Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.12.2021 00:51 | Správy | Zahraničné správy

Kongregáciu založenú Matkou Terezou odrhli od finančného zdroja: Dôvod vás šokuje!

Indická vláda odmietla obnoviť náboženskej kongregácie založenú Matkou Terezou povolenie, aby mohla čerpať prostriedky zo zahraničia. Tým jej zablokovala cestu k hlavnému finančnému zdroju, na ktorom charitatívna organizácia závisí pri realizácii svojich programov na podporu chudobných, informovala agentúra Reuters.

Stalo sa tak v čase, keď hinduistické organizácie s väzbami na stranu indického premiéra Naréndry Módího kongregáciu obviňujú, že sa pod rúškom charity snažia obrátiť chudobných hinduistov na kresťanstvo, čo kongregácia popiera. Vláda Naréndry Módího odmietla vydať rádu Misionárky lásky povolenie na základe zákona o príspevkoch zo zahraničia po tom, čo zistila "nežiaduce vstupy", uviedlo ministerstvo vnútra bez ďalších podrobností.

Ministerstvo však odmietlo skoršie tvrdenie šéfky vlády indického štátu Bangla Mamaty Banerdžíovej, že indický kabinet zmrazil bankové účty kongregácie. Banerdžíová, hlasná kritička Módiho vlády, napísala na twitteri, že 22.000 pacientov, o ktorých sa pracovníčky charity starajú, zostali bez jedla a liekov. Federálna vláda ale tvrdí, že charitatívna organizácia sama požiadala banku o zmrazenie účtov.

K sporu dochádza niekoľko dní po tom, čo skupiny hinduistických fundamentalistov narušili v častiach Indie kresťanské bohoslužby. Odkedy sa v Indii v roku 2014 Naréndra Módí ujal úradu premiéra, posilnili pravicové hinduistické skupiny svoje pozície, uvádza Reuters. Útoky na náboženské menšiny zdôvodňujú snahou zabrániť náboženskej konverzii. Hinduisti tvoria v Indii drvivú väčšinu, zatiaľ čo kresťania len niečo málo cez dve percentá populácie.

Rímskokatolícka misionárka albánskeho pôvodu Matka Tereza, ktorá pôsobila predovšetkým v Indii, založila poriadok Misionárky lásky v roku 1950. Pre svoju nezištnú činnosť v prospech chorých a chudobných nielen v Indii sa stala stelesnením milosrdenstva; bola ocenená radom vyznamenaní, vrátane Nobelovej ceny za mier, a po svojej smrti bola v septembri 2016 vyhlásená pápežom Františkom za svätú.

Jej kongregácia združuje cez 3000 mníšok, ktoré po celom svete prevádzkujú hospice, komunitné kuchyne, školy alebo domovy pre opustené deti. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Prvé víťazstvo Slovákov na šampionáte, suverénne zdolali Kazachstan
Slafkovského gesto hitom internetu: Čo plačeš? Pozri na skóre!
Alagič tvrdí, že sa jej z firmy okamžite ozvali.
Foto
Odhalená Jasmina: Sexy FOTO vám vyrazí dych! Takto ste Alagič ešte nevideli
Peter Pellegrini
Prieskum ukázal kto je najdôveryhodnejším politikom: Je ním náš nový prezident?
Šatan mal zaujímavú spoločnosť: Aha, ako fandil Danko so svojou misskou!
Známe tváre nám ukázali svoje milované mamy a prezradili, čo si na nich najviac vážia.
Foto
Známe tváre odhalili vzácne spomienky: Prečo zbožňujeme naše milované mamičky!
(Ilustračné foto)
Váš Tip
Študenti z Oravy natočili reportážne video o zemiakoch: Sily si zmerajú s víťaznými príspevkami zo 43 krajín!
Slovensko - Kazachstan ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Viete, čo robiť, keď stretnete medveďa? Tieto veci by ste si mali všímať
Bývalá svetová jednotka zvádza ťažký boj: Mám rakovinu, môže za to tenis!
Jasmina priznala, že k hokeju trošku privoňal aj jej syn Sanel.
Foto
Hokeju a našim chlapcom fandí aj Jasmina, no jedno ju mrzí: TRPKÝ odkaz Slovákom!
Na snímke poskytnutej NASA je slnečná erupcia, ako je vidieť na jasnom záblesku v pravom dolnom rohu, ktorú 9. mája 2024 zachytilo observatórium NASA Solar Dynamics Observatory.
Foto
Slnko ukazuje svoju silu: Ďalšia geomagnetická búrka! Pripravte sa na divadlo na nebi, kedy to príde?