Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.11.2021 13:11 | Správy | Zahraničné správy

WHO pri pomenovaní nového variantu preskočila dve písmená gréckej abecedy: Čo za tým je?

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vysvetlila, prečo pri pomenovaní nového variantu koronavírusu preskočila dve písmená gréckej abecedy.

Jedno je podľa nej totiž ľahko zameniteľné s anglickým slovom "nový" a druhé je v angličtine zhodné s bežným priezviskom, uviedol hovorca organizácie. Kým WHO v piatok zaradila variant B.1.1.529 medzi znepokojujúce a priradila jej grécke písmeno omikron, objavovalo sa v médiách označenie písmenom ný. Na sociálnych sieťach sa neskôr vyrojili špekulácie, prečo organizácia preskočila dve grécke písmená, uviedla agentúra Reuters.

WHO začala pomenovávať jednotlivé varianty koronavírusovej infekcie podľa gréckej abecedy na konci mája. Cieľom bolo názvy zjednodušiť pre verejnú komunikáciu a zároveň sa vyhnúť stigmatizácii jednotlivých krajín, v ktorých boli nové varianty prvýkrát odhalené. Napríklad indická vláda svojho času kritizovala označenie indický variant pre variant B.1.617.2, ktorý odhalili zdravotníci prvýkrát vlani práve v tejto ázijskej krajine.

Doteraz WHO identifikovala päť znepokojujúcich variantov (variants of concern) koronavírusu: alfa, beta, gama, delta a po novom omikron. O stupeň nižšie sú sledované varianty (variants of interest), medzi ktoré patrí lambda či mí. Po gréckych písmenách boli pomenované aj niektoré iné varianty, tie však nespĺňajú kritériá pre zaradenie do týchto dvoch kategórií.

To viedlo k špekuláciám, či sa nevyhla písmenu ksí kvôli obavám z hnevu čínskeho prezidenta, napísal denník The New York Times. WHO sa totiž riadi anglickými prepismi gréckej abecedy, ktoré sa v prípade vynechanej dvojice píšu "nu" a "xi". Anglický prepis mena čínskej hlavy štátu Si Ťin-pchinga je "Xi Jinping".

Hovorca WHO Tarik Jašarević v sobotu vysvetlil, že grécke písmeno ný (v angličtine nu) je veľmi ľahko zameniteľné vo výslovnosti s anglickým termínom "new", čo po slovensky znamená nový. A termín ksí (v angličtine "xi") podľa neho organizácia nepoužila, pretože to je v niektorých regiónoch bežné priezvisko. Zároveň doplnil, že sa WHO snaží pri pomenovávaní chorôb hľadať také názvy, ktoré neurážajú žiadne "kultúrne, sociálne, národné, regionálne, profesijné alebo etnické skupiny."

Vírusy boli v minulosti často pomenovávané podľa miest, kde boli prvýkrát objavené, napísala už skôr agentúra Reuters a pripomenula príklad krvácavej horúčky ebola, ktorá nesie meno po rovnomennej konžskej rieke, kde vírus zdravotníci prvýkrát detekovali. Tento prístup však môže jednotlivé miesta poškodzovať a môže byť aj nepresný, ako tomu je v prípade pandémie takzvanej španielskej chrípky z roku 1918, ktorej pôvod nie je známy, podotkla agentúra.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Bratislava (ilustračné foto)
Váš Tip
Bratislava má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku: Je ňou TENTO chátrajúci objekt! Mesto ho plánuje obnoviť
Hollywoodsky herec Samuel L. Jackson ako Nick Fury.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc