Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.12.2021 08:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Spoveď opatrovateľky Marty zo zhoreného DSS: Keď som sa to dozvedela, striaslo ma! Tvrdý odkaz kritikom

Marta Gliganičová (32) sa pred 4 rokmi zapísala do povedomia verejnosti desivou udalosťou. Horela totiž pri pôrode vytúženého synčeka Števka (4). Dnes už je opäť šťastne vydatá.

Dvojnásobná mamina v týchto dňoch veľmi intenzívne prežíva tragédiu v Domove sociálnych služieb Zátišie v Osadnom (okr. Snina). Až štyri obete z radov klientov a náhla smrť riaditeľa Jána Šrenkela († 54) ju dojali k slzám. V zariadení totiž pred pôrodom pôsobila ako opatrovateľka. Na kolegov ako i na zosnulého riaditeľa spomína s obrovskou láskou, pričom nešetrí kritikou hejterov zo sociálnych sietí.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Marta (32) v Zátiší pracovala od jesene 2015 do jari 2017, keď už bola tehotná. „Keď som sa krátko pred Vianocami dozvedela o tom, že v Osadnom horelo, striaslo ma. Mám des z ohňa a pri predstave kolegýň v nočnej zmene, ktorých som si tam sama,odklepala‘ pri klientoch veľa, mi prebehol po chrbte mráz,“ vraví Marta, ktorej život už bol viac než dramatický. Prvý manžel Jaroslav († 36) sa totiž príchodu ich syna Števka nedožil. Marta si však po problémoch na pôrodnej sále a šťastnom príchode potomka našla novú lásku - tiež Štefana (33) - a spolu teraz už ako manželia majú ročného Dominika.

Nemôže zabudnúť

Dvojnásobná mamina pripomína, že imobilní, mentálne postihnutí klienti boli len na prízemí a mali k dispozícii aj rampu. „A tí chodiaci bývali vyššie a tam aj vypukol požiar. Klient, ktorý zomrel ihneď, bol na druhom poschodí a zrejme sa udusil. Ďalšie tri obete, všetko muži, ktorí podľahli zraneniam neskôr, boli z tej istej izby,“ tlmočí Marta informácie, ktoré sa dozvedela. „Modlím sa za ďalších zranených. Čo som počula, jednému sa veľmi polepšilo, dvaja sú už stabilizovaní, ale jeden ešte stále v horšom stave. K požiaru, ktorý stále vyšetruje polícia, došlo zhruba okolo pol tretej v noci, keď klienti spali. Opatrovateľky, čo som počula, robili, čo sa dalo a čo bolo v ich možnostiach.“

Bral ich ako deti

Smutné podľa nej je, že klienti zariadenia nemali vlastných príbuzných. „My sme boli pre nich rodina! Týka sa to aj dnes už nebohého pána riaditeľa Jána Šrenkela, ktorý bol veľmi obetavý, pracovitý, ústretový a zodpovedný. Vnímala som ho vždy ako veľkú autoritu, bol ľudský, všetkých klientov bral ako svoje deti a mnohým z nich bol aj opatrovníkom. Keď pán riaditeľ čítal rôzne hejty a podnecovania, čo som si sama na svojej koži svojho času tiež vytrpela, viem, ako mu muselo byť ťažko. Na srdci aj duši. Chlapi sa s takými vecami nezdôverujú a môže to niekoho aj položiť,“ spomína dojatá Marta, ktorá na svojho niekdajšieho šéfa nikdy nezabudne. „Nechal po sebe veľký kus práce. Neviem, čo bude ďalej, ale počula som, že mal veľké plány so začlenením niektorých klientov do života,“ dodala.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kz, sita, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti