Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.11.2021 11:35 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Skvelý úspech, výstava oravského rodáka zaujala v Iráne: Talentovaný výtvarník bol jednou vecou milo prekvapený

Talentovaná výtvarník z Dolného Kubína Luka Brase pricestoval do Iránu, kde predstavil svoju tvorbu.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Slovenský umelec vystavil svoje diela v priestoroch ECO kultúrneho inštitútu v Teheráne. O skvelom úspechu informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.Výstavu otvoril 22. novembra 2021 veľvyslanec SR v Teheráne Ladislav Ballek spolu s riaditeľom ECO Cultural Institute v Teheráne. „Spolupráca a komunikácia medzi ľuďmi formou umenia nepozná hranice. V tvorbe Luku cítiť hĺbku a bohatstvo slovenskej kultúry. Počas môjho pôsobenia v Teheráne ide o prvú výstavu tohto formátu. Verím, že sa nám podarí spolu s tímom na veľvyslanectve pripraviť ďalšie podobné aktivity,“ uviedol veľvyslanec Ladislav Ballek. 

Výtvarník si veľmi váži možnosť pricestovať do jednej z najväčších krajín Blízkeho východu a západnej Ázie. „Kultúra a tradície Iránu siahajú do dávnych čias. Jeho história môže byť pre nás inšpirujúca. Mal som šancu viesť dialóg s iránskymi umelcami a bol som milo prekvapený ich precíznou prácou a prístupom k umeniu,“ uviedol Luka Brase pri oficiálnom otvorení výstavy.

Diela, ktoré Luka prezentuje na výstave v Teheráne sú tvorené najmú z motívov prírody, ktoré sú pre Oravca veľmi dôležité. "Pri zobrazení zvierat ma inšpirovala ich sloboda ako let bociana, maskovanie zebry, a oceán plný skrytých príbehov, ktoré vidia len ryby. Abstraktné obrazy mi naopak dávajú priestor na vyjadrenie vnútorných pocitov a šancu ukázať autentickosť mojich línii," doplnil umelec. Život, ktorý Luka žije je podľa jeho slov plný stretnutí, poznaní nových miest a chuti zažiť niečo nové. Toto všetko sa odráža aj v jeho tvorbe. "Tak ako aj ja je veľmi autentická. Tiež je to meradlo našej práce a šance stať sa nesmrtelným. Keď sa to podarí môžeme inspirovať ďalších ludi."

Na vernisáži sa zúčastnili veľvyslanci a diplomati z krajín Európskej únie, Afriky, Ázie a Južnej Ameriky. Na otváracej ceremónii boli prítomní i zástupcovia z umeleckých kruhov, podnikateľskej sféry a milovníci umenia. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Hrozivá nehoda v blízkosti Senice: Auto sa zrazilo s motocyklom! Na ceste vyhasol ľudský život
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac
TK ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine.
Dolinková sa stala terčom ostrej kritiky: Opozícia jej vyčíta viacero krokov! Aha, čo o nej povedal jeden z poslancov
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Ilustračné foto
Bude leto 2024 NAJHORŠIE v histórii? Slová meteorológov neznejú dobre: Na čo sa musíme pripraviť!
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?
Shakira
Shakira ako PODVODNÍČKA?! O speváčke padlo rozhodnutie, na ktoré všetci čakali
Peter Pellegrini a Zuzana Dolinková počas tlačovej konferencie v priestoroch Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.
Poslanci začali mimoriadnu schôdzu: Opozícia chce odvolať Zuzanu Dolinkovú
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Rokovanie o návrhu na odvolanie Martiny Šimkovičovej sa blíži: O čom rozhodli poslanci už teraz