Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.12.2021 22:45 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Vojaci sa dojemnou ceremóniou rozlúčili s Merkelovou: Nečakané, čo si pre ňu pripravili

Príslušníci nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr) sa vo štvrtok rozlúčili vojenskou ceremóniou s dosluhujúcou kancelárkou Angelou Merkelovou. Išlo o ceremóniu zvanú "veľká večierka", akou sa armáda lúči s najvyššími ústavnými činiteľmi, informovala televízna stanica Deutsche Welle (DW).

Fotogaléria
14
fotiek v galérii

Merkelová na nej vystúpila s krátkym prejavom, pričom sa poďakovala Nemcom a vyzvala ich, aby k životu pristupovali s "ľahkým srdcom" a boli optimistickí ohľadom budúcnosti svojej krajiny. "Šestnásť rokov na poste nemeckej kancelárky bolo bohatých na udalosti, často aj veľmi náročné, či už politicky alebo ľudsky," povedala dosluhujúca kancelárka. Dodala, že viacero kríz ukázalo, aká dôležitá je pri ich zvládaní medzinárodná spolupráca.

Dodala, že "obzvlášť posledné dva roky pandémie" odhalili, "aká je skutočne dôležitá dôvera v politických lídrov, vedu a verejný diskurz". Demokracia je totiž podľa Merkelovej slov založená aj na dôvere, "solidarite, na vzájomnom počúvaní sa a tiež na faktoch". Svoj prejav zakončila tým, že Nemcov povzbudila, aby sa v budúcnosti na svet pozerali aj "z pohľadu iných ľudí". Vojenská kapela zahrala Merkelovej na želanie tri piesne. Agentúra Reuters tento kancelárkin výber označila za eklektický hudobný mix, ktorý zaujal nemecký národ.

Išlo o pieseň Großer Gott, wir loben dich (Veľký bože, chválime ťa), ktorá podľa Reuters predstavovala poctou Merkelovej protestantskej výchove. Ďalej si kancelárka vybrala skladbu zo 60. rokov 20. storočia Für mich soll’s rote Rosen regnen (Pre mňa majú pršať červené ruže) a tiež niekdajší rockový hit Du hast den Farbfilm vergessen (Zabudol si na farebný film), ktorý v 70. rokoch naspievala východonemecká punková speváčka Nina Hagenová.

Angela Dorothea Merkelová, rodená Kasnerová, sa narodila 17. júla 1954 v Hamburgu vo vtedajšom Západnom Nemecku, ako prvé dieťa evanjelického farára. Vyrastala však vo Východnom Nemecku, kam sa jej rodina presťahovala len niekoľko týždňov po jej narodení.

Po ukončení štúdií na lipskej univerzite v roku 1978 začala pôsobiť ako vedecká pracovníčka na Inštitúte fyzikálnej chémie Akadémie vied Nemeckej demokratickej republiky (NDR) v odbore kvantová chémia. S politickou kariérou začala Angela Merkelová po páde železnej opony - ako 35 ročná. V decembri 1989 vstúpila do novovzniknutej strany Demokratický vzostup (Demokratischen Aufbruch). Táto strana sa v roku 1990 zlúčila s Kresťanskodemokratickou úniou (CDU) a Merkelová sa stala jej členkou.

Odchádzajúcu kancelárku na budúci týždeň v úrade nahradí doterajší minister financnií Olaf Scholz zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?