Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.12.2021 13:17 | Správy | Zahraničné správy

Budúci nemecký kancelár Scholz je znepokojený: Jasný odkaz Putinovi!

Designovaný nemecký kancelár Olaf Scholz vyjadril v utorok znepokojenie nad hromadením desaťtisícov ruských vojakov v blízkosti ukrajinských hraníc.

V rámci prvej spoločnej tlačovej konferencie s koaličnými partnermi zo strany Zelených a Slobodnej demokratickej strany (FDP) odpovedal aj na otázky novinárov týkajúce sa zahraničnej politiky. Informovala o tom agentúra DPA. Scholz, ktorý bude za kancelára Nemecka zvolený v stredu, zdôraznil potrebu dodržiavania princípov, akými sú bezpečnosť a spolupráca v Európe. "K tomu patria aj nedotknuteľnosť a neporušiteľnosť hraníc," vyhlásil. Dodal, že obavy nad krokmi Ruska panujú nielen v Nemecku, ale aj inde v Európe a tiež v Spojených štátoch.

"Preto je potrebné veľmi jasne povedať, že by to bola neprijateľná situácia, ak by Ukrajina čelila ohrozeniu," povedal. Šéf Bieleho domu Joe Biden tento postoj podľa slov Scholza bude tlmočiť i ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi počas ich plánovaného utorkového videorozhovoru. "Čo sa týka situácie na Ukrajine, musí ísť o diplomatické riešenie," povedal spolušéf Zelených Robert Habeck, budúci vicekancelár a minister hospodárstva a ochrany klímy.

Ohľadom sporu medzi Európskou úniou s Poľskom a Maďarskom v otázkach právneho štátu Scholz varoval pred ďalším rozdelením Európy a prehlbovaním vnútorného napätia. "Aj to nás v Európe spája. Že sme Úniou štátov, ktoré sa hlásia k právnemu štátu a slobodnej demokracii," uviedol s tým, že táto skutočnosť musí rezonovať v celej Európe v rovnakej miere. Predstavitelia tzv. semaforovej koalície zloženej z SPD, FDP a Zelených podpísali koaličnú zmluvu novej nemeckej vlády v utorok ráno. Koaličná zmluva nesie názov "Odvážiť sa k väčšiemu pokroku". Signatári dohody si na tento akt zvolili i symbolické miesto - berlínske Futurium, výstavné centrum venované dôležitým témam budúcnosti, akými sú napríklad klíma, technológie, bývanie či výživa.

Koaliční partneri v spoločnej zmluve, ktorej vyrokovanie trvalo niekoľko týždňov, prisľúbili okrem iného i zvýšené úsilie v otázke ochrany klímy. Ide napríklad o snahu, aby bola priemyselná produkcia v Nemecku klimaticky neutrálna. Podľa Habecka chce byť budúca vláda kabinetom, ktorý bude slúžiť všetkým obyvateľom Nemecka. Plné nasadenie novej vlády si bude vyžadovať aj zvládnutie situácie súvisiacej s pandémiou koronavírusu, uviedol Scholz.

"Vývoj nákazy, ktorý dnes postihuje nás všetkých, majú na svedomí neočkovaní," povedal Scholz. "Niet o tom pochýb," uviedol na tlačovej konferencii, kde vystúpil spoločne s predsedom FDP Christianom Lindnerom, ktorý sa stane šéfom rezortu financií, a spolupredsedom Zelených Habeckom. Mnohí z neočkovaných sú v ohrození, pretože šanca, že sa nakazia covidom, je veľmi vysoká, poznamenal Scholz. Pravdepodobné je i to, že časť z infikovaných skončí na jednotkách intenzívnej starostlivosti a bude musieť bojovať o život, varoval. Obmedzenia pre neočkovaných sú preto podľa jeho slov nevyhnutné.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Produkty, pred ktorými varujú hygienici, radšej nepoužívajte.
Foto
Hygienici varujú pred nebezpečnou kozmetikou: TÝCHTO 18 výrobkov nepoužívajte!
Foto
Za šesť rokov majú 5 titulov: Kto z nich príde na šampionát?
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Ministerstvo zdravotníctva o zavádzaní reformy siete nemocníc: Chce zefektívniť procesy
9. kolo Let's Dance. Na snímke Helena Vondráčková a Juraj Loj.
Foto
Takéto Let's Dance tu ešte nebolo: Božská Vondráčková a prečo skončil Loj celý KRVAVÝ?!
Dievčence dostali mená Sára, Nina a Lea.
Foto
Zázrak v Martine: Emka chcela bračeka, dočkala sa TROCH sestričiek!
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Požiar pred Studienkou: Mužovi plamene popálili tvár, ruku i hrudník
Ilustračné foto
Komplikácia na D2: V tomto smere je diaľnica prejazdná len v jednom pruhu
(ilustračné foto)
Pekári, cukrári a cestovinár otvorene: Výrobky zdražia! Ako to pocítia zákazníci?
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na ODSTÁVKU elektriny: Bez prúdu bude vyše 2000 domácností a firiem
Ilustračné foto
S teplom sa rozlúčte: Čaká nás iné trápenie! Čo predpovedajú meteorológovia?
Viete, kto je toto dievčatko?
Foto
FOTOHÁDANKA: Viete, kto je toto malé dievčatko s veľkými očami? Už od 6 rokov aktívne spieva!
(ilustračné foto)
Kupujete si lieky do zásoby? Úsmev vás prejde: AHA, čo riskujte!