Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.12.2021 00:00 | PR články
PR článok

Cisárovná Sisi je späť! V novom šate

Uplynulo 65 rokov od premiéry slávnej rakúskej filmovej trilógie Sisi od režiséra Ernsta Marischky.

Tento rok sa dočkala remaku a to v podobe šesťdielneho televízneho seriálu, ktorý počas vianočných sviatkov prinesie exkluzívne televízna stanica Epic Drama.

Pôvodná trilógia preslávila nemecko-francúzsku herečku Romy Schneder, ktorá sa viacerým už neodmysliteľne spája s postavou Alžbety Bavorskej. V najnovšom spracovaní má podobný potenciál dostať sa na vrchol doposiaľ neznáma hviezdička Dominique Devenport.

Sisi, ako prezývali Alžbětu Bavorskú, bola mladšia sestra Heleny, známej ak ako Nené. Tá sa mala v rakúskom Bad Ischlu zasnúbiť s rakúskym cisárov Františkom Jozefom I. Sprevádzala ju okrem matky práve Sisi, ktorá sa pri rybárčeniu neďaleko cisárskeho zámku zoznámila s cisárom. Obaja sa do seba zamilovali na prvý pohľad a zásnuby nakoniec dopadli úplne inak, ako si pôvodne všetci príbuzní predstavovali.

Otvoriť galériu
Zdroj: Epic Drama

Nová séria sa okrem Rakúska natáčala aj v Litve, Lotyšsku a v Maďarsku a sústredí sa na Alžbetinu mladosť. Na jej zoznámenie a milostnú aféru s cisárom, pokusy zapadnúť do rigidného rakúskeho dvora a jej neustálu konfrontáciu so svokrou, arcivojvodkyňou Žofiou Bavorskou.

Mladá Alžbeta sa na dvore nakoniec presadila aj ako manželka aj ako matka a dokonca sa jej darilo aj na diplomatickom poli, keď v roku 1867 do značnej miery prispela k vytvoreniu Rakúsko-Uhorskej monarchie.

Štáb sa pri tvorbe seriálu sústredil nie len na historickú presnosť, ale tiež na prostredie, kostýmy, ktoré mali dokonalo odpovedať druhej polovici 19. storočia. Nejedná sa však len o jednoduchú dobovú drámu, ale práve prostredníctvom postavy Sisi má príbeh presah aj do dnešnej doby. Sebavedomá, moderná žena, akou je postava cisárovnej Alžbety Bavorskej, rieši témy ako rodinnú lásku, nezávislosť a slobodnú vôľu.

Otvoriť galériu
Zdroj: Epic Drama

Tvorcovia sa prirodzenie slovu „remake“ bránia aj napriek tomu, že porovnania s predchádzajúcou verziou Romy Schneider sa priamo ponúkajú. Nemá ísť o ďalší pokus prerozprávania už mnohokrát vyrozprávaného príbehu. Aj napriek tomu niektoré situácie museli byť zobrazené ako fikcia a to z toho dôvodu, že v realite pri týchto momentoch nikto okrem hlavých aktérov nebol. Aj napriek tomu sa tvorcovia snažia dodržať historickú presnosť. Podľa producenta Andreasa Gutzeita, nová predstaviteľka  Sisi, Dominique Devenport verziu Sisi s Romy Schneiderovou ani nevidela.

Samotná herečka sa k role dostala úplnou náhodou. Bola práve v Mníchove s kamarátom na a zmienila sa mi, že cíti určité prepojenie s cisárovnou Sisi. Neuvedomila si, že na druhý deň mal tento jej kamarát stretnutie s  castingovou režisérkou nového seriálu. Povedal jej o nej a režisérka jej vzápätí zavolala.

Dominique Devenport je na Sisi sympatické, že aj napriek tomu, že bolo jej úlohou „len“ rodiť deti a reprezentovať, našla spôsob, ako si zaistiť právo aj na svoj súkromný život.  Dominique sa zverila aj s tým, že jej pomohlo lepšie pochopiť rolu aj prostredníctvom kostýmov. Napríklad to, akým spôsobom obmedzovali napríklad samotné dýchanie. Sisi musela byť podľa nej pod neustálym tlakom, pretože sa už v mladom veku ocitla v prostredí, ktoré bolo plné obmedzení. Musela byť veľmi osamelá, pretože jej manžel bol  prvom rade reprezentant a až potom manžel. A dostávame reálnejšiu predstavu o životov princezien, kráľovien, cisárovien na zámkoch či palácoch, ktoré museli pôsobiť ako život v zlatých klietkach.

Sisi ale prerozráva príbeh mladého a sebavedomého dievčaťa, ktoré sa dokázalo čiastočne vymaniť z tejto zlatej klietky a stala sa jednou z najpopulárnejších ikon svojho času v celej Európe. Jej príbeh v novom šate si budú môcť diváci pozrieť na televíznej stanici Epic Drama od 26.12. o 21:00 v seriáli Sisi.

Otvoriť galériu
Zdroj: Epic Drama

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Blanár odcestoval na Ďaleký východ: Vieme, o čom sa bude zhovárať so svojím náprotivkom
(ilustr. foto)
Máte radi olivy? Po týchto faktoch vás možno prejde chuť! To ste o nich netušili
Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách.
Foto
Krajinu sužujú ničivé záplavy: Prírodný živel usmrtil stovky ľudí, bilancia obetí stále stúpa
Nela Pocisková
Foto
Pocisková BEZ NOHAVIČIEK?! Z týchto záberov vám bude horúco: Herečka sa odviazala
Polícia obvinila muža z Medzilaboriec, ktorý sa vyhrážal mestskému policajtovi.
Váš Tip
Muž v centre Bratislavy spadol, pristavil sa pri ňom cyklista: Policajti neverili očiam, všetko zachytila kamera!
Polícia SR
Mŕtvy muž († 27) v Bratislave: Nové skutočnosti! Polícia prehovorila
(ilustračná foto)
Útok na reštauráciu! Hlásia mŕtvych aj zranených: Je za tým Ukrajina?
Foto
Dve rovnaké situácie, rozdielne verdikty: Poškodili rozhodcovia slovenský tím?
(ilustr. foto)
11 najčastejších príznakov RAKOVINY: Znepokojivé, čo je medzi nimi! Odhaľte zákernú chorobu včas
Čelná zrážka skončila tragicky.
Foto
Smrteľná čelná zrážka pri obci Vieska: Zo záberov naskakujú zimomriavky!
Foto
Zmeny v zostave Slovákov: TENTO útočník si proti Kazachom nezahrá!
Mladá žena si hovorí "Jade The Fur".
Foto
FOTO Dievča sa prezlieka za obrovského psa a zarába na tom: TOTO povedal jej priateľ!