Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.11.2021 13:12 | Správy | Koronavírus

V Taliansku pritvrdili: Kto sa nezaočkuje, bude môcť chodiť len do práce a domov

Talianska vláda sa v stredu chystá schváliť ďalšie sprísnenie pravidiel pre neočkovaných.

V krajine vytvoria dve úrovne covid pasov a tá vyššia bude dostupná len pre ľudí, ktorí dostali očkovanie alebo prekonali chorobu covid-19, informovala agentúra ANSA. Certifikát získaný na základe negatívneho testu nebude platiť pre vstup do reštaurácií a radu ďalších zariadení. Kabinet navyše chce skrátiť platnosť covidových pasov očkovaných osôb, aby podporil preočkovanie.

Podľa ministrov je účelom nových pravidiel predísť ďalším plošným uzáverám. Vďaka novým pravidlám sa vytvoria dve kategórie covidových certifikátov. Súčasná úroveň, ktorá uznáva aj negatívne testy, poslúži ľuďom pre vstup na pracovisko či na palubu diaľkových spojov. Pre vstup do reštaurácií, kultúrnych a športových zariadení a ďalších prevádzok bude nevyhnutné sa preukázať covidovým certifikátom vyššej kategórie, ktorý dostanú len ľudia, ktorí majú dokončené očkovanie proti covidu-19 alebo prekonali chorobu covid-19.

Talianska vláda sa v istej miere inšpirovala obdobnými opatreniami, ktoré prijali ďalšie európske krajiny. Cieľom je vyhnúť sa ďalším plošným uzáverám v prípade, že sa epidemická situácia zhorší. "Kto sa nechce nechať naočkovať, tak bude smieť chodiť len do práce a domov, aby neohrozil ďalších ľudí," uviedol minister verejnej správy Renato Brunetta. Súčasne kraje po vláde žiadajú, aby pozmenila súčasný štvorstupňový systém opatrení.

Ani vo vyšších stupňoch nebezpečenstva by nemali platiť plošné uzávery, žiadajú kraje. Podľa talianskej tlače je nad opatreniami v koalícii rozsiahla zhoda, k novým obmedzeniam majú ale rezervovaný prístup ministri z pravicovej Ligy. Talianska vláda sa tiež chystá skrátiť platnosť očkovania z roku na deväť mesiacov. Aby bol covidový pas ďalej platný, ľudia sa budú musieť nechať do deviatich mesiacov od druhej dávky preočkovať. Kabinet tým chce podnietiť záujem o tretiu dávku. V Taliansku je tretia dávka odporúčaná ľuďom starším ako 40 rokov a niektorým profesijným kategóriám, vláda ale mieni preočkovanie rozšíriť aj na zvyšok naočkovaných.

Ukončené očkovanie proti covidu-19 majú traja obyvatelia Talianska zo štyroch. Podľa posledných údajov Európskeho strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) Taliansko vykazuje štvrtý najnižší výskyt koronavírusovej nákazy. V týždni od 8. do 14. novembra počet nových prípadov za sedem dní na 100.000 obyvateľov predstavoval 63, jedenásťkrát menej ako napríklad v Českej republike. V utorok ale úrady oznámili prvýkrát od júna vyše 10-tisíc nových prípadov nákazy. Podľa odborníkov sa epidemická situácia začína výrazne zhoršovať v niekoľkých regiónoch na severe krajiny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte