorému spoločnosť udelila skóre GBI 21.

3. Nová geopolitická rovnováha

Podľa analýzy Dun & Bradstreet bude potrebné dosiahnuť rovnováhu spolupráce, konkurencie a konfliktu medzi USA a Čínou. "Existuje riziko, že rastúce obavy USA z čínskych vojenských manévrov voči Taiwanskému regiónu a z rýchlo rastúcich síl jadrového arzenálu Číny budú ďalšou negatívnou špirálou obchodných a technologických obmedzení," uvádza spoločnosť. GBI skóre pre toto riziko je vysoké, na úrovni 36.

Problémom je i vojenská prítomnosť Ruska pozdĺž ukrajinskej hranice, ako aj narastajúci počet migrantov prichádzajúcich cez Bielorusko na poľských hraniciach, tvrdí Dun & Bradstreet. "Imigrácia je pre európsky blok jednou z najviac polarizujúcich tém a zlá reakcia bude mať vnútropolitické dôsledky. GBI skóre pre toto riziko je hodnotené na 28, uvádza sa v analýze.

Spoločnosť Dun & Bradstreet pravidelne vypracováva vlastný Global Business Risk Report, ktorý celosvetovým hrozbám priraďuje skóre a na základe neho zostavuje rebríček tých najväčších, ktoré ovplyvnia podnikateľov na celom svete.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí