Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.12.2021 02:30 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Angelu Merkelovú strieda po 16 rokoch Olaf Scholz: Kancelárkou mala byť len dočasne

Prežila mnoho kríz a odchádza na vrchole svojej popularity.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (67) sa ešte pred voľbami rozhodla, že v politike pokračovať nebude. Najvplyvnejšia žena v Európe po 16 rokoch končí na čele najsilnejšej ekonomiky Európskej únie a krajinu povedie sociálny demokrat Olaf Scholz (63), ktorého SPD sa podarilo vyhrať voľby.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Zmenu v kancelárskom úrade médiá aj komentátori označujú za historickú, keďže znesie porovnanie s koncom ér prvého kancelára Konrada Adenauera alebo kacelára zjednotiteľa Helmuta Kohla. Podľa emeritného profesora Humboldtovej univerzity v Berlíne Herfrieda Münklera sa Nemecko za Merkelovej stalo hospodárskym ťahúňom s rastúcou politickou váhou. Merkelová, ktorá bola vyhlásená hľadaním kompromisov, podľa neho dokázala na európskom poli dosiahnuť riešenie medzinárodných kríz tak, aby sa proti značnému nemeckému vplyvu ostatné štáty nestavali odmietavo.

Kancelárkou mala pritom byť len dočasne, po odchode svojho učiteľa a politického titana Helmuta Kohla. Niekdajšie „Kohlovo dievča“ si Nemci obľúbili a vnímali ho ako záruku stability. „Spravidla sledovala a pozorovala, ako sa situácia vyvinie a aké pozície zaujmú iní, a potom sa rozhodla,“ dodal Münkler.

Jej renomé najobľúbenejšej a najdôveryhodnejšej nemeckej političky poškodila migračná kríza v roku 2015. Jej veta „Zvládneme to“, ktorou sa snažila upokojiť Nemcov tvárou v tvár vlne státisícov migrantov, jej neskôr vyniesla veľkú kritiku u politikov aj vo verejnosti. Aj nasledujúce voľby však jej aliancia CDU/CSU s prehľadom vyhrala.

Nová koalícia

Jej vládnutie bolo poznačené pravidelne prichádzajúcimi krízami, s ktorými sa musela vyrovnať - od finančnej cez migračnú až po dnešnú pandemickú. Nastupujúca vláda Scholza sa musí zamerať na konsolidáciu štátnych financií, keďže vlani si požičali 130 miliárd eur, čo bolo najviac v dejinách spolkovej republiky.

Jedným z bodov koaličnej zmluvy je aj nezvyšovanie daní. Prioritami novej vlády bude čo najviac urýchliť prechod na ekologické zdroje energií, investície do železníc, digitalizácie alebo výstavby bytov. Zároveň zdvihnú minimálnu mzdu zo súčasných 9,6 na 12 eur na hodinu. Koalícia sa tiež dohodla na zlegalizovaní marihuany.

Zmenu Scholzova vláda plánuje tiež v zahraničnej politike - chcú prehĺbiť integráciu Európskej únie. Nastupujúca ministerka zahraničia Annalena Baerbocková opakovane vyhlásila, že chce proti autoritárskym režimom v Rusku a v Číne vystupovať tvrdšie a s dôrazom na ľudské práva.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, čtk, Nový čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?