Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.12.2021 01:00 | Správy | Zahraničné správy

Črtá sa spolupráca nacionalistov a krajnej pravice? Majú veľkú ambíciu

Lídri európskych krajne pravicových a nacionalistických strán hovorili v sobotu vo Varšave o spoločnom hlasovaní v Európskom parlamente (EP) v otázkach suverenity a imigrácie. Na schôdzke však neuzavreli oficiálne spojenectvo, informuje agentúra AFP.

Na rozhovory prišli podľa organizátorov zástupcovia 13 politických strán. Hostiteľom bol predseda poľskej vládnej pravicovej populistickej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski. Účastníkmi boli tiež maďarský premiér Viktor Orbán, francúzska krajne pravicová politička Marine Le Penová či šéf španielskej strany Vox Santiago Abascal. V spoločnom vyhlásení zúčastnení politici odmietli myšlienku "Európy ovládanej samozvanou elitou" a zdôraznili, že "len zvrchované inštitúcie štátov majú úplnú demokratickú legitimitu".

"Účastníci tiež hovorili o užšej spolupráci svojich strán v Európskom parlamente," píše sa v stanovisku. Týkať sa to má "organizovania spoločných stretnutí a koordinovania hlasov v spoločných otázkach, ako je ochrana suverenity členských štátov a postoj k nelegálnej imigrácii". Lídri sa okrem toho dohodli, že svoje ďalšie stretnutie zorganizujú v Španielsku "v priebehu najbližších mesiacov".

Na stretnutí nápadne chýbal Matteo Salvini, líder talianskej Ligy Severu. Tá vydala vyhlásenie, že pre nové zoskupenie príde ten "pravý čas". Salvini bol jedným zo signatárov deklarácie zo 16. júla, v ktorej 16 strán a hnutí oznámilo plán na vytvorenie "veľkej aliancie" v Európskom parlamente – bola to predohra pred sobotňajšími rozhovormi.

Liga Severu a Le Penovej Národné zhromaždenie (RN) sú v europarlamente členmi frakcie Identita a demokracia, pričom PiS, Vox a Bratia Talianska sú v skupine Európski konzervatívci a reformisti. Orbánov Fidesz odišiel v marci zo stredopravej skupiny Európska ľudová strana (EPP), teda z najväčšej v europarlamente, a hľadá si novú skupinu.

"Chceme zmeniť politiku Bruselu," napísal Orbán na Facebooku pred sobotňajším stretnutím vo Varšave. "Celé mesiace pracujeme na vytvorení silnej straníckej rodiny a dúfame, že dnes alebo zajtra urobíme krok smerom k tomuto cieľu," dodal. Le Penová, kandidátka vo francúzskych prezidentských voľbách v apríli budúceho roka, uviedla, že schôdzka bola "dôležitým krokom" a účastníci sa dohodli na pravidelných stretnutiach. Podľa vlastných slov dúfa, že v europarlamente napokon vznikne jedna skupina, ktorá by bola druhou najväčšou po EPP.

Pred varšavským hotelom Regent, kde sa politici zišli, protestovala počas rozhovorov približne desiatka aktivistov, ktorí skandovali heslá ako "Nie fašizmu" či "Ruský pakt".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Zvolenská nemocnica začína vo svojom areáli s výstavbou nového pavilónu chirurgie.
Ministerka Dolinková zavítala do Zvolena: Miestna nemocnica spustí veľké plány
Policajti v Ružomberku žiadajú verejnosť o pomoc pri objasňovaní dopravnej nehody.
Hrozivo vyzerajúca nehoda: Vodič narazil do stromu! Muži zákona sa obracajú na verejnosť
early rush hour scene with lens flares
Opatrne na cestách: Rýchlostnú cestu úplne uzavrú! Polícia uviedla dôvod
Bývalý politik SNS sa rozčuľoval, že nič nespáchal a považuje to za politickú objednávku.
Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu: Exšéf SNS sa nedostavil! Čo sa dialo ďalej?
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!