Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.10.2013 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Koleník: Za Panelák som vďačný, no potrebujem zmenu...

Príde Panelák o Masláka? Po tom, čo herec Ján Koleník (33) prijal angažmán v Prahe, je na roztrhanie a v jojkárskom seriáli ho vidieť pomenej.

O to viac si však v uniforme užíva nakrúcanie českého seriálu První republika. Odzvoní teda kultovému mafiánovi na obrazovke a poberie sa za Kordiakom?

 

Práve žijete postavou legionára v českom seriáli První republika, kde si zahráte jednu z hlavných úloh. Po stereotypnom mafiánovi Maslákovi z Paneláka, ktorého hráte už šesť rokov, to bude asi príjemná a vítaná zmena, nie?

Áno, nakrúcame pre Českú televíziu krásny a náročný filmový seriál. Chcem však zdôrazniť, že všetko sa zatiaľ iba hľadá, rysuje a vôbec si ešte neviem predstaviť výsledok, aj keď scenáre sú veľmi pekné. Chytám sa pozitívnych dojmov, pracuje sa veľmi pokojne, točíme iba štyri až päť obrazov denne, necítim hektiku ako pri tvorbe denného seriálu.

S režisérom sa dá viac rozprávať a uvažovať, ako veci uchopiť. Zjednodušene povedané, hrám romantického hrdinu z roku 1918 a snažíme sa vytvoriť postavu umelecky založeného človeka, citlivejšieho, vnímavejšieho a zraniteľnejšieho. Je to herecká protiúloha oproti tomu, čo som hral v televízii doteraz.

Keďže ide o dobový seriál, asi muselo byť ťažké držať zbraň a fingovať vojnu, keď ste ju nikdy nezažili. Predchádzala tomu aj nejaká špeciálna príprava?

To, že ide o dobovku, je jeden z mojich splnených snov. Osudy postáv sa vyvíjajú aj na pozadí prvej svetovej vojny. Pri nakrúcaní vojnových scén ani nebolo potrebné nič hrať. Všetko okolo vybuchovalo, sypali sa na nás haldy zeminy a prachu, okolo lietali slepé náboje z guľometov. Absolvoval som prípravu jazdenia na koni a konskom povoze, učili nás zaobchádzať s historickými zbraňami, šoférovať historické automobily a naďalej spolupracujem aj s učiteľkou češtiny.

Môžete prezradiť aj niečo konkrétne zo zákulisia seriálu a dejovej línie vašej postavy?

V prvom rade mapujeme významné historické udalosti, ale je tam aj silný príbeh jedného pražského podnikateľského rodu. Moja postava sa vracia z vojny domov, nachádza svoju lásku vydatú za svojho brata, umiera nám mama, začnem podnikať v odevnom priemysle a snažím sa očistiť svoje meno z obvinenia z vraždy. Obdobie prvej republiky je veľmi kultivované v správaní a obliekaní.

V Prvej republike uvidíme aj Zdenu Studenkovú. Dlho sa špekulovalo, že si zahrá vašu milenku. Je to pravda?

Tak to je úplne vedľa, Zdenka hrá matku mojej milenky a neskôr svokru. Som veľmi rád, že je tam so mnou. Teším sa na herecký kontakt s českými hercami, je to po rokoch v mojej práci osvieženie.

V Prahe ste „neopozeraný“ a momentálne zažívate svoju veľkú premiéru. Vraj preto vám museli prepisovať aj scenár.

Jediné, čo môžem k tomu povedať, je, že sám si v scenári prepisujem slovíčka, ktoré obsahujú české „ř“, aby sa mi neplietol jazyk.

A postupne prišli aj ďalšie ponuky. V Národnom divadle v Prahe nacvičujete s americkým režisérom aj predstavenie inšpirované Haškovým Švejkom. Asi by bolo jednoduchšie sa tam i načas usadiť, nemyslíte?

SND spolupracuje na medzinárodnom projekte s Národným divadlom v Prahe a vyslalo ma. To je iba zhoda náhod a v podstate výhoda, že v čase, keď som v Prahe, súčasne tam skúšam aj divadlo a nakrúcam. Odbijem si to naraz a potom sa vrátim domov. Usadiť sa tam bez vážnejšieho dôvodu, ako je len práca, neplánujem.

V prípade, ak sa vám podarí získať trvalý angažmán, zostali by ste v Prahe?

(Smiech) A kde akože trvalý angažmán? V Národnom divadle Praha? To by bola asi utópia, nie? To vonkoncom nie je moja ambícia.

Budujete si aj v Česku povestný fanklub fanúšičiek, aký máte doma?

Priznám sa, že na podobné veci vôbec nemám hlavu, čas a energiu. Zaoberám sa tým, ako odviesť čo najzodpovednejšie svoju prácu.

Momentálne ste na roztrhanie. Ako stíhate hrať v siedmich predstaveniach doma, nakrúcať Panelák a súčasne účinkovať v Prahe? Máte vlastne čas žiť vlastný život?

Aj keď to nie je dvakrát pohodlné dochádzať za prácou 300 km, povedal som si, že treba zaťať zuby a posunúť sa. Skúsiť niečo iné, vidieť, ako sa to robí inde. Zažiť konečne nových ľudí, iný spôsob, iný systém. Som náchylný na rezignáciu zo stereotypu, preto mi nezaškodí nakopnutie. Cítil som, že musí prísť v mojom živote nejaká zmena. Hovorí sa, čo nestihnem do svojich 33 rokov, nestihnem už nikdy.

Prednedávnom ste si kúpili nový trojizbový byt za 200-tisíc eur v Záhorskej Bystrici. Teraz si ho asi veľmi neužijete.

Zobral som si hypotéku, takže sa musím teraz viac obracať, hoci suma je trocha nadnesená. Síce si byt a lokalitu neužijem, o to viac si to tu vážim, keď sa vrátim. Rovnako na sebe cítim, že som veľmi rýchlo aklimatizovania schopný a rýchlo sa prispôsobím novému prostrediu. Aj keď sa považujem za vidiečana, o to viac, že žijem v Bratislave, mám rád atmosféru veľkých európskych, kozmopolitných miest. Z Prahy je bližšie aj do Londýna, kam sa v najbližšom čase vyberiem.

S Andym Krausom ste sa vraj dohodli, že Maslák pôjde v Paneláku do úzadia a na obraze bude menej. Znamená to, že vás už nudí?

Mám srdcové záležitosti a Panelák jednou takou pre mňa určite je. Herec každopádne rastie s novými príležitosťami. Ale to, čo som si za päť rokov v Paneláku vyskúšal pred kamerou, že som sa otestoval a videl sám seba na obraze, mi určite nemôže byť na škodu. Práve naopak, som za to vďačný. Keby sa Maslákovi prihodilo niečo zásadné, myslím, že by bolo na čom ďalej stavať. A teraz je na to správna chvíľa.

Vyzerá to tak, akoby ste postupne chceli nasledovať kolegu Alexandra Bártu, ktorého si scenáristi stále nechávajú v zálohe. Pôjde teda Maslák za legendárnym Kordiakom?

Andy Kraus vie vždy veľmi šikovne zareagovať na vzniknutú situáciu zo skutočného života a zakomponovať ju do seriálového deja. Asi aj preto je Panelák taký úspešný. Ak sa teda aj Maslák rozhodne presťahovať zo Slovenska, bude mať stále dôvod vrátiť sa do Paneláka, kde sa počas jeho neprítomnosti, aj v jeho byte, vždy stane niečo, čo bude nútený riešiť.

V Paneláku ste stálicou a navyše seriál je dobre platený. Teraz, keď ste okúsili náročnejšiu televíznu výrobu, viete si predstaviť, že by ste nadobro Panelák opustili?

Keby som potreboval viac času, vedel by som si predstaviť, že by som sa niečoho musel vzdať. Či už divadla, alebo Paneláka. Určite by to však nebolo s trvalým zámerom. Možno dočasným.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zrážka dvoch áut v katastri Turian si vyžiadala štyroch zranených.
Foto
Nebezpečná nehoda pri Martine: Muž sa zrazil s políciou, zranilo sa niekoľko osôb! Desivé FOTO z miesta
Catholic priest on altar praying with hands joined during mass service in church
Telá rozrezané na kusy a vydieranie: Odvážny biskup bojuje s gangmi, uniesli ho?! Nové správy
(ilustračné foto)
AktualizovanéFoto
Dopravné obmedzenie na diaľnici: Na mieste je polícia! Čo sa tam stalo?
Na archívnej snímke z 19. apríla 2024 dym stúpa zo sopky Ruang v indonézskej provincii Severné Sulawesi.
Najvyšší stupeň varovania! Strašidelné dianie v krajine: Uzavreli aj letisko
Atrakcia je lákadlom aj v noci.
Váš Tip
Ikonická spievajúca fontána v Košiciach je po rozsiahlej obnove v prevádzke: Neuveríte, akými technológiami disponuje!
Varovanie pred búrkami
Užívajte si teplo, kým môžete: Počasie sa POKAZÍ! Kedy príde radikálna ZMENA?
Ilustračné foto
Útok Číny?! Desivé, čo sa malo stať v Juhočínskom mori: To neznie dobre
(ilustračné foto)
Veľké nešťastie na svahu! Zrazili sa dvaja lyžiari, český občan († 66) neprežil
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Vážna nehoda pod Tatrami: Zrazili sa tam 3 vozidlá! Cesta je uzavretá, zasahovali hasiči
Foto
Vlhová sa s mamou TAKTO vyšantila v kuchyni: Momentálne jem všetko, čo vidím!
Jerguš dostal už dve pracovné ponuky v súvislosti s dronmi
Foto
V škole v Prešove otvorili unikátny predmet: Žiakom sa pracovné ponuky len tak hrnú! Aha, čo ich učia
(ilustračné foto).
Krvavý incident v krajine: Hlásia niekoľko obetí! Znepokojivé, kde ozbrojenec útočil