Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.12.2021 12:37 | Správy | Domáce správy

Pohreb cestovného ruchu! Podnikatelia spod Tatier sú zúfalí, hrozia štrajkom

Otvoriť pre očkovaných a prekonaných od 18. decembra všetky prevádzky vrátane reštaurácií a wellness, okamžité navýšenie podpory pre cestovný ruch z 10 percent na 20 z poklesu tržieb, obnovenie schémy prvej pomoci Plus plus od novembra, či zníženie DPH na 10 percent pre gastro segment od 1. apríla budúceho roka.

S takýmito požiadavkami vo štvrtok v Starom Smokovci vystúpili počas tlačovej konferencie zástupcovia obmedzených a zatvorených prevádzok z Vysokých Tatier a Popradu. Spoločne poukázali aj na to, že fungujúci cestovný ruch je v tomto regióne pilierom hospodárstva a zamestnanosti, ktorý živí približne 10-tisíc rodín od Ždiaru po Podbanské.

„Tento rok je výrazne horší ako prvý rok pandémie. Z 12 mesiacov sme zatvorení alebo výrazne obmedzení osem mesiacov. Dnes sme na tom tak, že mnohí z nás sme na pokraji krachu. Podniky sú zadlžené až po uši, v tomto mesiaci už nie je z čoho zamestnancom poslať výplaty,“ povedala počas tlačovej konferencie s názvom Pohreb cestovného ruchu výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lucia Blašková.

Ako dodala, vláda SR stanovila pred 3. vlnou pandémie podľa vlastného vyjadrenia jasné pravidlá a spustila COVID automat. „Zástupcovia z cestovného ruchu neboli vypočutí ani prizvaní k rokovaniam o týchto pravidlách, napriek tomu sme ich dodržiavali mnohokrát aj nad rámec stanoveného, kontrolovali sme OTP režim, testovali zamestnancov, starali sa o ich bezpečnosť i bezpečnosť klientov v našich prevádzkach zavedením prísnych hygienických štandardov, čo boli ďalšie a ďalšie náklady navyše,“ uviedla.

S meniacimi sa farbami COVID automatu sa však podľa nej pravidlá sprísňovali a cestovný ruch bol opäť prvý na rane. „Naše prevádzky sa zatvorili bez jasného plánu a scenára budúceho možného fungovania alebo odškodňovania. Tak, ako sme my rýchlo reagovali na každú farbu COVID automatu, očakávame rovnaký rýchly a aktívny prístup štátu k nám,“ poznamenala.

Podnikatelia poukázali aj na ich iniciatívu s názvom Pomôžme našej nemocnici na podporu zdravotníkov a popradskej nemocnice. V spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom organizujú masívne mobilné očkovanie, v rámci ktorého sa už nechalo zaočkovať 1 500 ľudí.

Zástupcovia cestovného ruchu požadujú naplnenie verejného prísľubu, že vakcína je sloboda a otvorenie prevádzok. Okrem ďalších vyššie spomínaných požiadaviek chcú aj jasné pravidlá bez diskriminácie. „Cestovný ruch v Slovenskej republike je ako jediný segment diskriminovaný v rámci celého priemyslu. Slovenský cestovný ruch je rovnako diskriminovaný v rámci krajín Európskej únie. Naši hostia k nám nemôžu prísť a plnohodnotne využívať všetky služby, ale môžu prejsť hranicu, či už do Poľska, Maďarska, Rakúska, a užívať si voľnosť zaočkovaných a služby cestovného ruchu,“ povedal predseda predstavenstva Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Martin Novotný. Podľa jeho slov sú podnikatelia v cestovnom ruchu pripravení svoje práva hájiť, ak to bude nevyhnutné, aj v Štrasburgu.

V prípade, ak zástupcovia prevádzok a cestovného ruchu nedostanú odpoveď zo strany vlády v podobe návrhu férových riešení do 16. decembra, plánujú nátlak stupňovať a do Vianoc prísť aj priamo pred Úrad vlády SR v Bratislave. „Protestom sme sa veľmi dlho bránili. Teraz však ide aj o naše životy. Plne preto podporujeme kroky, ktoré sa začali diať vo Vysokých Tatrách a stotožňujeme sa s požiadavkami, ktoré sú z hľadiska nášho prežitia absolútne kľúčové,“ poznamenal prezident Aliancie slovenskej gastronómie Viliam Pavlovský.

Iniciatíva počíta s podporou majiteľov, riaditeľov a zástupcov firiem a organizácií z celého regiónu. V ďalších dňoch by sa k nim mali pridať aj ďalšie turistické regióny, ako je Liptov, Horehronie, Orava či Bratislava, ktoré podporia a odprezentujú ich základné požiadavky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva