Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.12.2021 18:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Zábery, ktoré trhajú srdce: Muži v Pezinku sa chválili, ako oslobodili daniela, zaživa mu odstrelili parohy!

To, čo predviedli neznámi muži v pezinských viniciach, vháňa slzy do očí. Partia chlapov si na video nakrúcala, ako oslobodili uviaznutú vysokú zver. Danielovi odstrelili parohy.

Vo viniciach v Pezinku sa na jeseň zamotal do oborového pletiva statný daniel. K jeho "záchrane" však pristúpili tí najmenej povolaní a úbohé zviera kvôli neodbornému a necitlivému prístupu niekoľkých chlapov zažila mučivé chvíle.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Do redakcie nám poslal podnet čitateľ Slavomír, video, ktoré objavil na kanáli Youtube pochádzalo z októbra tohto roku, z pezinských viníc. Po krátkom čase ho však autori vymazali. Nachádzal sa na ňom muž, ktorý po povzbudzovaní ďalších kolegov v pozadí, pristúpil k zamotanému danielovi vo viniciach a postupne mu odstrelil oboje parohy. Unavené zviera sa dostalo do obrovského stresu a s vyplazeným jazykom sa snažilo uniknúť, neskôr už nebolo schopné urobiť nič, len si ľahnúť. Po odstrelení parohov daniel odbehol. Aktéri videa si napokon za svoj čin zatlieskali. 

Oslovili sme Slovenskú poľovnícku komoru, čo si o tomto čine myslí, a či je to bežná prax poľovníkov. Poľovnícka komora však tento čin odsudzuje. "Odstrelenie parožia je hrubým porušením Etického kódexu poľovníka, všetkých zákonných i podzákonných noriem na úseku poľovníctva a je prejavom absencie odbornosti a elementárnej ľudskosti. Na predmetnom videu je žiaľ samými aktérmi zachytené nebezpečné zlyhanie jednotlivca nielen po morálnej stránke, ale najmä odbornej, vrátane nebezpečného narábania so strelnou zbraňou. S podobným konaním sme sa ešte nikdy nestretli. Ako je zrejmé z daného videa, daniel bol týmto neodborným konaním maximálne stresovaný. Výstrel z brokovej priamo do parožia vyrastajúceho z pučnice na lebke mohol spôsobiť danielovi smrteľné poranenie. Zákon o poľovníctve kvalifikuje použitie brokovnice na inú zver, ako na zver diviačiu, za nesprávny spôsob lovu a v prípade, že by došlo k úhynu daniela v dôsledku takto nezmyselného použitia zbrane na vyslobodenie zveri uviaznutej v pletive, došlo by z nedbanlivosti aj k naplneniu skutkovej podstaty zakázaného spôsobu lovu," napísal nám hovorca Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák. 

Slovenská poľovnícka komora tiež uviedla, ako by sa v prípade uviaznutej zveri malo postupovať: "Správnym konaním by bolo buď danielovi zakryť oči, podržať ho a rozstrihať omotané drôty, teda postupovať tak, ako to neraz už urobili užívatelia revírov aj v malokarpatskej oblasti (na youtube je mnoho videí) alebo mal byť daniel v zmysle veterinárneho zákona po dôkladnom posúdení jeho zdravotného stavu bez trápenia usmrtený. Zviera bolo vyčerpané, ležalo v pokoji a teda konanie aktérov malo byť diametrálne odlišné."

Aktérom tohto nehumánneho činu hrozia veľké problémy. "Predpokladáme, že vo veci budú konať aj orgány štátnej správy resp. orgány činné v trestnom konaní, podnet na konanie o disciplinárnom priestupku, ktoré je v kompetencii samotnej SPK, posúdia naše disciplinárne orgány v závislosti od vyhodnotenia, či došlo k disciplinárnemu previneniu, priestupku či dokonca trestnému činu. SPK sa bude s tvorcom videa ako aj s vykonávateľom tohto zavrhnutia hodného skutku rozhodne kontaktovať s cieľom zistenia a overenia ďalších informácií o tomto prípade ako aj o osobe zachytenej na videu. SPK toto konanie v plnom rozsahu odsudzuje a označuje ho za vážne zlyhanie jednotlivca, ktoré sa zapíše do novodobej histórie poľovníctva na Slovensku čiernymi písmenami." uviedol Kaššák.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


woman holding liver paper cut, hepatitis vaccination, liver cancer treatment, world hepatitis day
Slováci majú problémy s pečeňou: Alkohol za tým nehľadajte! Vinník je jasný
Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...
Judge holding gavel in courtroom
Muž dostal za smrť mladíka podmienku: Zdrvená matka už stratila vieru v spravodlivý proces
Ilustračné foto
Slovensko zažije oteplenie: Na príjemnú zmenu sa môžete tešiť už počas víkendu
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
(ilustračné foto)
Veľké dopravné obmedzenia počas celého víkendu: V tomto úseku dajte radšej nohu dole z plynu
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?
Na dne jazera našli potápači aj kolobežku.
Foto
Šokujúci nález v Štrkovci: Pozrite, čo odtiaľ vylovili! Nebudete veriť vlastným očiam
(ilustračné foto).
Šialené! Na Slovensku padla výhra v hodnote 5,3 milióna eur, šťastlivec však peniaze nikdy neuvidí
Šéfkuchár Massimo bol so Samuelovej návštevy nadšený.
Foto
Samuel L. Jackson tajne na Slovensku! Šéfkuchár Massimo povedal pravdu: Takýto je hviezdny herec naozaj
(Ilustračné foto).
Začína kríza ruskej ropy? Ukrajina tvrdí, že Moskve spôsobila veľké straty