Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.12.2021 11:29 | Správy | Domáce správy

Premiér Heger: Na pomoc kultúre išlo počas pandémie doteraz 111 miliónov eur

Do oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu smerovalo od začiatku pandémie ochorenia COVID-19 vo forme rôznych podporných schém celkovo 111 miliónov eur.

Na pondelkovej tlačovej konferencii to oznámil predseda vlády SR Eduard Heger a ministerka kultúry SR Natália Milanová (obaja OĽANO).

Sumu vyjadrujúcu podľa premiéra bezprecedentnú pomoc kultúre označil Heger za potvrdenie záujmu jeho kabinetu o oblasť kultúry. "Žiadne peniaze, samozrejme, nevykompenzujú to, čo by sa dalo v kultúre urobiť, ak by bola otvorená. Cieľom je preto vytvoriť podmienky, aby kultúra mohla opäť fungovať," zdôraznil Heger. V tejto súvislosti opätovne vyzval na očkovanie i dodržiavanie protipandemických opatrení. Prízvukoval, že vyššia zaočkovanosť i rešpekt voči nevyhnutným opatreniam umožnia uvoľniť opatrenia aj v prospech kultúry.

Ministerka kultúry dodala, že v rámci doteraz ostatnej realizovanej podpornej schémy určenej pre tzv. jednoosobové s. r. o. v oblasti KKP sa vyčlenilo 15.684.982 eur pre 433 subjektov. "Peniaze, ktoré sme vyplatili, nie sú len pomocou na zvládnutie negatívneho dosahu pandémie, sú to prostriedky, ktoré majú pomôcť reštartovať subjektom ich činnosť," zdôraznila ministerka.

Pavol Smolka z Hudobnej únie Slovenska, ktorá spolupracovala s Korona tímom Ministerstva kultúry (MK) SR na sformulovaní a podmienkach nielen ostatnej dotačnej výzvy, ocenil spoluprácu s rezortom i koncentrovanie schém pomoci pre oblasť KKP pod gesciu rezortu kultúry.

Ostatnú dotačnú výzvu zameranú na skupinu obchodných spoločností, tzv. jednoosobové s. r. o., spustilo ministerstvo na konci septembra. Oprávnenými žiadateľmi boli okrem právnických osôb s jediným spoločníkom tiež mikropodniky s maximálnym počtom deväť zamestnancov a ročným obratom do dvoch miliónov eur a takisto malé podniky s najviac 49 zamestnancami a ročným obratom do desiatich miliónov eur. V roku 2020 museli zaznamenať minimálne 30-percentný pokles tržieb v porovnaní s rokom 2019.

Dotácie môžu žiadatelia použiť na bežné výdavky v období od 1. januára 2021 do 31. marca 2022, takisto môžu byť použité na splatenie úverov a pôžičiek, ktoré si museli subjekty požičať „na prežitie“. Rovnako z dotácie môžu byť použité peniaze aj na výplatu odmeny pre konateľa, najviac 50 percent dotácie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku