Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.12.2021 17:56 | Správy | Domáce správy

Sme rodina o zatvorených prevádzkach: Ako to Slováci obchádzajú, môže byť ešte viac rizikové

Hnutie Sme rodina podporuje otvorenie gastro prevádzok od 25. decembra pre očkovaných a s prekonaním ochorenia COVID-19, chce to navrhnúť a presadiť na koaličnej rade v pondelok večer.

Ako informoval predseda parlamentu a líder hnutia Boris Kollár po stretnutí so zástupcami gastra a cestovného ruchu, sú za ich otvorenie, pretože počet pacientov v nemocniciach klesá.

„Túto vec budem podporovať a po 9. januári, keď sa ukáže, že počet chorých v nemocniciach bude pribúdať, potom pravdepodobne zase zavrieme celý štát po vzore Rakúska, Česka, Poľska,” povedal Kollár v súvislosti s jednou z hlavných požiadaviek gastra na otvorenie prevádzok.

„Rešpektujú, že to bude iba OP, budú to veľmi tvrdo dodržiavať. Podporujem Richarda Sulíka v tejto aktivite, podporujem ľudí, ktorí prišli a poukázali na to,” vyhlásil predseda parlamentu. Treba podľa neho dodržať iba zdravý sedliacky rozum, keď môžu byť otvorené podnikové jedálne v celej ekonomike, označil za nezmysel obmedzovať gastro sektor.

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina) informoval, že otvorenie stravovacích zariadení im dovolí nadýchnuť sa a fungovať aspoň v režime OP. „To je najrýchlejšia forma pomoci a zároveň aj verejne dávam vyhlásenie, že na ministerstve dopravy sa budeme zaoberať zvýšením sadzieb a kompenzácií pre sektor cestovného ruchu. Rozpočet na to zatiaľ máme, ale je to otázka skôr týždňov, mesiacov, v prípade pomoci de minimis to ide na protimonopolný úrad a v prípade veľkej schémy pomoci to ide až na Európsku komisiu,” povedal Doležal s tým, že rozhodnutie možno očakávať približne v tejto veci vo februári.

Doležal upozornil, že ľudia zo Slovenska cestujú do zahraničia za rekreáciou, wellnessom, do reštaurácií a potom sa v ten istý deň vracajú späť. „Možno toto je ešte väčšie riziko, ako keby sme mali veľmi prísne otvoriť gastro prevádzky v režime OP. Je to najefektívnejšia forma pomoci,” uviedol minister dopravy s tým, že debata so zástupcami gastra a cestovného ruchu bola veľmi konštruktívna. „Ľudsky ich veľmi chápem, ale teraz treba, verím, že dnes večer sa to podarí, dosiahnuť už len politickú dohodu,” očakáva Doležal.

Zástupcovia gastra a cestovného ruchu popri otvorení prevádzok žiadajú aj zvýšenie miery pomoci z rezortu dopravy z 10 na 20 percent fixných nákladov. Ich miera v tomto sektore je podľa ministra priemerne 10 percent. „Diskutovali sme o tom, že si vieme predstaviť, že to bude selektívne, hotel s bazénom bude mať inú sadzbu, lyžiarske stredisko, reštaurácie a cestovné agentúry tiež inú sadzbu,” dodal Doležal. Dôležité bude podľa neho neho obhájiť to pred Európskou komisiou, resp. pred protimonopolným úradom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?