Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.12.2021 13:30 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

Slováci si nevedia predstaviť Silvester bez ohňostroja aj napriek utrpeniu zvierat: Čo spôsobujeme počas bujarých osláv?

Pre nás zábava, pre nemé tváre utrpenie. Väčšina ľudí si nevie predstaviť oslavy Silvestra bez ohňostroja či petárd. Svetlo a hluk ohňostrojov však spôsobujú muky zvieratám, a to nielen domácim, ale hlavne tým v útulkoch, karanténnych staniciach, zoologických záhradách a v horách.

Máte zaujímavý tip, záľubu alebo fotky, o ktoré sa s nami chcete podeliť? Neváhajte a pošlite nám ich na tip@novycas.sk alebo na WhatsApp na číslo 0918 620 001!


Fotogaléria
16
fotiek v galérii

„Zvieratá, ktoré žijú v mestách a dedinách, sú čiastočne zvyknuté na svetlá, a to z pouličných osvetlení či áut. Samozrejme, že aj im veľmi ubližujú ohňostroje, ale divé zvieratá v prírode svetlá a ani nič podobné nepoznajú, a tak môžu byť silvestrovské oslavy pre viaceré tragické. Ľudia by si skôr mali užiť ten prírodný ohňostroj. Pozrieť sa hore na oblohu a kochať sa žiariacimi hviezdami,“ povedal prírodovedec Miroslav Saniga.

 

Zvieratá v zoo

Otvoriť galériu

„Tak, ako aj po minulé roky, aj v závere tohto roka žiadame ľudí, aby mysleli na zvieratá a neodpaľovala ohňostroje, petardy a rakety. A to nielen tie naše, ale aj voľne žijúce druhy,“ povedala Nika z kontaktnej zoo v Liptovskom Mikuláši. „Chápeme, že „zábavná“ pyrotechnika je krásnym vizuálnym zážitkom pre ľudí, no pre všetky zvieratá predstavuje stres. Je to teda zábava, ktorou iným ubližujeme, a to aj domácim, hospodárskym či divým zvieratám,“ doplnila Nika.

 

Operence vo voľnej prírode

Otvoriť galériu

Každý rok zostáva po Silvestri v lesoch množstvo zranených či mŕtvych zvierat, a to aj vtákov. „Vtáky sú oveľa citlivejšie ako my. Majú výborné sluchové ústrojenstvo a to srdiečko je vystavené oveľa väčšiemu stresu ako u ľudí. Takže môže dostať častejšie aj infarkt. Ohňostroj môže vtákov vyplašiť. Opustia miesto, kde spia, potom môžu zablúdiť, nemajú sa kde uchýliť a zomrú zamrznutím, alebo sú ľahkou korisťou pre predátorov,“ vysvetlil Saniga s tým, že v strese a tme môžu operence naraziť do stromov, ťažko sa zraniť, alebo aj zahynúť.

 

Divé zvieratá v horách

Otvoriť galériu

Takmer všetky zvieratá majú omnoho citlivejšie zmysly ako ľudia. Výbuchy a svetelné efekty im okrem poškodenia zmyslových orgánov môžu vyvolať rad chorôb spôsobených stresom. „Gravidné cicavce môžu dokonca potratiť a samice opustiť mláďatá. V prípade medveďa a jazveca môže nastať prerušenie zimného spánku. U druhov, ktoré nehibernujú, vyvolávajú výbuchy nadmernú fyzickú aktivitu. V sťažených zimných podmienkach sa tak u divo žijúcich zvierat výrazne zvyšuje riziko úhynu v dôsledku zimy a vyčerpania,“ uviedol Jaroslav Slašťan zo Štátnej ochrany prírody SR.

 

Psy a mačky v útulkoch

Otvoriť galériu

„U nás v karanténnej stanici vidíme na vlastné oči, ako trpia psy aj mačky počas silvestrovských osláv. Často prichádza aj k ich zraneniam, a to nielen v kotercoch. Stalo sa, že pes aj ušiel a napichol sa na plot. A treba dodať aj to, že najviac psíkov k nám vozia práve po Silvestri, kedy sa zľaknú a utečú zo svojich domovov,“ povedala ošetrovateľka Lucia.

 

Upozornenie aj od ochranárov

Otvoriť galériu

V územiach 3. a vyššieho stupňa ochrany je v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny zakázané používanie zariadení spôsobujúcich svetelné a hlukové efekty najmä ohňostroj, laserové zariadenie a reprodukovanú hudbu mimo uzavretých stavieb. Na území ochranného pásma a v 2.stupni ochrany sa s výnimkou vyhradených miest, ako napr. zastavané územia obcí v ochrannom pásme národného parku, vyžaduje súhlas orgánu ochrany prírody. Nadmerný hluk v podobe výbuchov, svetelných efektov, častokrát zosilnený efektom odrazu od skalných útvarov, môže pre chránené no i nechránené druhy živočíchov spôsobovať nadmerný stres s následkom nekontrolovaného správania.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, kil

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vakcína využíva rovnakú mRNA technológiu ako vakcína proti COVID-19 od Moderny
Prevrat v liečbe RAKOVINY! Testuje sa prvá vakcína: Neuveriteľné výsledky
Veľké priehľadné okno ponúka skvelý výhľad.
Foto
Zábava a sobáše na dne mora?! Z tejto futuristickej ponorky odpadnete: FOTO musíte vidieť
Čokoládová nafukovačka  v tvare plameniaka
Foto
Nenechajte sa oklamať: Prídu vám tieto výtvory reálne? Neuhádnete, aké tajomstvo skrývajú!
Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska